Zašto zastavin oporavak nije šala

Kompanija koja je stvorila Yugo danas je jedan od lidera auto industrije „nove Evrope“. Ovako počinje tekst britanskog časopisa Autocar u kojem je pohvaljena kragujevačka Zastava Tekst je priredio naš čitalac Dragan Romčević.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2007.

15:34

Default images

Sećate se automobila po imenu Yugo? Iako je postao prava poslatica za tvorce raznih viceva, po čemu je čak nadmašio i Škodu u mnogim zapadnim zemljama, Yugo, verzija „Fiata“ 127, ostvario je i još uvek ostvaruje zavidnu prodaju, a uspeo je da napravi prodor i u Sjedinjenim Američkim Državama gde se za njega odlučilo čak 133.000 kupaca.

Ovaj automobil se još uvek proizvodi i trenutno predstavlja najpristupačnije putničko vozilo u Evropi. Tačnije, sa cenom od 2.600 funti Yugo je jedan od najjeftinijih autombila na planeti. Međutim, Zastava iza sebe ima nešto više od izbacivanja „Fiatovih“ kopija.

Trenutno je to jedna od istočnoevropskih automobilskih kompanija sa najvećim potencijalom, koja je uspela da impresionira Fiat i General Motors svojom sposobnošću da se prilagodi i započne proizvodnju novih modela.

Naravno, sve je postignuto uprkos NATO bombardovanju fabrike 1999. godine, kolapsu proizvodnje (200.000 automobila godišnje u kasnim osamdesetim pa do samo 4.614 u 1999. godini) i pogubnim ekonomskim sankcijama uvedenim Srbiji.
Kako iz SEEAUTOBRIEF.com-a kaže Miroslav Pačić, stručnjak za auto industriju Istočne Evrope, Zastava je na dobrom putu da modernizuje
auto industriju ovog regiona zahvaljujući naprednijoj tehnologiji od one koju koristi Renault za proizvodnju modela Logan.

„Zastava je uložila 15 miliona evra u robotizovanu proizvodnu liniju: njena automatizovanost je znatno superiornija u odnosu na onu koju koristi
Dacia“, tvrdi Pačić. „Logan je konstruisan tako da ga sklapa veliki broj (jeftinih) radnika, dok je sa druge strane za rad u najmodernijoj fabrici u regionu potrebno samo 240 ljudi“.

U ovoj fabrici se po licenci proizvodi poslednja verzija modela Punto, ali pod imenom Zastava 10. Novitet koji ispunjava Euro 4 standard je po kvalitetu čak napredniji od orignalnog vozila zahvaljujući savremenijim alatima.
Pored toga, fabrika je u stanju da vrlo lako modifikuje proizvodne pogone za proizvodnju prošle generacije Opel „Astre“. „Ljudi iz Opela
su doputovali u Kragujevac i bili su zaista impresionirani onim što su videli“, zadovoljan je Pačić. Zastava takođe proizvodi najjeftiniji
dizel automobil u Evropi ¬ Floridu TDC sa motorom PSA Peugeot Citroen grupacije, po ceni od samo 5.700 funti.

Sada se postavlja pitanje da li je Zastava u stanju da privuče zapadne kompanije koje žele da uspostave pristupačne brendove u Istočnoj Evropi kao što je to uradio Renault sa „Dačijom“. Neki analitičari ne misle tako. „Zapadne firme ne žele brend, već isključivo proizvodne
kapacitete“, tvrdi Max Warburton, evropski analitičar pri UBS. „Ključni atribut Logana nije marka, već niska cena“.

Warburton ukazuje na Rusiju kao primer koji bi Srbija trebalo da prati. U toj zemlji Lada gubi tržište u korist stranih automobila proizvedenih
u domaćim fabrikama. „Rusi žele da kupe strani automobil, tako da se više isplati da tamo sklapate Renault ili Ford“, smatra Warburton.

„Ladina“ matična firma, AvtoVAZ, pokušava da ostvari saradnju da zapadnim kompanijama kako bi došla do savremenije tehnologije i
naprednijih procesa proizvodnje.
Naravno, to ne znači da niko neće kupiti Zastavu. Radna snaga je u Srbiji znatno jeftinija nego u Poljskoj, nekada vrlo traženoj lokaciji
za otvaranje novih pogona sa niskim troškovima. U Srbiji je nezaposlenost na vrlo visokom nivou čak 30% građana ne radi nigde.

Što je još značajnije, Zastava je na dobro putu da bude privatizovana do kraja godine. Naročito su interesantne glasine da će grupacija PSA
Peugeot Citroen kupiti ovu kompaniju. Možda će se jednog dana „Jugići“ vratiti u Veliku Britaniju.

Dan Stevens

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: