Terenac transformers: Čas ima točkove, čas "gusenice"

Odeljenje za istraživanje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (DARPA) predstavilo je vozilo sa točkovima koji se tokom vožnje transformišu u "gusenice" kako bi mogli da se savladaju i najteži tereni.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2018.

10:07

Terenac transformers: Čas ima točkove, čas
Screenshot YouTube

Većina terenskih vojnih vozila imaju ili točkove ili "gusenice", a američka DARPA razvila je u okviru programa Ground X-Vehicle Technologies (GXV-T) sistem koji objedinjuje obe ove varijante kontakta vozila sa podlogom.

Sistem je osmišljen tako da omogući vojnom terencu (u ovom slučaju popularnom Hamviju) da se po potrebi kreće brzo, kada se vozi na klasičnim tročkovima, a da se u slučaju nailaska na zahtevan teren - bez zaustavljanja - isti ti točkovi modifikuju u "gusenice".
Screenshot YouTube
Potpuna transformacija traje svega 2 sekunde, a za to vreme terenac je u pokretu.

Pogledajte video na kome su osim ovog prikazane još neke najsavremenije tehnologije iz vojne industrije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: