Kia pomaže radnicima – robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji VIDEO

Novi robotski prsluk, VEX, namenjen je radnicima u proizvodnji koji veliki broj sati provode sa rukama iznad glave.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

10:20

Kia pomaže radnicima – robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji VIDEO
Foto: Kia promo

Kako kažu u korejskoj kompaniji, VEX poboljšava fizičku snagu radnika u proizvodnji oponašanjem pokreta ljudskih zglobova čime radnicima omogućava bolju potporu i mobilnost.

Prsluk, bez ikakve baterije, kao prvi takav na svetu, koristi policentrične osovine – sa potporom mišićima u više tačaka – sa ciljem smanjenja umora i unapređenja efikasnosti.

Namenjen je prvenstveno smanjenju opterećenja vrata i leđa kada radnik mora da drži ruke iznad glave tokom obavljanja posla.

Do 42% lakši od konkurentskih proizvoda

Sa masom, koja je od 22 do 42% manja od konkurentskih proizvoda, VEX se nosi kao ranac. Korisnik provuče ruke kroz trake na ramenima prsluka i nakon toga zategne kopče na prsima i oko pojasa.

"VEX radnicima pruža veću potporu kod opterećenja, mobilnost i prilagodljivost kod rada iznad glave," rekao je Dong Jin Hjun, vođa robotike u Hyundai-Kia grupaciji.

Razvoj robotskog pomoćnika VEX rezultat je desetomesečnog pilot programa u dve američke fabrike grupacije. Test je bio vrlo uspešan, jer je radnicima olakšao rad i povećao produktivnost zbog čega su obe fabrike uključile sistem VEX u svojim proizvodnim pogonima.

Grupacija trenutno postepeno uvodi VEX u fabrike širom sveta i očekuje komercijalnu upotrebu u drugim granama industrije do kraja ove godine.

Komercijalna upotreba robotskog pomagala za rad u čučećem položaju

Grupacija Hyundai-Kia je, kao deo svojih planova razvoja različitih robotskih tehnologija, već pustila u komercijalnu upotrebu lako robotsko pomagalo CEX (Chairless EXoskeleton), koje rasterećuje kolena, leđa i mišiće radnika kako bi bez mnogo fizičkog naprezanja mogli raditi u čučećem položaju.

Sa masom od samo 1,6 kg, CEX je vrlo lagan i može izdržati težinu do 150 kg. Smanjenjem opterećavanja leđa i mišića donjih udova za 40% CEX smanjuje umor i poboljšava efikasnost, kažu u korejskoj kompaniji.

Grupacija takođe namerava predstaviti različite robotske tehnologije, npr. hotelskog robotskog pomoćnika (Hotel Service Robot), prodajno-servisnog pomoćnika (Sales Service Robot), punioca električnih vozila (Electric Vehicle Charging Manipulator) i ostala rešenja sa područja ličnih robotskih pomoćnika koji se tiču mobilnosti.

Budućnost nosive robotike

Foto: Kia promo
Po podacima Međunarodnog udruženja za robotiku, grana nosive robotike beleži rast od 14 odsto, i sve više se povećava, pa se očekuje da će 2021. godine širom sveta biti prodato oko 630.000 komercijalnih robota, sa najvećom potražnjom u automobilskoj industriji.

U 2017. godine je u automobilskoj delatnosti bilo u upotrebi 126.000 robota, što je predstavljalo 33% svih komercijalnih robota. U izveštaju istraživačke grupe BIS Research je najavljeno da će globalno tržište robotskih nosivih uređaja godišnje rasti za čak 47,4%.

Kia, koja je vrlo rano prepoznala trend na globalnom tržištu, razvijanjem takve tehnologije aktivno ulaže i jača svoju prisutnost na području robotske industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: