Kako će policajci zaustavljati samovozeće automobile?

Tehnologija koju koriste autonomna vozila konstantno se usavršava, ali proći će još neko vreme pre nego što "automobili bez vozača" u potpunosti zamene čoveka za volanom.

Podeli
Foto: Waymo
Foto: Waymo

Jedan od nasloženijih zadataka koji stoji pred proizvođačima automobila i kompanijama angažovanim na polju tehnologije autonomnih vozila jeste da "nauče" samovozeće automobile da imaju jednaku interakciju sa okolinom kao ljudsko biće za volanom.

Zaustavljanje na crveno svetlo na semaforu i prepoznavanje saobraćajnih znakova je relativno lak zadatak, ali problem nastaje kada sistem treba da "pročita" namere pešaka ili da "posluša" ako policajac signalizira da se takvo vozilo zaustavi.

Kompanija Waymo, koju je Google osnovao za potrebe razvoja i testiranja tehnologija samovozećih automobila, radi upravo na rešenju ovog problema. Cilj je da njihova autonomna test vozila najpre prepoznaju da se radi o policajcu, a zatim i da adekvatno reaguju na njegovu komandu.

U januaru je Waymo samovozeći automobil uspešno prošao test interakcije sa policajcem.

Nakon što je na jednoj raskrsnici u predgrađu Finiksa u Arizoni došlo do kvara na semaforu, kretanje vozila je regulisao saobraćajac koji je stajao na sredini raskrsnice i davao znak automobilima da se zaustave ili da mogu da prođu.

Prototip samovozećeg automobila kompanije Waymo zaustavio se na znak policajca kako bi propustio vozila koja ulaze u raskrsnicu iz drugog pravca, a zatim je, opet na znak saobraćajca, krenuo i bezbedno prošao kroz raskrsnicu.

Waymo je takođe razvio softver koji omogućava autonomnom vozilu da se automatski zaustavi sa strane kada detektuje policijski automobil sa upaljenom rotacijom iza sebe.

Incident sa Teslinim Modelom S kao putokaz ka rešenju

Foto: Tesla
Foto: Tesla

Sposobnost samovozećeg automobila da pravilno odreaguje na signalizaciju saobraćajca ili osoblja javnog preduzeća koje zbog radova na putu zaustavlja vozila, od presudne je važnosti da bi se autonomna vozila bezbedno kretala saobraćajnicama.

Koliko je ovo značajno, najbolje svedoči slučaj koji se dogodio u novembru na jednom autoputu u Kaliforniji. Kako je izvestio Blumberg, policajcu koji je patrolirao putem bilo je sumnjivo što se jedan Tesla Model S već izvesno vreme kreće brzinom od 110 km/h sa uključenim desnim migavcem.

Nakon što je auto prošao pored par isključenja a nije izašao sa autoputa, policajac je krenuo u obilaženje, kada je video da se vozač onesvestio i da leži naslonjen na volan.

Kako je autopilot bio aktiviran, Model S je nastavio da se kreće u okvirima saobrćajne trake brzinom na koju je bio podešen.

Teslini automobili za sada nemaju opciju da se automatski zaustave kada se iza njih nađe policijsko vozilo sa uključenom rotacijom, ali zahvaljujući autopilotu mogu postepeno da uspore i zakoče ako se ispred njih kreće drugi, sporiji automobil.

Zato je saobraćajac pozvao još jedno patrolno vozilo kao podršku – jedan policijski automobil kretao se iza Modela S, kako bi upozorio ostale vozače na opasnost, a drugo patrolno vozilo je preteklo Teslin automobil i postepeno usporavalo dok se Model S sa vozačem bez svesti nije u potpunosti zaustavio.

Nakon ovog incidenta, koji se srećno okončao, prvi čovek Tesle, Ilon Mask, rekao je da njegova kompanija radi na rešenju da se "vozač koji zaspi (ili se onesvesti) za volanom probudi i shvati da ga je njegov automobil samostalno i bezbedno odvezao do prethodno zadate destinacije".

Kako je Mask saopštio, ova funkcija trebalo bi da bude dostupna vlasnicma Tesla automobila do kraja 2020. godine.

Foto: Waymo
Foto: Waymo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu