U čemu će se voziti novi američki predsednik?

Cadillac sprema novu predsedničku limuzinu za Donalda Trampa

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.11.2016.

14:23

U čemu će se voziti novi američki predsednik?
Obamina Zver iz 2009. (ilustracija)

Kada je Barak Obama 2009. započeo svoj prvi predsednički mandat, na inauguraciju je stigao u tada potpuno novom službenom automobilu koji je zbog svoje mase i robusnog izgleda zaslužio nadimak Zver (The Beast).

Osam godina kasnije Sjedinjene Države imaju novog predsednika, a izgleda da je došlo vreme i da Zver dobije dostojnog naslednika. Donald Tramp će položiti zakletvu 20. januara, kada će debitovati i nova predsednička limuzina sa značkom Cadillaca.

Konačan izgled vozila još je tajna, a na internetu su se pojavile fotografije prototipa prekrivenog "kamuflažnom" folijom.
Maskirani prototip nove predsednièke limuzine (Screenshot YouTube)
Kako prenosi Autoweek, nova Zver imaće najviši stepen zaštite kada je reč o blindiranim vozilima,i biće teška između 6 i 9 tona.

Automobil je konstruisan tako da može da izdrži udar improvizovane eksplozivne naprave i granate, a biće bezbedan i od napada hemijskim oružjem. Rezervoar za gorivo je posebno zaštićen, a napravljen je od specijalnog materijala koji se širi pri udaru, kako bi se sprečilo da eksplodira. Trampova Zver opremljena je i najsavremenijim elektronskim uređajima, poput kamera za noćno snimanje i satelitskih sistema za komunikaciju. U vozilu će se u svakom trenutku nalaziti zalihe krvi koje odgovaraju predsednikovoj krvnoj grupi, spremne za transfuziju.

Automobil je opremljen i najmodernijim sistemima protivpožarne zaštite, a u brojnim odeljcima i pretincima nalazi se oružje za odbranu od napada, optički uređaji za noćni vid i gas-maske. Predviđeno je da u vozilu može da se preveze do 10 telohranitelja i drugog osoblja, uključujući i bolničare u slučaju ranjavanja predsednika.

Razvoj nove Zveri, za koju se navodi da košta oko milion i po dolara, trajao je dve godine i u tom periodu izvršeni su i brojni testovi kako bi se pokazalo da automobil može da odgovori svim izazovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: