Trovanje ugljen-monoksidom u autu

Jedan Finac, vozeći svoju Toyotu MR2 GT-S tokom otvorenog dana na trkačkoj stazi Ahvenisto, doživeo je gotovo smrtonosno trovanje ugljen-monoksidom, a čitav događaj zabeležila je video kamera instalirana u automobilu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

11:12

Default images

U početku vožnje sve je delovalo u redu, da bi, kako se kabina postepeno punila ugljen-monoksidom, vozač počeo da gubi koncentraciju i da postaje dezorijentisan.

Pre nego što se potpuno onesvestio, Finac je uspeo da zaustavi svoju Toyotu pored staze, ali ne i da otvori vrata ili prozore, tako da je i dalje udisao smrtonosin gas.

Tragedija je ipak izbegnuta zahvaljujući reakciji osoblja sa staze. Oni su, nakon što su shvatili o čemu se radi i kada su videli da vozač u automobilu ne reaguje, razbili staklo na prozoru i oslobodili onesvešćenog vozača, spasivši mu život.

Nakon što se oporavio, Finac je izmontirao video snimak i postavio ga na Youtube, uz detaljno objašnjenje čitavog toka događaja:



Ugljen-monoksid, koji je jedan od produkata sagorevanja goriva, dospeo je u kabinu iz motora, a reč je o gasu bez mirisa, tako da vozač nije ni bio svestan njegovog prisustva.

Međutim, na snimku se vidi da se krovni prozori i stakla na automobilu postepeno zamagljuju, što je bila indicija da dolazi do promene sastava vazduha u kabini.

Otežavajuća okolnost po Finca bila je što pravila koja važe na trkačkoj stazi zabranjuju vožnju sa otvorenim prozorima, tako da su protok i razmena vazduha sa okolinom bili znatno smanjeni. Na taj način se i koncentracija ugljen-monoksida u automobilu vrlo brzo uvećavala.

Pogledajte prevrtanje SUV vozila tokom otvorenog dana na Nirburgringu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: