Idu u korak s vremenom: U patrolu autom na vodonik

Na putevima širom sveta sve je više vozila sa alternativnim pogonskim sistemima. Da policije pojedinih zemalja takođe prate nove tehnološke trendove u auto-industriji potvrđuje najnoviji primer iz Britanije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

10:28

Idu u korak s vremenom: U patrolu autom na vodonik

U poslednjih nekoliko godina primetni su napori pojedinih država i metropola da svoje policijske snage opreme patrolnim automobilima sa hibrdnim ili čisto električnim pogonom.

Tako je, na primer, ukrajinska policija nabavila preko 600 plug-in hibridnih SUV vozila marke Mitsubishi, a vlasti u Los Anđelesu uključili su 100 električnih BMW automobila u policijski vozni park tog grada.

Upotreba vozila koja malo, ili nimalo ne zagađuju vazduh, u gradskim sredinama je imperativ. Zato su vlasti Londona, u okviru strategije smanjenje zagađenja vazduha u tom velegradu, nabavile za svoju policiju 11 vozila Toyota Mirai sa pogonom na vodonične gorivne ćelije.
Ovi automobili poznati su po tome što uz pomoć pogonskog goriva – vodonika, proizvode električnu energiju, koju elektromotor zatim koristi za pokretanje vozila.

Pri tome, nema štetnih izduvnih gasova kao kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a jedini nusprodukt je vodena para.

Zbog specifičnog dizajna ovih automobila, policijske Toyote Mirai svakako će privlačiti pažnju prolaznika i turista, ali će pre svega doprineti smanjenju zagađenja vazduha u Londonu.
Automobili prosečno mogu da pređu oko 480 km sa punim rezervoarom, a nakon toga moraju da se dopune vodonikom na nekoj od 5 stanica za punjenje koliko ih za sada ima u britanskoj prestonici.

Punjenje traje svega nekoliko minuta, a u planu je povećanje broja punionica u bliskoj budućnosti.

U londonskoj policiji kažu da su još 2015. doneli planove o hibridizaciji i elektrifikaciji flote patrolnih vozila, a sada su ih proširili i na vozila sa pogonom na vodonik.

Predviđeno je da do 2020. u voznom parku policije ovog grada bude 550 automobila sa ultra niskom ili nultom emisijom štetnih gasova.
Toyota je svoj prvi komercijalni model sa vodoničnim gorivnim ćelijama (Mirai) predstavila krajem 2014.

Prema fabričkim podacima, ovo vozilo 0-100 km/h ubrzava za manje od 10 sekundi i razvija maksimalnih 178 km/h.

Cena ovog automobila u Evropi (bez uračunatih subvencija) iznosi oko 66.000 evra i za sada ga uglavnom kupuju određene javne službe zapadnoevropskih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: