Renault Megane 1.5 dci

„Uobičajen, iako to ne očekujete“ predstavlja slogan koji bi mogao da opiše prve utiske koji se odnose na polovni Renault Megan. Ako je njegova biografija pristojna i bez većeg broja pređenih kilometara, Megane predstavlja poslovično dobar izbor, a solidna mehanika i vrlo dobar 1.5 dCi agregat mogu presudno uticati na vaš izbor ukoliko pred sobom nemate boljeg konkurenta u klasi.

tekst i foto: Nemanja Jevtić

Testirani automobil ustupio nam je auto-plac Beoafrika.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2008.

12:00

Default images

Kada sam prvi put seo na prednje sedište polovnog Renault Meganea koji je preuzet sa parkinga prodaje polovnih vozila Beoafrike, pomislio sam da bi nešto od prvih utisaka trebalo možda izostaviti. Kao što se to često dešava, spoljni izgled koji se ističe sugestivnim dizajnom i automobil jasno profiliše u odnosu na konkurenciju, stvorio je u meni naizgled precenjen utisak.

Čiste arhitektonske linije, oštri potezi na prednjem i zadnjem delu koji u mnogo čemu baštini nasleđe dizajnerski hrabrog ali neshvaćenog modela Avantime, te svedeni i jednostavni detalji, ostavljaju dojam da sa takvim oblikom karoserije, sveukupno ništa ne može delovati zastarelo. Tu ima nešto istine, jer redizajn automobila koji je predstavljen 2006. godine nije ponudio baš upadljive izmene, već više korekcije kako bi se delimično osvežen, Megane ponovo dopao kupcima i nivo prodaje produžio sve do pojave novog modela koji se očekuje 2009.

Pogled na motor (1.5 dci snage 80 KS) koji se već dokazao kao vrlo dobar i pouzdan, još jedan je od razloga zbog kojeg bi neke druge mane, bar kada se o testiranom modelu radi, trebalo ostaviti u drugom planu, kao i podatak da upravo glasoviti Renaultov dCi drži cenu polovnim modelima Megane prilično istrajno.
Naš Megane proizveden je 2003. godine i prema zvaničnim podacima prešao je 126.000 kilometara. Košta 9 300 evra. Po načinu eksploatacije stiče se utisak da je mnogo i ne baš pažljivo korišćen ili je nasuprot tome Megan po trajnosti ne baš preporučljiv automobil, što baš i nije ubedljva tvrdnja, a sa njom se ni izvestan broj domaćih vlasnika najverovatnije ne bi složio.

Dakle, enterijer mi se u prvi mah učinio nekako previše konvencionalnim pri čemu su svi ugradni elementi, tapacirung, paneli, instrument tabla, upravljač i ostali plastični sklopovi u potpunosti jednoobrazni, u tamno sivoj boji.

Ovako varljivi utisak počne vrlo brzo da bledi nakon što se čovek tokom višednevne vožnje navikne na zasenčenost okruženja, a tome u prilog može ići i pomisao da odlazak na čišćenje enterijera od prljavštine i prašine i ne mora biti tako čest, da otisci od obuće na pragovima i unutrašnjim oblogama vrata neretko nisu uopšte vidljivi, što svakako ne bi trebalo da bude opravdanje niti razlog da se vozilo ne održava redovno.
Sva sreća što sam podešavao položaj na vozačevom sedištu bez prisustva saputnika. Da je još neko bio pored mene, verovatno bi mi zamerio da sam previše probirljiv i razmažen. Te previše mi je krov blizu, te retrovizor zaklanja pogled ka desnoj strani, te namestim sedište a ruke opet daleko od upravljača iako ga izvučem do kraja i tako redom.

Konačno, podesivši željeni položaj posle izvesnog vremena, primetio sam tekođe da je automobil zbog velikih staklenih površina vrlo pregledan naročito kada se preko retrovizora osmotri prostor iza zadnjeg vetrobrana.

Tokom vožnje plastični sklopovi na nekim mestima diskretno škripe kada Megan udobno pređe preko neravnina na putu.

Instrument tabla je pregledna ali ne i očitavanje digitalnih poruka na centralnoj konzoli koje se pri dnevnoj svetlosti jedva razaznaju. Takođe, i očitavanje trenutne potrošnje goriva na displeju je previše sporo, jer kada na primer ubacite menjač u peti stepen prenosa, potrebno je pričekati i imati strpljenja da bi ste nedopustivo preveliku potrošnju od 17 litara posle nekog vremena konačno videli kao stvarnu sa prihvatljivim brojkama između 5 i 6.

Možda i nije u pitanju nepreciznost i sporost očitavanja potrošnje, već indikacija možda nečeg ozbiljnijeg što zahteva vanrednu posetu ovlašćenom serviseru, naročito ako se ima u vidu da su na nekim prvim serijama primećene nepouzdanosti u radu elektronike i podacima na displeju što je na kasnijim redizajniranim modelima otklonjeno.
Ono što može da izazove nevericu i čuđenje, u prvom redu predstavljaju tragovi grube istrošenosti na upravljaču, oljušteni rukohvati za zatvaranje prednjih vrata, sigurnosni pojas sa vozačeve strane koji se nakon otpuštanja ne vraća u prvobitni položaj i još poneka sitnija oštećenja na oblogama vrata.

Posmatrajući stanje karoserije moglo bi se reći da Megane pored manjih ogrebotina, izgleda sasvim pristojno i estetski prihvatljivo, izuzev jednog pomalo bizarnog detalja. Jednom prilikom nakon izlaska iz vozila i zatvaranja prednjih desnih vrata na uobičajen način kao i toliko puta do tada, iznenada je otpala zaštitna lajsna zadnjih desnih vrata koja je „nečujno“ pala na asfaltnu podlogu.

Nema sumnje, lako ju je namestiti i postaviti u pravi položaj, ali da je neko u ulozi saputnika ušao u automobil i zatvorio vrata, a vozač krenuo, ostao bi bez lajsne koja bi takođe mogla da se odvoji od karoserije i u toku vožnje uz napomenu da se one kupuju uglavnom u kompletu.
Klima uređaj je i nakon pet godina upotrebe i dalje efikasan i upotrebljiv, mada je radio-stereo uređaj nepraktičan ukoliko na centralnoj konzoli pokušate da podesite parametre, naročito u toku vožnje. Rešenje za to su dobro skrojeni tasteri desno iza upravljača koji se vrlo lako koriste.

Kao što je poznato, ovaj automobil za startovanje motora koristi karticu koja je vrlo praktična, a pritiskom na taster, dok držite pritisnutu kočnicu ili kuplung, bespogovorno pali, detalj koji je mnogo praktičniji u odnosu na većinu automobila u klasi koji koriste ključ.

Sedišta su još uvek udobna i meka ali sa dovoljno potrebne krutosti i bez udubljenja koja ukazuju na simptome istrošenosti, preglednost bolja nego kod mnogih konkurenata u klasi, prtljažnik zbog dužine deluje kao da je veći iako zaprema 330 litara. Zbog male visine prtljažnika na uštrb veće zapremine.
Možda najbolji utisak ostavlja dizel agregat od 1461 cm3 koji ovoj verziji modela Megane ima 60 kW odnosno 80 KS, mada je poznato da 1.5 dCi opskrbljuje široku paletu Renoovih vozila, jer se pokazao kao štedljiv i prilično elastičan za različite režime svakodnevne vožnje.

Prethodno rečeno u potpunosti oslikava i naš testirani Megane, jer potrošnja goriva je u okviru očekivanog, što prema fabričkim podacima iznos 5.5 litara u gradskim uslovima i oko 3.9 na otvorenom putu. Pri preticanjima u opsegu od 60-120 km/h ubrzanja su solidna (0-100 km/h za 14.3 sekunde), elastičnost očekivano dobra sa 185 Nm, a kroz bulevare i ulice automobli iskazuje priličnu okretnost i umereni teperament.

Dakle, motor je nadprosečno dobar i pouzdan, tako da domaćem vozaču, za koga je čak i ovakav automobil ipak skupa investicija, reklo bi se i ne treba više, računajući tu i maksimalnu brzinu koji ovaj Megane dostiže, 170 km/h.



Ponašanje na putu ne budi bilo kakve sumnje u sigurnost vozila i nakon više godina godina upotrebe, kočnice su postojane i nakon više uzastopnih kočenja, a automobil se u zavojima ponaša vrlo stabilno, mada se upravo u vožnji kroz krivine može primetiti da do izražaja dolazi posrednost upravljanja. Automobil za nijansu kasni sa reakcijama, ali to se lako i bez poteškoća koriguje upravljačem.

Od ovlašćenog prodavca i servisera Renault vozila Hit Auta (www.hitauto.co.yu.) na osnovu broja šasije i motora dobili prilično detaljan spisak opreme koju naš model na testu poseduje ali takođe, što je još zanimljivo i spisak opreme koja nije predviđena, i koja se naknadno može ili pak ne može ugraditi.
Pored ostalog, uz naveden klima uređaj sa filterom protiv prašine, pomenućemo već standardni ABS sistem, električno zaključavanje vrata, prednje elektro podizače stakala, sedišta sa izofiks sistemom, vazdušne jastuke za vozača i suvozača kao i prednje bočne jastuke sa zavesom, upravljač podesiv po visini i dubini i dr.

Renault Megane u predstavljenoj izvedbi se 1.5 dCi agregatom predstavlja solidan zbor ukoliko se radi o pravilno održavanom vozilu sa poznatom istorijom i validnom kilometražom, što ćete uz pomoć već pomenutih brojeva šasije i motora moći da proverite kod ovlašćenih servisera.

Stiče se utisak da upravo na polju estetike Megane zahteva pažljivije održavanje, dok se mehanika pokazala kao solidna i bez uočljivih nedostataka. Uostalom, ni kao potencijani kupci, nećete biti u mogućnosti da polovno vozilo testirate duže od sat-dva bilo da ga kupujete u inostranstvu ili na našem tržištu.

Pročitajte prikaz Renaulta Megane Sedan 1.5 dci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: