Istorija: Jedinstveni BMW sa V16 motorom i nesvakidašnjim dizajnom FOTO

Bavarski proizvođač eksperimentisao je pre 30-ak godina sa V16 motorom čiji se rashladni sistem nalazio na neuobičajenom mestu.

Podeli
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Motori sa 16 cilindara prava su retkost u auto-industriji, a među proizvođačima koji su napravili jedan ovakav pogonski agregat – i ugradili ga u automobil – je i BMW.

Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Priča o BMW-ovoj V16 jedinici počinje 1987. kada je nemačka kompanija odlučila da razvije motor sa 16 cilindara. Za osnovu su upotrebili postojeći 5.0-litarski V12 koji je nakon modifikacije imao radnu zapreminu 6.651 ccm i dodatna 4 cilindra.

Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Motor je bio povezan sa 6-brzinskim manuelnim menjačem i isporučivao je 408 KS (300 kW) u modifikovanom BMW-u 750iL. To iz današnje perspektive ne izgleda mnogo, ali je predstavljalo značajno unapređenje u odnosu na V12 koji je razvijao 299 KS (220 kW).

Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Zanimljivo je da su usled veličine motora inženjeri BMW-a morali da izmeste sistem za njegovo hlađenje u prtljažnik, pa je automobil izgledao vrlo neobično zbog "škrga" na zadnjim bočnim panelima vozila.

Prototip Serije 7 sa V16 motorom prezentovan je šefovima BMW-a, ali posle dužeg razmatranja oni nisu dali zeleno svetlo za dalji razvoj i serijsku proizvodnju, pa je ovaj projekat ubrzo okončan i zaboravljen.

Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

strana 1 od 22 idi na stranu