Automobilski saobraćaj seli se sa puteva u vazduh

Japanci planiraju da tokom sledeće decenije ponude domaćem tržištu leteći automobil. U izradi mape puta za ovaj pojekat učestvovaće 20 svetski poznatih kompanija, uključujući Airbus i Uber.

Automobili

Izvor: Izvor: Aljazeera Balkans, B92

Ponedeljak, 27.08.2018.

10:00

Automobilski saobraćaj seli se sa puteva u vazduh
Ilustracija: Airbus PopUp koncept modularnog leteæeg automobila

Japanski mediji objavili su kako su počeli radovi na letećem automobilu, a grupu kompanija koje učestvuju o ovom ambicioznom projektu nastalom na inicijativu vlada te zemlje predvode Uber, Japan Airlines, Airbus, Boeing, NEC i Toyota.

Japan je za ovaj projekat izdvojio 40,4 milijarde dolara, a iz Ministarstva za ekonomiju, trgovinu i industriju navedeno je kako će 2019. godine biti proizveden motor i druga prateća oprema za leteći automobil.
Ilustracija: Airbus PopUp koncept modularnog leteæeg automobila
Ministar ekonomije Japana, Hirošige Seko, izjavio je da će leteći automobil olakšati kretanje kroz saobraćajne gužve u velikim gradovima, ali i olakšati transport ljudi i roba do ostrva i udaljenih, teško pristupačnih planinskih oblasti u toj zemlji.

U međuvremenu, Japan planira da donese nove zakone i tako preuzme vodeću ulogu u svetu kada je u pitanju pravna regulativa koja se odnosi na leteće automobile.
Ilustracija: Airbus PopUp koncept modularnog leteæeg automobila

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: