Preteča Volkswagenove "Bube": Standard Superior iz 1933.

Čuvenom nemačkom "narodnom automobilu", koji je nastao u vreme nacizma, prethodilo je nekoliko prototipova, uključujući i vozilo koje je dizajnirao jedan Jevrej.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 22.09.2018.

12:50

Preteča Volkswagenove
Screenshot YouTube

Volkswagen je sredinom septembra najavio da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom legendarne "Bube".

Istina, savremena "Buba" koja se ukida nema mnogo veze sa niskobudžetnim modelom iz 1930-tih koji se proizvodio sve do 2000-tih, ali je VW insistirao na kontinuitetu tog imena i retro dizajnu kako bi "ukrao" deo slave originala.

Ali, ako se vratimo koju godinu pre rođenja "Bube", videćemo da je i orginalni model imao neke prethodnike. Jedan od njih je Standard Superior koji se nakratko proizvodio u periodu 1933-1935.

Ovo vozilo delo je Jozefa Ganca, Jevreja rođenog u Budimpešti i jednog od vodećih inženjera u auto-industriji Nemačke 30-tih godina 20. veka.

Gancov model smatra se jednom od preteča "narodnog automobila" (volkswagena), kasnije nazvanog "Buba" (među prethodnicima su i prototipovi Porsche Typ 12 i Tatra V570).

Superior je imao dvotaktni motor koji se nalazio u zadnjem delu vozila i nezavisno oslanjanje. Pogledajte kako danas izgleda jedan restaururani primerak ovog automobila: Čedo Jozefa Ganca zbog poznatih istorijskih okolnosti nije doživelo masovnu proizvodnju.

Nacisti su njegovog tvorca - kao Jevrejina - proganjali i 1933. uhapsili. U zatvoru je proveo godinu dana, a kada je pušten, pobegao je iz Nemačke.

U međuvremenu, kompanija Standard Fahrzeugfabrik počela je da proizvodi model Superior u februaru 1933, ali je izrađeno svega 400 primeraka ovog automobila koji danas predstavlja pravu retkost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: