Kolekcionarski san: Prodaje se Šumijev šampionski bolid

Trkački bolid Ferrari F2001, u kome je Mihael Šumaher osvojio četvrtu od ukupno sedam titula svetskog šampiona Formule 1, biće ponuđen na prodaju na specijalnoj aukciji koja će se u novembru održati u Njujorku.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2017.

14:38

Kolekcionarski san: Prodaje se Šumijev šampionski bolid
Foto: Pawel Litwinski / Sotheby’s

Vozeći jedan od najdominantnijih bolida u istoriji Formule 1, Šumaher je te 2001. kao vozač Ferrarija italijanskom proizvođaču doneo 11. timsku titulu šampiona u ovom prestižnom takmičenju.

Koliko je ovaj automobil bio nadmoćan pokazuje i podatak da je F2001 završavao na pobedničkom postolju, odnosno na jednom od prva tri mesta, na svakoj trci na kojoj je učestvovao. Usput je postavio rekorde na mnogim stazama gde je imao najbrže krugove, od kojih se onaj na holandskom Zandvortu održao čak 16 godina.
Foto: Pawel Litwinski / Sotheby’s
Šumaher je titulu iz 2001. takođe osvojio na dominantan način – pobedio je na 9 do 17 trka, a na kraju je imao gotovo duplo više bodova od najbližeg pratioca, Dejvida Kultarda u McLarenu.

Na dve od tih devet pobedničkih trka, u Monaku i Mađarskoj, vozio je upravo ovaj primerak Ferrarija F2001, sa šasijom broj 211, što automobilu daje posebnu vrednost.
Foto: Pawel Litwinski / Sotheby’s
Bolid je u voznom stanju, sa 3.0 V10 motorom koji se vrti do 18.500 o/min i razvija 900 konjskih snaga, i ispunjava sve uslove da se takmiči na trkama istorjiskih sportskih i trkačkih automobila.

Aukcijska kuća Sotheby's očekuje da će 16. novembra, prilikom nadmetanja potencijalnih kupaca, Šumijev pobednički bolid dostići sumu od čak 4 miliona dolara.
Foto: Pawel Litwinski / Sotheby’s
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: