Polovnjak: Opel Astra II

Jedan od najpoželjnijih polovnjaka je astra II, koja se i dalje proizvodi, i još uvek nije za penziju. Zašto je ovaj auto toliko popularan kod nas? Koje verzije treba birati, a koje je poželjno izbegavati? Prednosti i mane ovog modela za vas otkriva: Aleksandar Todorović

Podeli

Kada nemate dovoljno novca ne preostaje vam ništa drugo nego da se okrenete polovnjacima, u nadi da ćete odabrati onaj najbolji prema dubini vašeg džepa. Većini je važno da je to pre svega auto nemačkog porekla – Folksvagen ili Opel (dok je Ford odavno u drugom planu), da je dizelaš, da ima dobru opremu – pre svega klimu, ali i da je jeftin. Ako je još moguće da je vožen samo subotom do crkve i nikada zimi, onda ste dobili na lutriji. Na žalost, realnost se retko kad podudara sa snovima, u kojima se često nalazi i opelova astra II.

Zašto Srbi žele astru II?

Astra nudi dosta za uloženi novac, relativno je jeftina za održavanje, a pri tome košta manje od ljutog konkurenta – golfa IV! Rekli bismo sasvim dovoljno, zar ne? Pored toga, na najvećem evropskom tržištu polovnjaka (Nemačka), ponuda ovog modela je odlična što poprilično olakšava kupovinu. Druga, ali nikako manje važna prednost je što kasnija preprodaja ide brzo i lako, pogotovo ako je dobro opremeljena. Rezervnih delova za Opel ima na svakom koraku, originalnih i onih drugih. Servisna mreža je za naše uslove prilično razgranata, a model je sam po sebi dosta poznat majstorima, zajedno sa najčešćim problemima koji uz nju idu.

Iako se nalazi u prodaji preko 7 godina, izgleda još uvek dovoljno moderno i sveže. Dizajneri su ovoga puta obavili bolji posao nego sa prvom astrom. Veliki izbor motora i pet oblika karoserije – karavan, limuzina, hečbek, kupe i kabrio, je više nego dovoljan da svako po svojim potrebama može pronaći idealnu opciju. Nudi dobru pasivnu bezbednost, a 4 osvojene zvezdice na uglednom EURO NCAP testu to samo potvrđuju. U serijskoj opremi za bogatija tržišta je već odavno imala bar 2 vazdušna jastuka, ABS i EBD, što samo dodatno utiče na sigurnije i mirnije ponašanjeprilikom snažnih kočenja. Astra II se može podičiti 12-o godišnjom garancijom na koroziju, ali i boljim kvalitetom izrade od prve generacije. Doduše, neki vlasnici se žale na povremeno škripanje instrument table nakon 100.000 km, ali takvi su u manjini. Međutim, neke boljke poput nestabilne elektronike, te problemi sa poprečnim ramenima i ležajevima prednje osovine su, na žalost, nastavili da se ponavljaju i u astri II. Benzinski motori su odlični, i traže samo redovnu zamenu zupčastog kaiša – poželjno na 60.000 km. Najpouzdaniji su oni snažniji sa 16 ventila od 1.8 i 2.0 litra, ali su i pirlično žedni. Neko srednje rešenje predstavljaju agregati od 1.6 litara, bilo stari sa 8, ili moderniji sa 16 ventila i 100 KS. Najmanji motor od 1.2 litra i 16 ventila se mnogo bolje snalazi u manjoj korsi, i kod nas nije previše često u ponudi. Takođe, treba pohvaliti i izuzetan tvinport agregat 1.4 sa 16 ventila i 90 KS, koji je nedavno počeo da se ugrađuje, pa ga je skoro nemoguće naći u polovnjaku. Ako svemu tome pridodamo da astra II ima dovoljno precizan upravljač, solidno ogibljenje, dobru ponudu prostora kako napred tako i pozadi, temeljnu zvučnu izolaciju, te dovoljno veliki prlltažnik i u hečbek verziji, onda možemo reći da je prilično racionalna kupovina.

Šta nudi manje od konkurencije?

