Pored nove Corse, Opel u Frankfurtu izlaže i jednu svoju legendu FOTO

Opel proslavlja tri svetske premijere na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu koji će biti otvoren za posetioce od 12. do 22. septembra.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2019.

15:30

Pored nove Corse, Opel u Frankfurtu izlaže i jednu svoju legendu FOTO
Foto: Opel promo

Na štandu ovog proizvođača biće predstavljeni restilizovana Astra sa agregatima visoke efikasnosti, Grandland X Hybrid4 sa pogonom na sve točkove i nova, šesta generacija Corse u tri verzije.

U Frankfurtu će, pored nove Corse, biće izložen i specijalni gost – Corsa GT iz 1987. u žutoj boji, redak model koji svedoči o 37 godina zabave i uspeha ovog automobila.

Ovaj, ne tako star oldtajmer, stigao je od svog poslednjeg doma u Portugaliji do Opelove radionice za klasična vozila u Riselshajmu. Odatle će se voziti do Salona u Frankfurtu, sa ciljem da doprinese tradiciji i uveliča predstavljanje potpuno nove Corse.

Pouzdani Opel: 2.700 km od Porta do Riselshajma preko Saragose

Foto: Opel promo
Trebalo je dosta vremena dok je Opelovo odeljenje za klasična vozila pronašlo Corsu GT prve generacije. Ovaj primerak, originalno registrovan u Španiji, bio je ostavljen i zaboravljen u garaži u Portugalu.

Vožnja do Frankfurta za mali i skroman auto počela je sa parkinga u luci Porto. Inače, Opel je na tržištu nudio GT od aprila 1985. do jeseni 1987. Bio je to naslednik Corse SR, sa 1.3-litarskim agregatom koji je razvijao 70 ks. Dodatna snaga i suptilni spojleri učinili su GT sportistom prve generacije Corse – sve dok 1988. nije stigao GSi.

Corsa GT iz 1987. ima jednostavan kokpit. Osim uobičajenih brojčanika, tu su samo obrtomer i manometar za merenje pritiska ulja.

Potrošnja goriva se poklapa sa zvaničnim brojkama tog vremena – retko kada potroši više od 6 litara na 100 pređenih kilometara. Težina od 750 kg ovde je velika pomoć.

Na putu od Portugalije do Riselshajma, GT se zaustavio u Saragosi, gde je i proizveden 1987. Automobilu je čak "bilo dozvoljeno" da poseti fabriku. Kada se žuta Corsa zaustavila pored proizvodne linije, veliki broj zaposlenih je prišao automobilu, u želji da pozdravi starog prijatelja.
Foto: Opel promo
Putovanje ka istoku je nastavljeno, pored Barselone, kroz Francusku i od Bazela uz Rajnu. Ukupno 2.700 km za 32-godišnju Corsu i bez bilo kakvih popravki za ovo dugo putovanje.

Dok je GT stizao u Riselshajm, Opelov tim za klasične automobile je nestrpljivo čekao. Toplo i sunčano vreme u Španiji i Portugaliji je bilo dobro za auto. Život bez soli na putevima znači da nema rđe niti truljenja. Žuti "matorac" je i dalje u dobrom stanju.

TÜV se slaže i nakon provere za nemačku registraciju inspektori su stavili dragocenu nalepnicu na registracionu tablicu. Međutim, sada dolazi mnogo veća prepreka: eksperti iz Opelovog odeljenja za klasična vozila temeljno ispituju novu pridošlicu.
Opel Corsa GT iz 1987. pored nove, 6. generacije Corse (Foto: Opel promo)
Nekoliko parova radoznalih očiju otkrivaju brojne, manje ili više, ozbiljne mane, kao što su: udubljenja na krovu, neoriginalne značke, izgrebano staklo, istrošena sedišta. Čak i sirena zvuči pogrešno. Na kraju je automobil u potpunosti rastavljen.

Tim za klasična vozila se našao sa njihovim kolegama iz servisa. Deo po deo ponovo su sastavili Corsa slagalicu. Prvo je doteran motor, zatim amortizeri i opruge. Sveže ofarbana karoserija je dobila novi karakter i ispravne GT značke.

Zatim na red dolaze originalni aluminijumski točkovi. Konačno, postavjeni su i prozori, zahvaljujući prijateljskom dileru Opela koji ih je imao na lageru.

Corsa GT je sada spremna za svoj drugi život koji će početi u velikom stilu – na 68. Međunarodnom Salonu automobila u Frankfurtu.

Posetioci će moći da vide sveže restauriran auto na Opelovom štandu D31 u hali 11.0, a događaj će upotpuniti i svetska premijera šeste generacije Corse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: