Kina: Bez vojnih tablica na Porsche vozilima

Kina je zabranila upotrebu vojnih registarskih tablica na vozilima marki BMW, Porsche, Mercedes i na drugim luksuznim automobilima u nastojanju da spreči zloupotrebe i korupciju u kineskoj Narodnoj oslobodilačkoj vojsci.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

15:12

Default images

Luksuzna vozila sa vojnim tablicama, na kojima su upadljiva crvena slova, veoma su prisutna na ulicama i putevima u Kini, što izaziva duboko osećanje u javnosti da vladini zvaničnici i oficiri zloupotrebljavaju svoj položaj i omogućavaju svojim porodicama i tajkunima da se bogate na račun običnih ljudi.

Vojne tablice omogućavaju vozaču da izbegava plaćanje putarine, parkinga, kazni za prekoračenje brzine ili za prolazak na crveno i do sada nisu bile ograničene samo na vojna vozila. Nije redak slučaj videti u Kini vozilo s vojnim tablicama koje se kreće u suprotnom smeru, a da policija ne interveniše jer nije nadležna za njih.

Mnogi vozači s ovim tablicama često su kršili i druge saobraćajne propise, a znali su da besplatno pune i rezervoare s gorivom. Rasprostranjena je pojava da se vojne tablice iznajmljuju i civilima ili koriste lažne. One su postale simbol privilegija za mnoge Kineze u zemlji gde je sve veći jaz između bogatih i siromašnih, a bahato ponašanje korumpiraih zvaničnika izaziva sve veće nezadovoljstvo među običnim svetom.

"Namera vlade je da se smanje zloupotrebe i zanemarivanje dužnosti, kao i da se poveća poverenje javnosti u vojsku i očuva društvena harmonija", kaže se u komentaru državne agencije Sinhua.

Agencija navodi da će javnost biti u mogućnosti da proverava korišćenje novih tablica i "razotkrije njihovu zloupotrebu" preko interneta, iako ne daje objašnjenje kako će to biti moguće. Vlasti će ubuduće moći lako da utvrde lažne vojne tablice uz pomoć nove tehnologije i opreme za kontrolu, pišu mediji.

Predsednik Sji Ðinping proglasio je borbu protiv korupcije kao vrhunski prioritet vlasti i pozvao članove Komunističke partije Kine da se "suprostavljaju hedonizmu i raspusnom životnom stilu", ili će biti ugrožen opstanak na vlasti kineskih komunista.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: