Ferdinand Porsche ne dobija ulicu

Vlasti grada Atlante odbile su zahtev da se ulica u kojoj se nalazi američka centrala kompanije Porsche nazove po Ferdinandu Porscheu. Kao razlog, navedena je nacistička prošlost osnivača te kompanije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2012.

17:05

Default images

Iako je Drugi svetski rat odavno završen, a geopolitička karta sveta doživela dramatične promene, duhovi prošlosti i dalje proganjaju nemačkog proizvođača automobila.

Porsche je nedavno investirao 100 miliona dolara (oko 78 miliona evra) u zgradu u kojoj je smeštena nova američka centrala ove kompanije. Lokacija na kojoj je objekat izgrađen nalazi se u blizini međunarodnog aerodroma u Atlanti, na adresi koja igrom sudbine nosi ime avenija Henrija Forda II.

U Porscheu su smatrali da je neprikladno da se na svim memorandumima i drugim službenim dokumentima ispod oznake kompanije nalazi adresa sa imenom konkurentske firme. Zbog toga su vlastima u Atlanti uputili molbu da se ulica preimenuje u aveniju Ferdinanda Porschea.

Gradski oci su najpre pristali, ali ubrzo se u javnosti podigla prašina oko nacističke prošlosti osnivača kompanije Porsche, pa je odluka brže-bolje povučena.
Ferdinand Porsche (u sredini fotografije)
Ferdinandu Porscheu na teret se stavlja to što je bio član Nacističke partije od 1937. godine, a tokom rata njegova kompanija proizvodila je vozila, tenkove i oružje za nemačku vojsku. On je nakon rata bio uhapšen i optužen za ratne zločine, ali je kasnije amnestiran.

U Porscheu su izrazili žaljenje što je njihov osnivač bio umešan u istorijske događaje pre i za vreme rata, ali naglašavaju da je to bio slučaj sa svim važnijim privrednicima u Nemačkoj, u to doba.

Oni ističu da je kompanija Volkswagen, čiji je Porsche deo, učinila dosta kako bi se naknon Drugog svetskog rata iskupila za grehe učinjene u tom periodu. Između ostalog, isplaćene su i reparacije radnicima i njihovim potomcima zbog prinudnog rada na koji su bili naterani.

Što se tiče spornog naziva ulice u Atlanti, na kraju je nađeno kompromisno rešenje. Ona će se ubuduće zvati samo – avenija Porsche.

Pročitajte o konceptu Porsche Panamera Sport Turismo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: