Kako se menjao Nissan Skyline/GT-R tokom 60 godina

Daleki predak savremenog Nissana GT-R bio je sušta suprotnost moćnom sportskom automobilu kakav je on danas, a nije čak nosio ni Nissanov amblem.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2017.

14:05

Default images

Daleki predak savremenog Nissana GT-R bio je sušta suprotnost moćnom sportskom automobilu kakav je on danas, a nije čak nosio ni Nissanov amblem.

Poznat pod raznim oznakama tokom šest decenija svog postojanja, Skyline/GT-R počeo je život kao Prince Skyline, daleke 1957. godine. Taj model imao je dizajn koji je podsećao na prosečan američki sedan s kraja '50-tih, naročito na tadašnju Chevroletovu limuzinu.

Kada se kompanija Prince spojila sa Nissanom 1966, model Skyline preživeo je integraciju u novi brend, a prva nova generacije sa oznakom GT-R u nazivu stigla je 1969. godine, sa za to vreme moćnim šestocilindrašem koji je proizvodio 160 ks. Umesto dotadašnjeg sedana sa 4 vrata, Skyline dobija novu, kupeovsku karoseriju sa 2 vrata.

Sportska linija automobila još više je naglašena 1973, dolaskom četvrte generacije, ali su sportske ambicije malo splasnule 4 godine kasnije, sa modelom koji je imao skromnije performanse i manje agresivan dizajn. Uz to, izgubila se i oznaka GT-R.

Nakon još jednog obrta u strategiji, Nissan 1983. predstavlja moćan sportski prototip pod nazivom Skyline Super Silhouette, koji raspolaže sa čak 570 konjskih snaga, što je bilo više nego kod tadašnjih bolida Formule 1.

Oznaka GT-R se vraća 1989. nakon 16 godina, u novom modelu sa šestocilindarskim motorom od 280 ks. Dostupni su pogon na sva 4 točka kao upravljanje na sva 4 točka.

Deveta generacija predstavljena je 1995. sa motorom od 300 ks i novim unapređenjima u pogledu 4WD pogona, a 2007. godine Nissan razdvaja imena “Skyline” i “GT-R”, pa je od tada za sportski model u upotrebi samo potonji od ova dva naziva.

Aktuelna “Nismo” verzija Nissana GT-R razvija čak 600 konjskih snaga, a od 0 do 100 km/h ubrzava za neverovatnih 2,9 s.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: