Hondin ASIMO robot u Beogradu

Najnapredniji humanoidni robot, ASIMO, biće predstavljen beogradskoj publici od 24. do 26. septembra u Zadužbini “Ilije M. Kolarca”. Honda ovog robota koristi i za unapređenje inteligentnih sistema koji se primenjuju na automobilima i motociklima tog japanskog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

11:35

Default images

Honda je kod nas najpoznatija kao proizvođač automobila i motocikala. Ipak, ova kompanija ima značajne rezultate i u drugim industrijskim oblastima, kao što su robotika ili avio-industrija.

Hondin robot ASIMO stiže u naš glavni grad u okviru regionalne naučnopopularne manifestacije, “Dani budućnosti: Robotika”, koju organizuju Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Robot je visok 130 cm i težak 54 kilograma, može da hoda brzinom 2,7 km/h i trči brzinom od 6 km/h.
ASIMO prepoznaje ljude u svojoj blizini i reaguje na njihove jednostavne glasovne komande, locira predmete koji su oko njega, penje se uz stepenice, gura kolica, nosi poslužavnik, rukuje se, pleše…

Hondin ASIMO je prvi humanoidni robot sa tehnologijom “autonomne kontrole ponašanja” koja mu daje sposobnost da “sam donosi odluke” i uskladi svoje ponašanje sa okruženjem u kom se nalazi, što predstavlja još jedan korak bliže praktičnoj upotrebi ovakvih robota.

Ovaj robot je razvijen kao deo Hondinog dugoročnog programa istraživanja humanoidne robotike čiji je cilj stvaranje robota koji može da pomaže ljudima u svakodnevnom životu, starijim osobama ili osobama sa invaliditetom. Za sada ASIMO služi kao istraživačka platforma za razvoj inteligentnih sistema koji se primenjuju na brojnim Hondinim modelima automobila i motocikala.

Ulaznice za ovaj događaj su u prodaji u Zadužbini “Ilije M. Kolarca” i u šoping centru “Ušće”.

Pročitajte više o robotu ASIMO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: