FCA povezuje vozila sa Samsungom i Googleom

Italijansko-američki proizvođač automobila FIAT Chrysler Automobiles (FCA) izabrao je tehnologije HARMAN (Samsung) i Google za novi globalni "ekosistem" povezanih vozila.

Automobili

Izvor: FCA

Ponedeljak, 06.05.2019.

18:15

FCA povezuje vozila sa Samsungom i Googleom
Foto: FCA

Novi sistemi u vozilu i izvan njega obezbediće brže, ugodnije i u potpunosti integrisano iskustvo povezanosti za vlasnike vozila u više od 150 država.

Izvan vozila, Uconnect servisi će koristiti platformu zasnovanu na cloud tehnologiji HARMAN, komanije Samsung, kako bi se omogućila povezanost i širok asortiman usluga.

U samom vozilu, Uconnect sistem biće baziran na Android sistemu i on će biti ugrađen u milione vozila FCA brendova, nudeći korisnicima intuitivno okruženje zasnovano na aplikacijama.

Ekosistem takođe predstavlja i optimalnu sredinu za električna vozila i usluge mobilnosti.

Novi povezani „ekosistem“ biće pokrenut u drugoj polovini 2019. godine i biće ugrađen u sva FCA vozila širom sveta do 2022. godine

Iz kompanije FCA najavljeno je da će koristiti HARMAN (Samsung) i Google tehnologije kako bi stvorili novi „ekosistem“ koji će unaprediti povezani tzv.online život vlasnika FCA vozila širom sveta.

Izvan vozila, sistem će brzo i bezbedno rukovoditi podacima unutar vozila i dodatnim podacima koristeći arhitekturu zasnovanu na platformi oblaka HARMAN Ignite.

Sistem će doneti poboljšano korisničko iskustvo koje će pomagati vlasnicima tako što će primera radi predviđati potrebe za održavanjem, pronalaziti benzinske pumpe i punjače, primati obaveštenja o saobraćaju i ponude restorana, i takođe će pružati korisničku podršku na pritisak dugmeta u svakom trenutku.

Softver u vozilima će se ažurirati bežičnim putem (Over-the-air/OTA), omogućavajući vlasnicima da uživaju u pogodnostima, novim mogućnostima kao i u najnovijim softverskim aplikacijama.

Globalna platforma će pružati vlasnicima povezanost preko 4G mreže, i podržavaće prelazak na 5G, imaće homologaciju za sve regione i integrisaće se sa svim pružaocima usluga širom sveta.

Sistem izvan vozila takođe ima sposobnost povezivanja sa infastrukturom budućih „pametnih gradova“ kao i kućnim uređajima putem platforme Samsung SmartThings.

Pored vlasnika vozila, flotnih kupaca, distributera, prevoznika i pružalaca usluga svi će imati koristi od mogućnosti koje nudi nova povezanost bazirana na tehnologiji oblaka.

Unutar vozila, novi sistem će pokretati Android koji nudi snažno, dokazano i intuitivno okruženje na bazi aplikacija koja donosi nov sadržaj putem bežičnog ažuriranja, brzu interakciju i nesmetanu bežičnu integraciju sa mobilnim uređajima vlasnika.

Bezbedni i pouzdani sistem će pružati korisnicima neprekidnu inovaciju i biće ažuriran kroz ugrađenu mobilnu mrežu, što otvara nove mogućnosti u inicijativama autonomne vožnje, elektrifikacije i povezanih usluga.

Ovaj povezani ekosistem će stvoriti optimalno tehničko okruženje za FCA električna vozila, sa aplikacijama kao što su upravljanje baterijom iz daljine, pametna navigacija za EV i usluge mreže (vehicle-to-grid). Takođe će podržavati portfolio FCA Usluga mobilnosti, uključujući funkcije kao što su opcija da se „plati po milji“, osiguranje vozila prema korišćenju, kratkoročno, srednjeročno i dugoročno iznajmljivanje vozila i rešenja za deljenje vozila „peer-to-peer“, poput U-Go sistema, koji je Leasys nedavno lansirao u Evropi.

Ključne komponente ovog sistema će početi da izlaze u fazama širom globalnih regiona tokom druge polovine 2019. godine, a sva nova FCA vozila će biti povezana do 2022. godine.

„Biranjem lidera u industriji poput kompanija Samsung i Google, mi kroz efikasno i odgovorno korišćenje kapitala pružamo napredna tehnička rešenja našim mušterijama širom sveta“, rekao je Harald Vester, generalni tehnički direktor u kompaniji FCA. „U saradnji sa kompanijama HARMAN (Samsung) i Google, mi smo razvili fleksibilan i povezan „ekosistem“ koji je lak za korišćenje, i koji ne samo da koristi današnju tehnologiju, nego je i spreman da integriše buduća rešenja“.

„HARMAN Ignite i naša nagrađivana bežična rešenja su ključni sastojci budućnosti povezanih vozila, i mi sa oduševljenjem sarađujemo sa kompanijom FCA na stvaranju njihovog globalnog ekosistema. Sa ovim novim tehnologijama, HARMAN i Samsung pružaju jedan novi nivo prilagođenih i personalizovanih usluga koje donose pogodnosti originalnim proizvođačima opreme kao što je FCA, potrošačima i preduzećima u rastućoj industriji deljenja vozila na nikad pre viđen način“, rekao je Dineš Palival (Dinesh Paliwal), predsednik i generalni direktor kompanije HARMAN.

„Moderno iskustvo unutar vozila mora biti kreirano za nesmetanu povezanost i digitalni sadržaj, i mora da pruža integrisano, ali poznato iskustvo za mušterije u pokretu“, izjavio je Patrik Brejdi (Patrick Brady), potpredsednik kompanije Google zadužen za inženjering. „Zadovoljstvo nam je što će FCA sistem za informacije i zabavu biti baziran na Android platformi, pružajući njihovim vozačima pouzdano i bogato okruženje koje je zrelo za razvijanje aplikacija i sadržaja.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: