Volan na pogrešnoj strani kod 36.000, zabranjuju uvoz

Vlasti u Jermeniji zabraniće od 1. aprila uvoz i prodaju automobila sa volanom na desnoj strani, zbog sve većeg broja ovakvih vozila na putevima u zemlji u kojoj se inače vozi desnom stranom, kao i u većem delu sveta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

11:21

Volan na pogrešnoj strani kod 36.000, zabranjuju uvoz
Foto: Suzuki (ilustracija)

Kako prenosi Xinhua Net, samo u 2017. u Jemeniju je stiglo oko 13.000 polovnih automobila iz uvoza sa volanom na “pogrešnoj strani”, a procenjuje se da ulicama i putevima te zemlje ukupno saobraća oko 36.000 takvih vozila.

I dok pojava ovako velikog broja automobila sa volanom na desnoj strani ne bi predstavljala nikakav problem u zemljama u kojima se vozi levom stranom, u Jermeniji, baš kako i u Srbiji i u većem delu sveta, vozila se kreću desnom stranom puta.

Vlasti su izrazile bojazan da bi nastavak trenda masovnog uvoza automobila sa “desnim volanom” mogao da u značajnoj meri ugrozi bezbednost drumskog saobraćaja. Većina uvezenih automobila stiže iz Japana, s obzirom da su polovnjaci iz te zemlje veoma traženi u Jermeniji zbog relativno niske nabavne cene i dobrog kvaliteta.

Ubrzo nakon donošenja uredbe o zabrani uvoza i prodaje ove vrste automobila, ispred zgrade Ministarstva saobraćaja, komunikacija i informacionih tehnologija Jermenije održan je protest zbog vladne odluke.

Demonstranti koji su protiv zabrane uvoza tvrde da vozila sa volanom na desnoj strani nisu ništa manje bezbedna od regularnih i da su učestvovala u zanemarljivo malom broju saobraćajnih nezgoda na putevima.

Zabrana stupa na snagu 1. aprila, a oni koji su već uvezli automobile sa “desnim volanom” i koji to učine pre pomenutog datuma, i dalje će moći da ih voze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: