Aska je novi koncept letećeg automobila sa hibridnim pogonom VIDEO

Idejni tvorci projekta tvrde da je dolet ovog vozila/aviona 563 km.

Podeli
Foto: NFT promo
Foto: NFT promo

Konstuktori širom sveta u poslednjih nekoliko godina utrkuju se ko će da izbaci na tržište funkcionalan leteći automobil, ali većina takvih pokušaja i dalje je u fazi početne ideje ili prototipa. Ipak, kompanije kao što su AeroMobil i Terrafugia napravili su značajne pomake u razvoju letećeg automobila, što je ohrabrilo i druge da krenu tim putem.

Među njima je i američko-izraelska startap kompanija NFT (Next Future Transportation), koja je predstavila koncept letećeg automobila nazvan Aska. Za razliku od većine konkurenata čijim vozilima je potrebna neka vrsta poletno-sletne staze, Aska je zamišljena tako da poleće i da se spušta vertikalno:

Konstruktori navode da se vozilo može regularno koristiti za kretanje po putevima i kao letilica. Aska za pogon koristi čak 14 propelera (od kojih su 2 na krilima), koji joj omogućavaju da poleti vertikalno, poput drona.

U vazduhu se 4 proprelera (2 na krilima i 2 na repu letilice) mogu zarotirati, tako da Aksa - uz pomoć sklopivih krila - leti poput klasičnog aviona.

Hibridni električno-benzinski pogonski sistem za skladištenje električne energije koristi baterije, a tu je i mali benzinski motor koji služi isključivo kao generator električne struje.

Foto: NFT promo
Foto: NFT promo

NFT navodi da je maksimalan dolet ovog multifunkcionalnog vozila/letilice 350 milja (oko 563 km), a u kabini ima mesta za 3 putnika.

Ideja je da Asku kontroliše autonomni navigacioni sistem, koji bi vozilom upravljao kako na putu, tako i u vazduhu.

U startap kompaniji NFT procenjuju da bi u masovnoj serijskoj proizvodnji Aska imala početnu cenu od 200.000 dolara.

Foto: NFT promo
Foto: NFT promo

strana 1 od 15 idi na stranu