Prikolice postaju "providne" zahvaljujući novim kamerama VIDEO

Valeo je na sajmu elektroniske CES u Las Vegasu predstavio sistem koji poboljšava vidljivost unazad u vozilima koja vuku prikolicu.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Mrtvi uglovi koje stvaraju prikolice mogu da naprave velike probleme vozačima je im je vidno polje pozadi znatno ograničeno.

Savremena tehnologija omogućava ugradnju dodatnih kamera na zadnji deo prikolice koje neutrališu ovaj nedostatak. Jedno od takvih rešenja prezentovao je i francuski proizvođač automobilskih delova, Valeo.

U pitanju je sistem XtraVue Trailer koji se sastoji od dodatnih zadnjih kamere postavljenih na prikolicu, čija slika se sinhronizuje i uklapa u prikaz postojeće zadnje kamere automobila.

Kombinovani snimak kamera prikazuje se na dodatnom ekranu koji se nalazi na centralnoj konzoli u kabini vučnog vozila:

Valeo je za sada predstavio ovaj sistem kao dodatnu opremu, a idealno bi bilo da se prikaz dopunske kamere sa prikolice uklopi u ekran fabričkog multimedijalnog sistema automobila, pa takvu opciju možemo očekivati u budućnosti.

Slična rešenja sa dodatnim kamerama koje neutrališu mrvte uglove na automobilu već smo viđali kod kompanije Jaguar Land Rover.

Britanski proizvođač eksperimentisao je poslednjih godina sa kamerama koje A stubove na automobilu čine “providnim”, pa je svojevremeno ovaj sistem predstavio na prototipu Jaguara.

Osim toga, novi Range Rover Evoque kao doplatnu opciju ima sistem kamera koji omogućava vozaču da “vidi” kroz haubu i pomaže mu da u terenskoj vožnji uoči prepreke koje inače ne bi mogao da uoči tako lako.

strana 1 od 12 idi na stranu