Najslabija karika u ponudi ovog modela su svakako stariji dizel agregati. Jednostavno, ovi motori nisu na nivou onih u VW-u, kako prvenstveno po snazi, odnosno brzinskim karakteristikama i niskoj potrošnji. Na početku proizvodnje, u astru II se ugrađivao TD motor od 1.7 litara, koji je preslab za ovu karoseriju, a pored toga nije nimalo tih. Bolji iznor je 2.0 DI poznat iz vektre, sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre i 16 ventila, koji se odlikovao podjednako bučnim radom. Kasnije tek dolazi štedljiviji i nešto mirniji motor 1.7 DTI sa 75 KS, i oni dovoljno snažni – 2.0 i 2.2 DTI sa 100 i 125 KS, koji su se samo donekle približili modernim HDI i TDI agregatima. Međutim, ukoliko po svaku cenu želite dizel motor u astri II, onda je pravi izbor novi 1.7 CDTI komon-rejl koji se ugrađuje od prošle godine. Važno je naglasiti da starije verzije dizel motora 1.7 iako nisu snaže, odlikuju se natprosečnom izdržljivošću. One su delo japanskih konstruktora firme Isuzu, koja je oborila mnogobrojne svetske rekorde za dizel motore.Pouzdanost astre II je tek prosečna, odnosno na listi najboljih i najgorih automobila starosti 6-7 godina nemačkog TUV-a nalazi se na nezavidnom 44-tom mestu, od ukupno 85 modela. Pored toga, nema baš previše udobno ogibljenje.

Prosečno najbolja!

Uprkos činjenici da u kompakt klasi ima boljih modela, astra II će kod nas još dosta dugo uživati imidž odličnog auta. Iako je gotovo u svemu prosečna, kada su troškovi održavanja u pitanju tu je pobednik bez premca! Spoj klasičnog i modernog dizajna godi skoro svakom, bez obzira na godine vlasnika. Važna je i činjenica da će rezervnih delova biti još dugi niz godina, jer se za razliku od golfa IV još proizvodi.Dakle, astra II može biti dobra kupovina, pogotovo ako odaberete neku verziju sa benzinskim motorom. Naravno, samo pod uslovom da je prethodni vlasnik vodio dovoljno brige o ovom istinskom nemačkom automobilu. Pored dobrog majstora, prilikom kupovine će vam trebati i dosta sreće, jer je kupovina polovnjaka rizik sam po sebi.

Polovnjak

"Kupci polovnjaka nisu zaštićeni novim pravilnikom"

"Ne vidim svrhu i cilj novih pravila. I dalje se ne proverava da li kilometraža uvezenog vozila odgovara stvarnoj pa će ponovo moći da se uveze vozilo koje je prešlo 700.000 kilometara, a da se kilometraža vrati na 80.000", kaže direktor srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović.

Polovnjak utorak 29.04. 16:04 Komentara: 37

Od 19. aprila stroža kontrola uvoza polovnjaka

Izmenjeni pravilnik koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počeće da se primenjuje u subotu 19. aprila, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Kontrolisanje vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Polovnjak petak 18.04. 12:54 Komentara: 70

BRC uređaj na Citroenu C4 1,4 16V

Uz moderan četvorocilindrični benzinski motor Citroena C4 1,4 16V odlično se uklapa najnoviji BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa, koji prepolovljuje cenu eksploatacije i bitno umanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova.

Polovnjak ponedeljak 4.10. 22:24 Komentara: 37

Renault Grand Scenic 1.5 dCi

Kada Francuzi žele da spakuju celu porodicu u jedan automobil i pošalju je na putovanje ka toplim obalama, niko ne sumnja da će to da urade sa stilom. Renault Grand Scenic 1.5 dCi iz 2004. je automobil zanimljivog izgleda, oštrih linija, ne prevelikih dimenzija, dobro raspoređenog prostora u unutrašnjosti i neverovatno male potrošnje.

Polovnjak sreda 25.08. 23:00 Komentara: 37

FIAT Stilo 1,6 16V TNG

Dizel automobili su primamljiv izbor za polovnjake zato što u startu obezbeđuju mali trošak za gorivo. Međutim, tokom eksploatacije morate računati na velike troškove servisa, tako da je najbolji izbor ipak benzinac sa TNG sistemom.

Polovnjak ponedeljak 16.08. 09:13 Komentara: 69

Peugeot 307 2.0 HDI

Kada bacite pogled na more automobila koji se probijaju kroz svakodnevnu beogradsku izmaglicu izduvnih gasova, Peugeot 307 će bez sumnje biti među najčešće viđenim. Što zbog neupadljivog izgleda, sa ni previše, ni premalo oštrim linijama, što zbog pristupačne cene, a verovatno najviše zbog izdašno odmerenog prostora u kabini, ovaj automobil već duže vreme je među best-sellerima u svetu polovnjaka u Srbiji.

Polovnjak četvrtak 24.06. 11:00 Komentara: 64

Renault Vel Satis 2.2 dCi

Pre nekih mesec dana sedim s prijateljicom u kafeu pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Iznenada, nestane ranog poslepodnevnog sunca. Oblaci? Zašlo za zgradu? Ne. Mladić juniorskih godina parkirao je Renaulta Vel Satis pored stola gde smo sedeli.

Polovnjak ponedeljak 19.04. 12:39 Komentara: 47
strana 1 od 4 idi na stranu