U njemu su se vozile generacije državnika, a danas je san kolekcionara

Stariji se sigurno sećaju da se u jednom ovakvom Mercedesu vozio i predsednik SFRJ - Josip Broz Tito.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2018.

13:20

U njemu su se vozile generacije državnika, a danas je san kolekcionara
Foto: RM Sotheby’s

Najduža verzija Mercedesa 600 (sa oznakom Pullman) izrađivala se šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka i u to vreme ova luksuzna limuzina bila je prevozno sredstvo mnogih predsednika država širom sveta.

Umesto standardnog međuosovinskog rastojanja, koje je kod "običnog" Mercedesa 600 iznosilo sasvim zadovoljavajuća 3,2 metra, Pullman je imao razmak između dve osovine od čak 3,9 metara.
Foto: RM Sotheby’s
To je VIP osobama koje su se prevozile ovim autombilom omogućilo da imaju obilje prostora u zadnjem delu kabine.

Prostora je pozadi bilo dovoljno da se postave dva reda udobnih sedišta, okrenuta jedan prema drugom, kako bi predsednici mogli da ćaskaju sa svojim gostima ili da tokom vožnji održe sastanak sa svojim saradnicima.
Foto: RM Sotheby’s
Mercedes je u periodu 1963-81. ukupno napravio 2.677 primeraka luksuzne limuzine 600, od čega je samo 428 bilo u produženoj verziji Pullman, a 59 u varijanti Landaulet sa pokretnim zadnjim delom krova.

Nije poznato koliko je ovih vozila sačuvano do danas, ali su dobro očuvani primerci na ceni među bogatim kolekcionarima oldtajmera.

Jedan od takvih je i automobil sa fotografija.
Foto: RM Sotheby’s
Ovaj Pullman je u posedu sadašnjeg vlasnika od 2005, a samo u poslednje dve godine u njegovu restauraciju i servisiranje uloženo je preko 40.000 dolara.

Zainteresovani zaljubljenici u ekskluzivne oldtajmere sa dubokim džepom imaće priliku da se za njega nadmeću na aukciji kuće RM Sotheby’s koja će se početkom decembra održati u Los Anđelesu, a prognoze o ceni automobila nisu objavljene.
Foto: RM Sotheby’s
Foto: RM Sotheby’s

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: