Nije dogurao dalje od koncepta: BMW sa 3 sedišta

BMW je na sajmu automobila u Ženevi 1993. predstavio neobično konceptno vozilo Z13 sa 3 sedišta i centralno postavljenom vozačkom pozicijom, kao svoju viziju gradskog prevoznog sredstva budućnosti.

Podeli

Počekom 90-tih godina 20. veka tehničko odeljenje BMW grupu dobilo je zadatak da osmisli koncept ekonomičnog i funkcionalnog gradskog automobila.

Inženeri i dizajneri bavarske kompanije izašli su pred šefove sa neuobičajenim rešenjima koje su spakovali u vozilo nazvano Z13.

Već letimičan pogled na spoljašnjost pokazuje da se ovaj konceptni automobil drastično razlikovao od serijskih modela koje je BMW nudio kupcima u to vreme.

Z13 je imao futuristički izgled, sa panoramskim staklenim krovom koji se nadovezuje na prednje vetrobransko staklo. Ovo rešenje počelo je da se da se primenjuje na serijskim automobilima pojedinih proizvođača u 21. veku.

Pored toga, zadnji blatobrani svojim oblikom podsećaju na one na kupeu Volvo C30, koji je lansiran 2006. godine.

Iako je Z13 osmišljen u projektnom birou BMW-a, kompanija je prilikom izrade koncepta zbog uštede angažovala italijanskog proizvođača karoserija, firmu Stola.

Ako za spoljašnjost vozila možemo da kažemo da je bila revolucionarna u odnosu na dotadašnje BMW automobile, koncepcija putnička kabine bila je još nekonvencionalnija.

Z13 je konstruisan kao gradsko vozilo sa tri sedišta, dok se pozicija vozača nalazila u sredini, slično kao kod supersportskog McLarena F1 iz 1992. godine.

Ipak, u BMW su smatrali da je ovaj automobil pre svega “vozilo za ličnu upotrebu”, odnosno da je predviđeno za komfornu vožnju jedne osobe, kojoj je sve podređeno, uključujući i poziciju na kojoj se nalazi, dok po potrebi može da posluži za prevoz još dva putnika.

BMW Z13 imao je i neka napredna tehnološka rešenja, poput elektronske parking kočnice i satelitske navigacije, a bio je opremljen telefonom i faks aparatom.

Za pogon je upotrebljen četvorocilindarski agregat pozajmljen iz motocikla BMW K1100. Motor je postavljen pozadi, a snaga je smanjena sa 100 ks na 82 ks.

Pogonska jedinica bila je povezana sa Fordovim CVT menjačem, a masa praznog vozila iznosila je 830 kg.

BMW Z13 je napravljen kao funkcionalan prototip koji je mogao da se koristi u saobraćaju. Pored primerka koji je izložen u Ženevi 1993, izrađen je još jedan, u crvenoj boji, sa konstrukcijom i karoserijom od aluminijuma, jačim motorom i petobrzinskim manuelnim menjačem.

BMW je, navodno, planirao i produkcijsku verziju, ali je od nje odustao pošto je 1994. godine kupio britansku Rover grupu, u okviru koje je dobio prava na automobilski brend MINI.

Pogledajte promo video koncepta BMW Z13:

Razno

strana 1 od 15 idi na stranu