Alex Zanardi pobedio na NY maratonu

Bivši šampion CART takmičenja i nekadašnji vozač Formule 1, Alex Zanardi, pobedio je na Njujorškom maratonu 2011. Zanardi je učestvovao u kategoriji bicikala sa ručnim pogonom, s obzirom da je u udesu na trkačkoj stazi 2001. izgubio obe noge.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2011.

12:31

Default images

Nekih ljudi ne gube takmičarski duh ni nakon što dožive teške nesreće i ostanu invalidi. Ovo je priča o Italijanu Alexu Zanardiju, dvostrukom prvaku severnoameričkog CART šampionata. Zanardi je uspešnu karijeru u automobilskom sportu okončao tragičnim udesom 2001, nakon čega su mu amputirane obe noge.

Ipak, ovaj hrabri čovek nije dozvolio da ga nesreća sputa i demorališe. Nakon oporavka uspeo je da se vrati za volan i čak je nastavio sa trkama u specijalno prilagođenom automobilu.

Zanardi je 2007. dobio inspiraciju da se oproba i u maratonu, uprkos savetima prijatelja da to ne čini. Na svom prvom učešću, nakon samo nekoliko nedelja treninga na biciklu na ručni pogon, uspeo je da osvoji četvrto mesto na maratonu u New Yorku. Zanardija je taj rezultat ohrabrio, tako da je nastavio sa treninzima.

Nagrada je došla 2011, kada je trijumfovao na Njujorškom maratonu u vremenu 1 sat 13 minuta i 58 sekundi. Ova pobeda ga je približila konačnom cilju, a to je učešće na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012.

Invalid? Zanardi se ne bi složio sa tom kvalifikacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: