Ovako je karijeru započeo Ferdinand Porsche

Malo je poznato da je prvi automobil koji je dizajnirao i napravio osnivač kompanije Porsche nastao davne 1898. godine i da je imao električni pogon.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2014.

09:02

Default images

Porscheov muzej došao je u posed vozila kojim je Ferdinand Porsche započeo karijeru konstruktora automobila u kompaniji Jakoba Lohnera, u Beču.

Vozilo koje je u istoriji poznato pod imenom Egger-Lohner C.2 Phaeton, ili skraćeno P1, podseća na tadašnje otvorene kočije i ima dva reda sedišta.
P1 je bio pogonjen 130 kg teškim električnim motorom koji je razvijao 3 ks, a u kratkim periodima vožnje mogao je da isporuči i 5 ks. Brzina kojom se automobil kreće bila je regulisana pomoću jedne vrste menjača sa dvanaest stepeni prenosa.

Maksimalna brzina koju je P1 mogao da razvije iznosila je 35 km/h, a interesantno je da je sa jednim punjenjem baterije vozilo moglo da pređe i do 80 km.
Egger-Lohner C.2 Phaeton: originalni tehnièki crtež
P1 je imao i trkački pedigre, s obzirom da ga je Ferdinand Porsche 1899. vozio u reliju u kom su učestvovala tadašnja vozila na električni pogon. Ispostavilo se da je takmičenje bilo veoma zahtevno s obzirom da više od polovine učesnika nije uspelo da stigne na cilj zbog tehničkih problema.

Međutim, to nije sprečilo Ferdinanda Porschea da trijumfuje u svom automobilu postigavši za 18 minuta bolji rezultat u odnosu na drugoplasiranog.

Zavirite iza kulisa muzeja Porsche automobila.

Otkrijte kakve sve tajne krije Porsche muzej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: