Da li vama ova reklama izgleda realno?

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) opomenula je Nissan i njihovu marketinšku agenciju TBWA zbog korišćenja specijalnih efekata u reklami koji "mogu dovesti potencijalne kupce u zabludu".

Podeli

Kako prenose mediji, FTC se oglasila na ovaj način po prvi put u poslednje dve decenije, a povod je bio spot pod nazivom "Hill Climb" iz 2011. u kom je prikazan pik-ap Frontier kako se bez problema penje uz neverovatno strmu peščanu dinu.

I ne samo to. Nissanov terenac usput nailazi na zaglavljeni "bagi" i gurajući ga pomaže mu da stigne na vrh:

Naravno, reklama je namerno napravljena tako da preuveličava stvarne mogućnosti vozila, što se vidi iz načina na koji je realizovana. Ipak, FTC je zamerio Nissanu da specijalni efekti koji su korišćeni tokom snimanja i produkcije mogu da zavaraju kupce da je automobil sposoban za nešto što u realnost ne može da izvede.

U toj komisiji navode da je prilikom snimanja namerno korišćen takav ugao kamere da peščana dina izgleda još strmije, a da su i pik-ap i "bagi" na kraju izvučeni pomoću skrivenih kablova.

"Specijalni efekti u reklama mogu biti zabavni i nisu nedozvoljeni, ali se ne smeju upotrebljavati da navode kupce na pogrešan zaključak o proizvodu", kaže Džesika Rič, direktorka kancelarije za zaštitu potrošača u okviru FTC-a.

Nissan i agencija TBWA nisu ovog puta novčano kažnjeni, već su samo javno opomenuti, ali su se složili da ubuduće neće koristiti specijalne efekte na sličan način.

I u prošlosti se dešavalo da proizvođači automobila koriste specijalne efekte kako bi preuveličali mogućnosti svojih modela. Pogledajte, recimo, staru reklamu za Audi 100 Quattro koji se penje uz ski skakaonicu:

Ni Audi nije koristio sopstveni pogon tokom ovog uspona.

Razno

VW poslao poklon Zakerbergu zato što vozi golf

Mark Zakerberg, su-osnivac Fejsbuka, je veoma bogat čovek pa je mnoge iznenadio podatak da vozi Golfa. Kada se ova informacija proširila internetom, kompanija Folksvagen mu je u znak zahvalnosti poklonila posebnu duksericu sa kapuljačom, inače jedan od omiljenih odevnih predmeta programera.

Razno subota 25.01. 16:53 Komentara: 31

Ovako se dočekuje Lamborghini koji košta 3 miliona evra

Skupoceni hiperautomobili, pogotovo oni koji se izrađuju u ekskluzivnim malim serijama, kupuju se više radi prestiža nego zbog uživanja u vožnji. Isporuka jednog takvog vozila je događaj od posebnog značaja za njegovog vlasnika, naročito kada je u pitanju Lamborghini Veneno, kojeg će u svojim garažama imati samo tri čoveka na celom svetu.

Razno petak 24.01. 13:08 Komentara: 72

Belgija: Vozač pio, suvozač duvao u alkometar

Vozač koga je u subotu uveče u Belgijskom gradu Edegemu zaustavila policija zbog rutinskog alkotesta, iako je "malo popio", prošao je bez kazne, pa čak i bez opomene. Kako? Jednostavno - nije sedeo na mestu na kome se vozači uobičajeno nalaze u automobilu.

Razno utorak 21.01. 09:25 Komentara: 23
strana 1 od 11 idi na stranu