Samovozeći automobili biće farbani samo u svetle boje?

Pored toga što će samovozeći automobili budućnosti biti lišeni upravljačkih komandi kakve danas poznajemo, ova vozila imaće i specijalne boje spoljašnjosti.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

12:01

Samovozeći automobili biće farbani samo u svetle boje?

S obzirom da je za funkcionisanje auto-pilota od krucijalne važnosti sistem LiDAR koji detektuje pokretne objekte u blizini automobila pomoću laserskog snopa, vozila ofarbana u svetle nijanse lakše će se uočavati od onih tamnijih, piše USA Today.

"Testovi su pokazali da LiDAR mnogo lakše otkriva automobile čija boja spoljašnjosti reflektuje više svetlosti", objašnjava Nancy Lockhart, stručnjak za boje i premaze u automoblskoj industriji.

Iako se tehnologija samovozećih automobila ne oslanja isključivo na LiDAR, već su uključeni i drugi sistemi, poput kamera i ultrazvučnih senzora, očekuje se da će, barem u prvim generacijama vozila sa auto-pilotom ona uglavnom biti bele spoljašnjosti ili će biti ofarbana u neku drugu svetlu nijansu.
Neke kompanije, poput firme Axalta Coating System u kojoj je Nancy Lockhart zaposlena, već eksperimentišu sa ubacivanjem reflektivnih ljuspica u tamnije nijanse farbe za automobile, kako bi tamno obojene površine učinili više reflektujućim.

"Između ostalog, boja je ta koja prodaje automobil", objašnjava Lockhart i dodaje da ne veruje da će se ljudi u budućnosti voziti samo u automobilima svetlih tonova.

Još jedna kompanija koja se bavi ovom problematikom, PPG Industries, eksperimentiše sa haj-tek bojama koje se koriste u avio-industriji za premaz trupa aviona.

David Bem, tehnički direktor u PPG kaže da se u toj kompaniji nadaju da će uspeti da proizvedu crnu farbu koja za 20-30% više reflaktujuća od postojeće.
I Bem smatra da su kupcima boje važne prilikom odabira automobila, jer veoma utiču na izgled spoljašnjosti vozila.

On zato veruje da je važno zadržati u ponudi i tamne nijanse boja kada jednog dana putevima zagospodare samovozeći automobili.

Još jedan izazov za proizvođače automobilskih boja i premaza biće kako sprečiti prljanje površine takvih vozila, jer je od presudne važnosti da spoljne kamere i senzori "automobila bez vozača" ne budu prekriveni nečistoćom, kako bi uspešno detektovali druga vozila i objekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: