Fiat Stilo SW 1.9 JTD Dynamic

Zastava je rasprodala ceo kontingent od 650 automobila Zastava 10 koji je 23. februara pušten u prodaju po ceni od 6.999 evra, kažu u toj fabrici automobila.. Nov automobil je nov automobil, ali neće baš svi biti zadovoljni ovim modelom FIATa.

Podeli

Nedovoljna veličina, snaga motora ili paket opreme oteraće potencijalnog kupca na obližnji plac sa polovnjacima. Tamo sam se i ja uputio u potrazi za funkcionalnim i ekonomičnim vozilom po razumnoj ceni.

Tekst: Nenad Ćosić
Testirani automobil ustupio nam je auto-plac Beoafrika.

Inspirisan aktuelnom pričom o FIATu, ali i zbog ličnih afiniteta, izabrao sam Stilo karavan. Iako nije kompaktan kao hečbek, niti atraktivan kao kupe varijanta sa troja vrata (zbog koje sam i zavoleo ovaj model), karavan sam odabrao razumom a ne srcem.

Sve tri verzije Stila gledane spreda izgledaju slično pa, dok sam prilazio parkiranom automobilu, prisetio sam se trenutka kada sam na velikom bilbordu kod Sajma prvi put ugledao reklamu za tada potpuno nov i svež FIATov model Stilo - bila je to 2001. godina. Automobil mi se svideo već na prvi pogled.

I dok sam tako maštao o Stilu, veličao njegov uzdržani i nepretenciozni dizajn (po nekima potpuno konzervativan i neorginalan), odnekud se pojavio supermoderan Peugeot 307 i nezasluženo pokupio svu slavu u svojoj klasi. Ulice Beograda su narednih godina preplavile 307-ice (moj subjektivni utisak), a tek tu i tamo stidljivo bi se pojavio i pokoji novi Stilo, sa neslavnim oreolom gubitnika.

Ja nikada nisam priznao poraz i, konačno, u poslednjih par godina, doživeo sam satisfakciju. Sve je više Stila na srpskim putevima. Vratio se nadmoćno, ovoga puta kao polovnjak i počeo da živi svoj drugi život.

Interesantno je da sve dok nisam uzeo ovaj automobil na test, nisam ni primetio koliko se Stilo vozi kod nas. Za samo nekoliko dana koliko sam ga imao počeo sam da ga viđam svuda – na semaforu u traci do moje, u toku vožnje ispred sebe ili u retrovizoru kako mi se približava. Mimoilazio sam se sa njim, ali me je i preticao.

Uočio sam da su mnogi taksisti za svoje vozilo izabrali karavan verziju Stila sa JTD motorom. Kasnije tokom testa shvatio sam i zašto.

Stilo SW (Station Wagon) veći je od standardne verzije po dužini i po visini, dakle onim dimenzijama koje su veoma značajne za prostranost i komfor kabine i veličinu prtljažnika. To znači da će i nadprosečno visok vozač moći da podigne nivo svog sedišta kako bi imao bolju preglednost na put ispred sebe, a da pri tom još uvek ima dovoljno prostora do krova.

Ni putnici koji su primorani da zauzmu manje popularna mesta na zadnjoj klupi nemaju razloga da se žale – kolenima se neće odupirati o prednja sedišta, a glavama neće podupirati krov. Uz to, u gepek će moći da stane i onaj kofer viška koji je spakovala vaša žena, a vi ćete sačuvati svoje živce.

Dizajn unutrašnjosti nije baš Natuzzi ali je vešto izbalansiran u kontrasnim bojama - svetlo sivoj i crnoj. Tekstura materijala kojim je obložena komandna tabla utiče na smanjenje refleksije sunčeve svetlosti i prijatna je na dodir. Vozačevo sedište je udobno a naslon dovoljno visok, ali ipak je potrebno malo više veštine i strpljenja da se podesi u idealan položaj.

U mom slučaju taj položaj bio je viši od prosečnog, ali sam tako dobio bolju preglednost puta ispred sebe. Pregled pozadi, i pored velikih staklenih površina nije bio toliko dobar, zahvaljujući masivnim stubovima i premalim spoljnim retrovizorima.

Vožnja ovim Stilom je nešto posebno. Kada sam startovao FIATov 1.9 JTD motor, bilo je prosto nemoguće pobrkati ga sa benzincem – zabrundao je karakterističnim zvukom dizelaša. Bilo je potrebno izvesno vreme da se naviknem na to i na karakteristično vibriranje volana.

Pri prvom pritisku papučice za gas sve sam mu oprostio, a kada sam isprobao njegove odlične sposobnosti ubrzavanja, gotovo da sam i zaboravio koje gorivo ga pokreće. Prisetio sam se, sa odobravanjem, tek na pumpi kada sam video račun.

Stilo je i pored zimskih vremenskih uslova i povremeno dinamične vožnje zabeležio skromnu potrošnju od 5.1l/100km u vožnji van grada i 8.3l/100km po gradu. Praćenje i kontrola potrošnje olakšani su dodatnom opcijom na putnom računaru – možete pratiti prosečnu potrošnju goriva tako što resetujete brojač A u trenutka kada sednete za upravljač, a zatim, ne gubeći te podatke resetujete brojač B na početku svake od pređenih distanci (u gradu ili na otvorenom putu). Tako ćete imati zabeleženu ukupnu, ali i parcijalne prosečne potrošnje goriva.

Na displeju kompjutera koji se nalazi smešten na sredini instrument table između obrtomera i brzinomera može se dobiti informacija o trenutnoj spoljnjoj temperaturi, uz upozorenje na potencijalni led na putu kada je ona dovoljno niska. Ispred vozača, na volanu i pored njega, nalazi se obilje komandnih dugmića koji na pritisak reaguju zvučnim signalom čija se jačina može podesiti, takođe na displeju. Možete izabrati i jezik na kojem će biti ispisane informacije, podesiti sat i datum, ali i aktivirati limitator brzine kretanja.

Stilo Dynamic koji sam vozio dobro je opremljen aktivnim i pasivnim sigurnosnim sistemima – ABS-om, kontrolom protiv proklizavanja i kompletom od šest vazdušnih jastuka, ukljičujući i airbag zavese. Na svim prozorima su električni podizači, a vozaču je ponuđena i opcija da “zaključa“ one na vratima pozadi , radi bezbednosti dece na zadnjim sedištima.

Fiat je posvetio dosta pažnje ergonomiji u kabini, tako da je pored standardne lampe za osvetljenje ugradio još četiri manje (dve napred, dve pozadi) koje se uključuju i isključuju nezavisno, a usmerene su na različite putničke pozicije.

Jačina osvetljenosti instrument table i displeja može da se podesi pomoću dva dugmeta koja se nalaze sa leve strane, pored volana. Ova opcija je značajna jer intezitet svetlosti koja dopire u kabinu može da varira od veoma jakog (letnji sunčan dan), pa do sasvim slabog ili nikakvog (noć bez mesečine). U oba ekstremna slučaja ova komanda će doprineti da se ublaži kontrast između spoljnih i unutrašnjih izvora svetlosti i time smanji zamor očiju u toku vožnje.

Mnoštvo kaseta i pretinaca potpuno zadovoljava osnovne potrebe putnika za odlaganjem sitnica i plastičnih flaša ili konzervi. Kaseta ispred suvozača je dvodelna - može se otvoriti njen gornji ili donji deo, nezavisno jedan od drugog, a u donjem delu se nalaze dva udubljenja za plastične čaše ili flaše.

Između vozača i suvozača nalazi se pokretni naslon za ruke, koji ispod poklopca skriva koristan prostor za dokumenta, kompakt diskove i sl. I konačno iznad unutrašnjeg retrovizora ispod samog krova dizajneri su diskretno postavili mali pretinac idealan za kartice za putarinu ili parking.

Stilo je u ovoj varijanti opremljen sa veoma solidnim fabričkim radio/CD plejerom sa šest zvučnika, ali na žalost bez mogućnosti reprodukcije mp3 fajlova ili priključka eksternog uređaja. Radi bezbednije i ugodnije vožnje, osnovne komande plejera i tjunera duplirane su na volanu. Predviđeno je čak i mute dugme, koje ne samo da potpuno isključuje zvuk, već služi i za pauziranje CD-a.

Automatska klima, koja se nalazi na centralnoj konzoli, ima sve potrebne funkcije, uključujući i onu za brzo odmrzavanje/odmagljivanje vetrobranskog stakla, a posebnim kanalom klimatizovan vazduh dolazi i do putnika pozadi koji mogu da ga usmere i da ga eventualno isključe. Suvozač je dodatno privilegovan time što može da podesi temperaturu i jačinu ventilacije ispred sebe.

Prtljažni prostor je kao i kod većine karavana veliki i pristupačan, a zbog kutijaste konstrukcije zadnjeg dela automobila veoma je dobro iskorišćen. Zadnja klupa se može oboriti u odnosu 1/3 prema 2/3, povećavajući zapreminu gepeka sve do prednjih sedišta.

Italijani su ugradili i jednu korisnu funkciju, preuzetu od SUV segmenta – moguće je otvoriti samo gornji, stakleni deo petih vrata, što je veoma korisno u skučenom parking prostoru javnih garaža i hipermarketa.

Stilo sa testa imao je i neke dodatke koji možda ne doprinose boljim voznim karakteristikama, ali su u funkciji estetike i kompletnog utiska o automobilu. Ono što ćete prvo primetiti na njemu jeste dobro odabrana grafitna metalik boja karoserije, uz koju se savršeno uklapaju odgovarajuće aluminijumske felne i tonirana stakla. Kada ste za upravljačem, prijaće vam da pod rukom osetite volan i ručicu menjača obložene kožom – meni jeste, naročito nakon vožnje nekih modela sa previše jeftine plastike u sebi.

Na placevima se prodaju polovni automobili različitih karaktera. Jedni kao da vrište, kupi mene, ja sam prosto neodoljiv. Drugi ti govore kako su oni baš ono što ti je potrebno da bi nadoknadio sopstvene nedostatke i nesigurnost u životu. Ima i onih koje možda ne bi ni razmatrao, samo da imaš više novca na raspolaganju. Stilo je drugačiji od svih njih.

Neće te privući na prvi pogled (njegov dizajn više nije moderan), a i teško da može da ti previše podigne samopouzdanje i “potpali “ ego (to prepušta Alfama i BMW-ima). Ne spada u najjeftiniju klasu i ne konkuriše automobilima manjim od četiri metra. Dolazi nam iz FIATa, marke koja kod nas ima reputaciju toplo-hladno, s jedne strane volimo ga zbog njegovih živahnih motora i jednostavnosti konstrukcije, a opet nervira nas kada posle nekog perioda eksploatacije počne da škripi i štuca zbog aljkavosti u proizvodnji. Ako se pomirite sa tim da nije nemac ili japanac, uz pristojnu cenu od 7500 evra za auto ove klase - 2005-og godišta - lako se možete odlučiti da postane vaš.

Da bi u džepu šetali saobraćajnu dozvolu sa vašim imenom otkucanim na unutrašnjim stranama potrebno je da platite razne takse i osiguranje u visini oko 28.900 dinara (tablice 1270 dinara, tehnički pregled 1000-1500 dinara i opciono 1500 dinara uslugu agencije koja će u vaše ime trčati po šalterima).

Ja sam ozbiljno razmišljao o tome nakon nekoliko dana vožnje - sprečila me je trenutna besparica. U drugačijim okolnostima verovatno bih ga kupio.

Polovnjak

"Kupci polovnjaka nisu zaštićeni novim pravilnikom"

"Ne vidim svrhu i cilj novih pravila. I dalje se ne proverava da li kilometraža uvezenog vozila odgovara stvarnoj pa će ponovo moći da se uveze vozilo koje je prešlo 700.000 kilometara, a da se kilometraža vrati na 80.000", kaže direktor srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović.

Polovnjak utorak 29.04. 16:04 Komentara: 37

Od 19. aprila stroža kontrola uvoza polovnjaka

Izmenjeni pravilnik koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počeće da se primenjuje u subotu 19. aprila, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Kontrolisanje vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Polovnjak petak 18.04. 12:54 Komentara: 70

BRC uređaj na Citroenu C4 1,4 16V

Uz moderan četvorocilindrični benzinski motor Citroena C4 1,4 16V odlično se uklapa najnoviji BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa, koji prepolovljuje cenu eksploatacije i bitno umanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova.

Polovnjak ponedeljak 4.10. 22:24 Komentara: 37

Renault Grand Scenic 1.5 dCi

Kada Francuzi žele da spakuju celu porodicu u jedan automobil i pošalju je na putovanje ka toplim obalama, niko ne sumnja da će to da urade sa stilom. Renault Grand Scenic 1.5 dCi iz 2004. je automobil zanimljivog izgleda, oštrih linija, ne prevelikih dimenzija, dobro raspoređenog prostora u unutrašnjosti i neverovatno male potrošnje.

Polovnjak sreda 25.08. 23:00 Komentara: 37

FIAT Stilo 1,6 16V TNG

Dizel automobili su primamljiv izbor za polovnjake zato što u startu obezbeđuju mali trošak za gorivo. Međutim, tokom eksploatacije morate računati na velike troškove servisa, tako da je najbolji izbor ipak benzinac sa TNG sistemom.

Polovnjak ponedeljak 16.08. 09:13 Komentara: 69

Peugeot 307 2.0 HDI

Kada bacite pogled na more automobila koji se probijaju kroz svakodnevnu beogradsku izmaglicu izduvnih gasova, Peugeot 307 će bez sumnje biti među najčešće viđenim. Što zbog neupadljivog izgleda, sa ni previše, ni premalo oštrim linijama, što zbog pristupačne cene, a verovatno najviše zbog izdašno odmerenog prostora u kabini, ovaj automobil već duže vreme je među best-sellerima u svetu polovnjaka u Srbiji.

Polovnjak četvrtak 24.06. 11:00 Komentara: 64

Renault Vel Satis 2.2 dCi

Pre nekih mesec dana sedim s prijateljicom u kafeu pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Iznenada, nestane ranog poslepodnevnog sunca. Oblaci? Zašlo za zgradu? Ne. Mladić juniorskih godina parkirao je Renaulta Vel Satis pored stola gde smo sedeli.

Polovnjak ponedeljak 19.04. 12:39 Komentara: 47
strana 1 od 4 idi na stranu