Polovnjak: Fiat Bravo/Brava

Automobili

Izvor: B92

Petak, 03.06.2005.

15:04

Default images

Mnogima je najvažnije koliko će polovni automobil koštati. Ako je to nekih 4.000 evra, i ako pri tome ima prilično modernu i aktuelnu liniju, a pored toga i bogatu opremu, uključujući i klimu, onda jedan automobil, kakav je bravo/brava, ulazi u uži izbor. Uprkos činjenici da nije nemačkog porekla, fiat bravo/brava je kod nas prilično tražen. Nasledio je model tipo. Na istoj osnovi fiat je ponudio dva modela, sa troja vrata bravo i sa petoro – brava. Treba istaći i da je ovaj model osvojio titulu autobila godine 1996. godine što mu je značajno pomoglo da osvoji dobar deo tržišta. Spolja gledano prednji kraj im je identičan ali je zadnji potpuno različit. Izbor motora je prilično bogat. Počev od najmanjeg benzinca od 1.4 litra sa 12 ventila, preko atmoseferskog dizelaša 1.9 D sa 65 KS i neizostavnih turbo dizelaša (TD) od 75 i 100 KS, te modernog komon rejl motora 1.9 JTD sa 105 KS. Kod nas su omiljeni i benzinci 1.6 16V i 1.8 16 V sa 100 i 115 KS, a za ljubitelje sportske vožnje bila je namenjena verzija - HGT 20V sa petocilindričnim motorom i čitavih 154 KS.

Vredi li bravo/brava 4.000 evra?

Iako pripada srednjoj nižoj klasi, osetno je jeftinija od glavnog konkurenta golfa III, ali i od astre, a vrlo često ima bogatiju opremu odnemačkihautomobila. Jeftinija je i od japanaca, te je bila alternativa svima onima koji su želeli malo veći automobil za što manje novca. Iako automobili ovog italijanskog proizvođača nemaju problema sa korozijom karoserije poslednjih 15-tak godina, imidž fiata kao automobila koji se često kvari nije mnogo promenjen. Uprkos činjenici da je sa novim modelima fiat poboljšao kvalitet izrade, pogovo finalnu obradu, neke sitnice su nastavile da nerviraju vlasnike ovih elegantih automobila. Na prvom mestu, to je plastika, koja svira neku svoju simfoniju, kad god pređete preko neke neravnine, na dodir je tvrda, iako je lepo oblikovana. Utisak kvari i izduvni sistem, koji izuzetno lako korodira, te kočnice sa kojima na tehničkom pregledu uvek ima problema. Elektronika takođe nije uzorna, a posebno treba obratiti pažnju na gubitak rashladne tečnosti – antifriza, te obratite pažnju na creva, koja znaju cureti. Ipak, ovaj automobil je u proseku klase kada se o pouzdanosti radi, zauzima solidno 50-to mesto na rang listi nemačkog TUV-a , sa 17,1 poenom. Ono što je posebno zanimljivo, glavni konkurent opel astra je na istoj rang listi na 44-tom mestu sa 14,8 poena, a kod nas izuzetno popularni golf III, zajedno sa ventom zauzima jedno mesto iza fiat bravo/brave sa 17,5 poena. Dakle po svemu sudeći, vredi dati 4.000 evra za ovaj automobil, pod uslovom da je u dobrom stanju, i sa bogatom opremom.

Italijanski golf

Najbolji izbor je moderni dizelaš, gore pomenuti komon-rejl JTD od 1.9 litara i 105 KS. Troši u proseku malo 6,5 evrodizela (fabrika).  Izuzetno je elastičan i relativno tih, a nudi i prostojne perfomanse. Retko će kome ubrzanje od 10,8 s do stotke biti nedovoljno ubedljivo. Cena modela sa JTD motorom je veća, ali ćete posle par godina izgubiti manje na vrednosti vozila nego sa benzinskim motorom, a kada ga oglasite, telefon neće prestati da zvoni. Druga krajnost – benzinac 1.4 sa 12 ventila i samo 80 KS, je za one sa tanjim džepom. Troši u proseku 6,8 litara po fabričkim podacima, u realnim uslovima vožnje oko 8,0 litara. Iako sa ovim motorom bravo/brava imaju solidno ubrzanje (12,5 sekundi do stotke), na auto putu zbog malog maksimalnog obrtnog momenta (113 Nm) na visokih 4.250 o/min, traži redovno prebacivanje u četvrti stepen prenosa ukoliko želite iole pristojnija međuubrzanja. Ipak, ukoliko kupujete benzinca, postoji rešenje, verzija sa motorom 1.6 sa 16 V i 103 KS, koja je prava mera za ovu karoseriju. Doduše u realnim uslovima eksploatacije zna da popije i preko 9,0 litara bezolovnog benzina, ali zato ima duži vek trajanja od najslabijeg agregata.

Za volanom ćete brzo naći odgovarajući položaj, i samo će oni najviši imati primedbe. Tkanina na inače udobnim sedištima je izdržljiva, a ponuda prostora dobra. Prtljažnik je kod modela bravo mali ima samo 280 litara, te ako vam treba porodični automobil, onda je mnogo bolje rešenje brava koja ima gepek pristojne zapremine od tačno 380 litara. Međutim činjenica je da ogibljenje nije baš udobno, i da registruje svaku neravninu, te da je tvrđe od onog na  opelovoj astri, da i ne govorimo o reno meganu ili pežou 306.

Dobar izbor u slučaju tankog novčanika

Cena održavanja ovog automobila je u proseku klase, a s`obzirom na činjenicu da u Srbiji ima dosta što ovlašćenih, što divljih fiatovih servisa, sa te strane možete biti mirni. Nije previše interesantan lopovima, a ponuda rezervnih delova je dobra. Pored toga, olakšavajuća okolnost je da se radi o modelu koji naši majstori dobro poznaju. Ovi fiatovi modeli iako nisu najbolji u klasi, već zauzimaju neki prosek, ipak nude dosta u odnosu na to koliko koštaju, te ipak mogu biti solidan izbor, pogotovo onda kada su novčanici tanji nego što bismo mi želeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: