Vraćena kilometraža povećava vrednost automobila i do 25 odsto, dizelaši najčešće "žrtve"

Prevare u vidu štelovane kilometraže jedan su od najvećih problema na tržištu polovnih automobila kod nas, ali i širom sveta. Takođe, u očima zakona veoma je teško prepoznati krivca koji je učestvovao u vraćanju kilometraže.

Izvor: B92, Automobili.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/Scharfsinn
Foto: Depositphotos/Scharfsinn

Upravo zbog zastupljenosti ovog trenda, nepošteni prodavci dižu vrednost svojim automobilima radeći očiglednu stvaru – lažiranje originalne kilometraže.

Najveća platforma za proveru istorije automobija, carVertical, je obavio detaljno istraživanje kako bi saznao koji automobili imaju najčešće štelovanu kilometražu.

Preko 570.000 izveštaja automobila su analizirani kako bi se postigli precizni rezultati. Takođe, istraživanje pokazuje koliko su novca kupci izgubili prilikom kupovine automobila koji ima vraćenu kilometražu.

Dizelaši najviše sporni

Prema izveštajima iz 2020. godine najveći broj lažiranja kilometraže je prepoznat kod automobila koji imaju dizel motore.

U gotovo tri četvrtine (74,4 odsto) svih izveštaja, fenomen štelovanja kilometraže bio je zastupljen kod dizelaša.

Kao što znamo, dizelaši su pouzdan izbor kod vozača koji prelaze velike distance svakog dana. To je zapravo glavni razlog zašto dosta polovnih automobila ima lažirane brojke kada je u pitanju kilometraža.

Sa druge strane, kod benzinaca se znatno ređe javlja problem štelovane kilometraže. Tek 25 odsto svih proverenih automobila sa vraćenom kilometražom su benzinci.

Ali, ovo će se promeniti u budućnosti zato što se odnos prodatih dizelaša i benzinaca gotovo izjednačio u proteklih par godina.

Sa samo 0,6 odsto slučajeva, automobili na elektrčni pogon, kao i hibridi, veoma retko se nalaze u statistici ove prevare.

Jednostavan zločin, velika dobit (ili gubitak)

Performansa automobila se javlja kao jedan od glavnih razloga zbog čega je ova prevara popularna u krugovima nepoštenih preprodavaca.

Merač kilometraže se može naštelovati veoma lako, i to za samo par stotina evra. Čak i noviji modeli, koji imaju napredan softver i sigurnosne sisteme, potpadaju pod ovaj trend.

U carVertical istraživanjima, u zavisnosti od godišta, stanja, i korišćenosti automobila, vraćena kilometraža može da poveća vrednost automobila čak za 25 odsto.

Stariji automobili imaju veće razlike u kilometraži

Prema podacima istraživanja, najčešći automobili kojima je vraćena kilometraža su oni napravljeni između 1991. i 1995. Vozila u ovoj starosnoj grupi imaju prosek vraćene kilometraže oko 80.000 kilometara.

Tu zapravo i nema puno iznenađenja jer su stariji modeli jednostavniji za štelovanje sa tehničke strane. Baš zato je i lakše da se vrati kilometraža na ovim automobilima.

Sa druge strane, vozila naprvljena između 2016. i 2020. godine imaju u proseku oko 36.000 kilometara vraćene kilometraže. Šteta u finansijskom smislu može biti i do nekoliko puta veća nego kod starijih automobila.

Takođe, istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima prevara oko kilometraže može da iznosi između 200.000 i 400.000 kilometara.

Zaključak

Mnogi kupci polovnjaka nisu svesni istorije automobila koji bi želeli da kupe. Na sve to, neki prodavci uopšte ni ne znaju kroz šta su im sve automobili koje nude prošli.

Izveštaj istorije automobila pruža određene činjenice koje mogu biti od pomoći kako biste izbegli kupovinu lošeg automobila. Takođe, ovaj izveštaj pomaže i oko pregovaranja, posebno oko cene.

Dvadeset pet odsto vrednosti automobila se čini kao jak razlog da se temeljno proveri istorija automobila pre kupovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu