Postoji li podela na "ženske" i "muške" automobile?

Predstavnici Mazde najavili su da će sledeća generacija modela Mazda 2 biti osmišljena tako da se posebno dopadne ženama. Ova izjava ponovo je otvorila pitanje podele na takozvane muške i ženske modele automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

11:08

Default images

Naslednik aktuelne Mazde 2 pojaviće se u prodaji 2014. godine. Kako je objasnio šef Mazdinog dizajna za Evropu, Peter Birtwhistle, "automobil će biti obilkovan tako da se pre svega dopadne kupcima ženskog pola".

U toj kompaniji smatraju da je aktuelni model svojim "previše mišićavim" izgledom odbio jedan deo kupaca u Evropi na koje se računalo, a pretpostavlja se da se među njima našao i izvestan broj žena.

Prilikom dizajniranja novih modela, proizvođači automobila u poslednje vreme sve više razmišljaju o ukusima, željama i potrebama ženske populacije. To nije neuobičajno naročito kada su u pitanju porodični automobili, jer je od ranije poznato da žene imaju značajnu ulogu kada se planira kupovina novog automobila.
Lancia Ypsilon - jedan od modela koji bi se mogao okarakterisati kao 'ženski'
Sa druge strane, poslednjih decenija u svetu se povećao broj mladih žena koje sebi mogu da priušte nov automobil. Iako će se mnoge od njih konsultovati oko izbora sa nekim muškarcem, ipak će konačna odluka biti njihova.

U tom slučaju, proizvođači smatraju da je veoma važno da pogode ženski ukus jer pri odabiru vozila odlučujući faktor može da bude upravo dizajn spoljašnjosti automobila. Tako se vraćamo na pitanje iz naslova - postoji li podela na "ženske" i "muške" automobile i koliko je ona opravdana?

Činjenica je da auto-kompanije, pre svega u segmentu manjih i gradskih automobila, povremeno koketiraju sa idejom "ženskog" automobila. Međutim, ako se u tome pretera i ako automobil jednom dobije takvu etiketu, izgubiće dobar deo muških kupaca. Praksa je pokazala da na tržištu najbolje prolaze modeli koji nisu predominantno orijentisani ka jednom polu i koji se podjednako dopadaju i muškarcima i ženama.

Takođe, neka istraživanja su pokazala da se mnogim ženama sviđaju modeli automobila koje i većina muškaraca smatra privlačnim i poželjnim.

Šta vi mislite - postoje li "ženski" automobili i da li među aktuelnim modelima na ulicama prepoznajete neke od nijh?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: