Digitalne automobilske tablice postaju stvarnost

Kalifornija je pokrenula pilot program digitalnih tablica na kojima osim registarske oznake mogu da se ispisuju i različite informacije i poruke.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2018.

08:37

Digitalne automobilske tablice postaju stvarnost
Foto: Reviver Auto

Američka kompanija Reviver Auto predstavila je početkom godine prvu digitalnu registarsku tablicu u svetu, a kako je tada saopšteno, planirano je da se digitalne tablice već tokom 2018. nađu na 100.000 automobila.

U suštini je Rplate Pro je pojednostavljen tablet, zaštićen od spoljašnjih uticaja. Zahvaljujući mogućnosti povezivanja moguće je menjati natpis i po potrebi dodavati informacije. Na automobil se postavlja dosta jednostavno, slično klasičnim tablicama.
Foto: Reviver Auto
Dobra stvar povezivosti je da je predviđena obnova registracije "onlajn", bez potrebe za ikakvom papirologijom i lepljenjem nalepnica.

Jedan od funkcija digitalne tablice je da će se pri parkiranju na njoj ispisivati do kada je plaćen parking.

Proizvođač navodi da će ove tablice biti od koristi u slučaju krađe automobila, jer će služiti kao uređaj za praćenje vozila. Ipak, na ovu mogućnost u stvarnosti ne treba mnogo računati, s obzirom da lopov može jednostavno da ukloni digitalnu tablicu sa automobila nakon krađe.
Foto: Reviver Auto
Pilot projekat pokrenulo je kalifornijsko Odeljenje za motorna vozila u saradnji sa proizvođačem, kompanijom Reviver Auto. Digitalne tablice moći će da se nabave prilikom kupovine automobila kod prodavaca, a kao i svaka nova tehnologija u početku uopšte neće biti jeftine.

Cena tablice sa uračunatim troškovima ugradnje iznosi 699 dolara, a usluga mesečnog održavanja dodatnih 7 dolara.
Foto: Reviver Auto
Uprkos tome, u kompaniji Revier Auto veruju u uspeh ovog projekta i ističu da će digitalne tablice biti popularne naročito na službenim vozilima u firmama, jer mogu da se koriste za reklamiranje usluga i proizvoda kada je automobil parkiran.

U Odeljenju za motorna vozila kažu da za sada nemaju jasne planove oko uvođenja digitalnih tablica i da pilot projekat tek treba da pokaže njihove potencijalne prednosti, nakon čega će dati konačan sud o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: