Koje boje automobila su kupci najčešće birali u 2017.

Bela ostaje na svetskom tronu kao najpopularniji izbor za spoljašnjost automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

12:26

Koje boje automobila su kupci najčešće birali u 2017.
Foto: B92 (ilustracija)

Na svetskom nivou, bela je zadržala vodeću poziciju u svim segmentima vozila i još je izbor broj 1, pokrivajući 40 odsto celokupnog tržišta, pokazuje godišnji “Izveštaj o bojama za završne automobilske premaze” koji je objavio BASF.

Uz crnu, sivu i srebrnu, ahromatske boje i dalje su najzastupljenije.

Kada je reč o hromatskim bojama, udeo plave i crvene gotovo da je podjednak, a za njima sledi braon nijansa. Ono što se može zaključiti u globalnom pregledu je da što je auto manji, to je nijansa upečatljivija.

Pojačana prodaja i veći izbor SUV modela značajno su uticali na ovogodišnje brojke. I dok bela i crna dominiraju ovim segmentom, crvena, plava, a posebno braon, javljaju se sve češće.

Što se tiče brojki za Evropu, ahromatske boje i dalje su najpopularnije.

Oko 78 procenata svih prodatih automobila u 2017. ofarbano je u belu, crnu, sivu ili srebrnu nijansu čime se nastavio dosadašnji trend.

Među ahromatskim bojama udeo sive porastao je na 19 procenata. Time je siva postala popularna koliko i crna.

Za pojačan udeo sive zaslužna je raznovrsnost mnogobrojnih nijansi. Sa preko 100 varijacija siva ima drugi najveći broj nijansi, odmah posle plave.

U sferi hromatskih boja, plava je već standardno u trendu. Iako je celokupan udeo od 10 procenata stabilan, razmera plave nijanse značajno raste u sferi hromatske palete, budući da gotovo svaki drugi hromatski automobil koji se proizveo u Evropi tokom 2017. godine upravo je bio plave boje.

Sa skoro 130 različitih nijansi plava je takođe ostala neprevaziđena kada je reč o raznovrsnosti nijansi.

Trenutno su na tržištu stotine boja za automobile, koje uključuju širok raspon jedinstvenih efekata. Štaviše, funkcionalnost premaza igra sve veću ulogu.

Boje sa integrisanim održavanjem temperature, na primer, jačaju održivu mobilnost budućnosti. Budući da smanjuju zagrevanje površine auta, a samim tim i pregrevanje njegove unutrašnjosti, uštedom u korišćenju klime dolazimo do smanjenja potrošnje goriva ili dužeg rada kod električnih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: