Moskva dobija samovozeće tramvaje VIDEO

Vlasti Moskve planiraju da 2021-2022. godine puste u saobraćaj prve tramvaje "bez vozača".

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2019.

14:30

Moskva dobija samovozeće tramvaje VIDEO
Screenshot YouTube

Projekat samovozećeg tramvaja razvijen je u saradnji sa kompanijama PC Transport Systems i Cognitive Technologies, a za razliku od "automobila bez vozača", ova tehnologija u slučaju tramvaja ima znatno manje nepoznatih jer se vozilo kreće po šinama.

Prvi samovozeći tramvaji već su se pojavili u Nemačkoj, u Potsdamu, a u ovom trenutku vodeće zemlje na tom polju su Nemačka, Rusija i Kina.

U narednih nekoliko meseci u Rusiji će početi test-vožnje autonomnih tramvaja, tokom kojih će se u kabini nalaziti operater zadužen da nadgleda kretanje vozila.

Prva testiranja biće obavljena u kontrolisanom okruženju, a ne u regularnom saobraćaju, dok sledeća faza predviđa vožnju jednom od moskovskih redovnih linija.

Samovozeći tramvaj biće u stanju da detektuje i prepozna druga vozila u saobraćaju, druge tramvaje, pešake, svetlosnu signalizaciju, položaj skretnica na šinama, kao i druge potencijalne prepreke.

Tramvaj će se automatski zaustaviti ukoliko se na šinama nađe neka prepreka, poput automobila ili pešaka, a programiran je i da drži bezbedno rastojanje od objekata koji se kreću po šinama.

Kako se navodi, uvođenje autonomne tehnologije u tramvaje učiniće da ovaj prevoz postane najbezbedniji vid javnog saobraćaja.

Ruski autonomni tramvaji biće opremljeni sa 10-20 kamera raspoređenih po celom vozilu, kao i sa do 10 radara. Vozilo će imati GPS senzore i precizne elektronske mape kretanja tramvaja na datoj liniji.

Sistem je tako projektovan da može da funkcioniše u svim vremenskim uslovima.

U prvoj fazi primene ove tehnologije autonomni sistemi biće korišćeni kao asistencija vozaču tramvaja u slučaju opsanosti, dok će u sledećoj u potpunosti preuzeti kontrolu nad vozilom.

Ipak, operater će i dalje sedeti na poziciji vozača kao podrška sistemu, ali i zbog toga što se smatra da putnici psihološki još nisu spremni da se voze u tramvaju bez vozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: