2 u 1: Pešački prelaz u ulozi "ležećeg policajca"

Indijska vlada namerava da zameni klasične "ležeće policajce" 3D crtežima pešačkih prelaza kako bi unapredila bezbednost saobraćaja u toj zemlji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

09:25

2 u 1: Pešački prelaz u ulozi
Foto: Nitin Gadkari/Twitter

Prema informacijama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), sa preko 200.000 poginulih na putevima svake godine, Indija je zemlja sa najvećim brojem nastradalih u saobraćajnim nesrećama. Iako zvanični vladini podaci za 2014. govore o 141.526 žrtava, i ovaj broj je više nego zabrinjavajući.

Kao i drugim zemljama sveta, i indijske vlasti pokušavaju da smanje stopu smrtnosti na putevima, a jedna od mera je usporavanje saobraćaja pomoću "ležećih policajaca". Međutim, Indijci sada nameravaju da umesto klasičnih izbočina na kolovozu primene nekonvencionalno rešenje koje istovremeno predstavlja i 3D pešački prelaz.

Zamisao je da "zebra" na putu bude iscrtana tako da iz ugla vozača koji joj prilazi izgleda kao fizička prepreka na putu, zbog čega će instiktivno posegnuti za kočnicom i usporiti automobil. Ministar saobraćaja Nitin Gadkari objavio je na Twitteru fotografiju jednog takvog prelaza. Ideja stvaranja optičke iluzije na kolovozu nije nova, a prvi takvi "ležeći policajci" iscrtani su 2008. u Filadelfiji, u SAD, a kasnije su se 3D pešački prelazi pojavili i u drugim delovima sveta.

Mada je ovo rešenje jeftinije i praktičnije u odnosu konvencionalni pristup, a uz to i ne oštećuje sistem oslanjanja na automobilu, osnovni problem je što će vozači koji jednom prođu tom deonicom shvatiti da je u pitanju optička iluzija i sledeći put verovatno neće usporiti ispred prelaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: