FIAT Stilo 1,6 16V TNG

Dizel automobili su primamljiv izbor za polovnjake zato što u startu obezbeđuju mali trošak za gorivo. Međutim, tokom eksploatacije morate računati na velike troškove servisa, tako da je najbolji izbor ipak benzinac sa TNG sistemom.

Podeli

Piše: Ivan Katunac, Izvor: Auto magazin

FIAT Stilo jedan je od najprodavanijih polovnih automobila u Srbiji u poslednjih neokoliko godina. Čini se kao da ih uvoze brodovima i kao da se nalaze svuda oko nas.

Koriste ih porodični ljudi, a omiljeni su i među taksistima. U oglasima se najviše nude dizel verzije i svi su prešli "magičnu" kilometražu između 130 i 140 hiljada.

Mnogi su u lošem stanju, a nađu se i odlični primerci.

Dosta ljudi se posle određenog vremena eksploatacije žali na velike troškove servisiranja.

Kod dizelaša su osetljivi turbo punjač, brizgaljke, pumpa visokog pritiska i plivajući zamajac.Svaka od ovih stavki je vrlo skupa i kad otkaže može da parališe vaš auto.

Upravo zbog toga je logična alternativa benzinska verzija čije je servisiranje bitno jeftinije.

Naravno, da bi mogla da parira dizelima po ceni pređenog kilometra, a to naše ljude najviše interesuje, treba mu ugraditi TNG uređaj, kao što je uradio vlasnik automobila koji vam prikazujemo.

U pitanju je BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa pod nazivom "plag end drajv" (Plug and Drive).

Verovatno vam je već poznato da moderni plinski sitem funkcioniše po sličnom principu kao moderni "komonrejl" dizel motori.

Naftni gas se nalazi u bocama pod pritiskom od oko deset bara u tečnom stanju. U isparivaču se on smanjuje na radni pritisak, prelazi u gasovito stanje i doprema se u zajednički vod (dakle "komonrejl") u kojem su smeštene elektronski kontrolisane brizgaljke.

Računar BRC-a funkcioniše na principu otvorene petlje, odnosno proračunava potrebe motora za gorivom u odnosu na njegovo opterećenje.

Međutim, kao korektivni faktor, on u obzir uzima i signale benzinskog motora koji preko lambda sondi ima precizan uvid u trenutno sagorevanje.

Na taj način se precizno dozira gorivo, što uzrokuje smanjenje potrošnje.

Motori sa "plag end drajv" sistemom, koji je inače najmoderniji BRC-ov uređaj, praktično troše jednaku količinu gasa i benzina.

Pored bolje i preciznije kontrole rada motora, kao što mu ime i kaže, uređaj je vrlo lak za podešavanje nakon instalacije, ugradi se i uključi ("plug and drive").

Specijalni novi softver potom automatski vrši kalibraciju svake brizgaljke ponaosob. Sledi automatsko mapiranje, nakon čega je automobil spreman za vožnju.

Uređaj tokom eksploatacije beleži sve greške u radu, pa je prilikom redovnog servisa moguće uočiti i korigovati manje nepravilnosti u radu.

Naravno, fabrika je novim softverom obuhvatila i starije generacije BRC uređaja, tako da postoji potpuna kompatibilnost među generacijama sistema.

Ugradnja uređaja je izvršena na najvišem nivou, pa se na prvi pogled ne vidi da je Stilo konvertovan za upotrebu alternativnog goriva.

Rejl, zajednički vod koji dovodi gas do brizgaljki, smešten je na glavu motora, odmah iza hladnjaka. I ostale komponente gasnog sistema su raspoređene tako da budu pristupačne za servisiranje, a da su pri tom bezbedne i ne ometaju standardne servise automobila.

Prilikom rada u mestu, jedino što će odati da benzinac koristi TNG je tiho zveckanje elektronski kontrolisanih brizgaljki.

Motor se u vožnji ponaša potpuno isto kao i kad se koristi benzin.

Cena ugradnje ovakvog gasnog uređaja iznosi 800 evra.

Otplata posle 13.000 km

Cenu eksploatacije benzinskog Stila, uporedili smo sa popularnom "jtd" varijantom, i to "na štetu" benzinca.

U računicu smo uključili da benzinac potroši 10 litara gasa na 100 kilometara po gradu, iako u praksi troši nešto menje i da dizelaš troši 7,5 litara, a u realnosti troši i do litar više.

Izračunali smo da pređeni kilometar na dizel košta 8,5 dinara, a na TNG 5,5 dinara, odnosno 35 posto manje!

Kilometar prevezen benzinom košta 11,7 dinara. Vožnjom na TNG, uređaj koji košta 800 evra "otplatićete" posle samo 13 hiljada pređenih kilometara!

Polovnjak

"Kupci polovnjaka nisu zaštićeni novim pravilnikom"

"Ne vidim svrhu i cilj novih pravila. I dalje se ne proverava da li kilometraža uvezenog vozila odgovara stvarnoj pa će ponovo moći da se uveze vozilo koje je prešlo 700.000 kilometara, a da se kilometraža vrati na 80.000", kaže direktor srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović.

Polovnjak utorak 29.04. 16:04 Komentara: 37

Od 19. aprila stroža kontrola uvoza polovnjaka

Izmenjeni pravilnik koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počeće da se primenjuje u subotu 19. aprila, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Kontrolisanje vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Polovnjak petak 18.04. 12:54 Komentara: 70

BRC uređaj na Citroenu C4 1,4 16V

Uz moderan četvorocilindrični benzinski motor Citroena C4 1,4 16V odlično se uklapa najnoviji BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa, koji prepolovljuje cenu eksploatacije i bitno umanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova.

Polovnjak ponedeljak 4.10. 22:24 Komentara: 37

Renault Grand Scenic 1.5 dCi

Kada Francuzi žele da spakuju celu porodicu u jedan automobil i pošalju je na putovanje ka toplim obalama, niko ne sumnja da će to da urade sa stilom. Renault Grand Scenic 1.5 dCi iz 2004. je automobil zanimljivog izgleda, oštrih linija, ne prevelikih dimenzija, dobro raspoređenog prostora u unutrašnjosti i neverovatno male potrošnje.

Polovnjak sreda 25.08. 23:00 Komentara: 37

Peugeot 307 2.0 HDI

Kada bacite pogled na more automobila koji se probijaju kroz svakodnevnu beogradsku izmaglicu izduvnih gasova, Peugeot 307 će bez sumnje biti među najčešće viđenim. Što zbog neupadljivog izgleda, sa ni previše, ni premalo oštrim linijama, što zbog pristupačne cene, a verovatno najviše zbog izdašno odmerenog prostora u kabini, ovaj automobil već duže vreme je među best-sellerima u svetu polovnjaka u Srbiji.

Polovnjak četvrtak 24.06. 11:00 Komentara: 64

Renault Vel Satis 2.2 dCi

Pre nekih mesec dana sedim s prijateljicom u kafeu pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Iznenada, nestane ranog poslepodnevnog sunca. Oblaci? Zašlo za zgradu? Ne. Mladić juniorskih godina parkirao je Renaulta Vel Satis pored stola gde smo sedeli.

Polovnjak ponedeljak 19.04. 12:39 Komentara: 47

Volkswagen Touran 1.6

Vozila za udoban prevoz više od pet putnika ili pet putnika i mnogo, mnogo prtljaga, na tržištu su prisutni već decenijama. Dok ovaj porodični koncept u SAD već dugo beleži prodajne uspehe, ovakvi automobili su u Starom svetu rezervisani za taksi službe ili za turističke operatore koji svoje putnike sa aerodroma voze na manje ili više udaljene destinacije.

Polovnjak utorak 26.01. 15:45 Komentara: 34
strana 1 od 4 idi na stranu