Dosadilo vam je ribanje felni – Volkswagen razvija filter kočione prašine

Iako su proizvođači automobila zauzeti razvojem tehnologije električnog pogona i autonomne vožnje te sve oštrijim ekološkim normama, ipak imaju vremena i sredstava i za neke neobične novine.

Podeli

Tako je ovih dana nemački Volkswagen iznenadio javnost javnim testiranjem filtera kočione prašine.

On je stvoren za vozače koji prilikom izbora kočnica, osim cene i karakteristika, gledaju i koliko prašine stvaraju prilikom kočenja.

Ta prašina prekriva ne samo felne, već i karoseriju automobila što narušava njegovu estetiku.

Međutim, glavni razlog za uvođenje ovog filtera je novi način smanjenja zagađenosti životne sredine, jer prema poslednjim istraživanjima samo se u Nemačkoj godišnje stvori 10.000 tona ovakve prašine.

Osim toga, utiču i na zdravlje ljudi jer najmanje čestice su sposobne da prodru u pluća, što dovodi do respiratornih i srčanih bolesti.

Volkswagenov je primećen kako testira ovaj filter na prototipu nove generacije Golfa GTD, jer se u području kočionih čeljusti nalaze strani delovi.

Prvi prototip ovog filtera je predstavljen 2018, a može da zadrži oko 80% čestica stvorene prašine.

S obzirom da je težak samo 500 grama, ovaj filter instaliran na vrhu kočionih diskova ne utiče na težinu vozila i njegove performanse.

Razno

Pet činjenica o AMG

Ko je osnovao AMG? Šta znači popularna skraćenica koja je glavna asocijacija na Mercedese visokih performansi? Koliko koštaju automobili sa AMG oznakom?

Razno utorak 30.04. 17:00 Komentara: 13
strana 1 od 12 idi na stranu