Električni "usisivač" na 4 točka čisti beogradske ulice

Prvi put u Srbiji predstavljena je mašina za održavanje ulica i drugih javnih površina sa potpuno električnim pogonom.

Podeli
Foto: Eximpress-Medijski servis
Foto: Eximpress-Medijski servis

U narednih desetak dana neke beogradske ulice u najstrožijem centru probno će čistiti nova mašina sa potpuno električnim pogonom kompanije Green Machines.

Nakon promocije, prve takve vrste u Srbiji, održane sredinom prošle sedmice na platou u Knez Mihilovoj ulici u Beogradu, mašina 500ze Plus predata je na probno korišćenje "Gradskoj čistoći".

Svoje performanse i ekološke prednosti bi trebalo da pokaže u realnim eksploatacionim uslovima, čisteći, pre svih, ulice i javne površine u strogom centru prestonice u kojima je ograničeno ili zabranjeno kretanje motornih vozila.

Upravo na takvim mestima i na drugim javnim površinama – u parkovima, sportskim i drugim objektima, kao i u industrijskim halama, železničkim i autobuskim stanicama, aerodromskim terminalima, ova mašina pokazuje potpunu opravdanost upotrebe - ekonomsku, ali, pre svega, ekološku.

Za pogon se koristi električna energija akumulirana u dva paketa od po 23 litijum-jonske baterije kapaciteta 59 kWh. Sa potpuno napunjenim baterijama autonomija ove "zelene" mašine je 9,6 sati neprekidnog rada, što znači da može da funkcioniše u dvosmenskom operativnom režimu.

Foto: Eximpress-Medijski servis
Foto: Eximpress-Medijski servis

Za potpuno punjenje, priključenjem na standardnu jednofaznu elektromrežu potrebno je sedam sati, a ako se priključi na trofaznu struju - četiri sata. Proizvođač deklariše životni vek litijum-jonskih baterija do 2.000 punjenja. Osim ekoloških pogodnosti – jer pri radu nema nikakve emisije gasova, 500ze Plus ima i druge prednosti.

Na primer, buka koju proizvode pogonski sklop i oprema za usisavanje nečistoće neuporedivo je niža u poređenju sa sličnom mašinom koju pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zatim, tu su njene kompaktne dimenzije (dužina je 3,3 m, širina 1,9 m kada su potpuno razmaknute obe četke, visina 1,98 m), kratko međuosovinsko rastojanje (1,38 m) i prečnik okretanja od samo 5,5 m (od ivičnjaka do ivičnjaka) omogućavaju da očisti i one površine (uglove, uske prolaze) gde veći "usisivači" ne mogu da priđu.

Takođe, njena eksploatacija je nekoliko puta jeftinija od klasičnih mašina ove vrste, pa se veća početna investicija u kupovinu isplati u vrlo kratkom vremenu. Proizvođač potencira još jednu njenu ekološku prednost: 91% cele mašine se može reciklirati, što znači da 500ze Plus ostavlja vrlo mali "otisak" na životnu sredinu.

Foto: Eximpress-Medijski servis
Foto: Eximpress-Medijski servis

Razno

strana 1 od 13 idi na stranu