Od 19. aprila stroža kontrola uvoza polovnjaka

Izmenjeni pravilnik koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počeće da se primenjuje u subotu 19. aprila, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Kontrolisanje vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Podeli

Izmene i dopune u najvećoj meri se odnose na početak primene dela pravilnika koji se tiče kontrolisanja motornih i priključnih vozila koja se uvoze kao već korišćena, sa ciljem "stvaranja uslova za kvalitetniju tehničku kontrolu, kao i kontrolu verodostojnosti prateće dokumentacije vozila, da bi se kao rezultat dobilo bezbednije vozilo na putevima Srbije i tačni tehnički podaci o samom vozilu".

Tačnost svih tehničkih podataka o vozilu, koji su često bili i predmet zloupotrebe, pre svega radi umanjivanja dažbina prilikom registracije vozila, predstavlja jedan od važnih razloga za početak primene tog pravilnika.

Na sajtu Agencije biće blagovremeno objavljene informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu sprovođenja postupka kontrolisanja vozila, zatim uplatni računi za troškove sa iznosima, kao i adrese ispitnih mesta.

Reč je o Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o ispitivanju vozila u pogledu kontrolisanja vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, koji je Ministarstvo saobraćaja objavilo 11. aprila.

Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je odgovarajuću proceduru za ovu aktivnost trudeći se da budućim uvoznicima polovnih vozila omogući brzu i efikasnu uslugu. Procedura počinje postupkom carinjenja, tako što će radnici Uprave carina omogućiti uvoznicima da prilikom smeštaja pod carinski nadzor preuzmu vozila radi predmetnog kontrolisanja.

Uvoznik zatim dovozi vozilo na ispitno mesto uz popunjen zahtev i potrebne dokaze o uplatama kao i sa originalnom saobraćajnom dozvolom, koja će nakon kontrole biti vraćena. Ovlašćena organizacija o izvršenom kontrolisanju sačinjava zapisnik, a na osnovu toga Agenciji za bezbednost saobraćaja dostavlja izveštaj o kontrolisanju.

Na osnovu pozitivnog izveštaja Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje Uverenje o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao polovna, što se koristi u daljem postupku carinjenja odnosno registracije vozila.

Svi postupci započeti pred carinskim organima zaključno sa 18.04.2014. biće sprovedeni po procedurama koje su važile do objavljivanja pravilnika odnosno ta vozila neće biti podvrgnuta postupku kontrolisanja vozila.

Agencija za bezbednost saobraćaja navodi da je sa Ministarstvom finansija - Upravom carina, Ministarstvom saobraćaja, kao i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova postigla punu koordinaciju potrebnih aktivnosti kako bi početak primene tog pravilnika prošao nesmetano.

Agencija je prvobitno predložila Ministarstvu saobraćaja odlaganje primene pravilnika, prvenstveno zbog utvrđivanja metodologije rada prilikom kontrolisanja vozila i obuke ljudi koji bi to obavljali, ali su ovlašćene institucije za ispitivanje vozila izrazile spremnost da odmah započnu taj proces, navedeno je u saopštenju.

Izvor: B92, Tanjug

Polovnjak

"Kupci polovnjaka nisu zaštićeni novim pravilnikom"

"Ne vidim svrhu i cilj novih pravila. I dalje se ne proverava da li kilometraža uvezenog vozila odgovara stvarnoj pa će ponovo moći da se uveze vozilo koje je prešlo 700.000 kilometara, a da se kilometraža vrati na 80.000", kaže direktor srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović.

Polovnjak utorak 29.04. 16:04 Komentara: 37

BRC uređaj na Citroenu C4 1,4 16V

Uz moderan četvorocilindrični benzinski motor Citroena C4 1,4 16V odlično se uklapa najnoviji BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa, koji prepolovljuje cenu eksploatacije i bitno umanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova.

Polovnjak ponedeljak 4.10. 22:24 Komentara: 37

Renault Grand Scenic 1.5 dCi

Kada Francuzi žele da spakuju celu porodicu u jedan automobil i pošalju je na putovanje ka toplim obalama, niko ne sumnja da će to da urade sa stilom. Renault Grand Scenic 1.5 dCi iz 2004. je automobil zanimljivog izgleda, oštrih linija, ne prevelikih dimenzija, dobro raspoređenog prostora u unutrašnjosti i neverovatno male potrošnje.

Polovnjak sreda 25.08. 23:00 Komentara: 37

FIAT Stilo 1,6 16V TNG

Dizel automobili su primamljiv izbor za polovnjake zato što u startu obezbeđuju mali trošak za gorivo. Međutim, tokom eksploatacije morate računati na velike troškove servisa, tako da je najbolji izbor ipak benzinac sa TNG sistemom.

Polovnjak ponedeljak 16.08. 09:13 Komentara: 69

Peugeot 307 2.0 HDI

Kada bacite pogled na more automobila koji se probijaju kroz svakodnevnu beogradsku izmaglicu izduvnih gasova, Peugeot 307 će bez sumnje biti među najčešće viđenim. Što zbog neupadljivog izgleda, sa ni previše, ni premalo oštrim linijama, što zbog pristupačne cene, a verovatno najviše zbog izdašno odmerenog prostora u kabini, ovaj automobil već duže vreme je među best-sellerima u svetu polovnjaka u Srbiji.

Polovnjak četvrtak 24.06. 11:00 Komentara: 63

Renault Vel Satis 2.2 dCi

Pre nekih mesec dana sedim s prijateljicom u kafeu pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Iznenada, nestane ranog poslepodnevnog sunca. Oblaci? Zašlo za zgradu? Ne. Mladić juniorskih godina parkirao je Renaulta Vel Satis pored stola gde smo sedeli.

Polovnjak ponedeljak 19.04. 12:39 Komentara: 47

Volkswagen Touran 1.6

Vozila za udoban prevoz više od pet putnika ili pet putnika i mnogo, mnogo prtljaga, na tržištu su prisutni već decenijama. Dok ovaj porodični koncept u SAD već dugo beleži prodajne uspehe, ovakvi automobili su u Starom svetu rezervisani za taksi službe ili za turističke operatore koji svoje putnike sa aerodroma voze na manje ili više udaljene destinacije.

Polovnjak utorak 26.01. 15:45 Komentara: 34
strana 1 od 4 idi na stranu