Hibridni automobili

Kako se osećate dok sipate gorivo na benzinskoj pumpi a cifre sa digitalnih brojčanika nezaustavljivo narušavaju vaš mesečni budžet? Da li vam se u tim trenucima čini da vaš auto ima najdublji rezervoar na svetu?

Druga strana priče o potrošnji goriva je ona za koju su naši građani daleko manje zainteresovani – zagađenje i doprinos nas, kao pojedinaca, efektu staklene bašte.

Tokom vožnje automobili emituju izduvne gasove u vazduh, utičući na hemijski sastav atmosfere koju udišemo i indirektno utičući na klimatske promene širom zemaljske kugle.

Izazov je: kako dodatno smanjiti te emisije?

Automobilska industrija danas nudi tehnološka rešenja koja u velikoj meri mogu umanjiti ove probleme. Reč je o hibridnom automobilu.

U svetu se već proizvodi i prodaje veliki broj hibridnih vozila dok mnogi proizvođači automobila tek najavljuju svoje poduhvate na ovom polju.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

09:47

Default images

Tekst: Nemanja Pantelić

Kako radi hibridni auto?

Ispod haube hibridnog automobila nalaze se dva motora i jedna baterija. Jedan motor je električni i on pruža drugom, benzinskom ili dizel motoru, dodatnu snagu pri čemu u velikoj meri smanjuje potrošnju goriva a samim tim i emitovanje štetnih izduvnih gasova.

U zavisnosti od uslova vožnje auto pokreću ili elektro ili benzinski ili oba motora. Prelaz sa jednog na drugi izvor snage potpuno je automatizovana operacija koju kontroliše kompjuter ugrađen u auto.

Prilikom vožnje kroz grad hibridni auto kreće se isključivo pomoću elektro motora pri čemu ne emituje izduvne gasove i omogućava putnicima potpuno tihu vožnju.

U uslovima vožnje na otvorenom putu benzinski motor stupa na scenu i pogoni točkove, ali takođe pokreće i generator koji po potrebi dopunjuje bateriju.
Prilikom naglih ubrzanja, energija skladištena u bateriji šalje se do elektro-motora koji u tim uslovima radi zajedno sa benzinskim i na taj način poboljšava performanse auta dok istovremeno i štedi gorivo i smanjuje emisiju izduvnih gasova.

Prilikom smanjenja brzine ili kočenja, elektro motor postaje generator koji transformiše kinetičku energiju u električnu i na taj način dopunjuje bateriju automobila. Ukoliko se baterija približi kompletnom pražnjenju, benzinski motor se automatski uključuje i ponovo puni bateriju.

Procesi koje hibridni automobili obavljaju nisu primetni u samom toku vožnje ali njihovi rezultati će se pokazati kroz ređe posete benzinskim pumpama. Jedan hibridni auto srednje klase u proseku troši oko 4.5 litara benzina na 100 kilometara kombinovane vožnje.

Prema Tojotinim podacima, njihov Prius za oko tonu smanji emisiju CO2 na godišnjem nivou u poređenju sa automobilom iz iste klase kojeg pogoni dvolitarski dizel motor.

Olakšice vlasinicima hibrida

Vlasti u zemljama širom sveta prepoznale su značaj hibridnih vozila pa se potencijalnim kupcima i vlasnicima nude razne beneficije kako bi stimulisale eksploataciju ovakvih modela.

Na primer, u SAD možete dobiti popust čak do 3 500 dolara pri kupovini hibridnog auta. Takođe, imate pravo da se na autoputu vozite brzom trakom koja je rezervisana samo za vozila u kojima se nalazi dvoje ili više ljudi iako ste sami u autu. Hibridni automobili imaju posebne nalepnice kako bi neometano mogli da koriste ove beneficije.

U Evropi, u Holandiji možete ostvariti do 7 000 evra popusta prilikom kupovine Priusa na ime raznih povlastica.

Taxi službe

Prednosti hibridnih vozila još više dolaze do izražaja kada se priključe službi javnog prevoza. Brojne svetske metropole već godinama imaju razrađenu mrežu hibridnih taksi službi.

London, Vankuver, Boston, Čikago, San Francisko upotrebom ovakvih vozila pokušavaju da doprinesu smanjenju količine zagađenosti vazduha do koje dolazi usled saobraćajnih kolapsa.

Njujork je jedan od gradova koji je najdalje otišao u planiranju eksploatacije hibridnih vozila u svrhe javnog prevoza. Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, predložio je petogodišnji plan kojim će se u potpunosti preći na taksiranje hibridnim vozilima.

U Budvi postoji taksi udruženje koje se sastoji od 15 Toyoti Prius.

Hibridni automobili na tržištu

Na srpskom tržištu u zvaničnim predstavništvima možete kupiti samo jedan hibridni model automobila – Toyotu Prius - zato ćemo ovom autu posvetiti više pažnje nego ostalim modelima sa svetskog tržišta.

Toyota Prius

U analima svetske automobilske industrije 1997. godina upisana je kao revolucionarna godina – u ekološkom smislu, jer je pojava hibridnog modela Prius označila prekretnicu u dotadašnjem razvoju i primeni tehnologije koja kombinuje prvo serijsko vozilo s naprednim hibridnim pogonom. Do jula 2007. godine prodato je 807.934 Priusa širom sveta, od početka prodaje u Evropi, 72.632 vozila.

U toku 2007. godine, u Srbiji je prodato 14 Priusa.

Toyota Prius je bespogovorni lider sa 90% udela u svetskom tržištu hibridnih automobila.

Prius je 2005. godine izabran za Automobil godine u Evropi.

Toyotin hibridni sistem (THS) ekološki pogon koji kombinuje VVT-i benzinski motor i elektromotor sa nultom emisijom izduvnih gasova. Oba motora kontroliše inteligentan sistem upravljanja. Nagrađivani THS smanjuje štetne emisije ugljovodonika (HC), ugljen-monoksida (CO) i oskida azota (NOx) za gotovo 70% i upola smanjuje emisiju ugljen-dioksida (CO2), glavnog krivca za globalno otopljavanje.

Hybrid Synergy Drive (HSD) je koncept koji leži iza nove generacije hibridnih vozila iz Toyote, uključujući Toyotu Prius, najprodavanije hibridno vozilo u svetu.

HSD kombinuje zadovoljstvo u vožnji i performanse sa ekonomičnom potrošnjom, niskim emisijama i tihom vožnjom.

Reč „sinergy“ predstavlja potpunu sinergiju između benzinskog i električnog motora koji zajedno pokreću vozilo.

Električni motor je sada snažniji i ima bolji odnos korišćenja električne energije u odnosu na benzin. Rezultat su bolje performanse i značajno povećana efikasnost.

Prednosti Hybrid Synergy Drive tehnologije u Priusu

Odlične vozne performanse: ubrzanje slično najpopularnijim dizel motorima iz D-segmenta

Niska potrošnja goriva: 4.3 litara/100 km – jednako dizel automobilu iz B-segmenta¹

Niže emisije izduvnih gasova: CO2 emisije od 104 g/km u kombinovanom ciklusu², naspram 120 g/km u prethodnoj generaciji.

Tiha vožnja: HSD može raditi samo sa električnim motorom, nudeći iskustvo potpuno tihe vožnje.

Najjeftiniji Prius u Srbiji košta 27 500 evra. Kompletan test Toyote Prius moćićete uskoro da pročitate na B92 sajtu automobila.

Honda Insight

Honda Insight na tržištu SAD pojavila se 1999. godine i do kraja proizvodnje 2006. godine prodato je oko 13 200 primeraka.

Za razliku od sistema razdvojenih pogonskih jedinica koje je primenila Toyota na svom hibridu, Honda je kod Insight benzinski i elektro-motor spojeni bregastom osovinom. Elektro – motor bio je zadužen za pomaganje benzincu prilikom ubrzavanja.

Insight u kombinaciji sa ručnim menjačem prelazi 100 kilometara sa samo 3.4 litre benzina.

Sa druge strane, Honda Insight se ne smatra potpunim hibridnim autom jer nema mogućnost kretanja isključivo na elektro-pogon.

Honda Civic

Civic hibrid poput Insighta takođe ima sjajno inžinjersko rešenje kojim je 1.3 litarskom benzincu dodat elektro-motor, ali na vrlo elegantan način, tako da je prostor koji zauzimaju dva agregata jedva veći od onog u „običnom“ Civicu.

Hibridni sistem koji Honda koristi zove se IMA (Integrated Motor Assist) i spada u grupu takozvanih blagih hibrida jer nema mogućnost kretanja samo na električnu energiju iz baterije (EV mode).

Organizacija instrumenata u vozačkom prostoru podseća na unutrašnjost borbenog aviona.

BMW X6

BMW X6 biće prvi model bavarske marke koji će ući u serijsku proizvodnju i sa hibridnim pogonom. Po podacima proizvođača, potrošnja će biti 20% manja u odnosu na konvencionalni model. Upravo je X6 sa hibridnim pogonom bio izložen u Frankfurtu pod zastavom ”Efficient Dynamics Technologies”. Reč je o pogonu kojeg je BMW razvio u saradnji sa konkurencijom kao što su DaimlerChrysler i GM. Predsednik odbora kompanije dr. Norbert Reithofer je na tu temu izjavio da će serijska proizvodnja krenuti do kraja 2009.

Budući tržišni uspeh BMW-a X6 je praktično zagarantovan. U skladu krilaticama ”The Ultimate Driving Machine” i ”BMW Power”, stvoren je model koji će biti reper za jedan novi segment vozila koji će u sebi sjedinjavati prestiž, performanse, stil i ..., ispunjavanje snova.

Volvo C30

Volvo u svom kalifornijskom razvojnom centru radi na hibridnoj verziji svog modela C30 kojeg će pokretati dizel-elektro-motor. Ipak, volvo je primenio malo drugačiji koncept od ostalih proizvođača hibridnih vozila.

Auto će pokretati električni motor kojem će kao podrška služiti mali dizel motor koji neće imati nikakve veze sa pogonskim točkovima već samo dopunjavati baterije kada za to bude potrebe.

C30 hibrid imaće autonomiju od 100 kilometara kretanja samo na struju. Auto će moći da se prikači i na standardnu utičnicu za struju i u roku od 3 sata napuni baterije.

Inicijativa B92 i Toyote

Akcija “Toyota & B92 za očuvanje životne sredine“ podrazumeva inicijativu B92 da kroz svoje medije ukaže na probleme očuvanja životne sredine.

Toyota je trenutno jedini proizvođač automobila na svetu koji već deset godina ima u ponudi vozilo na hibridni pogon.

Toyota Prius već ispunjava stroge norme Evropske komisije o emisiji CO2 postavljene za 2012. godinu.

Takođe, Toyota i B92 će se svojim zajedničkim i pojedinačnim angažovanjem kod nadležnih institucija truditi da omoguće i razne olakšice svim postojećim i budućim vlasnicima Priusa.

U okviru akcije za očuvanje životne sredine B92 će za svoje potebe godinu dana koristiti Toyotu Prius.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: