Ilon Mask: Automobili na vodonik su besmislica

Osnivač Tesla Motorsa često je kritikovao električne modele drugih proizvođača, a ovog puta na meti su se našli automobili koji za pogon koriste vodonične gorivne ćelije i, posredno, Toyota koja je trenutni lider u svetu kada je reč o ovoj tehnologiji.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

12:00

Default images

Na pitanje novinara kakvo je njegovo mišljenje o vozilima na vodonik, Mask je kratko odgovorio da su takvi automobili "smešni".

"Ne želim ovo da pretvorim u debatu, ali smatram da su automobili koji za pogon koriste vodonik besmisleni", rekao je Mask, jedan od vlasnika i izvršni direktor kompanije Tesla Motors koja je u poslednjih nekoliko godina napravila bum na tržištu električnih vozila.

"Prvo, veoma je komplikovano i teško izdvojiti vodonik, skladištiti ga i koristiti u vozilu", obrazložio je svoj stav Ilon Mask.

"Može se čak reći da vodonik nije izvor energije u pravom smislu te reči već samo mehanizam za skladištenje energije", dodao je on.
Toyota Mirai
Mask je primetio i da su gorivne ćelije samo upola efikasne u poređenju sa baterijama u električnim automobilima, i podsetio da je vodonik kao gas veoma zapaljiv.

On smatra da će u godinama koje dolaze tržište potvrditi ispravnost njegovog gledišta kada je reč o automobilima na vodonik.

"Sve će biti mnogo jasnije za par godina, ne moramo sada da polemišemo o tome", uveren je Mask.

Pitamo se šta o svemu ovome misli Toyota koja trenutno ulaže velike napore u pravcu propagiranja i omasovljenja proizvodnje automobila na vodonik i koja je ponudila drugim proizvođačima besplatne patente za tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija.

Pročitajte više o Toyoti Mirai koja za pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: