Najstroži grad u Holandiji: Zabranjuje Euro 3 dizelaše

Arnem od 1. januara 2019. proteruje "prljave" dizelaše iz svog centra.

Podeli
Foto: Nenad Ćosić
Foto: Nenad Ćosić

Ovaj grad, koji se nalazi na istoku Holandije, u blizini granice sa Nemačkom, odlučio je da zabrani kretanje automobila sa Euro 3 dizel motorima i starijim.

To praktično znači da od 1. januara naredne godine u centar Arnema neće moći da uđu dizel vozila koja su proizvedena pre 2005. godine.

"Od oko 25.000 automobila koliko ih se svakodnevno kreće centralnom zonom Arnema, njih 800 podleže ovoj zabrani", objašnjava Geert Ritsema, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

On, međutim, dodaje da je udeo u zagađenju tih dizelaša znatno veći od njihovog procentualnog učešća u saobraćaju.

"Ovih 800 vozila odgovorni su za 17,5% emisija čađi i 10% emisija štetnih čestica."

Zabrana ulaska starijih dizelaša u centar Arnema nije jedina ekološka mera koju su doneli gradski oci.

Pokrenuta je kampanja da posetioci i oni koji svakodnevno dolaze u grad zbog posla, besplatno parkiraju svoja privatna vozila na periferiji, a da zatim koriste javni prevoz do centra.

Kako kaže Ritsema, ova kampanja već je dala određene rezultate u smanjenju zagađenja vazduha.

On objašnjava da grad takođe želi da reši problem malih dostavnih vozila koja uglavnom koriste dizel motore i koja zbog prirode posla svakodnevno ulaze u najuže gradsko jezgro.

Inače, u Arnemu, koji je i administrativni centar provincije Helderland, živi oko 150.000 stanovnika, a javni gradski saobraćaj se u znatnoj meri oslanja na trolejbuse.

Razno

strana 1 od 15 idi na stranu