U čemu se vozio Putin u Beogradu FOTO

Tokom jučerašnje posete Srbiji, Vladimir Putin koristio je specijalnu luksuznu limuzinu ruske proizvodnje koja je prvi put viđena u javnosti na inauguraciji predsednika Rusije u maju 2018.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

08:45

U čemu se vozio Putin u Beogradu FOTO
Screenshot

Putinova poseta Beogradu bila je prilika da ljubitelji četvorotočkaša po prvi put u glavnom gradu Srbije vide ruski predsednički automobil.

Ruski predsednik sleteo je na beogradski aerodrom u četvrtak oko 13 časova, a nakon pozdrava sa srpskim zvaničnicima seo je u produženu predsedničku limuzinu ruskog proizvođača Aurus.

U pratnji su se nalazila i druga vozila ovog proizvođača – još jedna manja limuzina, kao i MPV vozilo. Sva tri modela deo su projekta Kortež koji je pre nekoliko godina pokrenut upravo na inicijativu Vladimira Putina.
Screenshot
Ideja je bila da predsednik ima svoje posebno vozilo, ali da se uporedo sa njim razvije linija za ostale visoke državne funkcionere, uključuju specijalizovana vozila, MPV i SUV automobile.

Deo proizvodnje ovih vozila namenjen je prodaji na slobodnom tržištu.

Konačna verzija Kortež predsedničke limuzine - koju je Putin koristio i tokom posete Beogradu, na prvi pogled izgleda kao kombinacija produženog Mercedesa S klase i modela Rolls-Royce Phantom.
Screenshot
Kao i sva slična vozila koja se koriste za prevoz visokih svetskih državnika, i ovaj automobil ima najviši stepen zaštite, a karakteristike se uglavnom kriju kao državna tajna.

Pretpostavlja se da je za pogon Putinove limuzine upotrebljen turbopunjeni V12 motor sa preko 850 ks, koji je razvijen uz pomoć nemačkog Porschea, a automatski devetobrzinski menjač navodno je ruske proizvodnje.
Screenshot
Do sada su u okviru projekta Kortež, osim predsedničke limuzine, javnosti predstavljeni i luksuzni sedan Aurus Senat, kao i MPV vozilo Aurus Arsenal (oba su viđena prilikom jučerašnje Putinove posete Beogradu), a u planu je i luksuzni SUV Aurus Komendant.

Kako su u novembru 2018. prenele Večernje novosti, kompanija koja proizvodi vozila iz projekta Kortež već je primila dovoljno narudžbina za dvogodišnju proizvodnju ovih automobila. Ni 2019, ali ni 2020. godine neće postojati mogućnost da se na tržištu kupi novi ruski luksuzni automobil marke Aurus, izjavio je tada generalni direktor i suvlasnik kompanije Solers, Vadim Švecov.

Kompanija Solers spremna je da obezbedi proizvodne kapacitete za proizvodnju oko 5.000 automobila marke Aurus godišnje.
Screenshot

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: