Ferdinand Porsche ne dobija ulicu

Vlasti grada Atlante odbile su zahtev da se ulica u kojoj se nalazi američka centrala kompanije Porsche nazove po Ferdinandu Porscheu. Kao razlog, navedena je nacistička prošlost osnivača te kompanije.

Podeli

Iako je Drugi svetski rat odavno završen, a geopolitička karta sveta doživela dramatične promene, duhovi prošlosti i dalje proganjaju nemačkog proizvođača automobila.

Porsche je nedavno investirao 100 miliona dolara (oko 78 miliona evra) u zgradu u kojoj je smeštena nova američka centrala ove kompanije. Lokacija na kojoj je objekat izgrađen nalazi se u blizini međunarodnog aerodroma u Atlanti, na adresi koja igrom sudbine nosi ime avenija Henrija Forda II.

U Porscheu su smatrali da je neprikladno da se na svim memorandumima i drugim službenim dokumentima ispod oznake kompanije nalazi adresa sa imenom konkurentske firme. Zbog toga su vlastima u Atlanti uputili molbu da se ulica preimenuje u aveniju Ferdinanda Porschea.

Gradski oci su najpre pristali, ali ubrzo se u javnosti podigla prašina oko nacističke prošlosti osnivača kompanije Porsche, pa je odluka brže-bolje povučena.

Ferdinandu Porscheu na teret se stavlja to što je bio član Nacističke partije od 1937. godine, a tokom rata njegova kompanija proizvodila je vozila, tenkove i oružje za nemačku vojsku. On je nakon rata bio uhapšen i optužen za ratne zločine, ali je kasnije amnestiran.

U Porscheu su izrazili žaljenje što je njihov osnivač bio umešan u istorijske događaje pre i za vreme rata, ali naglašavaju da je to bio slučaj sa svim važnijim privrednicima u Nemačkoj, u to doba.

Oni ističu da je kompanija Volkswagen, čiji je Porsche deo, učinila dosta kako bi se naknon Drugog svetskog rata iskupila za grehe učinjene u tom periodu. Između ostalog, isplaćene su i reparacije radnicima i njihovim potomcima zbog prinudnog rada na koji su bili naterani.

Što se tiče spornog naziva ulice u Atlanti, na kraju je nađeno kompromisno rešenje. Ona će se ubuduće zvati samo – avenija Porsche.

Pročitajte o konceptu Porsche Panamera Sport Turismo.

Razno

Da li su osigurani od pada krana?

U belgijskom mestu Gits na parking jednog prodavca polovnih premijum automobila srušio se ogromni kran. Žrtve su bile Jaguar XKR-S kupe iz 2008. i BMW 630i kupe prethodne generacije. Šteta – preko 150.000 evra.

Razno utorak 30.10. 09:40 Komentara: 4

Neverovatno je da su ovo preživeli

Zahvaljujući kamerama koje Rusi zbog osiguranja instaliraju na instrument table svojih vozila, na internetu se pojavljuju snimci neverovatnih saobraćajnih nesreća. Ipak, ne pamtimo da smo videli nešto ovako šokantno, a da je imalo srećan kraj po aktere.

Razno utorak 30.10. 08:50 Komentara: 69

125 godina sistema za paljenje

Počeci kompanije Bosch kao dobavljača automobilske opreme sežu još u daleku 1887. godinu. Tada je na zahtev jednog kupca, 25-ogodišnji električar i precizni mehaničar Robert Bosch izradio proizvod koji je kasnije odigrao važnu ulogu u automobilu – magnet za paljenje za stacionarni motor.

Razno četvrtak 25.10. 13:20 Komentara: 0
strana 1 od 11 idi na stranu