Rušenje tradicije: "Londonski taksi" na ulicama Pariza FOTO

Britanski električni automobil dizajniran u retro stilu – po ugledu na tradicionalni londonski taksi – dobio je dozvolu od francuskih vlasti da može da se koristi za taksi usluge u prestonici ove zemlje.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 21.10.2018.

14:45

Rušenje tradicije:

Vlasti Pariza očajnički pokušavaju da smanje zagađenje vazduha u toj metropoli, a jedna od mera biće uvođenje električnih taksi vozila.

Novi "londonski taksi" na struju, koji kompanija London Electric Vehicle Company (LEVC) izrađuje u pogonu u Koventriju, osim u Britaniji, koristiće se i u francuskoj prestonici.
Istine radi, model TX eCity nije čisto električno vozilo, već osim elektromotora – koji služi za pogon, ima i mali benzinac koji se koristi isključivo kao generator dodatne električne energije kada se baterije isprazne i kada je potrebno povećati autonomiju u vožnji.

LEVC navodi da na taj način eCity taksi vozilo može da pređe i do 600 km, pre nego što mora da stane da dopuni baterije (ili rezervoar benzina).

Kako se tvrdi, ovaj rezultat je više nego dovoljan za prosečnog londonskog taksistu, koji prelazi oko 200 km dnevno.
Osim što neuporedivo manje zagađuje gradsku životnu sredinu u odnosu na obična taksi vozila sa pogonom na benzinski ili dizel motor, TX eCity je značajno jeftiniji u eksploataciji.

Zato je ovaj model već postao veoma popularan kako u Londonu, gde trenutno saobraća preko 600 automobila, već je tražen kod taksista i udruženja u nekim drugim evropskim metropolama, kao što su Amsterdam, Berlin, Hamburg i Oslo.

Sledeći na redu je Pariz, gde će TX eCity početi da se koristi u prvoj polovini 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: