125 godina sistema za paljenje

Počeci kompanije Bosch kao dobavljača automobilske opreme sežu još u daleku 1887. godinu. Tada je na zahtev jednog kupca, 25-ogodišnji električar i precizni mehaničar Robert Bosch izradio proizvod koji je kasnije odigrao važnu ulogu u automobilu – magnet za paljenje za stacionarni motor.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2012.

13:20

Default images

Bosch tada nije mogao da predvidi da će to biti prekretnica za njegovu mladu firmu. On nije samo proizveo uređaj nego ga je kasnije i usavršio, a ideja neprestanog usavršavanja postala je jedno od glavnih načela kojim se vodio.

Godine 1897. Bosch je magnet za paljenje ugradio u vozilo na tri točka kako bi proverio je li pogodan za svakodnevnu upotrebu u motornim vozilima, da bi ovaj uređaj kasnije postao ključni proizvod kompanije.

Pet godina kasnije predstavljen je visokonaponski magnet sa svećicom koji je Boschu osigurao status automobilskog dobavljača u Nemačkoj i izvan nje. Od tada su sistemi za paljenje dodatno usavršavani tako da su sada deo složenih sistema za upravljanje motorima.

Ali, jedna je stvar ostala ista. Još i danas električna varnica pali mešavinu vazduha i goriva i pokreće benzinske motore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: