Ovako je karijeru započeo Ferdinand Porsche

Malo je poznato da je prvi automobil koji je dizajnirao i napravio osnivač kompanije Porsche nastao davne 1898. godine i da je imao električni pogon.

Podeli

Porscheov muzej došao je u posed vozila kojim je Ferdinand Porsche započeo karijeru konstruktora automobila u kompaniji Jakoba Lohnera, u Beču.

Vozilo koje je u istoriji poznato pod imenom Egger-Lohner C.2 Phaeton, ili skraćeno P1, podseća na tadašnje otvorene kočije i ima dva reda sedišta.

P1 je bio pogonjen 130 kg teškim električnim motorom koji je razvijao 3 ks, a u kratkim periodima vožnje mogao je da isporuči i 5 ks. Brzina kojom se automobil kreće bila je regulisana pomoću jedne vrste menjača sa dvanaest stepeni prenosa.

Maksimalna brzina koju je P1 mogao da razvije iznosila je 35 km/h, a interesantno je da je sa jednim punjenjem baterije vozilo moglo da pređe i do 80 km.

P1 je imao i trkački pedigre, s obzirom da ga je Ferdinand Porsche 1899. vozio u reliju u kom su učestvovala tadašnja vozila na električni pogon. Ispostavilo se da je takmičenje bilo veoma zahtevno s obzirom da više od polovine učesnika nije uspelo da stigne na cilj zbog tehničkih problema.

Međutim, to nije sprečilo Ferdinanda Porschea da trijumfuje u svom automobilu postigavši za 18 minuta bolji rezultat u odnosu na drugoplasiranog.

Zavirite iza kulisa muzeja Porsche automobila.

Otkrijte kakve sve tajne krije Porsche muzej.

Razno

VW poslao poklon Zakerbergu zato što vozi golf

Mark Zakerberg, su-osnivac Fejsbuka, je veoma bogat čovek pa je mnoge iznenadio podatak da vozi Golfa. Kada se ova informacija proširila internetom, kompanija Folksvagen mu je u znak zahvalnosti poklonila posebnu duksericu sa kapuljačom, inače jedan od omiljenih odevnih predmeta programera.

Razno subota 25.01. 16:53 Komentara: 31

Ovako se dočekuje Lamborghini koji košta 3 miliona evra

Skupoceni hiperautomobili, pogotovo oni koji se izrađuju u ekskluzivnim malim serijama, kupuju se više radi prestiža nego zbog uživanja u vožnji. Isporuka jednog takvog vozila je događaj od posebnog značaja za njegovog vlasnika, naročito kada je u pitanju Lamborghini Veneno, kojeg će u svojim garažama imati samo tri čoveka na celom svetu.

Razno petak 24.01. 13:08 Komentara: 72

Belgija: Vozač pio, suvozač duvao u alkometar

Vozač koga je u subotu uveče u Belgijskom gradu Edegemu zaustavila policija zbog rutinskog alkotesta, iako je "malo popio", prošao je bez kazne, pa čak i bez opomene. Kako? Jednostavno - nije sedeo na mestu na kome se vozači uobičajeno nalaze u automobilu.

Razno utorak 21.01. 09:25 Komentara: 23
strana 1 od 11 idi na stranu