Porsche slavi 10 godina od nastanka Panamere - kako je sve počelo? FOTO

Iako su mnogi sumnjali u uspeh ovog modela, Porscheova luksuzna sportska limuzina premašila je planiranu godišnju proizvodnju od 20.000 vozila.

Podeli
Foto: Porsche promo
Foto: Porsche promo

Panamera je lansirana u aprilu 2009. godine, a do danas je širom sveta prodato 235.400 automobila prve i druge generacije ovog modela.

Najpre je tokom 7 godina proizvodnje prve generacije sa fabričkih traka sišlo 161.700 Panamera, da bi za nepune 3 godine od lansiranja naslednika Porsche izradio 73.700 ovih vozila.

Kako je sve počelo?

Type 530 (Foto: Porsche promo)
Type 530 (Foto: Porsche promo)

Iako nisu svi fanovi Porschea blagonaklono dočekali prvu serijsku limuzinu proizvođača iz Štutgarta, ideja o modelu sa 4 vrata nije bila od juče.

Nemačka kompanija je u svojoj sedam decenija dugoj istoriji u više navrata razmatrala mogućnost proizvodnje jednog takvog automobila.

Type 989 (Foto: Porsche promo)
Type 989 (Foto: Porsche promo)

Porsche je imao ideju da napravi ili klasičan četvorosed sa 2 vrata, ili pravu limuzinu sa 4 vrata, pa je tako još 1950-tih razvio vozilo sa 4 sedišta bazirano na klasičnom modelu 356.

Ovaj prototip imao je oznaku Type 530, duže međuosovinsko rastojanje od standardne verzije Porschea 356, šira vrata i povišenu liniju krova u zadnjem delu karoserije, a sve sa ciljem da pozadi mogu udobno da se smeste 2 odrasle osobe.

Ipak, Type 530 nikada nije ušao u serijsku proizvodnju.

Foto: Porsche promo
Foto: Porsche promo

Sledeći pokušaj zbio se 1980-tih, kada su Porscheovi inženjeri produžili model 928. Tako je nastao prototip Type 989, kao prvi "kupe sa 4 vrata" ovog proizvođača.

Međutim, do produkcijske Panamere prošlo je još nekoliko decenija, a u međuvremenu je Porsche predstavio nekoliko koncepata sportske limuzine sa oznakama Mirage, Meteor i Phantom.

Foto: Porsche promo
Foto: Porsche promo

Na kraju, Porsche Panamera je zvanično debitovala 19. aprila 2009. godine.

Svetska premijera održana je na 94. spratu Svetskog trgovinskog centra u Šangaju.

Da bi se automobil dopremio na vrh ovog nebodera, morao je da bude spakovan u specijalan okvir i postavljen uspravno u teretni lift objekta.

Foto: Porsche promo
Foto: Porsche promo

strana 1 od 12 idi na stranu