Biznis vredan mlrd. $: Reklame u autonomnim vozilima

Predviđa se da će uvođenje samovozećih automobila u saobraćaj doneti ogromnu zaradu u oblasti prodaje roba i usluga.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2018.

13:22

Biznis vredan mlrd. $: Reklame u autonomnim vozilima
Waymo - projekat samovozeæih automobila kompanije Google

Prihodi koji se povezuju sa industrijom “automobilima bez vozača” do 2030. iznosiće na globalnom nivou 2.300 milijardi dolara, procenjuje UBS, a 70% zarade odnosi se na prodaju stvari i usluga “vozačima”, koji će u autonomnim vozilima biti samo obični putnici.

USB predviđa da će usluge “samovozećih taksija” vredeti 1.200 milijardi dolara godišnje.

Još jedna grana privrede koja će profitirati od uvođenja autonomnih vozila u saobraćaj je advertajzing, odnosno reklamiranje u automobilima.
Waymo - projekat samovozeæih automobila kompanije Google
Kada jednog dana vožnja bude robotizovana, nekadašnji vozači izgubiće ulogu upravljanja automobilom i postaće pogodni za ciljano reklamiranje proizvoda i usluga - dok se voze.

Procenjuje se da će reklamiranje u samovozećim automobilima doneti godšnje 472 milijarde dolara zarade na globalnom nivou.

Među kompanijama koje će imati najviše koristi od novog vida drumskog prevoza je vlasnik IT giganta Google - konglomerat Alphabet, za koga se procenjuje da će kapitalizovati oko 60% ukupne zarade povezane sa “automobilima bez vozača”.

Samo projekat Waymo, koji je pokrenuo Google, a koji se bavi razvojem tehnologija samovozećih automobila, vredeće 75 milijardi dolara, navodi UBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: