Policija iz autobusa špijunira vozače koji koriste mobilni VIDEO

Koliko god bilo frustrirajuće da gledamo brojne vozače u Srbiji kako koriste telefon dok voze, to ipak nije problem koji se dešava samo kod nas.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

14:35

Policija iz autobusa špijunira vozače koji koriste mobilni VIDEO
Screenshot YouTube

Ovaj saobraćajni prekršaj čest je i u Holandiji, ali takve vozače nije uvek lako uhvatiti na delu.

Holandska policija pokazala je inventivnost i smislila je interesantan pristup kako da otkrije vozače koji krše propise i ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Kako bi uhvatili prekršioce na delu, službenici organa reda voze se neobeleženim turističkim autobusom i iz kabine špijuniraju vozače koji razgovaraju mobilnim telefonom dok su za volanom: Kako se navodi, na ovaj način je samo u poslednjih nekoliko dana u oblasti Istočna Holandiji uhvaćeno preko 700 vozača automobila i kamiona kako koriste telefon na autoputu.

Policijski službenici imaju odličan pregled situacije iz autobusa i lako uoče one koji krše propise i identifikuju vozila za čijim su upravljačem. Podaci o vozilu i lokaciji zatim se prosleđuju patroli na tom delu autoputa, koja zaustavlja prekršioce.

Kazna za one koji razgovaraju mobilnim za volanom iznosi 230 evra, plus administrativna taksa od 9 evra.

Uprava policije Istočne Holandije saopštila je da su za tri dana naplatili kazne u vrednosti od preko 100.000 evra.

"To je velika suma novca, ali kažnjavanje nije naš prioritetni cilj", kažu predstavnici policije.

"Nadamo se da smo objavljivanjem podataka u javnosti podigli svest vozača o opasnostima koje sa sobom nosi razgovor mobilnim u vožnji."

Holandaska policija upozorava da šokantno veliki broj vozača i dalje koristi telefon u vožnji. Zato će ovaj metod otkrivanja prekršilaca za volanom povremeno primenjivati i u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: