Sreda, 31.12.2014.

11:26

Da li zimi zagrevate motor automobila pre polaska?

Izvor: B92

Da li zimi zagrevate motor automobila pre polaska? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

171 Komentari

Sortiraj po:

maksim po diviziji

pre 9 godina

"Senzori mere spoljašnju temperaturu i sistem prilagođava rad motora pa se smatra da je dovoljno da motor radi samo 30-ak sekundi pre polaska. Nakon toga može se započeti sa vožnjom jer će motor brže dostići radnu temperaturu ako je auto u pokretu, nego kada motor i dalje radi u leru, kažu u američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA)."

Dakle, pazite ovo, Agencija za zastitu sredine poducava o radu motora. U prevodu zele da kazu ne zagadjujte vazduh 3 minuta bez potrebe vec samo 30 sekundi....marketing

zabrinuti

pre 9 godina

@vlad:
ja vozim vectru c caravan 1.9 150 KS. i ja imam webasto u autu, ali, za razliku kod tebe, moje grije rashladnu tekucinu u motoru i tako motor i brze grije i brze postize radnu tempreraturu
kako motor postize svoju radnu temp, webasto se gasi
upalim auto, i dok otvorim kapiju, isteram ga van i zatvorim, krecem polako
do izlaska iz grada imam oko 8 km
vozim se polako, nista velike brzine, jer turbina se stalno vrti, samo je pitanje koliko puni, jer se ne stiska preko 1.800 rpm-a
kada se postigne radna temp, vozi se normalno
da, trenutno je 334.000 km na satu, a auto je 2005 godiste

fordasin

pre 9 godina

jja vozim auto koji vredi 350 evra. fordaljka benzinjara od 1800 kubika i 16 ventila. vuce kao da ima 1200 kubika i 6 ventila. ujutru nema nista sladje nego je upalim a pali ko mina i navucem gascinu do 3000 obrtaja. uz to i auspuh mi je pukao pa se cuje i u drugom bloku kad krecem na posao. imam gas i odmah palim na gas. vuce kilavo ali ide. skoro sam dolio dva litra ulja u motor i to najjeftinijeg. Sledeci put cu dijamant ulje. ni jedan majstor nece da radi opravke jer kad otvorim haubu kao da se uplase EFI motora, izgleda pojima nemaju ili se boje da bi cena rekoracila vrednost auta za nekoliko puta. Zato guram dok ne crkne. Nema veze sto sam doktor sto nikada nisam uzeo pare od pacijenata ali ja za drugo nemam. Svi me krivo gledaju kad se parkiram i kolege i pacijenti. Valjda misle da stekam lovu i da ne pokazujem. Kada krecem sa posla malo teze pali ali kad upali budim iz anestezije. Korozije imam iznad svakog tocka. ne radi mi sat za merenje brzine. Svetlo pozadi palim na prekidac kao za stonu lampu. Nosim flasu sa kojom polivam soferku kad se zaprlja. Brisaci dosta razmazuju. Lamela zna da proslajfuje ali i nema snage motor za kidanje pa su nasli kompromis. Kad kocim trese ali imam 4 zimske gume iz 2001. Neko ce reci da sam mina na putu ali sam zestok momak. Zato ako ima neka slobodna dama kojoj novac nije bitan a ni ugled u drustvu neka se javi da je provozam koji krug. Mobilni mi je na dugmice i ubacujem dopunu, nemam racun. Wellcome to Siberbia.

Jaric-Jare

pre 9 godina

... pise Vasington Post! U Nemackoj se to uci na prvom casu obuke za voznju. Znaci to je standard: tehnicki nepotrebno, ekoloski statno i ekonomski ...

novikorisnik

pre 9 godina

možda grešim, ali obzirom kolika je amerika, pretpostavljam da prosečan amerikanac godišnje pređe više kilometara nego prosečan kamiondžija u srbiji...tako da komentari da oni svoja vozila menjaju i pre nego što se pohabaju, ili tipa da ih menjaju na 3-4 godine i slično padaju u vodu...ne znam gde da putuje i šta da radi, ali prosečan srbin pređe između 10 i 15 hiljda km godišnje, što je smešno u odnosu na razdaljine koje se prelaze tamo, i naravno da su onda ameri upravu.

Vlada

pre 9 godina

Fascinantna tema ocigledno, ja stvarno ne znam sta je bolje, ali mislim da vecina komentatora ovde ne zna pa im to ne smeta da podele misljenje, pa zasto da se i ja ne pridruzim.
Ja u principu ne grejem auto, gledam da ne predjem 2000 obrtaja dok ne poraste temperatura, i do do sada nisam ima nikakve problem sa automobilima koji su bilo kod mene 30-50.000 km.
Kada je auto zavejan, ili kada su zaledjeni prozori onda ga upalim, da se ugreju stakla jer se lakse ociste, kako to deluje na motor stvarno ne znam, mada pretpostavljam da mu niti skodi niti pomaze previse. Ako je bas hladno i treba da stavim dete u auto, onda ga malo zagrejem, opet jer ne volim da stavim dete u hladan auto, a ne zbog kola. Generalno ne mislim da treba drzati kola u leru previse dugo jer samo zagadjuju i prave buku, ne verujem da to nesto znaci savremenim motorima, kada im stavljaju start-stop koji pali i gasi motor na svakom semaforu bez problema. Pozdrav za automobiliste

xRade

pre 9 godina

What Does This Blue Light on My Subaru Dashboard Mean?

The blue light will stay on until the engine has reached optimal operational temperature. While you can still drive the vehicle safely with this light on, it is best to wait until the blue light has turned off. The light should only stay on for a minute or two, unless it is extremely cold outside, then it may take a minute or so longer to go out.


Aaron Hubbard, responding to this question on Quora.com explains why even modern vehicles need to be warmed up:
"You don't have to sit in the driveway and let it warm up, but you shouldn't be driving very hard until the engine is up to normal operating temperature. That means not using the accelerator much, and not revving the engine very high. If it's a manual, take it easy on the shifting as well. The blue light is a replacement for the traditional temperature gauge...which probably got attention from very few people anyway.

"The reason that you need to let even modern cars warm up is that all the lubricants need to come up to operating temperature before they are their right viscosity. Cold oil is not going to keep your engine or gearbox lubricated well enough to prevent damage when operating at full speed."

solar

pre 9 godina

Ne, jer čitam uputstva proizvođača. U svakom uputstvu svih automobila koje sam imao i vozio, uključujući i ćaletovog Stojadina iz '78., piše da se po startovanju motora, automobil odmah vozi na nižim obrtajima do postizanja radne temperature, jer se opterećen motor brže i ravnomernije zagreva od neopterećenog.

Uostalom, opustite se, redovno održavanje i sve je ok - nismo u Ojmjakonu. Iliti, rečima kumovog oca - "Nije on kupio mene, već ja njega!".

normalno

pre 9 godina

Očistim sneg, sednem u auto, upalim i vozim. Prvih nekoliko minuta pažljivije i sporije posle toga normalno.
Brže se ugreje, ne zagađujem dodatno i ne gubim vreme i gorivo.

Aki

pre 9 godina

Vozim Jeep Wranglera Unlimited Rubicon 2013 2.8CRD automatic,opremljen za offroad(lift kit 4",35" Mud-Terain tires,vitlo...)Ja svako jutro pre polaska u firmu zimi dodjem do prozora kuce i pokrenem ga ,,remote start control,, preko daljinskog na kljucu,dok se on greje oblacim jaknu,kapa,rukavice,uzimam torbu i zavrsavam kafu,ulazim u kola pustim grejanje otvorim kapiju i vozim.
remote start control je stvarno pametna stvar moze se i ugraditi u vozila koja ih nemaju fabricki kosta otprilike 250€.

Milan

pre 9 godina

Pezo 2.0 HDI 2002 upalim sacekam najvise do jedan minut dok budem spreman za polazak.Zatim lagano vozim neko vreme i to vise da mi se ne bi turbina ukljucivala dok je auto hladan,i to traje nekoliko minuta.Posle toga se trudim da ne stiskam auto maksimalno ukoliko nije zagrejan tek kada podigne temperaturu bar na pola radne vozim opusteno.

NoName

pre 9 godina

Uvek kupujem novi auto vise srednje klase. (poslednja dva su Peugeot 407 i 508), kada citate uputstvo u njemu jasno pise da se neceka zimi da se auto zagreje, da to nije preporucljivo i da je bolje odmah da se vozi. Ko veruje u teoriju zavere slozicu se sa njim da su to napisali da bi se pre kvario i vise bio na servisu. Medjutim, ni jedan auto nikada nije bio na servisu zbog tih stvari i to je cinjenica. Oba automobila su benzinci, jer ne volim dizele. U kola se apsolutno ne razumem, jedino umem da odem u ovlasceni servis kada imam problem, ali zbog hladnoce nikada nisam imao problema. Uzivajte u kolima jer ste vi kupili njih, a ne ona vas !!!

mjns

pre 9 godina

@dekičar
Au, sad si ti prekopirao rečenicu sa vikipedije pa si me baš pokopao i osramotio. Hajde, molim te, pročitaj moj komentar ponovo i nađi gde ja to tvrdim suprotno! Samo sam pokušao da objasnim da je pojava koju ljudi opisuju (curi kao med) fizička osobina zvana viskoznost, a ne gustina, ali ako to nisi u stanju da ukapiraš žao mi je. Ja ne komentarišem tekstove o operacijama na srcu, ali ovo mi je struka pa, eto, dajem sebi za pravo da pokušam da pomognem ljudima, mada se svaki put pokajem, jer se izgleda ovde, osim u fudbal i politiku, svi razumeju i u motore, termodinamiku i mehaniku fluida.
Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

zoran

pre 9 godina

Osnovni razlog je dugovečnost najvažnijeg sklopa na svakom automobilu - motora. Hladan moror, nezagrejan znači i hladno i gušće ulje, koje još nije "razbacano" na svim delovima koje treba da podmazuje. Ako motor odmah "opteretite" vožnjom, hladnog i nepripremljenog, on će se više i brže habati. Naravno da Amerikance to ne zabrinjava puno, jer oni u ogromnoj većini auto menjaju i pre nego što upotreba ostavi traga na njemu.
Takođe je bitno zbog - potrošnje. Potrošnja je veća kada je motor hladan, tj kada nije postignuta radna temperatura. Automobili koji imaju pogon na benzin i TNG su posebno osetljivi, pogotovo oni sa starijim sistemom za ubrizgavanje gasa.
Dakle, tekst je koristan i tačan, ali samo delimično.

dekičar

pre 9 godina

(mjns, 4. januar 2015 11:52)

Густине елемената и чистих једињења су карактеристичне константе али пошто зависе од температуре, саопштавају се заједно са температуром на којој су одређене.

Да би ово схватио прво мораш да знаш сва слова, па да читаш и пишеш (први разред основне).

Aleksandar

pre 9 godina

Startovan motor ce raditi, kretao se automobil ili ne. Tako da nema smisla stajati u leru. Jedino sto se u startu malo laganije vozi.

mjns

pre 9 godina

@па један одрао
Čovek (bakicar) lepo pokušao da objasni, ali ne vredi. Gustina je odnos mase i zapremine (fizika za sedmi osnovne, ali ko još u Srbiji ceni školu i znanje) i praktično je malo promenjiva, a to o čemu vi pričate je viskoznost ulja koja se menja sa temperaturom, a koja je bitna osobina za podmazivanje (u protivnom bi se moglo i vodom podmazivati) i bira se prema klimatskim uslovima u kojima se motor koristi da ne bi bilo pojava o kojima vas dosta uporno tupi. S druge strane, ljudi, radna temperatura motora nije 30 stepeni nego je rashladna tečnost na devedesetak stepeni, što znači da je tempearutura klipa i glave daleko viša tako da bez obzira da li palite na +20 ili na -20 jako ste daleko od radne temperature. Da završim: bez obzira na temperaturu upalite auto, sačekajte da motor počne ravnomerno da radi (neću da kažem koliko dugo, jer zavisi od motora, ali sigurno ne više minuta) i krenite polako bez jačih naprezanja dok se ne ugreje. Postoje motori, naročito dizel, koji se neće ugrejati na leru ni za sat vremena.
Izvinjavam se na dugačkom komentaru.

па један одрао

pre 9 godina

Srbin zna sve i ne zanimaju ga misljenja eksperata iz Amerike. Eto ljudi kazu da im je ulje gusto i oni to malo zagriju, kao sto nalaze tradicija predaka i eto, gustina opadne. Gustina tecnosti se sporo mijenja, potrebna je promjena temperature reda velicine 1000 C ili promjena pritiska od nekoliko bara da bi se promjenila zapremina ulja za 1%. Povecan unutrasnji otpor motora zbog hladnog ulja je reda velicine desetine jednog procenta. Zato Srbine pali auto bez grijanja motora i odmah do biblioteke, knjigu u sake.
(bakicar, 01. januar 2015 09:19)

Јутро. 1. јануар. Напољу кажу да је било у току ноћи -20. У гаражи на полици стоји кантица са пола литре уља Селениа 20К САЕ 10w40. Пробао да видим како изгледа уље. Гушће од меда. Једва цурило. Мора да сам био на Венери пошто да би се густина променила потребно је да се температура промени за 1000 степени. Што се тиче упутства и шта у њему пише и за то су наши стари нашли працу реч: "И на тараби пише свашта."

My way - sa periferije Beograda

pre 9 godina

Imam reno klio 1.5 dci. Zimi ga grejem 10 minuta,leti 3. Uvek kad stanem u dvoriste pustim da odradi 1 minut zbog turbine u leru. Kad vozim kratke relacije primer - na pumpu,pa na trafiku pa do pekare po hleb- sveukupno 5 km voznje nikad ga ne gasim izmedju tih relacija.Kratke relacije ubijaju auto i ja ih produzujem sto vise mogu.Necu da palim gasim auto na svakih 3 minuta jer zelim da mi duze traje. Toliko mi auto malo trosi da je sramota da kazem. Ovo leto kad sam se vracao sa mora bio sam strasno premoren ali nisam uspeo na Zabljaku da nadjem prenociste pa smo prespavali u kolima ja i devojka. Za 5,5 sati rada na parkingu (po bord kompjuteru) potrosio je 2 litra goriva. Smesno mi je da ga gasim izmedju trafike i pekare koje su 2 km udaljene jer mi se vise haba i trosi akumulator,alnaser i alternator na to drndanje nego sto potrosi za 5 minuta dok ja cekam red da kupim hleb. Mislim da su ovi dobronamerni saveti iz fabrika nista drugo nego kontra saveti da bi se ljudima sto vise kvarila kola jer je pitanje koliko dugo ce trajati automobilska industrija i nafta,pa daj se sto vise para zgrne na delove. Mozda sam i ja teoreticar zavere,ali svejedno,tako cu i dalje raditi koliko god slatke stvari pisale na internetu jer ne verujem nikom sem svom dzepu! Auto grejem u svom dvoristu,komsije sve poznajem ceo zivot i nema teorije da me neko prijavi sve i da dodje takvo vreme i zakon.Sve najbolje strucnjaci nemojte se truditi da me pljujete ne doticu me nikakva filozofiranja :)

hiavata

pre 9 godina

Ameri svoja auta u proseku menjaju na 3-4 godine ako ne i cesce, sto se mene licno neka ga pale kako god hoce...
(Dusan, 02. januar 2015 11:28)

Prosecna starost automobila u USA je nesto preko 10 godina. Internet je cudo.

Joca 011

pre 9 godina

75% svog habanja motor prezivi u periodima hladnog starta, a to znaci posle duzeg stajanja do dostizanja radne temperature. Potom, kad se zagreje, svega 25%.
Zato npr. taksisti prelaze po milion km, jer s jednim hladnim startom dnevno prelaze i po 500km, dok netaksista za to vreme ima bar 10 hladnih startova. Stoga je nesumnjivo zdravije po motor zagrevati ga u mestu pre opterecivanja.
.

JOJKE

pre 9 godina

DA ZAKLJUČIM TEMU (ako nemate ništa protiv)

REŠENJE JE:

@Boost
Danasnji motori imaju protok ulja od oko 70l/min, tako da 4 litra ulja iz kartera prodju 16 puta za minut, tj. na oko 4 sekunde karter biva obnovljen sadrzajem koje vec ima vecu temperaturu i protocnost.


@Bata
Naveli ste hladnu kabinu kao razlog zagrevanja vozila kod starijih vozila a niste pomenuli da starija vozila ne koriste sinteticka nego mineralna ulja koja se sgusnjavaju pri niskim temperaturama i ta treba cak i nekoliko minuta da dodje do podmazivanja svih delova motora


@JOJKE tj. FIAT-ova uputstva
Iz tog razloga, savetuje se da se ODMAH (velika slova dodao ja) krene, lagano, izbegavajući velike brzine. Na taj način motor će se brže zagrejati.

To praktično znači, bilo LETO ili ZIMA, "upališ" makinu, sačekaš 10-ak sekundi (par pogleda po instrumentima i retrovizorima) i krećeš u laganu vožnju par minuta i onda radiš sve normalno.

PS

Kada se otvori hauba motora pogledom pronađite kotur koji je obično narandžaste ili crvene boje, slobodno podignite i leti i zimi (to je šipka-sajla za kontrolu količine-zapremine ulje), videćete da je situacija ista, tj nema NIKAKVIH ZGUŠNJAVANJA. Proverite. Danas je 2015 g. Odavno nema u Srbiji automobila koja su vozili "Tihi i Prle".

Pisano za one koji nisu TVRDOGLAVI i za one koji su BILI TVRDOGLAVI pa su se prosvetlili, pa posle toga to ne žele da budu više.

Bre

pre 9 godina

Vozim Astru G 2002, 1.8 benzinac, auto upalim, pustim muziku, vezem pojas i krecem, auto imam od 2004-te godine i niti jedne zime mi nije pravio problem a osim malog i velikog servisa i plocica menjan mu je zadnji levi zmigavac i crevo koje ide u mali hladnjak, za tih 12 godina koliko je kod mene prešao 205000 km na satu 286000, ulje shall 10w 40, zamena ulja i filtera na 8000, sedi, pali, vozi, sto ga manje pazis i cenis to te vise sluzi, komsija ima lagunu 1.9 dci 2005, 170000, prosle godine ispod haube zamenjeno sve osim posude za vodu, a on i dan danas ima obicaj da ga greje pa vi vidite. Pozdrav i ne shvatajte ovo kao hvaljenje opela i on je samo parce lima kao i svaki drugi auto za mene!

yes,mama

pre 9 godina

@ vlad
Cisto za one koji ne znaju?..ok,da ti sad puno ne objasnjavam,evo onda nesto i za tebe,samo ako ti nije tesko;)
Webasto Standheizung-Funktionsweise-YouTube (sluzbeni video webasta)

GORAN

pre 9 godina

Citam i ne verujem..na -17 pokrenes motor i po gasu?cc.Naravno da ces da pustis da motor odradi bar 2-3 min u leru.U tom trenutku na celu klipa temperatura oko 1000c a svi ostali delovi i ulje hladnikao led.A to Nemci sto ne zagrejavaju auta u mestu i odmah pice po gasu?Moze im se ,posle pet godina menjaju aute a ti automobili dolaze kod nas nesrecnika..Ajd uzdravlje i Sretna vam Nova Godina!!!

Bata

pre 9 godina

Naveli ste hladnu kabinu kao razlog zagrevanja vozila kod starijih vozila a niste pomenuli da starija vozila ne koriste sinteticka nego mineralna ulja koja se sgusnjavaju pri niskim temperaturama i ta treba cak i nekoliko minuta da dodje do podmazivanja svih delova motora
Poz

DG

pre 9 godina

Istina@
U toj tvojoj Nemackoj vozaci ne greju auto pre polaska, jer ih cesto kazne zbog toga, a ne zato sto ne zele da ga greju.

Prijavi ih neko i cao... 350-500 evra kazna.

sone

pre 9 godina

U Srbiji svi sve znaju a po najvise o fudbalu i automobilima???Elem, proizvodjaci automobila moraju da imaju posla pa vam zato i preporucuju sve te "pametne" savete u vezi jutarnjeg (ne)zagrevanja motora kod svojih automobila.Izdrzace svaki auto sve te muke samo je pitanje koliko ce dugo takav motor potrajati?Rekoh, proizvodjaci vozila, delova za vozila i mehanicari moraju od necega da zive, a to im zasigurno nece uspeti sa "kvalitenim" a uzgred i jeftinijim vozilima , materijalima od kojih su ista napravljena, a narocito nece ako se vasa vozila ne kvare.Par minuta u leru bez obzira na godisnje doba, nece naskoditi bas nikom' a godice motoru vaseg vozila. Zapamtite, najbolji stepen iskoriscenja ima samo motor koji je zagrejan na radnu temperaturu jer se svi materijali od kojih je napravljen motor automobila na hladnoci skupljaju, a na toploti sire.Mislite o tome.Hvala.

Dr House

pre 9 godina

Sam auto vam kaze sta je dobro za njega! Honda se upali na -20 bez verglanja ikakvog, radi u leru 15-30 sekundi i krece bez dodavanja gasa. I kad je vruca krece bez problema na ler gasu (700-800 obrtaja)a kad je hladna (1300 obrtaja) cupa bez gasa i samo menjas brzine i tako vozis 1-2 km.Ovo moze biti problem samo ako se odmah spustas niz zaledjenu ulicu, planinu. Kad broj obrtaja padne na 1000 pocnes da dodajes gas ali ne preko 2000 obrtaja jos 2 km i posle vozis normalano. Tada vec greje kao luda i to je znak da je motor potpuno zagrejan, jer nema merac. Verovatno nema zato sto ti nije ni potreban, zar ne. Inace kad kontrolisem ulje na velikom minusu ono i dalje klizi po sipci tako da ne znam o kakvoj gustini pricate.

Ha,ha, Audi dizel, BMW dizel !!!!

pre 9 godina

Srbi ne samo da greju automobile nego ih ni ne gase ako staju negde krace da urade nesto jer "dizel voli da radi "!

ljuba jtd

pre 9 godina

Cim ustanes iz kreveta jer mozes da trcis. Ne mozes. Tako da i auto mora da se zagreje kolko tolko. Dva tri minuta radi pa podjes lagano

Dusan

pre 9 godina

Moj dizelas primecuje razliku kada ga palim na +30 ili na -10. Pa smatram da je pametnije sacekati 2-3 minuta cisto da se ulje zagreje i procirkulise kroz sve delove.Ameri svoja auta u proseku menjaju na 3-4 godine ako ne i cesce, sto se mene licno neka ga pale kako god hoce...

neko

pre 9 godina

Neverovatan broj doktora se javlja ovde da objasni svoje disertacije .
Mi smo narod poznat po tome da volimo da se pravimo duplo pametniji nego sto jesmo .
Kod nas ce po svemu sudeci tek 2050 ljudi nauciti da se automobil ne zagreva ( u mnogim EU zemljama je zabranjeno i kaznjivo jer je besmisleno raditi isto ) .
Ne znam odakle vam teorija o guscem ulju koje vrsi pritisak na dihtunge i karike , a kao omeksalo vrsi manje a u pitanju je ista kolicina , zaista smesno i pitam se da li ste uopste ucili fiziku .
U Srbiji se jos uvek ''formiraju baterije '' za mobilne telefone i ako su nikl-kadmijum baterije izbacene pre 10 i vise godina iz upotrebe .

Brane212

pre 9 godina

Lupetaju gluposti. Motor se ne zagreva zbog karburatora nego zato da se ulje u njemu zagreje i dobije bolje sposobnosti mazanja, pre nego što počne ozbiljnije opterećivanje motora, pa se tako minimizuje habanje delova ( ležajevi, karike klipova, košuljice cilindara itd).

Pored toga se i delovi usred povišenja temperature rastežu i deformišu, pa im je ovakav odmor dobrodošao, da se približe predviđenim, optimalnim tolerancijama i tako omoguće ulju da stvori film optimalne debljine.

Gonza

pre 9 godina

Imam Camry-a vec 15 godina i 380000 km. Nikad ga nisam grejao vise od 30 sec. Jedino u zimskom periodu ako je pokriven snegom onda dok cistim sneg ili zaledjena stakla motor radi.

vlad

pre 9 godina

Čisto za one koji ne znaju, da ne lupaju gluposti. Vebasto je mali grejač koji koristi naftu ili benzin da zagreva kabinu auta, radne mašine ili kamiona čak i kada je motor ugašen. On nema ama baš nikakve veze sa zagrevanjem motora. Kod nekih auta (i kod mene na prethodnom autu, Picasso je u pitanju) postoji električni grejač koji greje rashladnu tečnost i na taj način omogućava brže zagrevanje motora. Ukoliko se vruć motor sa uključenim grejanjem kabine rashladi (naročito važi za dizele) to je savršeno normalna pojava koja samo pokazuje da su motor i hladnjak u dobrom stanju. Ko se razume u mehaniku sus motora znaće o čemu je reč.

Boost

pre 9 godina

Pumpa za ulje je optimisana za protok, pritisak je nesto sto se nemoze izbeci vec je nus faktor.

Danasnji motori imaju protok ulja od oko 70l/min, tako da 4 litra ulja iz kartera prodju 16 puta za minut, tj. na oko 4 sekunde karter biva obnovljen sadrzajem koje vec ima vecu temperaturu i protocnost.

Elem, sedite i vozite, ovi sto kazu da ide slabije dok je hladan, naravno, gusce ulje pravi veci otpor i koci motor, da imate jace motore nebi primetili razliku. Danas se svasta da nazvati autom ali ih je u sustini malo. E3 norma je pocela da ubija kvalitet u motorima, E4 nastavila itd...

Milosav

pre 9 godina

Logicki bilo bi bolje da se motor malo zagreje pre voznje, obicno pustim da radi oko minut i onda vozim. Mada vidim na poslu vecina cim sedne odmah vozi, cak i na minus 20.

snikers

pre 9 godina

Kad pročitam komentare tipa u uputstvu piše paliti i vozite. Pa šta inžinjer zna, Srbin je pametniji....
U istom tom upustvu i tehničkim karateristikama ja pročitam i kolika mi je potrošnja i ako živim n NBG-u gde nema uzbrdica potršnja je ipak veća i u idealnim vremenskim uslovima.
Upaliti i odmah krenuti po ovako hladnom vremenu je glupost. Motor ipak treba malo razraditi pa krenuti.
Ovu tvrdnju iz uputstva razbiću na svakom uporednom testu.
Još nešto drugo je kad čovek ima svoje natkriveno parkiking mesto i još drugačije ja kad ima svoju garažu a još drugačije je kad ima garažu koja se greje, a sasvim je različita priča kad vam auto stoji napolju.
Da ne pričam gluposti ovi u Sibiru ako hoće da voze auto malte ne 24h im radi motor.

Error404

pre 9 godina

u Nemackoj se placa kazna ako te neko prijavi da grejes auto u mestu
(dusko, 01. januar 2015 17:56)
Isto i u CH se placa kazna ako se greje motormu mestu.
Zakon zabranjuje i voznju bez cilja, cisto da se provozis. Mada sumnjam da je neko ikad dobio kaznu zbog toga (lako je naci cilj kod policije).

bakicar

pre 9 godina

(Igor, 1. januar 2015 14:36)
Ekspanzioni ciklus u SUS motoru je adijabatski proces, dakle proces bez razmjene toplote sa okolinom. Temperaturna razlika je nebitna, inače motori se ne bi mogli praviti od metala koji ionako ima visoku termičku provodljivost (mnogi motori se prave od aluminjuma), radne komore bi morale biti izolovane.

JOJKE

pre 9 godina

IZVOD IZ ZVANIČNIH UPUTSTAVA za:

FIAT PUNTO CLASSIC

STIL VOŽNJE

Pokretanje

Ne zagrevajte motor dok automobil stoji, dok je
van brzine ili se kreće velikom brzinom: pod tim
uslovima, motor se zagreva dosta sporije,
povećavajući električnu potrošnju i emisije.

Iz tog razloga, savetuje se da se ODMAH (velika slova dodao ja) krene,
lagano, izbegavajući velike brzine. Na taj način
motor će se brže zagrejati.

--------------------------------------------------

FIAT PANDA

DRIVING STYLE

Starting

Do not warm the engine with the car at
a standstill or at idle or high speed: under
these conditions the engine warms up
much more slowly, increasing electrical
consumption and emissions.

It is therefore advisable to move off
immediately (velika slova dodao ja), slowly,
avoiding high speeds: this way the engine
will warm faster.

fandjo

pre 9 godina

Ja grejem motor i leti. Ne zbog karburacije i ubrizgavanja, vec zbog toga sto delovi motora moraju da postignu odredjenu temperaturu ( ne mora radnu ) kako bi lakse podneli sile naprezanja do kojih dolazi pri pokretanju vozila. KOnacno, ako je motor hladan, 30 sekundi je potrebno da ulje iz kartera stigne do svih delova. Dakle, ako krecete odmah, ne kvari se motor, ali mu se malim zagrevanjem produzava vek pune efikasnosti.

Veliki brat

pre 9 godina

Prvo, kad se ulje malo zgusne na nižim temperaturama, nije problem podmazivanje, već preveliki pritisak ulja na visokim obrtajima (naročito kod benzinaca bez turbine koji moraju da se poteraju u više obrtaje da bi povukli kako treba uzbrdo), i tada nisu u opasnosti metalni delovi, već dihtunzi koje taj pritisak može da ošteti i onda kreće da vam curi ulje po motoru (ne mora da curi ne znam koliko, dovoljno je kap ovde, kap onde, ali će motor biti umazan).

Drugi problem za lošije performanse kod hladnog motora je veća količina goriva koje se ubacuje kako bi se motor bolje zagrejao, toliko gorivo ne sagoreva u potpunosti i takva smeša gorivo-vazduh nije dovoljno efikasna za pokretanje auta kao što je smeša pri zagrejanom motoru, jer se tada veći deo energije goriva pretvara u toplotu.

Zato je najbolje ostaviti nekih minut-dva da se bar malo razredi ulje i da se motor bar malo zagreje.

Treći problem je da se manuelni menjač malo teže šalta jer se menjačko ulje zgusnulo (koje se takođe menja u određenim intervalima, samo što u Srbiji retko ko to radi).

Takođe, pri paljenju se može desiti da ima malo kondenza na dnu rezervoara (voda je teža od goriva) ili da gorivo malo teže dolazi do dizni, pa ne uspete da upalite iz prve, ali bi iz drugog puta trebalo svaki ispravan auto da upali normalno, osim ako ima nekog mulja na dnu rezerovara.

qwq

pre 9 godina

jedno je sta ljudi misle, a drugo je sta fabrika propisuje.
naravno u srbiji niko ne cita uputstvo za koristenje i u njemu pise da NE TREBA grejati auto u mesto na niskim temperaturama

sad za pobornike raznih zavera stvarno nemam odgovora

lo

pre 9 godina

Svaki motor na svijetu se najvise haba kad radi na leru jer tada ima najmanje podmazivanje uljem, kad tek upalite auto drzite gas na 1200-1300 obrtaja nekih 20-30 sekundi i onda krenite da vozite, vozite sledecih 500 metara po mogucnosti u drugoj brzini na 1500-1800 obrtaja, posle toga vozite normalno kao sto uvijek vozite. Ovo vazi za dizele, za benzince sve isto samo + 200-300 obrtaja

GT40

pre 9 godina

Mislim da je umerenost, kao i uvek, najbolje srednje rešenje. Kad uključite motor, posle minut, ili toliko nekako, lagano krenuti bez visokih obrtaja i zagrevati auto do 1500obr.min u vožnji. To je danas za većinu automobila u eksploataciji moguće i još po propisima to oko 50kmh. Ako koristite defanzivnu vožnju u gradu, što je i normalno, sve je u redu. Tako se mogu pomiriti obe krajnosti u ovoj diskusiji.

meskalin

pre 9 godina

Od toga polemiziranja o zagrijavanju bitnije je kakvo ulje sipate jer nije isto 0w, 5w30, 5w40,10w40 etc.

Prvi broj je koliko je ulje tecno na niskim temperaturama dok drugi broj je zadrzavanje viskoziteta na visokim temperaturama.

Tako da kad sipas 10w40 i vani je -15 nemoj mislit da je isto ko 5w30 ili 0w koje je za ekstremnu hladnocu.

Ali to lepo pise u svakom manualu vozila koje ulje koristi tako da kad odete kod majstora proverite sta vam sipa jer mnogo njih sipaju isto ulje u sva vozila (najcesce 5w40 najjeftinije) jer su si kupili u rinfuzi samo jednu vrstu i sibaju svima isto a vama prodaju price da je sve isto.

Igor

pre 9 godina

Kao neko ko je u sredjnoj skoli i fakultetu ucio o SUS motorima,mogu da kazem sledece. Motor treba zagrevati u mestu! Par minuta sasvim dovoljno,pa lagana voznja. Svi kruze oko razloga a niko da ga pogodi, te ne sme se zbog zagadjenja, te najbolje se zagreva u voznji, te ima ili nema karburator, te gusto ulje na minusu. Nista od navedenog nije glavni razlog. Pri ekspanziji tj radnom taktu motora temperatura u kompresionom prostoru je vise stotina stepeni. Tolika temperaturna razlika u odnosu na blok motora i ostale delove moze dovesti do pucanja bloka motora a najcesce glave motora i to u najosetljivijem delu izmedju ventila motora. Takodje se svi delovi brze habaju pogotovo ako se krene odmah u ostru voznju. Zato vam oni to i savetuju, cesci kvarovi, fabrikama vise love u dzepu. Dakle zagrevajte par min u mestu, lagani start bez visokih obrtaja (jer se pri visokim obrtajima oslobadja vise energije i temperature naglo, a potrebno je postepeno).

TDCi

pre 9 godina

Ponovo sam pročitao fabričko uputstvo za moj automobil (commonrail diesel iz 2005), ali nikakav savet ili preporuku za hladan start pri niskim temperaturama nisam našao, osim za modele sa grejačem bloka motora, koji su strogo preporučeni za hladne, severne klimatske uslove (kad je temperatura ispod -25 C). Jedino što piše jeste da pri temperaturama ispod -15 C treba "verglati" do 25 sekundi, pa onda, ako ne upali, ponoviti nakon pauze od najmanje 10 sekundi. Kod mog automobila signalna lampica za grejače pali se tek ispod -5 C, tako da treba sačekati da se lampica ugasi, pa tek onda "zaverglati" motor, ali to zna svako ko je makar tri puta seo za volan bilo kog dizela.

Ipak, čitajući brojne komentare na ovaj članak, kao i iz sopstvenog iskustva i nešto znanja iz automehanike, sve sam bliže ubeđenju da prilikom hladnog starta pri niskim temperaturama, kao što je to ovih par dana, pogotovo kod dizela, treba primeniti kompromis. Treba, ipak, zakratko, pustiti motor da radi u mestu, u zavisnosti od spoljne temeprature, a potom krenuti, lagano, bez forsiranja/ viših obrtaja i bez suviše čestog šaltovanja menjača. Koliko dugo treba pustiti hladan motor da radi u leru pre kretanja, procenite sami, ali nisam pobornik da to vreme treba meriti desetinama minuta, već minutima (2, 3, 5-6). Sa druge strane, postepeno opterećivanje hladnog motora neposredno nakon kretanja sa parkinga, svakako treba da traje što duže, sve dok motor, menjač i prenosnici ne postignu optimalnu temperaturu.

shone

pre 9 godina

Nije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.
(Djoshica, 31. decembar 2014 12:20)

Apsolutno sve tacno! Da je tako kako kazu ovi "istrazivaci" ne bi bilo razlike u zvuku motora kad je hladan i zagrejan. Ja cekam da mi obrataji sa 1200 padnu na 750 i tada krecem, sto je otprilike 1-2 min, zavisno od hladnoce, i tada ga ne teram vise od 2500rpm dok ne osetim da duva toplo , tj.ne pocne da greje. A na plin se prebaci kad tecnost dostigne 25stepeni...

stefan

pre 9 godina

slažem se da možda i nema potrebe grejati auto u mestu, ali razmišljajte ovako...Nek probudi vas neko ujutru na -10, -15 i nek vas natera da trčite..to ne bi bio šok za vas? naravno da bi to loše uticalo na vaše zdravlje, ali kad biste seli 5 min, popili kafu...to bi već bilo malo lakše zar ne? e sad će svi reći, poredis glupu gomilu gvožđa sa čovekom...lupas...ok možda ste i u pravu, ali kad god sam u mogućnosti da malo ugrejem auto u mestu to i uradim, ne pola sata već par minuta, nakon toga lagana vožnja...ali zato moj auto(star 16 god) noćas pali na dodir ključa a zetov(star 7 godina, koji se vozi bez neke posebne pažnje, a i bez grejanja ujutru) bogami jedva je upalio...ako hoćete da vaš auto služi i ne ostavi kad je najnezgodnije ne radite mu ono što ne biste voleli da urade vama...možda lupam, ali me moja sklopocija još dobro služi i ne planiram da menjam recept...srećna nova godina svima

xxx

pre 9 godina

uglavnom je komentarisano o ulju A malo ili ni malo,samo jedan komentar,o sklopivima,tj.tolerancijama istih odnosno o materijalima koji menjaju dimenzije na različitim temperaturama.Svi motori SuS na svetu, i šire,imaju potrebu da se zagreju i što su im gabariti veći i potrba je veća.Čak ,veliki brodski motori imaju potrebu da su non-stop na radnoj temperaturi,jer ako bi ih startovali hladne,pošto imaju povelike delove i povelike zazore,došlo bi do enormnog habanja.Mislim na sporohodne dvotaktne mašine.Svi delovi legnu na svoje mesto,tj.budu u toleranciji tek kad motor dostigne radnu temperaturu,kao i reduktor br.ob. tj. menjač samo je kod njega to mnogo sporije....

dejan

pre 9 godina

za motore u automobilima, ler gas je nesto najgore i leti a pogotovo zimi. U fabrickim upustvima za odrzavanje interval malog servisa je kraci ako motor radi vise u leru. (taxi npr).

poljak

pre 9 godina

Zagrevam kad je hladno oko 1minut. Kad su veci minusi kao ovih 2-3 dana onda 2-3 minuta i to zbog stakala. Inace kad je toplije, kod prvog paljenja oko 10-20 sekundi. Sve to iz prostog razloga , da pustim motor da mu procirkulise ulje i pocne da se normalno podmazuje!

Buco

pre 9 godina

Pre par godina kupim nov auto, Njemacki, dobro sam izucio svu dokumentaciju sto sam dobio i pise da se ne zagrijeva u mjestu.
Poslusao sam, upalim i odmah krenem, nikakvih problema, ali to je moglo do prvih hladnijih dana. Jedno jutro (prvo hladnije od kupovine) upalim auto, krenem odmah, osjetim kao da ima manje snage, pored kuce neka manja uzbrdica, krenem uz nju, auto nece, odnosno ide jedva.
Cim se malo zagrejao proradi, tako i sledece jutro, kontam da nije do goriva, odem na drugu pumpu, isto, onda odem u servis, auto je pod garanciom. Tamo mi kazu da je to sasvim normalno, kad sam im predocio sta pise u uputstvu, oni mi rekose da je to tacno, ne treba auto zagrijevati na radnu temperaturu, ali treba da odradi 1-2 minuta.

Posto ne vjerujem previse majstorima, poceo sam se raspitivati od drugih vlasnika, vecina ima slican problem, cak i ljudi koji voze druge marke automobila uglavnom imaju problem, jednostavno auto nema snagu odmah prilikom paljenja.

Isao sam i kod raznih majstora po misljenje, vecina na prvu kaze da su vjerovatno prljave dizne, kad im kazem da je auto preslo samo 4000km, onda nisu dizne, nego da se auto jos nije razradilo... Sad se auto razradilo, ali ima isti problem, odnosno to i nije problem, jednostavno mu treba 1 minut da odradi u mjestu i onda ide sasvim normalno.

werp690

pre 9 godina

Ja na 123 ugradio grejac od bojlera u blok,uvece ga ukljucim u struju i ujutru je temperatura rashladne tecnosti oko 40c.Odmah imam grejanje,pali kao mina,krecem iz mesta.

DinoNYC

pre 9 godina

Prvo, sretna Nova 2015-ta redakciji B92 i vasim citaocima.
Sto se tice teme, mojih par obzervacija:

Broj 1.
Navodi da time sto ce necije auto raditi u mjestu par minuta, mi nekako "ubijamo" planetu, su malo disproporcionalni, a i sarena laza kad uporedimo cinjenicu sta radi teska i energetska industrija po svjetu, koliko avio saobracaj utice na ozon itd.

Broj 2.
Tvrdnje kako "modernim motorima" ne treba to zagrijavanje od 2-3 minuta, te kako se cak preporucuje da krenu odmah po paljenju su marketinski trik i zelje proizvodjaca automobila da ih se vidi kao "zelene" i "prijatelje planete".

Njima/proizvodjacima ide na ruku da tako nesto zvanicno kazu (marketing), a ako nisu u pravu pa vam motor traje 30% manje vremenski nego sto bi trebao-njima je opet dobro jer vam treba novi dio/motor/auto;

3.
Kao sto napomenu neko od komentatora, princip rada bazne mehanike motora se nije promjenio i normalno je da motor treba zagrijati par minuta dok ulje ne dobije temperaturu i vecu tecnost/vizkozitet i da prvih par kilometara ne trebe forsirati motor (a ni mjenjac, pogotovo automatski).

Ja svoje auto svako koje sam imao upalim i pustim par minuta (zimi duze, ljeti manje) da se ugrije i da mu (auto)sauh se iskljuci i onda krenem polako. Ja pazim njega - on pazi mene. Nikad mi nisu bili jasni (a vidjam ih) ljudi koji u po zime upale ujutru auto i nakon 5 sekundi udare gas kao na trkama. Ja od takvog (da znam) nikad auto kupio ne bih.

pitanje

pre 9 godina

Nisam iz Srbije,ali sam primjetio da u Srbiji vozaci imaju obicaj sjediti u autu sa ukljucenim motorom ,nevezano za zimu,to rade i na 19C kad nema realne potrebe ni za grijanjem ni za klimom.Pa me zanima cemu to??I koje je naucno objasnjenje toga ponasanja??Pritom govorimo o novim automobilima,vjerujem da stari imaju problem sa paljenjem.meni se to ovako sastrane cini poprilicno glupim i tehnicki nepismenim ponasanjem??

bane

pre 9 godina

Ne vidim razlog za raspravu - Nemac lepo naisao u uputstvu. Upališ i kreneš upravo da bi zagrejao auto. Piše i broj obrtaja do kojih da vozim auto koji je hladan. Samo mi još nisu napisali kuda da idem. Jedino što moram priznati , nije Yugo. A probajte u normalnoj zemlji da zagrejete auto u leru i imate prijavu savesnih komšija - sa razlogom.

betmen

pre 9 godina

Vozim auto na sekvent plin. Po ovim temperaturama, ako krenem 30 sek po paljenju, prebaci se na benzin posle 3 km (sto izadje 4-5 min), a ako sacekam 5 minuta na leru, cim krenem prebaci na plin. Ili u narednih 100-200m. U prvoj opciji vozim leden auto, koji pocne da greje kabinu tek kad prakticno stignem do posla,. Pritom, mislim da vise benzina spalim pri takvoj voznji, nego kad sacekam na leru. Znaci manje zagadjujem :) To sto u tom slucaju potrosim vise plina ne pogadja ni mene ni planetu.

bakicar

pre 9 godina

Srbin zna sve i ne zanimaju ga misljenja eksperata iz Amerike. Eto ljudi kazu da im je ulje gusto i oni to malo zagriju, kao sto nalaze tradicija predaka i eto, gustina opadne. Gustina tecnosti se sporo mijenja, potrebna je promjena temperature reda velicine 1000 C ili promjena pritiska od nekoliko bara da bi se promjenila zapremina ulja za 1%. Povecan unutrasnji otpor motora zbog hladnog ulja je reda velicine desetine jednog procenta. Zato Srbine pali auto bez grijanja motora i odmah do biblioteke, knjigu u sake.

rsv

pre 9 godina

Vidim da ovde gomila ljudi kao glavni razlog zasto ne treba odmah ujutro krenuti u voznju je taj sto je na minusu ulje u motoru "gusto kao med". I to jeste tako ali samo kod manje tecljivih ulja kao sto je 15w40 i to na nekoj temparaturi -20 ili nize . Gotovo svi noviji auti koriste ulja kod kojih je prvi broj 0 ili 5 sto znaci da su ta ulja izuzetno tecljiva na niskim temparaturama i da prica o razbijanju "meda" na leru nema veze sa mozgom. Ko ne veruje uvek moze malo 0w30 ili 5w30 ulja da stavi u zamrzivac i sve ce mu se samo kazti.

Danas je 2015, a ne 1960 !

pre 9 godina

Za sve koji zagrevaju auto u leru savet : ne sipajte zimi SAE 30, to je za traktore ! Sipajte neko malo modernije ulje, pise u prirucniku za auto kakvo ! A ako vam se ledi sofersajbna, ponesite od kuce 2l vrele vode, u plasticnoj flasi, stavi je ispred volana i ukljucite ventilator da duva preko tople flase. Rad motora u leru steti i motoru i komsijama u stanovima iznad parkinga koji moraju da udisu vas kancerogeni dizel ! Mozda su i vasa deca medju njima !

dzoni

pre 9 godina

Zagrevam.. Jer tako sam u mogucnosti. A moj cale ceo radni vek 40 godina je kad je zima cim ustane za posao u 6 ukljuci auto da radi na leru i da greje stakla.. vrati se da se spremi za posao,popije kafu i krene posle 20-25 min.

alex

pre 9 godina

Sta cemo sa onima koji voze 15 godina stare automobile ? Salu na stranu.Svi pricaju i ulju u motoru, sta je sa uljem u menjacu i menjacem? Ova prica sa ne zagevanjem u mestu ima smisla do -5 mozda, sve preko toga recimo na -15 ili nize je druga prica i sasvim drugi uslov i mucenje ne zagrejanog auta...

Slobodan032

pre 9 godina

Sve stručnjak do stručnjaka, a pitam se da li je bolje da motor radi petnaest minuta u mestu nezagrejan ili posle pet minuta lagane vožnje da postigne radnu temperaturu. Citroen Berlingo dizel grejem tek minut i krećem.

kris

pre 9 godina

vozim forda dizela 2009,fabrka je dala upustvo da zimi vozilo radi min dva pa da se krene...hteo ne hteo,zimi dok ocistim sneg ako ga ima treba mi vise od dva min tako da se auto zagreje..

E30

pre 9 godina

Mene ne zanima šta ovde piše, kad je napolju hladno,ili teški minus kao ovih dana, ja ujutru upalim auto, odem u kuću spakujem se, spremim i posle 15-ak minuta auto zagrejan unutra toplo i milina!

Chulky

pre 9 godina

@perica

Mislim da je to zbog katalizatora jer on praktincno pocinje da radi kada se zagreje, tj tada pocne da gusi motor. Ja nikada ne zagrevam auto, uvek palim i krecem ali ga prvih 0.5-1km ne forsiram. Grejanje palim posle 1-2km i ostale el. grejace (benzinac) da bi ga pustio sto pre da se malo zagreje i nikada nisam imao problem cak mi auto manje trosi od prijatelja koji su optereceni tim teorijama i akumulator mi isto traje duze nego njima, ustvari ja ne vidim servis za razliu od njih. Ono sto nikada ne radim je da odem po helb i novine iza coska automobilom, volim i da prosetam malo ali vozim svaki dan i nikada ne stoji na parkingu duze vreme. Duze parkirani automobili se brze kvare iako neki misle da ih tako cuvaju.

Harun Al Rašid

pre 9 godina

Procedura za paljenje auta u hladne dane: 1. ubaciš ključ u bravu, okreneš, a zatim cimneš jako vrata, pošto postoji mogućnost da se ona guma na vratima zaledila. 2. Uđeš u auto, sedneš i šapatom izgovoriš dve tri reči, nešto u stilu "molim te, nemoj sad da me izdaš". 3. Izvučeš sauh maksimalno, pritisneš kvačilo, okreneš ključ i ako upali dodaš gas da bude minimalno oko 2,5 do 3 hiljade obrtaja. 4. Na vetrobranskom staklu napraviš mali otvor u snegu i voziš.

sale

pre 9 godina

obicna laz! u americi K odavno poznato da se objavljuju studije necega sto vece kompanije zele da vide u buducnosti, a to je da ako ne grejete auto brze ce se kvariti i to je cinjenica. Dakle, slobodno ignorisite ovj clanak

dejanpd

pre 9 godina

Apsolutno se slazem sa svima koji tvrde da motor treba na kratko ugrijati prije polaska, te obavezno voditi racuna da u prvih par kilometara izbjegavaju visoke obrtaje, narocito kod turbo motora, ali i obicnih, atmosferskih. Turbina se podmazuje uljem iz kartera kojem treba mnogo pritiska, ali i topline da se usled zagrijavanja kvalitetnije rastalozi i dopre do same turbine, naravno podmazujuci korektno i ostale dijelove motora. Dakle, minimum minut-dva leru, pa na nizim obrtajima i laksom rukom na rucici mjenjaca prvih nekoliko kilometara i vas auto ce vas dugo radovati. Sto se tice okoline i zagadjenja to je druga prica, ako vam je do ekologije vozite bicikl, jako je zabavno na snijegu. O Amerima i njihovoj zastiti okoline nemam komentar, osim: hahahaha, haha

Danijel

pre 9 godina

Imam Opel Astru G dizel 99 god, nemam garazu tako da mi stoji napolje. kada ga palim na minus 15 ili 20 upali ali malcice teze i drzim ga u leru 4 -5 ili 6 minuta. Stim sto u pocetku obrtaji su mu oko 900 posle se spusti na 800(neznam zasto to) i posle ga vozim normalno. Kabina za to vreme se zagrje.

Pozdrav iz Kanade

pre 9 godina

Mi u Kanadi na 99% automobila imamo ugradjene grejace bloka, a na parkiralistima se naleze uticnice. Uvece ukljucis produzni u ujutro te ceka delimicno zagrejan blok sto dosta olaksava start motora. Druga je stvar sto 80% ljudi koristi jos i daljinsko paljenje motora. Ima onih koji imaju domet preko 5 km, a postoje varijante programiranja startera, tako da vas uvek doceka topao automobil. Inace potrosnja sa strane cene je ovde irelevantna, trenutno iznosi 64din za litar, a kada to usporedimo sa prosecnom kanadskom platom dolazimo do jos mizernije stavke.

Zare

pre 9 godina

Ovde jednu stvar previdjaju naši majstori. Ukoliko je ulje originalno i odgovara specifikacijama ono i da stoji napolju a ne u motoru mora do bar -30 da bude potpuno isto kao i da je temperatura iznad 0. Prema tome, ne postoji "gusto ulje" u motoru koje treba da se zagreje da bi se razredilo. Jedini valjan razlog zbog koga valja malo stajati u mestu je da se sva stakla lepo odmrznu i odmagle da ne bi kao mnogi auto vozili kao tenk gledajući kroz jednu rupicu i tako dovode u opasnost druge i sebe. Pozdrav.

risus sardonicus

pre 9 godina

ja sam kod mene ugradio karburator sa automatskim sauhom (elektronskim, ne vodenim), koji je povezan preko termovakuumskog ventila sa rashladnom tecnoscu, te kada je temperatura rashladne tecnosti ispod 71C, u leru odrzava oko 1500 obrataja. inace pri prvom paljenju podigne obrtaje na oko 2000, a nakon prvog davanja gasa spusta na 1500 i postepeno kako se motor zagreva obara do oko 750. a ujutru po ovoj zimi pustim motor oko 2 minuta i onda lagano krenem bez forsiranja.

error404

pre 9 godina

Kad ga prvi put upalim sacekam jedno 30-40 sekunde, i posle krenem i lagano vozim (maks 2000 obrtaja). To cekanje je vise da se upali centralni ekran i sva elektronika, cim se upali vozim (sto znaci da to radim i kad je vani toplo). Zimi upalim grejace sedista i momentalno greju, a auto greje posle 2-3 minute. U pitanju je pezo 308 1,6 HDI 2014.

Nebojsa

pre 9 godina

Ja bih rado zagrejao motor par minuta medjutim ako me slucajno ne vidi policajac vece sanse su da neki komsija sa prvog sprata vidi i napise prijavu a ovde (Austrija) kazne za to nisu male.

milan

pre 9 godina

Svi proizvođači savetuju da se ne čeka mnogo po paljenju motora, samo mi imamo svakakve teorije. Upalim auto, sačekam pola minuta do minut (kad je baš hladno, inače ne čekam), i lagano krećem, sa brojem obrtaja koji nije mnogo veći od broja obrtaja u leru. Kako vreme prolazi, dižem polako obrtaje, i to je to...

Dosljak

pre 9 godina

Ja grejem motor i zimi i leti, to sam nasledio od caleta, 75e je kupio novog kadeta, u upustvu je pisalo da se krene kada postigne radnu temperaturu, jos ga ima sa 750 000 km. Naravno, danasnji motori se razlikuju.

megatronman

pre 9 godina

@Dragiša; pametno napisao. Osim toga injection kod nekih auta će raditi malo brže kod hladnog motora i hladne vanjske temperature a ako je još i led na cesti, možete nekontrolirano otići u neželjenom pravcu (bandera). Meni lično je bolje da motor radi u leru pet minuta prije polaska. Radi se o Toyota Celica pete generacije.

Srbija pamti

pre 9 godina

Savet svim vozacima stavite karton ili leksan ispred hladnjaka i ugrejacete auto brze.Za to mora da vam bude ispravan sistem hladjenja.

krekson

pre 9 godina

Jednom prilikom pre par godina kada su bili ledeni dani dvadesetak dana -20C, presao sam 20-ak km sa skodom fabia 1.9sdi. Voznja je bila pola pola autoput-grad. Auto sluzbeni sto podrazumeva malo zescu voznju.. nakon toga sam stao da curin jugo palim drndam nekih pola sata, dok je fabia konstantno radila. Nakon uspesnog majstorluka vracam se u misleci topao auto, gde ulazim u hladnu kabinu i radnu temperaturu otp 30C. Auto se ohladio na leru. Nikad mi to nije bilo jasno, inace vozim benzince koji na leru pri guzvi u gradu pale hladjenje motora pri temp ispod nule.

Milun Perić

pre 9 godina

Nov auto.sinteticko ulje.palim.krecem.neko pominje habanje.habajte stvari a ne sebe ionako nas stvari nadzive....
(pera, 31. decembar 2014 13:24)

Tako je majstore, ja ga habam mineralnim već 333.000Km a u martu će da ga zameni nov, koji će da prođe isto :-)

Tadju

pre 9 godina

Da li neko moze da kaže kako se zagreva npr.Tesla i slični automobili koje pokreće isključivo elektromotor. Ne interesuju me klasični hibridi (Prius i Honda) koji imaju aktivno kombinovano (po)kretanje benzin/struja, već modeli sa elektromotorom i eventualno benzinskim motorom koji radi samo kao generator (npr. Ampera). Kako se zagreva kabina? Ili se samo greju sedišta?

juzna pruga

pre 9 godina

ije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.
(Djoshica, 31. decembar 2014 12:20)

Zasto druze onda na mojoj corsi c pise u uputstvu da ne treba zagrevati motor u mestu vec odmah krenuti?

Slobodan

pre 9 godina

Ovakve savete, naravno, slusajte samo ukoliko zelite da radite generalnu posle 2 godine. U suprotnom, zagrejte auto na minimalnim obrtajima i ne preko 2500 obrtaja (benzin) dok ne postigne radnu temperaturu.

pera

pre 9 godina

@n6
a auti s euro 1 i 2 motorom imaju karburator i nemaju senzore,jel? Kapiram da hoces da se pohvalis da imas euro 3 motor al trenutno se uveliko voze euro 6 motori :)

djura

pre 9 godina

U Svajcarskoj ako upaliote kola na parkingu oko zgrada za zivot, ladno mogu da vas prijave i da platite kaznu sto vam auto dugo radi u leru, narocito ako je neki "odlican" polovnjak iz 2004te godine. Tako da se ekologija cuva novim i savremenijim kolima, a i sto su kola novija, ulja unutra bolja, mozete krenuti nakon 10 sekundi bez problema.

nikolas

pre 9 godina

svaki dan putujem kolima na posao nekih 10ak km.auto mi manje potrosi ako ga prvo zagrejem 5 min.kad ga hladnog pokrenem na bordu mi je potrosnja za 1/3 veca a i ventilacija pocne duvati toplo taman kad stignem...tako da ga kresnem,popusim pljugu i ocistim sneg pa tek onda vozim...

Petronije

pre 9 godina

Bez previse mudrosti i prosipanja pameti. Dizel 2.0 TDCI, upalim auto, rad na leru oko 1-2min (ako je zavejan i malo duze dok ne otkopam auto), ako nije zavejan grejanje je dok namestam muziku, ukljucujem klimu, rukavice, vezivanje pojasa... kretanje i voznja prvih 3-5 min lagano, bez izivljavanja. Tako se motor najbolje zagreje, u laganoj voznji. Ako je temp preko -20 onda ga i malo pocastim grejanjem u mestu.

Nenad

pre 9 godina

Ja volim kada je ekstremno hladno da poranim i upalim auto jednim ključem, izađem a zaključam drugim. I posle 20 minuta se vratim i ulazim u otopljen i zagrejan auto spreman za vožnju.

hiavata

pre 9 godina

Da da moze se krenuti posle 30tak sec a ulje u karteru gusto ko med...a da ne spominjem zazor izmedju klipa i stubline.
(blend, 31. decembar 2014 12:35)

Je l' ti diamant ulje? Pise lepo na specifikaciji ulja koja je gustina na niskoj temperaturi a koja na visokoj, npr. 5w30 ili 5w40. U odnosu na klimu po kojoj ce automobil da se vozi sipa se i ulje, kod nas su ova dva ok. Znaci da je neko ko je ucio skole desetinama godina seo i napravio ulje da bude slicne viskoznosti i na niskim temperaturama. Al' kad nije dosao i Srbiju da pita majstora Ziku sto se ucio upropastavajuci tudja kola po podrumima 20 godina pa ne zna. Eto ovi u skandinavskim zemljama greju auto na parkingu 10 sati da ne bude k'o med.

Dragan

pre 9 godina

Svako jutro upalim auto i odmah vozim kakva god da je temperatura! Na satu mojih kola stoji 650000 km i to sve na taksiju, pola u Minhenu a pola ovde po Beogradu! Kakvo grejanje u mestu, pa daleko vecu stetu nanosite motoru kada to cinite, a i porediti masinu sa sobom je jos veca ludost! Ne robujte kolima, ona postoje da vama sluze, a ne vi njima!

doki

pre 9 godina

rad motora u leru je štetan po motor.to će vam reći svaki iole dobar inžinjer termodinamike,a naročito je štetan kad je motor hladan.
najbolji režim rada za motor je vožnja pri malom broju obrtaja i to je bitno pri zagrevanju-voziti lagano....
naravno da se hladan motor ne sme opteretiti ali je skoro ista greška pustiti hladan motor da radi nekoliko minuta u mestu.
Zato npr HDI motor 2.0 ima webasto za brze zagrevanje hladnog motora i time se produžuje vek motora,što je i u praksi dokazano jer ti motori prelaze i po 800000km bez generalne.
Naročito benzinski motor koji ima automatski saug ne bismo trebali da grejemo u leru jer dok je hladan radi na većem broju obrtaja...isto taj broj obrtaja u laganoj vožnji ne predstavlja motoru nikakav problem.
Zato upalite auto i krenite tog momenta,ali nežno koristeći papučicu gasa

Driver

pre 9 godina

Imam 1.8 benzinca bez turbine, 3 godine star. Na radnoj temperaturi u leru radi na 800 obrtaja. Kada ga leti startujem, prvih 20-30 sekundi radi na 1000 obrtaja i onda padne na 800. Zimi, tj. na ovih dana aktuelnim temperaturama, treba mu oko 60-90 sekundi da posle startovanja padne sa 1000 na 800 obrtaja. Uvek sacekam da u leru dodje na 800 obrtaja pa onda krenem, osim kad jako zurim. Mozda gresim, ali imam osecaj da je ovako zdravije za motor. A sto se ekologije tice, ne bacam djubre po ulici, u prodavnicu idem sa platnenom kesom i ne uzimam najlonske i mislim da tako vise doprinosim planeti nego da krenem cim startujem motor.

Simić Miloš

pre 9 godina

Meni je otišao klip tako..
Auto na leru neka radi bar 1-2min.
Hladan auto i još temp. -15c je kobno zezanje.
Dok očistie sneg,led sa auta on će se u međuvremenu zagrejati.Na velikim minusima koristite dizel sa aditivima(onaj skuplji).

Jedino i najbolje grejanje po meni ima GOLF.
Auto mi se zagreje bukvalno za 5min.
happy new year

Milan

pre 9 godina

Nemojte prenositi poluinformacije i time obmanjivati ljude. 30 sekundi je savet za hladan motor u približno optimalnim temperaturnim uslovima. Nisu motori od titanijuma, a ulja koja su u njima (kakva god da su) imaju jasnu preporuku u temperaturnom smislu. Samo treba pročitati.

Живорад

pre 9 godina

Мотор се греје у току вожње, под малим бројем обртаја, све док вода не пређе пар прву црту. После се може возити нормално, али без пуног гаса све док се вода у потпуности не загреје.
Кажем вода а ради се о моторном уљу које је у пуној функцији тек када је мотор загрејан.

Vladimir

pre 9 godina

Strucnjaci koji smatrate da je ispravno zagrijavati auto u mjestu objasnite mi ovo imam comon rail dizel motor iz 2010, kada se zagrije u toku voznje ostavim ga na ler po ovoj hladnoci i vec poslije manje od 3 minuta temperatura motora pada ispod 90 stepeni, ako ga drzim na leru 10 minuta spusta se ispod 40 stepeni,znaci motor se hladi.Auto je redovno servisiran u ovlascenom servisu. Sto da radim po vama ? Da ga zagrijavam u leru ? Nikada u leru ne bi taj motor uspio da se zagrije pa da stoji sat vremena jer i kada je zagrijan hladi se u leru kada je zima.

jagodic

pre 9 godina

današnje ulje je sve ređe na nižim temperaturama i obrnuto i nema potrebe za zagrevanjem jer je podmazivanje uvek odlično. samo dok se ne zagreje ne treba ga cepati već voziti normalno

Zoki

pre 9 godina

Oni električni grejači motora koji se viđaju po Kanadi su jako praktična stvar. Ne samo da će automobil da upali i po najvećem mrazu, nego će jako brzo dostići optimalnu radnu temparaturu.

Milan

pre 9 godina

Nov auto.sinteticko ulje.palim.krecem.neko pominje habanje.habajte stvari a ne sebe ionako nas stvari nadzive....
(pera, 31. decembar 2014 13:24)

Isključivo zbog takvih kao ti ja nikad ne kupujem polovni auto, jer ne znam kakva ga je neznalica ganjala i pod kakvim uslovima. A ljudi su kod nas budale što daju toliko para za polovne automobile. Nije sve u godištu i kilometraži, ovakvi rizici dodatno umanjuju cenu. S obzirom na nemogućnosti kontrole servisa i vozila trebala bi da je 30% niža od cene van, umesto da je obrnuto.

Damir

pre 9 godina

Ako, nedajbože, pročitate uputstvo proizvođača videćete da treba da upalite kola i krenete. Ne prelazite 2000 obrtaja dok ne krene da se greje. Na leru ga možete grejati 15 minuta i kazaljka temperature se neće ni mrdnuti. Bar kod komon rejl dizela. Al šta znaju oni (inženjeri) kako treba.
(aleksandar, 31. decembar 2014 13:07)

Ne možeš ti, druže, objasniti ljudima da se neko ozbiljno pozabavio ovom problematikom, pre nego što je to napisao u korsiničko uputstvo. A i ko će čitati to korisničko upustvo - prvo što to uopšte nije mačo ("eeeej, ja da čitam nešto što tamo neke b****le pisale, pa valjda ja bolje znam"), a drugo, aj u sto marke da nema ni 5% vozača koji bi pročitali i razumeli bilo uputstvo na engleskom, bilo na nemačkom.
Vidiš ti o čemu oni pričaju, o "gustom ulju" (u eri sintetičkih ulja, čiji se viskozitet vrlo malo menja sa promenom temperature), pa onda porede auto sa tim kako se ONI (ljudska bića O.o) osečaju ujutro, pa onda potpuno prenebregavaju činjenicu da u tom istom korisničkom uputstvu jasno piše da dok motor ne dostigne radnu temperaturu, ne treba prelaziti 2000 RPM, itd itd... Ne vredi ti da u zemlji Srbiji spominješ inženjere, kad su ovde svi doktori! (a nijedan nije otvorio ordinaciju...)

zex1

pre 9 godina

Ne voze svi iste automobile, da date ovakav savet. Moj je em automatik, uvek ga ostavim da radi malo pre nego sto krenem(leti krace) , em je na plin, tako da mnogo manje potrosi benzina dok prebaci... Dok sam vozio benzinca sa manuelnim bilo je dovoljno minut zimi...

xRade

pre 9 godina

uvek zagrevam auto zimi bez diskusije. u Sub Foresteru 2014 imam plavu lampicu koja se ugasi kad se auto ugreje. i to bogami na -10 traje nekoliko minuta.

Amerikanac

pre 9 godina

Na mojoj hondi civic 1993 god., s kojom sam bio presao gotov 500000, nikad nisam zagrijavao motor, Pali I vozi, je bio moj moto.nikad nikakvih vecih problema, generalki nisam imao.

Djura mutavi

pre 9 godina

A jel taj Vašington Post neki automehaničar. Jer je to meni i moj mehaničar rekao još pre dvadeset godina kad sam kupio prvi auto!

peta

pre 9 godina

Za korsu c, zafiru, vektru c stisnite settings dugme na radio aparatu i držite 10ak sekundi dok ne čujete beep iz zvučnika. Potom par puta klik na BC i doći ćete do ekrana sa temperaturom. Vozim vectru c ali mi merač pokazuje tek preko 60 stepeni pa se u tom meniju vidi

mup

pre 9 godina

Jednom sam slusao profesora sa masinskog fakulteta koji je dao savet o ovoj temi i ja se toga pridrzavam. Prvo iskljucite sve velike potrosace, pritisnite pedalu kvacila i upalite auto. Pustite auto da radi najvise dva minuta i lagano krenite, jer nije dobro da je motor potpuno zagrejan, a menjac i svi drugi elementi transmisije hladni i nespremni za brzo kretanje koje motor moze da postigne . Laganom voznjom polako ce se svi delovi zagrevati, a kad auto pocne lepo da greje kabinu, mozete da pojacate ritam voznje, naravno postujuci i ljudske i prirodne zakone. Mnogi vozaci nazalost voze ofanzivno kao i leti zaboravljajuci da je led klizav.

sljaker

pre 9 godina

@megadeth hvala, @bole hvala uzecu ili cu ovu prvo da pojacam teh.alkoholom..
Pozz i dobru voznju zelim svim ljubiteljima voznje po snegu!

peta

pre 9 godina

Benzinac u mestu dok ne spadne na obrtaje na leru.
Sad vozim dizela, dva minuta grejanja u garaži je sasvim dovoljno. Naravno ne preko 1500 obrtaja dok se motor ne ugreje

dragisa

pre 9 godina

Teorija je jedno a praksa drugo! Imamo hiljade teorija a samo jedan motor u autu koji treba da se postuje i pravilno odrzava. Ubrizgavanja goriva i elektronika jesu napredovali ali oni nisu motor vec prateca oprema.Motor ko motor je ostao skoro isti.Materijali od kojih je motor uradjen se razlicito ponasaju na niskim temparaturama i na visokim temparaturama.Radna temparatura motora je oko 90 stepeni sto znaci da tu daje svoj maksimum.Ako ga upalite i odmah opteretite velikim brojem obtraja znajte da vam taj motor nece dugo trajati a ako ga malo zagrejete u mestu pa ga lagano ubrzavate srazmerno podizanju radne temparature i na manjim obrtajima taj motor ce vas dugo sluziti bez problema! Da vam sad ne objasnjavam odnos tempatature rashladne tecnosti i ulja koje podmazuje motor i gradacije tog istog ulja.Neki ce ovo razumeti a neki nece.

Dragan

pre 9 godina

Zvanicno upustvo u servisnoj knjizici novih dizela pise da je stetno zagrijavanje u mjestu kao i rad na velikim obrtajima dok je hladan motor.Takodje pise da auto svoje perfomanse najbolje postize u toku voznje a ne zagrijavanjem u mjestu.

Ilija Pevac

pre 9 godina

Motor se brze zagreva pod opterecenjem i to stoji. Medjutim dok se ulje ne zagreje nema pravilnog podmazivanja i dolazi do povecanog habanja tarucih povrsina. Ako se zuri onda prvih par minuta u manjim obrtajima i nizim stepenima prenosa...
Posle 20 godina u garazi pokazalo se kao najbolje

Nnovak85

pre 9 godina

Ja praktikujem da krenem nakon 2,3 minuta kad upalim auto. Desavalo se ako odmah krenem da se auto ugasi. Inace vozim opel corsu 1.3 dizel 2008 godiste koji je katastrofa sto se tice grejanja. Auto bukvalno mozete pola sata drzati u leru i zagrejace se minimalno. U voznji se svakako brze greje. Najgore od svega je sto auto cak ni nema merac temp rashladne technosti, nego po grejanju mozete tek osetiti koliko se zagrejao, orjentaciono.

Za dizela: na -10, 10 minuta grejanja, ali ne sve u mestu

pre 9 godina

Prilikom okvirnog obračuna koliko motor treba da radi u leru pre početka vožnje treba uzeti u obzir barem prvih 500 metara vožnje. Konkretno, da li je početak vožnje po ravnom ili po uzbrdici, koliko ima stajanja, odn. semafora, itd. Ako ste, na primer, stali na autoputu na benzinskoj pumpi i u restoranu duže od 45 minuta, a napolju je -10, onda vam treba barem 5 minuta grejanja motora u leru, i barem 2-3 minuta grejanja menjača i podsklopova prenosnika, a to možete da uradite i na parkingu benzinske pumpe, makar vozili napred-nazad. Kao ekstremnu, tehnološku ilustraciju, evo skraćenog fabričkog uputstva za Ladu Nivu za (ruske) niske temperature (npr. -30): upalite motor i pustite ga da radi u leru 1 minut, dok ulje u motoru ne postigne dovoljan pritisak/viskozitet; zatim krenite veoma lagano sa I stepenom prenosa u reduktoru (nasjporija brzina) i vozite tako 1 kilometar bez promene prenosa; nakon toga možete da isključite reduktor i da vozite normalno, ali prvih pola sata treba da izbegavate maksimalan broj obrtaja.

vlad

pre 9 godina

Neka svi koji su ubeđeni da je to dobro, pri -16 upale motor i odmah krenu. Po mogućnosti da odmah krenu uz neko brdo da se motor brže zagreje. Što takve vole mehaničari i zadovoljno trljaju ruke kada ih vide.

...

pre 9 godina

rekose nama strucnjaci iz zastite zivotne sredine...kao kad bi ja savetovao nasu da lansira odma satl,sta ce njima pripreme od po pola sata,ma odma stiskaj dugme covece...

Realno

pre 9 godina

A gde su bili ti strucnjaci i Vasington post kada je potpisivan Kjoto sporazum o smanjenju emisije stetnih gasova za 5% koji je SAD odbila da potpise?

shomi

pre 9 godina

I opet dolazimo do starog zakljucka da je najbolje nesto izmedju. Dakle, pogresno je da motor radi 10-15 min na leru, za to vreme dok je hladan odredjena kolicina goriva ne sagori pa se mesa sa uljem i tako vremenom razredjuje ulje itd, a sa druge strane, hladne delove agregata (klip. karike, blok itd) treba pustiti sa udju malo u svoju "toleranciju" ali za to nikako nije potrebno 10-15 min rada u praznom hodu.
Zakljucak je da je 2-3 min sasvim dovoljno vreme za "zagrevanje" a nakon polaska, motor ne treba izlagati naglim ubrzanjima i velikim opterecenjima dok ne postigne radnu temperaturu...

aleksandar

pre 9 godina

Ako, nedajbože, pročitate uputstvo proizvođača videćete da treba da upalite kola i krenete. Ne prelazite 2000 obrtaja dok ne krene da se greje. Na leru ga možete grejati 15 minuta i kazaljka temperature se neće ni mrdnuti. Bar kod komon rejl dizela. Al šta znaju oni (inženjeri) kako treba.

zamrznut

pre 9 godina

Ja bih molio da mi neko objasni sta uraditi u sledecoj situaciji bez zagrevanja auta u mestu.
Dolazim do kola, auto zavejan i najbitnije sva stakla zamrznuta, ne vidi se nista.
Ako ne upalim motor i ne pustim grejanje stakla mogu da struzem satima bez nekog efekta.
Dok sa ukljucenom ventilacijom i klimom, koja isusuje vazduh i potpuno odmagli sva stakla, vec posle 5-6 minuta led sa sofersajbne pocinje da popusta i lakse se skida.
I svi koji ce savetovati sprej za odmrzavanje stakala nek razmisle sta je stetnije po atmosferu, 15ak minuta rada motora u mestu ili konzerva tog spreja...

perica

pre 9 godina

Vozim "savremena" kola. Ali definitivno, dok je motor hladan, automatski sauh cini da automobil "čupa" i na leru, tako da je neophodno obuzdavati ga kočnicom. Sad, to u sadejstvu da večito neočišćenim beogradskim ulicama punim leda doprinosi proklizavanju.
Tako da je definitivno zagrevanje motora dobro po zdravlje, ne toliko motora, koliko vozača.

Iz prve ruke

pre 9 godina

Hladan cilindar, blok motora, ohladjeno ulje, gorivo, ohladjeni lezajevi, sve pravi otpor u hladnom startu prvih nekoliko minuta! Ne slusajte ove savete kakav god auto da imate! Minimalni broj obrtaja, 800-1000 u mestu nekoliko minuta je najmanje sto mozete uciniti vasem automobilu. Cilj vam je da motor radi na minimalnom broju obrtaja dok ne razbije ulje i ne razgreje ga! Gusto ulje ne prolazi istom merom kroz kanalice radilice ili bregaste, nema dovoljno mazanja i u velikim obrtajima vas motor nema dovoljno mazanja, dolazi do opterecivanja pumpe za ulje i motor naglo menja temperaturu u cilindrima usled trenja bez mazanja cime dolazi do neproporcijalnog zagrevanja. Nezagrejani motori mogu da polome klipnjacu, ili iskrive ventile, narisuju cilindar, okrzaju karike ili cak prezube kod zupcastog kaisa ako zaglavi bregasta osovina koja je zaduzena za podizanje ventila jer do gore nema dovoljno ulja! Zaboravite savet iz clanka i poslusajte moj savet.

n6

pre 9 godina

Upravo tako...automobili sa euro3 motorom bez karburatora imaju senzore tj automatske sauhe...auto se greje 30sec. sve ostalo je trosenje goriva!

bole

pre 9 godina

@ stoper - A da li si prethodno potpuno ispraznio letnju tečnost? Ako nisi -onda nije problem u proizvođaču... Imaš na "plavo-belim" pumpama tečnost "kristal -60C" jeste skuplja, ali glava ne boli, jer ništa ne ledi...

mile

pre 9 godina

Ulje u motoru se na ovom minusu steze i dok se motor ne zagreje nece biti ni dobrog podmazivanja zbog zgusnutog ulja, narocito preko 2.000 obrtaja. Zato bolje neka odradi u leru, pustite vi Amerikance. Njih da je briga za ekologiju ne bi terali 5,6 i vise hiljada kubika.

budimir trajković

pre 9 godina

Ja svako jutro sačekam 2-3 minute kad upalim svoj motor. Za to vrijeme stavljam rukavice i namjestam kacigu. Osjetim po zvuku rad motora kako se mijenja a motor je 2010 godište .

Megadeth

pre 9 godina

@Stoper: možda nije zaledila tečnost već sam vrh brizgaljki na kom jse zadržala tečnost (voda) pa tečnost za pranje vetrorana ne može da prodre. Dodatno postoji šansa da su ti dovodna creva popustila negde tako da pumpa lakše "probija" na tim mestima nego na brizgaljkama koje su zapušene.

Laki (je malo nervozan)

pre 9 godina

Slazem se da su karburatori postali egzotika!
Da je kod direktnih ubrizgavanja malte ne "sauh" nepotreban!
Ali sta ce mo s turbinama?
One se hlade i podmazuju s uljem, a kad je motor hladan, ista se i greje s uljem!
Prema tome, do zakljucka dodjite sami!?
A pri tome ne mislim samo na turbo dizelase, vec akcenat stavljam na poslednju generaciju turbo benzinaca!

Grof

pre 9 godina

Pa fozio sam Ficu Punta i sada vozim Grande punta. Sva tri auta sam kao nove kupio. Procedura je uvek bila sledeca. Auto se upali, izadje se iz njega i cisti se zneg. Posle dva do tri minuta seda se i vozi. Auto se prvih desetak kilometara ne vozi preko 2000 2500 obrtaja. Lagano mu se menjaju brzine i to je to. Nikada nisam imao problem zimi sa ni jednim mojim vozilom. A uvek sam vozio i kada je bilo minu 20. Najlepsi osecaj je u FICKU kada moras da kada zaporavis da ukljucis grejanje i u toku voznje pomeris klepnu desnom rukom koja se nalazi ispod zadnjeg sedista. I Auto pocne da se greje posle 15 minuta :). Nije mi smetalo to nikada i uvek se setim kada sam vozio neke drugarice i to uradio a dosla mi ruka izmedju njenih nogu ona se totalno zbunila spremila se da mi svasta kaze a onda je ukapirala sta sam radio. Sada je direktor jedne kompanije i uvek svojim soferima prica tu anegdotu.

Djoshica

pre 9 godina

Nije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.

tbm

pre 9 godina

Najbolje je zagrevati auto u pokretu....brže će se zagrejati nego u mestu, a negativnih efekata nema.
Jedino što ne treba odmah mnogo ubrzavati.....preterivati sa brzinom itd.

Joca 011j

pre 9 godina

Kao i uvek, pitanje je prioriteta: da li nam je prioritet zdravlje i dugotrajnost motora ili naš komoditet.
Ako prvo, nesumnjivo je da treba motor malo zagrejati u mestu pre opterećivanja. Argument koji je naveden, da se motor brže zagreva pod opterećenjem, važi samo ako nam je komoditet primaran.
.

slavensky

pre 9 godina

Znaci do zivotne sredine je? A to sto ti se ruke i noge tresu pa ne mozes normalno upravljati vozilom, to nista? I sigurno je bolje krenuti nakon 30 sek, kad motor ne zna ni 'de je, k'o ni ja :)

mimi

pre 9 godina

Ja zagrejavam kad je ovako hladno obavezno 5 do 10 min iako je benzinac iako pise da zbog izduvnih gasova ne treba to raditi jer se vodim logikom da ni ja kad ustanem iz kreveta ne mogu odmah natovariti dzak od 50 kila na ledja nego se moram prvo razgibati pa tako i motor. Na mesecnom nivou je to smesan izdatak, mozda dva tri litra benzina vise .Ovo pravilo posebno vazi za dizelase gde je obavezno grejanje pre prve voznje tog dana jer se time cuva motor i svi prateci sklopovi. Pitajte malo majstore koji se razumeju u problematiku a ne one koji filozofiraju da se radom u leru usporava dotok ulja u glavu i da se to najbolje postize voznjom na cold startu.

AC MILAN

pre 9 godina

Ja mog bmw-a 525d uvek zagrejem,radi nekih 5--6 min pre nego sto podjem.
Auto je 2006 god., i na instrumental tabli ne mogu da vidim koliko je temperatura...

Стопер

pre 9 godina

Znam da je off topic ali da napišem. Promenio sam par proizvođača tečnosti za pranje vetrobrana,auto mi je garažiran,a stalno mi smrzava tečnost.. Koji -22'c sve je laž sa natpisima na ambalaži. hladnije od -10 nije bilo. A svi baloni su kupljeni kod renomiranih pumpnih stanica..

Стопер

pre 9 godina

Znam da je off topic ali da napišem. Promenio sam par proizvođača tečnosti za pranje vetrobrana,auto mi je garažiran,a stalno mi smrzava tečnost.. Koji -22'c sve je laž sa natpisima na ambalaži. hladnije od -10 nije bilo. A svi baloni su kupljeni kod renomiranih pumpnih stanica..

Djoshica

pre 9 godina

Nije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.

dragisa

pre 9 godina

Teorija je jedno a praksa drugo! Imamo hiljade teorija a samo jedan motor u autu koji treba da se postuje i pravilno odrzava. Ubrizgavanja goriva i elektronika jesu napredovali ali oni nisu motor vec prateca oprema.Motor ko motor je ostao skoro isti.Materijali od kojih je motor uradjen se razlicito ponasaju na niskim temparaturama i na visokim temparaturama.Radna temparatura motora je oko 90 stepeni sto znaci da tu daje svoj maksimum.Ako ga upalite i odmah opteretite velikim brojem obtraja znajte da vam taj motor nece dugo trajati a ako ga malo zagrejete u mestu pa ga lagano ubrzavate srazmerno podizanju radne temparature i na manjim obrtajima taj motor ce vas dugo sluziti bez problema! Da vam sad ne objasnjavam odnos tempatature rashladne tecnosti i ulja koje podmazuje motor i gradacije tog istog ulja.Neki ce ovo razumeti a neki nece.

vlad

pre 9 godina

Neka svi koji su ubeđeni da je to dobro, pri -16 upale motor i odmah krenu. Po mogućnosti da odmah krenu uz neko brdo da se motor brže zagreje. Što takve vole mehaničari i zadovoljno trljaju ruke kada ih vide.

Iz prve ruke

pre 9 godina

Hladan cilindar, blok motora, ohladjeno ulje, gorivo, ohladjeni lezajevi, sve pravi otpor u hladnom startu prvih nekoliko minuta! Ne slusajte ove savete kakav god auto da imate! Minimalni broj obrtaja, 800-1000 u mestu nekoliko minuta je najmanje sto mozete uciniti vasem automobilu. Cilj vam je da motor radi na minimalnom broju obrtaja dok ne razbije ulje i ne razgreje ga! Gusto ulje ne prolazi istom merom kroz kanalice radilice ili bregaste, nema dovoljno mazanja i u velikim obrtajima vas motor nema dovoljno mazanja, dolazi do opterecivanja pumpe za ulje i motor naglo menja temperaturu u cilindrima usled trenja bez mazanja cime dolazi do neproporcijalnog zagrevanja. Nezagrejani motori mogu da polome klipnjacu, ili iskrive ventile, narisuju cilindar, okrzaju karike ili cak prezube kod zupcastog kaisa ako zaglavi bregasta osovina koja je zaduzena za podizanje ventila jer do gore nema dovoljno ulja! Zaboravite savet iz clanka i poslusajte moj savet.

Grof

pre 9 godina

Pa fozio sam Ficu Punta i sada vozim Grande punta. Sva tri auta sam kao nove kupio. Procedura je uvek bila sledeca. Auto se upali, izadje se iz njega i cisti se zneg. Posle dva do tri minuta seda se i vozi. Auto se prvih desetak kilometara ne vozi preko 2000 2500 obrtaja. Lagano mu se menjaju brzine i to je to. Nikada nisam imao problem zimi sa ni jednim mojim vozilom. A uvek sam vozio i kada je bilo minu 20. Najlepsi osecaj je u FICKU kada moras da kada zaporavis da ukljucis grejanje i u toku voznje pomeris klepnu desnom rukom koja se nalazi ispod zadnjeg sedista. I Auto pocne da se greje posle 15 minuta :). Nije mi smetalo to nikada i uvek se setim kada sam vozio neke drugarice i to uradio a dosla mi ruka izmedju njenih nogu ona se totalno zbunila spremila se da mi svasta kaze a onda je ukapirala sta sam radio. Sada je direktor jedne kompanije i uvek svojim soferima prica tu anegdotu.

tbm

pre 9 godina

Najbolje je zagrevati auto u pokretu....brže će se zagrejati nego u mestu, a negativnih efekata nema.
Jedino što ne treba odmah mnogo ubrzavati.....preterivati sa brzinom itd.

aleksandar

pre 9 godina

Ako, nedajbože, pročitate uputstvo proizvođača videćete da treba da upalite kola i krenete. Ne prelazite 2000 obrtaja dok ne krene da se greje. Na leru ga možete grejati 15 minuta i kazaljka temperature se neće ni mrdnuti. Bar kod komon rejl dizela. Al šta znaju oni (inženjeri) kako treba.

zamrznut

pre 9 godina

Ja bih molio da mi neko objasni sta uraditi u sledecoj situaciji bez zagrevanja auta u mestu.
Dolazim do kola, auto zavejan i najbitnije sva stakla zamrznuta, ne vidi se nista.
Ako ne upalim motor i ne pustim grejanje stakla mogu da struzem satima bez nekog efekta.
Dok sa ukljucenom ventilacijom i klimom, koja isusuje vazduh i potpuno odmagli sva stakla, vec posle 5-6 minuta led sa sofersajbne pocinje da popusta i lakse se skida.
I svi koji ce savetovati sprej za odmrzavanje stakala nek razmisle sta je stetnije po atmosferu, 15ak minuta rada motora u mestu ili konzerva tog spreja...

Realno

pre 9 godina

A gde su bili ti strucnjaci i Vasington post kada je potpisivan Kjoto sporazum o smanjenju emisije stetnih gasova za 5% koji je SAD odbila da potpise?

mile

pre 9 godina

Ulje u motoru se na ovom minusu steze i dok se motor ne zagreje nece biti ni dobrog podmazivanja zbog zgusnutog ulja, narocito preko 2.000 obrtaja. Zato bolje neka odradi u leru, pustite vi Amerikance. Njih da je briga za ekologiju ne bi terali 5,6 i vise hiljada kubika.

Dragan

pre 9 godina

Zvanicno upustvo u servisnoj knjizici novih dizela pise da je stetno zagrijavanje u mjestu kao i rad na velikim obrtajima dok je hladan motor.Takodje pise da auto svoje perfomanse najbolje postize u toku voznje a ne zagrijavanjem u mjestu.

shomi

pre 9 godina

I opet dolazimo do starog zakljucka da je najbolje nesto izmedju. Dakle, pogresno je da motor radi 10-15 min na leru, za to vreme dok je hladan odredjena kolicina goriva ne sagori pa se mesa sa uljem i tako vremenom razredjuje ulje itd, a sa druge strane, hladne delove agregata (klip. karike, blok itd) treba pustiti sa udju malo u svoju "toleranciju" ali za to nikako nije potrebno 10-15 min rada u praznom hodu.
Zakljucak je da je 2-3 min sasvim dovoljno vreme za "zagrevanje" a nakon polaska, motor ne treba izlagati naglim ubrzanjima i velikim opterecenjima dok ne postigne radnu temperaturu...

mimi

pre 9 godina

Ja zagrejavam kad je ovako hladno obavezno 5 do 10 min iako je benzinac iako pise da zbog izduvnih gasova ne treba to raditi jer se vodim logikom da ni ja kad ustanem iz kreveta ne mogu odmah natovariti dzak od 50 kila na ledja nego se moram prvo razgibati pa tako i motor. Na mesecnom nivou je to smesan izdatak, mozda dva tri litra benzina vise .Ovo pravilo posebno vazi za dizelase gde je obavezno grejanje pre prve voznje tog dana jer se time cuva motor i svi prateci sklopovi. Pitajte malo majstore koji se razumeju u problematiku a ne one koji filozofiraju da se radom u leru usporava dotok ulja u glavu i da se to najbolje postize voznjom na cold startu.

Ilija Pevac

pre 9 godina

Motor se brze zagreva pod opterecenjem i to stoji. Medjutim dok se ulje ne zagreje nema pravilnog podmazivanja i dolazi do povecanog habanja tarucih povrsina. Ako se zuri onda prvih par minuta u manjim obrtajima i nizim stepenima prenosa...
Posle 20 godina u garazi pokazalo se kao najbolje

Megadeth

pre 9 godina

@Stoper: možda nije zaledila tečnost već sam vrh brizgaljki na kom jse zadržala tečnost (voda) pa tečnost za pranje vetrorana ne može da prodre. Dodatno postoji šansa da su ti dovodna creva popustila negde tako da pumpa lakše "probija" na tim mestima nego na brizgaljkama koje su zapušene.

Laki (je malo nervozan)

pre 9 godina

Slazem se da su karburatori postali egzotika!
Da je kod direktnih ubrizgavanja malte ne "sauh" nepotreban!
Ali sta ce mo s turbinama?
One se hlade i podmazuju s uljem, a kad je motor hladan, ista se i greje s uljem!
Prema tome, do zakljucka dodjite sami!?
A pri tome ne mislim samo na turbo dizelase, vec akcenat stavljam na poslednju generaciju turbo benzinaca!

slavensky

pre 9 godina

Znaci do zivotne sredine je? A to sto ti se ruke i noge tresu pa ne mozes normalno upravljati vozilom, to nista? I sigurno je bolje krenuti nakon 30 sek, kad motor ne zna ni 'de je, k'o ni ja :)

perica

pre 9 godina

Vozim "savremena" kola. Ali definitivno, dok je motor hladan, automatski sauh cini da automobil "čupa" i na leru, tako da je neophodno obuzdavati ga kočnicom. Sad, to u sadejstvu da večito neočišćenim beogradskim ulicama punim leda doprinosi proklizavanju.
Tako da je definitivno zagrevanje motora dobro po zdravlje, ne toliko motora, koliko vozača.

Nnovak85

pre 9 godina

Ja praktikujem da krenem nakon 2,3 minuta kad upalim auto. Desavalo se ako odmah krenem da se auto ugasi. Inace vozim opel corsu 1.3 dizel 2008 godiste koji je katastrofa sto se tice grejanja. Auto bukvalno mozete pola sata drzati u leru i zagrejace se minimalno. U voznji se svakako brze greje. Najgore od svega je sto auto cak ni nema merac temp rashladne technosti, nego po grejanju mozete tek osetiti koliko se zagrejao, orjentaciono.

budimir trajković

pre 9 godina

Ja svako jutro sačekam 2-3 minute kad upalim svoj motor. Za to vrijeme stavljam rukavice i namjestam kacigu. Osjetim po zvuku rad motora kako se mijenja a motor je 2010 godište .

bole

pre 9 godina

@ stoper - A da li si prethodno potpuno ispraznio letnju tečnost? Ako nisi -onda nije problem u proizvođaču... Imaš na "plavo-belim" pumpama tečnost "kristal -60C" jeste skuplja, ali glava ne boli, jer ništa ne ledi...

...

pre 9 godina

rekose nama strucnjaci iz zastite zivotne sredine...kao kad bi ja savetovao nasu da lansira odma satl,sta ce njima pripreme od po pola sata,ma odma stiskaj dugme covece...

Harun Al Rašid

pre 9 godina

Procedura za paljenje auta u hladne dane: 1. ubaciš ključ u bravu, okreneš, a zatim cimneš jako vrata, pošto postoji mogućnost da se ona guma na vratima zaledila. 2. Uđeš u auto, sedneš i šapatom izgovoriš dve tri reči, nešto u stilu "molim te, nemoj sad da me izdaš". 3. Izvučeš sauh maksimalno, pritisneš kvačilo, okreneš ključ i ako upali dodaš gas da bude minimalno oko 2,5 do 3 hiljade obrtaja. 4. Na vetrobranskom staklu napraviš mali otvor u snegu i voziš.

n6

pre 9 godina

Upravo tako...automobili sa euro3 motorom bez karburatora imaju senzore tj automatske sauhe...auto se greje 30sec. sve ostalo je trosenje goriva!

Joca 011j

pre 9 godina

Kao i uvek, pitanje je prioriteta: da li nam je prioritet zdravlje i dugotrajnost motora ili naš komoditet.
Ako prvo, nesumnjivo je da treba motor malo zagrejati u mestu pre opterećivanja. Argument koji je naveden, da se motor brže zagreva pod opterećenjem, važi samo ako nam je komoditet primaran.
.

AC MILAN

pre 9 godina

Ja mog bmw-a 525d uvek zagrejem,radi nekih 5--6 min pre nego sto podjem.
Auto je 2006 god., i na instrumental tabli ne mogu da vidim koliko je temperatura...

DinoNYC

pre 9 godina

Prvo, sretna Nova 2015-ta redakciji B92 i vasim citaocima.
Sto se tice teme, mojih par obzervacija:

Broj 1.
Navodi da time sto ce necije auto raditi u mjestu par minuta, mi nekako "ubijamo" planetu, su malo disproporcionalni, a i sarena laza kad uporedimo cinjenicu sta radi teska i energetska industrija po svjetu, koliko avio saobracaj utice na ozon itd.

Broj 2.
Tvrdnje kako "modernim motorima" ne treba to zagrijavanje od 2-3 minuta, te kako se cak preporucuje da krenu odmah po paljenju su marketinski trik i zelje proizvodjaca automobila da ih se vidi kao "zelene" i "prijatelje planete".

Njima/proizvodjacima ide na ruku da tako nesto zvanicno kazu (marketing), a ako nisu u pravu pa vam motor traje 30% manje vremenski nego sto bi trebao-njima je opet dobro jer vam treba novi dio/motor/auto;

3.
Kao sto napomenu neko od komentatora, princip rada bazne mehanike motora se nije promjenio i normalno je da motor treba zagrijati par minuta dok ulje ne dobije temperaturu i vecu tecnost/vizkozitet i da prvih par kilometara ne trebe forsirati motor (a ni mjenjac, pogotovo automatski).

Ja svoje auto svako koje sam imao upalim i pustim par minuta (zimi duze, ljeti manje) da se ugrije i da mu (auto)sauh se iskljuci i onda krenem polako. Ja pazim njega - on pazi mene. Nikad mi nisu bili jasni (a vidjam ih) ljudi koji u po zime upale ujutru auto i nakon 5 sekundi udare gas kao na trkama. Ja od takvog (da znam) nikad auto kupio ne bih.

Damir

pre 9 godina

Ako, nedajbože, pročitate uputstvo proizvođača videćete da treba da upalite kola i krenete. Ne prelazite 2000 obrtaja dok ne krene da se greje. Na leru ga možete grejati 15 minuta i kazaljka temperature se neće ni mrdnuti. Bar kod komon rejl dizela. Al šta znaju oni (inženjeri) kako treba.
(aleksandar, 31. decembar 2014 13:07)

Ne možeš ti, druže, objasniti ljudima da se neko ozbiljno pozabavio ovom problematikom, pre nego što je to napisao u korsiničko uputstvo. A i ko će čitati to korisničko upustvo - prvo što to uopšte nije mačo ("eeeej, ja da čitam nešto što tamo neke b****le pisale, pa valjda ja bolje znam"), a drugo, aj u sto marke da nema ni 5% vozača koji bi pročitali i razumeli bilo uputstvo na engleskom, bilo na nemačkom.
Vidiš ti o čemu oni pričaju, o "gustom ulju" (u eri sintetičkih ulja, čiji se viskozitet vrlo malo menja sa promenom temperature), pa onda porede auto sa tim kako se ONI (ljudska bića O.o) osečaju ujutro, pa onda potpuno prenebregavaju činjenicu da u tom istom korisničkom uputstvu jasno piše da dok motor ne dostigne radnu temperaturu, ne treba prelaziti 2000 RPM, itd itd... Ne vredi ti da u zemlji Srbiji spominješ inženjere, kad su ovde svi doktori! (a nijedan nije otvorio ordinaciju...)

stefan

pre 9 godina

slažem se da možda i nema potrebe grejati auto u mestu, ali razmišljajte ovako...Nek probudi vas neko ujutru na -10, -15 i nek vas natera da trčite..to ne bi bio šok za vas? naravno da bi to loše uticalo na vaše zdravlje, ali kad biste seli 5 min, popili kafu...to bi već bilo malo lakše zar ne? e sad će svi reći, poredis glupu gomilu gvožđa sa čovekom...lupas...ok možda ste i u pravu, ali kad god sam u mogućnosti da malo ugrejem auto u mestu to i uradim, ne pola sata već par minuta, nakon toga lagana vožnja...ali zato moj auto(star 16 god) noćas pali na dodir ključa a zetov(star 7 godina, koji se vozi bez neke posebne pažnje, a i bez grejanja ujutru) bogami jedva je upalio...ako hoćete da vaš auto služi i ne ostavi kad je najnezgodnije ne radite mu ono što ne biste voleli da urade vama...možda lupam, ali me moja sklopocija još dobro služi i ne planiram da menjam recept...srećna nova godina svima

fordasin

pre 9 godina

jja vozim auto koji vredi 350 evra. fordaljka benzinjara od 1800 kubika i 16 ventila. vuce kao da ima 1200 kubika i 6 ventila. ujutru nema nista sladje nego je upalim a pali ko mina i navucem gascinu do 3000 obrtaja. uz to i auspuh mi je pukao pa se cuje i u drugom bloku kad krecem na posao. imam gas i odmah palim na gas. vuce kilavo ali ide. skoro sam dolio dva litra ulja u motor i to najjeftinijeg. Sledeci put cu dijamant ulje. ni jedan majstor nece da radi opravke jer kad otvorim haubu kao da se uplase EFI motora, izgleda pojima nemaju ili se boje da bi cena rekoracila vrednost auta za nekoliko puta. Zato guram dok ne crkne. Nema veze sto sam doktor sto nikada nisam uzeo pare od pacijenata ali ja za drugo nemam. Svi me krivo gledaju kad se parkiram i kolege i pacijenti. Valjda misle da stekam lovu i da ne pokazujem. Kada krecem sa posla malo teze pali ali kad upali budim iz anestezije. Korozije imam iznad svakog tocka. ne radi mi sat za merenje brzine. Svetlo pozadi palim na prekidac kao za stonu lampu. Nosim flasu sa kojom polivam soferku kad se zaprlja. Brisaci dosta razmazuju. Lamela zna da proslajfuje ali i nema snage motor za kidanje pa su nasli kompromis. Kad kocim trese ali imam 4 zimske gume iz 2001. Neko ce reci da sam mina na putu ali sam zestok momak. Zato ako ima neka slobodna dama kojoj novac nije bitan a ni ugled u drustvu neka se javi da je provozam koji krug. Mobilni mi je na dugmice i ubacujem dopunu, nemam racun. Wellcome to Siberbia.

Za dizela: na -10, 10 minuta grejanja, ali ne sve u mestu

pre 9 godina

Prilikom okvirnog obračuna koliko motor treba da radi u leru pre početka vožnje treba uzeti u obzir barem prvih 500 metara vožnje. Konkretno, da li je početak vožnje po ravnom ili po uzbrdici, koliko ima stajanja, odn. semafora, itd. Ako ste, na primer, stali na autoputu na benzinskoj pumpi i u restoranu duže od 45 minuta, a napolju je -10, onda vam treba barem 5 minuta grejanja motora u leru, i barem 2-3 minuta grejanja menjača i podsklopova prenosnika, a to možete da uradite i na parkingu benzinske pumpe, makar vozili napred-nazad. Kao ekstremnu, tehnološku ilustraciju, evo skraćenog fabričkog uputstva za Ladu Nivu za (ruske) niske temperature (npr. -30): upalite motor i pustite ga da radi u leru 1 minut, dok ulje u motoru ne postigne dovoljan pritisak/viskozitet; zatim krenite veoma lagano sa I stepenom prenosa u reduktoru (nasjporija brzina) i vozite tako 1 kilometar bez promene prenosa; nakon toga možete da isključite reduktor i da vozite normalno, ali prvih pola sata treba da izbegavate maksimalan broj obrtaja.

Dusan

pre 9 godina

Moj dizelas primecuje razliku kada ga palim na +30 ili na -10. Pa smatram da je pametnije sacekati 2-3 minuta cisto da se ulje zagreje i procirkulise kroz sve delove.Ameri svoja auta u proseku menjaju na 3-4 godine ako ne i cesce, sto se mene licno neka ga pale kako god hoce...

neko

pre 9 godina

Neverovatan broj doktora se javlja ovde da objasni svoje disertacije .
Mi smo narod poznat po tome da volimo da se pravimo duplo pametniji nego sto jesmo .
Kod nas ce po svemu sudeci tek 2050 ljudi nauciti da se automobil ne zagreva ( u mnogim EU zemljama je zabranjeno i kaznjivo jer je besmisleno raditi isto ) .
Ne znam odakle vam teorija o guscem ulju koje vrsi pritisak na dihtunge i karike , a kao omeksalo vrsi manje a u pitanju je ista kolicina , zaista smesno i pitam se da li ste uopste ucili fiziku .
U Srbiji se jos uvek ''formiraju baterije '' za mobilne telefone i ako su nikl-kadmijum baterije izbacene pre 10 i vise godina iz upotrebe .

hiavata

pre 9 godina

Da da moze se krenuti posle 30tak sec a ulje u karteru gusto ko med...a da ne spominjem zazor izmedju klipa i stubline.
(blend, 31. decembar 2014 12:35)

Je l' ti diamant ulje? Pise lepo na specifikaciji ulja koja je gustina na niskoj temperaturi a koja na visokoj, npr. 5w30 ili 5w40. U odnosu na klimu po kojoj ce automobil da se vozi sipa se i ulje, kod nas su ova dva ok. Znaci da je neko ko je ucio skole desetinama godina seo i napravio ulje da bude slicne viskoznosti i na niskim temperaturama. Al' kad nije dosao i Srbiju da pita majstora Ziku sto se ucio upropastavajuci tudja kola po podrumima 20 godina pa ne zna. Eto ovi u skandinavskim zemljama greju auto na parkingu 10 sati da ne bude k'o med.

bakicar

pre 9 godina

Srbin zna sve i ne zanimaju ga misljenja eksperata iz Amerike. Eto ljudi kazu da im je ulje gusto i oni to malo zagriju, kao sto nalaze tradicija predaka i eto, gustina opadne. Gustina tecnosti se sporo mijenja, potrebna je promjena temperature reda velicine 1000 C ili promjena pritiska od nekoliko bara da bi se promjenila zapremina ulja za 1%. Povecan unutrasnji otpor motora zbog hladnog ulja je reda velicine desetine jednog procenta. Zato Srbine pali auto bez grijanja motora i odmah do biblioteke, knjigu u sake.

Pozdrav iz Kanade

pre 9 godina

Mi u Kanadi na 99% automobila imamo ugradjene grejace bloka, a na parkiralistima se naleze uticnice. Uvece ukljucis produzni u ujutro te ceka delimicno zagrejan blok sto dosta olaksava start motora. Druga je stvar sto 80% ljudi koristi jos i daljinsko paljenje motora. Ima onih koji imaju domet preko 5 km, a postoje varijante programiranja startera, tako da vas uvek doceka topao automobil. Inace potrosnja sa strane cene je ovde irelevantna, trenutno iznosi 64din za litar, a kada to usporedimo sa prosecnom kanadskom platom dolazimo do jos mizernije stavke.

bane

pre 9 godina

Ne vidim razlog za raspravu - Nemac lepo naisao u uputstvu. Upališ i kreneš upravo da bi zagrejao auto. Piše i broj obrtaja do kojih da vozim auto koji je hladan. Samo mi još nisu napisali kuda da idem. Jedino što moram priznati , nije Yugo. A probajte u normalnoj zemlji da zagrejete auto u leru i imate prijavu savesnih komšija - sa razlogom.

mjns

pre 9 godina

@па један одрао
Čovek (bakicar) lepo pokušao da objasni, ali ne vredi. Gustina je odnos mase i zapremine (fizika za sedmi osnovne, ali ko još u Srbiji ceni školu i znanje) i praktično je malo promenjiva, a to o čemu vi pričate je viskoznost ulja koja se menja sa temperaturom, a koja je bitna osobina za podmazivanje (u protivnom bi se moglo i vodom podmazivati) i bira se prema klimatskim uslovima u kojima se motor koristi da ne bi bilo pojava o kojima vas dosta uporno tupi. S druge strane, ljudi, radna temperatura motora nije 30 stepeni nego je rashladna tečnost na devedesetak stepeni, što znači da je tempearutura klipa i glave daleko viša tako da bez obzira da li palite na +20 ili na -20 jako ste daleko od radne temperature. Da završim: bez obzira na temperaturu upalite auto, sačekajte da motor počne ravnomerno da radi (neću da kažem koliko dugo, jer zavisi od motora, ali sigurno ne više minuta) i krenite polako bez jačih naprezanja dok se ne ugreje. Postoje motori, naročito dizel, koji se neće ugrejati na leru ni za sat vremena.
Izvinjavam se na dugačkom komentaru.

GT40

pre 9 godina

Mislim da je umerenost, kao i uvek, najbolje srednje rešenje. Kad uključite motor, posle minut, ili toliko nekako, lagano krenuti bez visokih obrtaja i zagrevati auto do 1500obr.min u vožnji. To je danas za većinu automobila u eksploataciji moguće i još po propisima to oko 50kmh. Ako koristite defanzivnu vožnju u gradu, što je i normalno, sve je u redu. Tako se mogu pomiriti obe krajnosti u ovoj diskusiji.

Dragan

pre 9 godina

Svako jutro upalim auto i odmah vozim kakva god da je temperatura! Na satu mojih kola stoji 650000 km i to sve na taksiju, pola u Minhenu a pola ovde po Beogradu! Kakvo grejanje u mestu, pa daleko vecu stetu nanosite motoru kada to cinite, a i porediti masinu sa sobom je jos veca ludost! Ne robujte kolima, ona postoje da vama sluze, a ne vi njima!

mup

pre 9 godina

Jednom sam slusao profesora sa masinskog fakulteta koji je dao savet o ovoj temi i ja se toga pridrzavam. Prvo iskljucite sve velike potrosace, pritisnite pedalu kvacila i upalite auto. Pustite auto da radi najvise dva minuta i lagano krenite, jer nije dobro da je motor potpuno zagrejan, a menjac i svi drugi elementi transmisije hladni i nespremni za brzo kretanje koje motor moze da postigne . Laganom voznjom polako ce se svi delovi zagrevati, a kad auto pocne lepo da greje kabinu, mozete da pojacate ritam voznje, naravno postujuci i ljudske i prirodne zakone. Mnogi vozaci nazalost voze ofanzivno kao i leti zaboravljajuci da je led klizav.

Buco

pre 9 godina

Pre par godina kupim nov auto, Njemacki, dobro sam izucio svu dokumentaciju sto sam dobio i pise da se ne zagrijeva u mjestu.
Poslusao sam, upalim i odmah krenem, nikakvih problema, ali to je moglo do prvih hladnijih dana. Jedno jutro (prvo hladnije od kupovine) upalim auto, krenem odmah, osjetim kao da ima manje snage, pored kuce neka manja uzbrdica, krenem uz nju, auto nece, odnosno ide jedva.
Cim se malo zagrejao proradi, tako i sledece jutro, kontam da nije do goriva, odem na drugu pumpu, isto, onda odem u servis, auto je pod garanciom. Tamo mi kazu da je to sasvim normalno, kad sam im predocio sta pise u uputstvu, oni mi rekose da je to tacno, ne treba auto zagrijevati na radnu temperaturu, ali treba da odradi 1-2 minuta.

Posto ne vjerujem previse majstorima, poceo sam se raspitivati od drugih vlasnika, vecina ima slican problem, cak i ljudi koji voze druge marke automobila uglavnom imaju problem, jednostavno auto nema snagu odmah prilikom paljenja.

Isao sam i kod raznih majstora po misljenje, vecina na prvu kaze da su vjerovatno prljave dizne, kad im kazem da je auto preslo samo 4000km, onda nisu dizne, nego da se auto jos nije razradilo... Sad se auto razradilo, ali ima isti problem, odnosno to i nije problem, jednostavno mu treba 1 minut da odradi u mjestu i onda ide sasvim normalno.

pitanje

pre 9 godina

Nisam iz Srbije,ali sam primjetio da u Srbiji vozaci imaju obicaj sjediti u autu sa ukljucenim motorom ,nevezano za zimu,to rade i na 19C kad nema realne potrebe ni za grijanjem ni za klimom.Pa me zanima cemu to??I koje je naucno objasnjenje toga ponasanja??Pritom govorimo o novim automobilima,vjerujem da stari imaju problem sa paljenjem.meni se to ovako sastrane cini poprilicno glupim i tehnicki nepismenim ponasanjem??

shone

pre 9 godina

Nije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.
(Djoshica, 31. decembar 2014 12:20)

Apsolutno sve tacno! Da je tako kako kazu ovi "istrazivaci" ne bi bilo razlike u zvuku motora kad je hladan i zagrejan. Ja cekam da mi obrataji sa 1200 padnu na 750 i tada krecem, sto je otprilike 1-2 min, zavisno od hladnoce, i tada ga ne teram vise od 2500rpm dok ne osetim da duva toplo , tj.ne pocne da greje. A na plin se prebaci kad tecnost dostigne 25stepeni...

ljuba jtd

pre 9 godina

Cim ustanes iz kreveta jer mozes da trcis. Ne mozes. Tako da i auto mora da se zagreje kolko tolko. Dva tri minuta radi pa podjes lagano

rsv

pre 9 godina

Vidim da ovde gomila ljudi kao glavni razlog zasto ne treba odmah ujutro krenuti u voznju je taj sto je na minusu ulje u motoru "gusto kao med". I to jeste tako ali samo kod manje tecljivih ulja kao sto je 15w40 i to na nekoj temparaturi -20 ili nize . Gotovo svi noviji auti koriste ulja kod kojih je prvi broj 0 ili 5 sto znaci da su ta ulja izuzetno tecljiva na niskim temparaturama i da prica o razbijanju "meda" na leru nema veze sa mozgom. Ko ne veruje uvek moze malo 0w30 ili 5w30 ulja da stavi u zamrzivac i sve ce mu se samo kazti.

dejanpd

pre 9 godina

Apsolutno se slazem sa svima koji tvrde da motor treba na kratko ugrijati prije polaska, te obavezno voditi racuna da u prvih par kilometara izbjegavaju visoke obrtaje, narocito kod turbo motora, ali i obicnih, atmosferskih. Turbina se podmazuje uljem iz kartera kojem treba mnogo pritiska, ali i topline da se usled zagrijavanja kvalitetnije rastalozi i dopre do same turbine, naravno podmazujuci korektno i ostale dijelove motora. Dakle, minimum minut-dva leru, pa na nizim obrtajima i laksom rukom na rucici mjenjaca prvih nekoliko kilometara i vas auto ce vas dugo radovati. Sto se tice okoline i zagadjenja to je druga prica, ako vam je do ekologije vozite bicikl, jako je zabavno na snijegu. O Amerima i njihovoj zastiti okoline nemam komentar, osim: hahahaha, haha

JOJKE

pre 9 godina

DA ZAKLJUČIM TEMU (ako nemate ništa protiv)

REŠENJE JE:

@Boost
Danasnji motori imaju protok ulja od oko 70l/min, tako da 4 litra ulja iz kartera prodju 16 puta za minut, tj. na oko 4 sekunde karter biva obnovljen sadrzajem koje vec ima vecu temperaturu i protocnost.


@Bata
Naveli ste hladnu kabinu kao razlog zagrevanja vozila kod starijih vozila a niste pomenuli da starija vozila ne koriste sinteticka nego mineralna ulja koja se sgusnjavaju pri niskim temperaturama i ta treba cak i nekoliko minuta da dodje do podmazivanja svih delova motora


@JOJKE tj. FIAT-ova uputstva
Iz tog razloga, savetuje se da se ODMAH (velika slova dodao ja) krene, lagano, izbegavajući velike brzine. Na taj način motor će se brže zagrejati.

To praktično znači, bilo LETO ili ZIMA, "upališ" makinu, sačekaš 10-ak sekundi (par pogleda po instrumentima i retrovizorima) i krećeš u laganu vožnju par minuta i onda radiš sve normalno.

PS

Kada se otvori hauba motora pogledom pronađite kotur koji je obično narandžaste ili crvene boje, slobodno podignite i leti i zimi (to je šipka-sajla za kontrolu količine-zapremine ulje), videćete da je situacija ista, tj nema NIKAKVIH ZGUŠNJAVANJA. Proverite. Danas je 2015 g. Odavno nema u Srbiji automobila koja su vozili "Tihi i Prle".

Pisano za one koji nisu TVRDOGLAVI i za one koji su BILI TVRDOGLAVI pa su se prosvetlili, pa posle toga to ne žele da budu više.

Igor

pre 9 godina

Kao neko ko je u sredjnoj skoli i fakultetu ucio o SUS motorima,mogu da kazem sledece. Motor treba zagrevati u mestu! Par minuta sasvim dovoljno,pa lagana voznja. Svi kruze oko razloga a niko da ga pogodi, te ne sme se zbog zagadjenja, te najbolje se zagreva u voznji, te ima ili nema karburator, te gusto ulje na minusu. Nista od navedenog nije glavni razlog. Pri ekspanziji tj radnom taktu motora temperatura u kompresionom prostoru je vise stotina stepeni. Tolika temperaturna razlika u odnosu na blok motora i ostale delove moze dovesti do pucanja bloka motora a najcesce glave motora i to u najosetljivijem delu izmedju ventila motora. Takodje se svi delovi brze habaju pogotovo ako se krene odmah u ostru voznju. Zato vam oni to i savetuju, cesci kvarovi, fabrikama vise love u dzepu. Dakle zagrevajte par min u mestu, lagani start bez visokih obrtaja (jer se pri visokim obrtajima oslobadja vise energije i temperature naglo, a potrebno je postepeno).

betmen

pre 9 godina

Vozim auto na sekvent plin. Po ovim temperaturama, ako krenem 30 sek po paljenju, prebaci se na benzin posle 3 km (sto izadje 4-5 min), a ako sacekam 5 minuta na leru, cim krenem prebaci na plin. Ili u narednih 100-200m. U prvoj opciji vozim leden auto, koji pocne da greje kabinu tek kad prakticno stignem do posla,. Pritom, mislim da vise benzina spalim pri takvoj voznji, nego kad sacekam na leru. Znaci manje zagadjujem :) To sto u tom slucaju potrosim vise plina ne pogadja ni mene ni planetu.

fandjo

pre 9 godina

Ja grejem motor i leti. Ne zbog karburacije i ubrizgavanja, vec zbog toga sto delovi motora moraju da postignu odredjenu temperaturu ( ne mora radnu ) kako bi lakse podneli sile naprezanja do kojih dolazi pri pokretanju vozila. KOnacno, ako je motor hladan, 30 sekundi je potrebno da ulje iz kartera stigne do svih delova. Dakle, ako krecete odmah, ne kvari se motor, ali mu se malim zagrevanjem produzava vek pune efikasnosti.

GORAN

pre 9 godina

Citam i ne verujem..na -17 pokrenes motor i po gasu?cc.Naravno da ces da pustis da motor odradi bar 2-3 min u leru.U tom trenutku na celu klipa temperatura oko 1000c a svi ostali delovi i ulje hladnikao led.A to Nemci sto ne zagrejavaju auta u mestu i odmah pice po gasu?Moze im se ,posle pet godina menjaju aute a ti automobili dolaze kod nas nesrecnika..Ajd uzdravlje i Sretna vam Nova Godina!!!

kris

pre 9 godina

vozim forda dizela 2009,fabrka je dala upustvo da zimi vozilo radi min dva pa da se krene...hteo ne hteo,zimi dok ocistim sneg ako ga ima treba mi vise od dva min tako da se auto zagreje..

Error404

pre 9 godina

u Nemackoj se placa kazna ako te neko prijavi da grejes auto u mestu
(dusko, 01. januar 2015 17:56)
Isto i u CH se placa kazna ako se greje motormu mestu.
Zakon zabranjuje i voznju bez cilja, cisto da se provozis. Mada sumnjam da je neko ikad dobio kaznu zbog toga (lako je naci cilj kod policije).

Bre

pre 9 godina

Vozim Astru G 2002, 1.8 benzinac, auto upalim, pustim muziku, vezem pojas i krecem, auto imam od 2004-te godine i niti jedne zime mi nije pravio problem a osim malog i velikog servisa i plocica menjan mu je zadnji levi zmigavac i crevo koje ide u mali hladnjak, za tih 12 godina koliko je kod mene prešao 205000 km na satu 286000, ulje shall 10w 40, zamena ulja i filtera na 8000, sedi, pali, vozi, sto ga manje pazis i cenis to te vise sluzi, komsija ima lagunu 1.9 dci 2005, 170000, prosle godine ispod haube zamenjeno sve osim posude za vodu, a on i dan danas ima obicaj da ga greje pa vi vidite. Pozdrav i ne shvatajte ovo kao hvaljenje opela i on je samo parce lima kao i svaki drugi auto za mene!

Danas je 2015, a ne 1960 !

pre 9 godina

Za sve koji zagrevaju auto u leru savet : ne sipajte zimi SAE 30, to je za traktore ! Sipajte neko malo modernije ulje, pise u prirucniku za auto kakvo ! A ako vam se ledi sofersajbna, ponesite od kuce 2l vrele vode, u plasticnoj flasi, stavi je ispred volana i ukljucite ventilator da duva preko tople flase. Rad motora u leru steti i motoru i komsijama u stanovima iznad parkinga koji moraju da udisu vas kancerogeni dizel ! Mozda su i vasa deca medju njima !

My way - sa periferije Beograda

pre 9 godina

Imam reno klio 1.5 dci. Zimi ga grejem 10 minuta,leti 3. Uvek kad stanem u dvoriste pustim da odradi 1 minut zbog turbine u leru. Kad vozim kratke relacije primer - na pumpu,pa na trafiku pa do pekare po hleb- sveukupno 5 km voznje nikad ga ne gasim izmedju tih relacija.Kratke relacije ubijaju auto i ja ih produzujem sto vise mogu.Necu da palim gasim auto na svakih 3 minuta jer zelim da mi duze traje. Toliko mi auto malo trosi da je sramota da kazem. Ovo leto kad sam se vracao sa mora bio sam strasno premoren ali nisam uspeo na Zabljaku da nadjem prenociste pa smo prespavali u kolima ja i devojka. Za 5,5 sati rada na parkingu (po bord kompjuteru) potrosio je 2 litra goriva. Smesno mi je da ga gasim izmedju trafike i pekare koje su 2 km udaljene jer mi se vise haba i trosi akumulator,alnaser i alternator na to drndanje nego sto potrosi za 5 minuta dok ja cekam red da kupim hleb. Mislim da su ovi dobronamerni saveti iz fabrika nista drugo nego kontra saveti da bi se ljudima sto vise kvarila kola jer je pitanje koliko dugo ce trajati automobilska industrija i nafta,pa daj se sto vise para zgrne na delove. Mozda sam i ja teoreticar zavere,ali svejedno,tako cu i dalje raditi koliko god slatke stvari pisale na internetu jer ne verujem nikom sem svom dzepu! Auto grejem u svom dvoristu,komsije sve poznajem ceo zivot i nema teorije da me neko prijavi sve i da dodje takvo vreme i zakon.Sve najbolje strucnjaci nemojte se truditi da me pljujete ne doticu me nikakva filozofiranja :)

werp690

pre 9 godina

Ja na 123 ugradio grejac od bojlera u blok,uvece ga ukljucim u struju i ujutru je temperatura rashladne tecnosti oko 40c.Odmah imam grejanje,pali kao mina,krecem iz mesta.

DG

pre 9 godina

Istina@
U toj tvojoj Nemackoj vozaci ne greju auto pre polaska, jer ih cesto kazne zbog toga, a ne zato sto ne zele da ga greju.

Prijavi ih neko i cao... 350-500 evra kazna.

па један одрао

pre 9 godina

Srbin zna sve i ne zanimaju ga misljenja eksperata iz Amerike. Eto ljudi kazu da im je ulje gusto i oni to malo zagriju, kao sto nalaze tradicija predaka i eto, gustina opadne. Gustina tecnosti se sporo mijenja, potrebna je promjena temperature reda velicine 1000 C ili promjena pritiska od nekoliko bara da bi se promjenila zapremina ulja za 1%. Povecan unutrasnji otpor motora zbog hladnog ulja je reda velicine desetine jednog procenta. Zato Srbine pali auto bez grijanja motora i odmah do biblioteke, knjigu u sake.
(bakicar, 01. januar 2015 09:19)

Јутро. 1. јануар. Напољу кажу да је било у току ноћи -20. У гаражи на полици стоји кантица са пола литре уља Селениа 20К САЕ 10w40. Пробао да видим како изгледа уље. Гушће од меда. Једва цурило. Мора да сам био на Венери пошто да би се густина променила потребно је да се температура промени за 1000 степени. Што се тиче упутства и шта у њему пише и за то су наши стари нашли працу реч: "И на тараби пише свашта."

zoran

pre 9 godina

Osnovni razlog je dugovečnost najvažnijeg sklopa na svakom automobilu - motora. Hladan moror, nezagrejan znači i hladno i gušće ulje, koje još nije "razbacano" na svim delovima koje treba da podmazuje. Ako motor odmah "opteretite" vožnjom, hladnog i nepripremljenog, on će se više i brže habati. Naravno da Amerikance to ne zabrinjava puno, jer oni u ogromnoj većini auto menjaju i pre nego što upotreba ostavi traga na njemu.
Takođe je bitno zbog - potrošnje. Potrošnja je veća kada je motor hladan, tj kada nije postignuta radna temperatura. Automobili koji imaju pogon na benzin i TNG su posebno osetljivi, pogotovo oni sa starijim sistemom za ubrizgavanje gasa.
Dakle, tekst je koristan i tačan, ali samo delimično.

solar

pre 9 godina

Ne, jer čitam uputstva proizvođača. U svakom uputstvu svih automobila koje sam imao i vozio, uključujući i ćaletovog Stojadina iz '78., piše da se po startovanju motora, automobil odmah vozi na nižim obrtajima do postizanja radne temperature, jer se opterećen motor brže i ravnomernije zagreva od neopterećenog.

Uostalom, opustite se, redovno održavanje i sve je ok - nismo u Ojmjakonu. Iliti, rečima kumovog oca - "Nije on kupio mene, već ja njega!".

Zare

pre 9 godina

Ovde jednu stvar previdjaju naši majstori. Ukoliko je ulje originalno i odgovara specifikacijama ono i da stoji napolju a ne u motoru mora do bar -30 da bude potpuno isto kao i da je temperatura iznad 0. Prema tome, ne postoji "gusto ulje" u motoru koje treba da se zagreje da bi se razredilo. Jedini valjan razlog zbog koga valja malo stajati u mestu je da se sva stakla lepo odmrznu i odmagle da ne bi kao mnogi auto vozili kao tenk gledajući kroz jednu rupicu i tako dovode u opasnost druge i sebe. Pozdrav.

Gonza

pre 9 godina

Imam Camry-a vec 15 godina i 380000 km. Nikad ga nisam grejao vise od 30 sec. Jedino u zimskom periodu ako je pokriven snegom onda dok cistim sneg ili zaledjena stakla motor radi.

Brane212

pre 9 godina

Lupetaju gluposti. Motor se ne zagreva zbog karburatora nego zato da se ulje u njemu zagreje i dobije bolje sposobnosti mazanja, pre nego što počne ozbiljnije opterećivanje motora, pa se tako minimizuje habanje delova ( ležajevi, karike klipova, košuljice cilindara itd).

Pored toga se i delovi usred povišenja temperature rastežu i deformišu, pa im je ovakav odmor dobrodošao, da se približe predviđenim, optimalnim tolerancijama i tako omoguće ulju da stvori film optimalne debljine.

Joca 011

pre 9 godina

75% svog habanja motor prezivi u periodima hladnog starta, a to znaci posle duzeg stajanja do dostizanja radne temperature. Potom, kad se zagreje, svega 25%.
Zato npr. taksisti prelaze po milion km, jer s jednim hladnim startom dnevno prelaze i po 500km, dok netaksista za to vreme ima bar 10 hladnih startova. Stoga je nesumnjivo zdravije po motor zagrevati ga u mestu pre opterecivanja.
.

NoName

pre 9 godina

Uvek kupujem novi auto vise srednje klase. (poslednja dva su Peugeot 407 i 508), kada citate uputstvo u njemu jasno pise da se neceka zimi da se auto zagreje, da to nije preporucljivo i da je bolje odmah da se vozi. Ko veruje u teoriju zavere slozicu se sa njim da su to napisali da bi se pre kvario i vise bio na servisu. Medjutim, ni jedan auto nikada nije bio na servisu zbog tih stvari i to je cinjenica. Oba automobila su benzinci, jer ne volim dizele. U kola se apsolutno ne razumem, jedino umem da odem u ovlasceni servis kada imam problem, ali zbog hladnoce nikada nisam imao problema. Uzivajte u kolima jer ste vi kupili njih, a ne ona vas !!!

Chulky

pre 9 godina

@perica

Mislim da je to zbog katalizatora jer on praktincno pocinje da radi kada se zagreje, tj tada pocne da gusi motor. Ja nikada ne zagrevam auto, uvek palim i krecem ali ga prvih 0.5-1km ne forsiram. Grejanje palim posle 1-2km i ostale el. grejace (benzinac) da bi ga pustio sto pre da se malo zagreje i nikada nisam imao problem cak mi auto manje trosi od prijatelja koji su optereceni tim teorijama i akumulator mi isto traje duze nego njima, ustvari ja ne vidim servis za razliu od njih. Ono sto nikada ne radim je da odem po helb i novine iza coska automobilom, volim i da prosetam malo ali vozim svaki dan i nikada ne stoji na parkingu duze vreme. Duze parkirani automobili se brze kvare iako neki misle da ih tako cuvaju.

snikers

pre 9 godina

Kad pročitam komentare tipa u uputstvu piše paliti i vozite. Pa šta inžinjer zna, Srbin je pametniji....
U istom tom upustvu i tehničkim karateristikama ja pročitam i kolika mi je potrošnja i ako živim n NBG-u gde nema uzbrdica potršnja je ipak veća i u idealnim vremenskim uslovima.
Upaliti i odmah krenuti po ovako hladnom vremenu je glupost. Motor ipak treba malo razraditi pa krenuti.
Ovu tvrdnju iz uputstva razbiću na svakom uporednom testu.
Još nešto drugo je kad čovek ima svoje natkriveno parkiking mesto i još drugačije ja kad ima svoju garažu a još drugačije je kad ima garažu koja se greje, a sasvim je različita priča kad vam auto stoji napolju.
Da ne pričam gluposti ovi u Sibiru ako hoće da voze auto malte ne 24h im radi motor.

Vladimir

pre 9 godina

Strucnjaci koji smatrate da je ispravno zagrijavati auto u mjestu objasnite mi ovo imam comon rail dizel motor iz 2010, kada se zagrije u toku voznje ostavim ga na ler po ovoj hladnoci i vec poslije manje od 3 minuta temperatura motora pada ispod 90 stepeni, ako ga drzim na leru 10 minuta spusta se ispod 40 stepeni,znaci motor se hladi.Auto je redovno servisiran u ovlascenom servisu. Sto da radim po vama ? Da ga zagrijavam u leru ? Nikada u leru ne bi taj motor uspio da se zagrije pa da stoji sat vremena jer i kada je zagrijan hladi se u leru kada je zima.

Driver

pre 9 godina

Imam 1.8 benzinca bez turbine, 3 godine star. Na radnoj temperaturi u leru radi na 800 obrtaja. Kada ga leti startujem, prvih 20-30 sekundi radi na 1000 obrtaja i onda padne na 800. Zimi, tj. na ovih dana aktuelnim temperaturama, treba mu oko 60-90 sekundi da posle startovanja padne sa 1000 na 800 obrtaja. Uvek sacekam da u leru dodje na 800 obrtaja pa onda krenem, osim kad jako zurim. Mozda gresim, ali imam osecaj da je ovako zdravije za motor. A sto se ekologije tice, ne bacam djubre po ulici, u prodavnicu idem sa platnenom kesom i ne uzimam najlonske i mislim da tako vise doprinosim planeti nego da krenem cim startujem motor.

TDCi

pre 9 godina

Ponovo sam pročitao fabričko uputstvo za moj automobil (commonrail diesel iz 2005), ali nikakav savet ili preporuku za hladan start pri niskim temperaturama nisam našao, osim za modele sa grejačem bloka motora, koji su strogo preporučeni za hladne, severne klimatske uslove (kad je temperatura ispod -25 C). Jedino što piše jeste da pri temperaturama ispod -15 C treba "verglati" do 25 sekundi, pa onda, ako ne upali, ponoviti nakon pauze od najmanje 10 sekundi. Kod mog automobila signalna lampica za grejače pali se tek ispod -5 C, tako da treba sačekati da se lampica ugasi, pa tek onda "zaverglati" motor, ali to zna svako ko je makar tri puta seo za volan bilo kog dizela.

Ipak, čitajući brojne komentare na ovaj članak, kao i iz sopstvenog iskustva i nešto znanja iz automehanike, sve sam bliže ubeđenju da prilikom hladnog starta pri niskim temperaturama, kao što je to ovih par dana, pogotovo kod dizela, treba primeniti kompromis. Treba, ipak, zakratko, pustiti motor da radi u mestu, u zavisnosti od spoljne temeprature, a potom krenuti, lagano, bez forsiranja/ viših obrtaja i bez suviše čestog šaltovanja menjača. Koliko dugo treba pustiti hladan motor da radi u leru pre kretanja, procenite sami, ali nisam pobornik da to vreme treba meriti desetinama minuta, već minutima (2, 3, 5-6). Sa druge strane, postepeno opterećivanje hladnog motora neposredno nakon kretanja sa parkinga, svakako treba da traje što duže, sve dok motor, menjač i prenosnici ne postignu optimalnu temperaturu.

Ha,ha, Audi dizel, BMW dizel !!!!

pre 9 godina

Srbi ne samo da greju automobile nego ih ni ne gase ako staju negde krace da urade nesto jer "dizel voli da radi "!

Aleksandar

pre 9 godina

Startovan motor ce raditi, kretao se automobil ili ne. Tako da nema smisla stajati u leru. Jedino sto se u startu malo laganije vozi.

mjns

pre 9 godina

@dekičar
Au, sad si ti prekopirao rečenicu sa vikipedije pa si me baš pokopao i osramotio. Hajde, molim te, pročitaj moj komentar ponovo i nađi gde ja to tvrdim suprotno! Samo sam pokušao da objasnim da je pojava koju ljudi opisuju (curi kao med) fizička osobina zvana viskoznost, a ne gustina, ali ako to nisi u stanju da ukapiraš žao mi je. Ja ne komentarišem tekstove o operacijama na srcu, ali ovo mi je struka pa, eto, dajem sebi za pravo da pokušam da pomognem ljudima, mada se svaki put pokajem, jer se izgleda ovde, osim u fudbal i politiku, svi razumeju i u motore, termodinamiku i mehaniku fluida.
Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

xxx

pre 9 godina

uglavnom je komentarisano o ulju A malo ili ni malo,samo jedan komentar,o sklopivima,tj.tolerancijama istih odnosno o materijalima koji menjaju dimenzije na različitim temperaturama.Svi motori SuS na svetu, i šire,imaju potrebu da se zagreju i što su im gabariti veći i potrba je veća.Čak ,veliki brodski motori imaju potrebu da su non-stop na radnoj temperaturi,jer ako bi ih startovali hladne,pošto imaju povelike delove i povelike zazore,došlo bi do enormnog habanja.Mislim na sporohodne dvotaktne mašine.Svi delovi legnu na svoje mesto,tj.budu u toleranciji tek kad motor dostigne radnu temperaturu,kao i reduktor br.ob. tj. menjač samo je kod njega to mnogo sporije....

qwq

pre 9 godina

jedno je sta ljudi misle, a drugo je sta fabrika propisuje.
naravno u srbiji niko ne cita uputstvo za koristenje i u njemu pise da NE TREBA grejati auto u mesto na niskim temperaturama

sad za pobornike raznih zavera stvarno nemam odgovora

sale

pre 9 godina

obicna laz! u americi K odavno poznato da se objavljuju studije necega sto vece kompanije zele da vide u buducnosti, a to je da ako ne grejete auto brze ce se kvariti i to je cinjenica. Dakle, slobodno ignorisite ovj clanak

dzoni

pre 9 godina

Zagrevam.. Jer tako sam u mogucnosti. A moj cale ceo radni vek 40 godina je kad je zima cim ustane za posao u 6 ukljuci auto da radi na leru i da greje stakla.. vrati se da se spremi za posao,popije kafu i krene posle 20-25 min.

Veliki brat

pre 9 godina

Prvo, kad se ulje malo zgusne na nižim temperaturama, nije problem podmazivanje, već preveliki pritisak ulja na visokim obrtajima (naročito kod benzinaca bez turbine koji moraju da se poteraju u više obrtaje da bi povukli kako treba uzbrdo), i tada nisu u opasnosti metalni delovi, već dihtunzi koje taj pritisak može da ošteti i onda kreće da vam curi ulje po motoru (ne mora da curi ne znam koliko, dovoljno je kap ovde, kap onde, ali će motor biti umazan).

Drugi problem za lošije performanse kod hladnog motora je veća količina goriva koje se ubacuje kako bi se motor bolje zagrejao, toliko gorivo ne sagoreva u potpunosti i takva smeša gorivo-vazduh nije dovoljno efikasna za pokretanje auta kao što je smeša pri zagrejanom motoru, jer se tada veći deo energije goriva pretvara u toplotu.

Zato je najbolje ostaviti nekih minut-dva da se bar malo razredi ulje i da se motor bar malo zagreje.

Treći problem je da se manuelni menjač malo teže šalta jer se menjačko ulje zgusnulo (koje se takođe menja u određenim intervalima, samo što u Srbiji retko ko to radi).

Takođe, pri paljenju se može desiti da ima malo kondenza na dnu rezervoara (voda je teža od goriva) ili da gorivo malo teže dolazi do dizni, pa ne uspete da upalite iz prve, ali bi iz drugog puta trebalo svaki ispravan auto da upali normalno, osim ako ima nekog mulja na dnu rezerovara.

novikorisnik

pre 9 godina

možda grešim, ali obzirom kolika je amerika, pretpostavljam da prosečan amerikanac godišnje pređe više kilometara nego prosečan kamiondžija u srbiji...tako da komentari da oni svoja vozila menjaju i pre nego što se pohabaju, ili tipa da ih menjaju na 3-4 godine i slično padaju u vodu...ne znam gde da putuje i šta da radi, ali prosečan srbin pređe između 10 i 15 hiljda km godišnje, što je smešno u odnosu na razdaljine koje se prelaze tamo, i naravno da su onda ameri upravu.

Dosljak

pre 9 godina

Ja grejem motor i zimi i leti, to sam nasledio od caleta, 75e je kupio novog kadeta, u upustvu je pisalo da se krene kada postigne radnu temperaturu, jos ga ima sa 750 000 km. Naravno, danasnji motori se razlikuju.

hiavata

pre 9 godina

Ameri svoja auta u proseku menjaju na 3-4 godine ako ne i cesce, sto se mene licno neka ga pale kako god hoce...
(Dusan, 02. januar 2015 11:28)

Prosecna starost automobila u USA je nesto preko 10 godina. Internet je cudo.

Vlada

pre 9 godina

Fascinantna tema ocigledno, ja stvarno ne znam sta je bolje, ali mislim da vecina komentatora ovde ne zna pa im to ne smeta da podele misljenje, pa zasto da se i ja ne pridruzim.
Ja u principu ne grejem auto, gledam da ne predjem 2000 obrtaja dok ne poraste temperatura, i do do sada nisam ima nikakve problem sa automobilima koji su bilo kod mene 30-50.000 km.
Kada je auto zavejan, ili kada su zaledjeni prozori onda ga upalim, da se ugreju stakla jer se lakse ociste, kako to deluje na motor stvarno ne znam, mada pretpostavljam da mu niti skodi niti pomaze previse. Ako je bas hladno i treba da stavim dete u auto, onda ga malo zagrejem, opet jer ne volim da stavim dete u hladan auto, a ne zbog kola. Generalno ne mislim da treba drzati kola u leru previse dugo jer samo zagadjuju i prave buku, ne verujem da to nesto znaci savremenim motorima, kada im stavljaju start-stop koji pali i gasi motor na svakom semaforu bez problema. Pozdrav za automobiliste

alex

pre 9 godina

Sta cemo sa onima koji voze 15 godina stare automobile ? Salu na stranu.Svi pricaju i ulju u motoru, sta je sa uljem u menjacu i menjacem? Ova prica sa ne zagevanjem u mestu ima smisla do -5 mozda, sve preko toga recimo na -15 ili nize je druga prica i sasvim drugi uslov i mucenje ne zagrejanog auta...

meskalin

pre 9 godina

Od toga polemiziranja o zagrijavanju bitnije je kakvo ulje sipate jer nije isto 0w, 5w30, 5w40,10w40 etc.

Prvi broj je koliko je ulje tecno na niskim temperaturama dok drugi broj je zadrzavanje viskoziteta na visokim temperaturama.

Tako da kad sipas 10w40 i vani je -15 nemoj mislit da je isto ko 5w30 ili 0w koje je za ekstremnu hladnocu.

Ali to lepo pise u svakom manualu vozila koje ulje koristi tako da kad odete kod majstora proverite sta vam sipa jer mnogo njih sipaju isto ulje u sva vozila (najcesce 5w40 najjeftinije) jer su si kupili u rinfuzi samo jednu vrstu i sibaju svima isto a vama prodaju price da je sve isto.

vlad

pre 9 godina

Čisto za one koji ne znaju, da ne lupaju gluposti. Vebasto je mali grejač koji koristi naftu ili benzin da zagreva kabinu auta, radne mašine ili kamiona čak i kada je motor ugašen. On nema ama baš nikakve veze sa zagrevanjem motora. Kod nekih auta (i kod mene na prethodnom autu, Picasso je u pitanju) postoji električni grejač koji greje rashladnu tečnost i na taj način omogućava brže zagrevanje motora. Ukoliko se vruć motor sa uključenim grejanjem kabine rashladi (naročito važi za dizele) to je savršeno normalna pojava koja samo pokazuje da su motor i hladnjak u dobrom stanju. Ko se razume u mehaniku sus motora znaće o čemu je reč.

doki

pre 9 godina

rad motora u leru je štetan po motor.to će vam reći svaki iole dobar inžinjer termodinamike,a naročito je štetan kad je motor hladan.
najbolji režim rada za motor je vožnja pri malom broju obrtaja i to je bitno pri zagrevanju-voziti lagano....
naravno da se hladan motor ne sme opteretiti ali je skoro ista greška pustiti hladan motor da radi nekoliko minuta u mestu.
Zato npr HDI motor 2.0 ima webasto za brze zagrevanje hladnog motora i time se produžuje vek motora,što je i u praksi dokazano jer ti motori prelaze i po 800000km bez generalne.
Naročito benzinski motor koji ima automatski saug ne bismo trebali da grejemo u leru jer dok je hladan radi na većem broju obrtaja...isto taj broj obrtaja u laganoj vožnji ne predstavlja motoru nikakav problem.
Zato upalite auto i krenite tog momenta,ali nežno koristeći papučicu gasa

Slobodan

pre 9 godina

Ovakve savete, naravno, slusajte samo ukoliko zelite da radite generalnu posle 2 godine. U suprotnom, zagrejte auto na minimalnim obrtajima i ne preko 2500 obrtaja (benzin) dok ne postigne radnu temperaturu.

Slobodan032

pre 9 godina

Sve stručnjak do stručnjaka, a pitam se da li je bolje da motor radi petnaest minuta u mestu nezagrejan ili posle pet minuta lagane vožnje da postigne radnu temperaturu. Citroen Berlingo dizel grejem tek minut i krećem.

normalno

pre 9 godina

Očistim sneg, sednem u auto, upalim i vozim. Prvih nekoliko minuta pažljivije i sporije posle toga normalno.
Brže se ugreje, ne zagađujem dodatno i ne gubim vreme i gorivo.

djura

pre 9 godina

U Svajcarskoj ako upaliote kola na parkingu oko zgrada za zivot, ladno mogu da vas prijave i da platite kaznu sto vam auto dugo radi u leru, narocito ako je neki "odlican" polovnjak iz 2004te godine. Tako da se ekologija cuva novim i savremenijim kolima, a i sto su kola novija, ulja unutra bolja, mozete krenuti nakon 10 sekundi bez problema.

Petronije

pre 9 godina

Bez previse mudrosti i prosipanja pameti. Dizel 2.0 TDCI, upalim auto, rad na leru oko 1-2min (ako je zavejan i malo duze dok ne otkopam auto), ako nije zavejan grejanje je dok namestam muziku, ukljucujem klimu, rukavice, vezivanje pojasa... kretanje i voznja prvih 3-5 min lagano, bez izivljavanja. Tako se motor najbolje zagreje, u laganoj voznji. Ako je temp preko -20 onda ga i malo pocastim grejanjem u mestu.

error404

pre 9 godina

Kad ga prvi put upalim sacekam jedno 30-40 sekunde, i posle krenem i lagano vozim (maks 2000 obrtaja). To cekanje je vise da se upali centralni ekran i sva elektronika, cim se upali vozim (sto znaci da to radim i kad je vani toplo). Zimi upalim grejace sedista i momentalno greju, a auto greje posle 2-3 minute. U pitanju je pezo 308 1,6 HDI 2014.

sone

pre 9 godina

U Srbiji svi sve znaju a po najvise o fudbalu i automobilima???Elem, proizvodjaci automobila moraju da imaju posla pa vam zato i preporucuju sve te "pametne" savete u vezi jutarnjeg (ne)zagrevanja motora kod svojih automobila.Izdrzace svaki auto sve te muke samo je pitanje koliko ce dugo takav motor potrajati?Rekoh, proizvodjaci vozila, delova za vozila i mehanicari moraju od necega da zive, a to im zasigurno nece uspeti sa "kvalitenim" a uzgred i jeftinijim vozilima , materijalima od kojih su ista napravljena, a narocito nece ako se vasa vozila ne kvare.Par minuta u leru bez obzira na godisnje doba, nece naskoditi bas nikom' a godice motoru vaseg vozila. Zapamtite, najbolji stepen iskoriscenja ima samo motor koji je zagrejan na radnu temperaturu jer se svi materijali od kojih je napravljen motor automobila na hladnoci skupljaju, a na toploti sire.Mislite o tome.Hvala.

Nebojsa

pre 9 godina

Ja bih rado zagrejao motor par minuta medjutim ako me slucajno ne vidi policajac vece sanse su da neki komsija sa prvog sprata vidi i napise prijavu a ovde (Austrija) kazne za to nisu male.

Boost

pre 9 godina

Pumpa za ulje je optimisana za protok, pritisak je nesto sto se nemoze izbeci vec je nus faktor.

Danasnji motori imaju protok ulja od oko 70l/min, tako da 4 litra ulja iz kartera prodju 16 puta za minut, tj. na oko 4 sekunde karter biva obnovljen sadrzajem koje vec ima vecu temperaturu i protocnost.

Elem, sedite i vozite, ovi sto kazu da ide slabije dok je hladan, naravno, gusce ulje pravi veci otpor i koci motor, da imate jace motore nebi primetili razliku. Danas se svasta da nazvati autom ali ih je u sustini malo. E3 norma je pocela da ubija kvalitet u motorima, E4 nastavila itd...

Bata

pre 9 godina

Naveli ste hladnu kabinu kao razlog zagrevanja vozila kod starijih vozila a niste pomenuli da starija vozila ne koriste sinteticka nego mineralna ulja koja se sgusnjavaju pri niskim temperaturama i ta treba cak i nekoliko minuta da dodje do podmazivanja svih delova motora
Poz

Aki

pre 9 godina

Vozim Jeep Wranglera Unlimited Rubicon 2013 2.8CRD automatic,opremljen za offroad(lift kit 4",35" Mud-Terain tires,vitlo...)Ja svako jutro pre polaska u firmu zimi dodjem do prozora kuce i pokrenem ga ,,remote start control,, preko daljinskog na kljucu,dok se on greje oblacim jaknu,kapa,rukavice,uzimam torbu i zavrsavam kafu,ulazim u kola pustim grejanje otvorim kapiju i vozim.
remote start control je stvarno pametna stvar moze se i ugraditi u vozila koja ih nemaju fabricki kosta otprilike 250€.

Milun Perić

pre 9 godina

Nov auto.sinteticko ulje.palim.krecem.neko pominje habanje.habajte stvari a ne sebe ionako nas stvari nadzive....
(pera, 31. decembar 2014 13:24)

Tako je majstore, ja ga habam mineralnim već 333.000Km a u martu će da ga zameni nov, koji će da prođe isto :-)

juzna pruga

pre 9 godina

ije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.
(Djoshica, 31. decembar 2014 12:20)

Zasto druze onda na mojoj corsi c pise u uputstvu da ne treba zagrevati motor u mestu vec odmah krenuti?

Danijel

pre 9 godina

Imam Opel Astru G dizel 99 god, nemam garazu tako da mi stoji napolje. kada ga palim na minus 15 ili 20 upali ali malcice teze i drzim ga u leru 4 -5 ili 6 minuta. Stim sto u pocetku obrtaji su mu oko 900 posle se spusti na 800(neznam zasto to) i posle ga vozim normalno. Kabina za to vreme se zagrje.

Milosav

pre 9 godina

Logicki bilo bi bolje da se motor malo zagreje pre voznje, obicno pustim da radi oko minut i onda vozim. Mada vidim na poslu vecina cim sedne odmah vozi, cak i na minus 20.

Jaric-Jare

pre 9 godina

... pise Vasington Post! U Nemackoj se to uci na prvom casu obuke za voznju. Znaci to je standard: tehnicki nepotrebno, ekoloski statno i ekonomski ...

jagodic

pre 9 godina

današnje ulje je sve ređe na nižim temperaturama i obrnuto i nema potrebe za zagrevanjem jer je podmazivanje uvek odlično. samo dok se ne zagreje ne treba ga cepati već voziti normalno

milan

pre 9 godina

Svi proizvođači savetuju da se ne čeka mnogo po paljenju motora, samo mi imamo svakakve teorije. Upalim auto, sačekam pola minuta do minut (kad je baš hladno, inače ne čekam), i lagano krećem, sa brojem obrtaja koji nije mnogo veći od broja obrtaja u leru. Kako vreme prolazi, dižem polako obrtaje, i to je to...

poljak

pre 9 godina

Zagrevam kad je hladno oko 1minut. Kad su veci minusi kao ovih 2-3 dana onda 2-3 minuta i to zbog stakala. Inace kad je toplije, kod prvog paljenja oko 10-20 sekundi. Sve to iz prostog razloga , da pustim motor da mu procirkulise ulje i pocne da se normalno podmazuje!

JOJKE

pre 9 godina

IZVOD IZ ZVANIČNIH UPUTSTAVA za:

FIAT PUNTO CLASSIC

STIL VOŽNJE

Pokretanje

Ne zagrevajte motor dok automobil stoji, dok je
van brzine ili se kreće velikom brzinom: pod tim
uslovima, motor se zagreva dosta sporije,
povećavajući električnu potrošnju i emisije.

Iz tog razloga, savetuje se da se ODMAH (velika slova dodao ja) krene,
lagano, izbegavajući velike brzine. Na taj način
motor će se brže zagrejati.

--------------------------------------------------

FIAT PANDA

DRIVING STYLE

Starting

Do not warm the engine with the car at
a standstill or at idle or high speed: under
these conditions the engine warms up
much more slowly, increasing electrical
consumption and emissions.

It is therefore advisable to move off
immediately (velika slova dodao ja), slowly,
avoiding high speeds: this way the engine
will warm faster.

Milan

pre 9 godina

Pezo 2.0 HDI 2002 upalim sacekam najvise do jedan minut dok budem spreman za polazak.Zatim lagano vozim neko vreme i to vise da mi se ne bi turbina ukljucivala dok je auto hladan,i to traje nekoliko minuta.Posle toga se trudim da ne stiskam auto maksimalno ukoliko nije zagrejan tek kada podigne temperaturu bar na pola radne vozim opusteno.

xRade

pre 9 godina

What Does This Blue Light on My Subaru Dashboard Mean?

The blue light will stay on until the engine has reached optimal operational temperature. While you can still drive the vehicle safely with this light on, it is best to wait until the blue light has turned off. The light should only stay on for a minute or two, unless it is extremely cold outside, then it may take a minute or so longer to go out.


Aaron Hubbard, responding to this question on Quora.com explains why even modern vehicles need to be warmed up:
"You don't have to sit in the driveway and let it warm up, but you shouldn't be driving very hard until the engine is up to normal operating temperature. That means not using the accelerator much, and not revving the engine very high. If it's a manual, take it easy on the shifting as well. The blue light is a replacement for the traditional temperature gauge...which probably got attention from very few people anyway.

"The reason that you need to let even modern cars warm up is that all the lubricants need to come up to operating temperature before they are their right viscosity. Cold oil is not going to keep your engine or gearbox lubricated well enough to prevent damage when operating at full speed."

E30

pre 9 godina

Mene ne zanima šta ovde piše, kad je napolju hladno,ili teški minus kao ovih dana, ja ujutru upalim auto, odem u kuću spakujem se, spremim i posle 15-ak minuta auto zagrejan unutra toplo i milina!

Dr House

pre 9 godina

Sam auto vam kaze sta je dobro za njega! Honda se upali na -20 bez verglanja ikakvog, radi u leru 15-30 sekundi i krece bez dodavanja gasa. I kad je vruca krece bez problema na ler gasu (700-800 obrtaja)a kad je hladna (1300 obrtaja) cupa bez gasa i samo menjas brzine i tako vozis 1-2 km.Ovo moze biti problem samo ako se odmah spustas niz zaledjenu ulicu, planinu. Kad broj obrtaja padne na 1000 pocnes da dodajes gas ali ne preko 2000 obrtaja jos 2 km i posle vozis normalano. Tada vec greje kao luda i to je znak da je motor potpuno zagrejan, jer nema merac. Verovatno nema zato sto ti nije ni potreban, zar ne. Inace kad kontrolisem ulje na velikom minusu ono i dalje klizi po sipci tako da ne znam o kakvoj gustini pricate.

Amerikanac

pre 9 godina

Na mojoj hondi civic 1993 god., s kojom sam bio presao gotov 500000, nikad nisam zagrijavao motor, Pali I vozi, je bio moj moto.nikad nikakvih vecih problema, generalki nisam imao.

nikolas

pre 9 godina

svaki dan putujem kolima na posao nekih 10ak km.auto mi manje potrosi ako ga prvo zagrejem 5 min.kad ga hladnog pokrenem na bordu mi je potrosnja za 1/3 veca a i ventilacija pocne duvati toplo taman kad stignem...tako da ga kresnem,popusim pljugu i ocistim sneg pa tek onda vozim...

dejan

pre 9 godina

za motore u automobilima, ler gas je nesto najgore i leti a pogotovo zimi. U fabrickim upustvima za odrzavanje interval malog servisa je kraci ako motor radi vise u leru. (taxi npr).

Tadju

pre 9 godina

Da li neko moze da kaže kako se zagreva npr.Tesla i slični automobili koje pokreće isključivo elektromotor. Ne interesuju me klasični hibridi (Prius i Honda) koji imaju aktivno kombinovano (po)kretanje benzin/struja, već modeli sa elektromotorom i eventualno benzinskim motorom koji radi samo kao generator (npr. Ampera). Kako se zagreva kabina? Ili se samo greju sedišta?

Milan

pre 9 godina

Nov auto.sinteticko ulje.palim.krecem.neko pominje habanje.habajte stvari a ne sebe ionako nas stvari nadzive....
(pera, 31. decembar 2014 13:24)

Isključivo zbog takvih kao ti ja nikad ne kupujem polovni auto, jer ne znam kakva ga je neznalica ganjala i pod kakvim uslovima. A ljudi su kod nas budale što daju toliko para za polovne automobile. Nije sve u godištu i kilometraži, ovakvi rizici dodatno umanjuju cenu. S obzirom na nemogućnosti kontrole servisa i vozila trebala bi da je 30% niža od cene van, umesto da je obrnuto.

risus sardonicus

pre 9 godina

ja sam kod mene ugradio karburator sa automatskim sauhom (elektronskim, ne vodenim), koji je povezan preko termovakuumskog ventila sa rashladnom tecnoscu, te kada je temperatura rashladne tecnosti ispod 71C, u leru odrzava oko 1500 obrataja. inace pri prvom paljenju podigne obrtaje na oko 2000, a nakon prvog davanja gasa spusta na 1500 i postepeno kako se motor zagreva obara do oko 750. a ujutru po ovoj zimi pustim motor oko 2 minuta i onda lagano krenem bez forsiranja.

xRade

pre 9 godina

uvek zagrevam auto zimi bez diskusije. u Sub Foresteru 2014 imam plavu lampicu koja se ugasi kad se auto ugreje. i to bogami na -10 traje nekoliko minuta.

Milan

pre 9 godina

Nemojte prenositi poluinformacije i time obmanjivati ljude. 30 sekundi je savet za hladan motor u približno optimalnim temperaturnim uslovima. Nisu motori od titanijuma, a ulja koja su u njima (kakva god da su) imaju jasnu preporuku u temperaturnom smislu. Samo treba pročitati.

Nenad

pre 9 godina

Ja volim kada je ekstremno hladno da poranim i upalim auto jednim ključem, izađem a zaključam drugim. I posle 20 minuta se vratim i ulazim u otopljen i zagrejan auto spreman za vožnju.

krekson

pre 9 godina

Jednom prilikom pre par godina kada su bili ledeni dani dvadesetak dana -20C, presao sam 20-ak km sa skodom fabia 1.9sdi. Voznja je bila pola pola autoput-grad. Auto sluzbeni sto podrazumeva malo zescu voznju.. nakon toga sam stao da curin jugo palim drndam nekih pola sata, dok je fabia konstantno radila. Nakon uspesnog majstorluka vracam se u misleci topao auto, gde ulazim u hladnu kabinu i radnu temperaturu otp 30C. Auto se ohladio na leru. Nikad mi to nije bilo jasno, inace vozim benzince koji na leru pri guzvi u gradu pale hladjenje motora pri temp ispod nule.

Djura mutavi

pre 9 godina

A jel taj Vašington Post neki automehaničar. Jer je to meni i moj mehaničar rekao još pre dvadeset godina kad sam kupio prvi auto!

Zoki

pre 9 godina

Oni električni grejači motora koji se viđaju po Kanadi su jako praktična stvar. Ne samo da će automobil da upali i po najvećem mrazu, nego će jako brzo dostići optimalnu radnu temparaturu.

lo

pre 9 godina

Svaki motor na svijetu se najvise haba kad radi na leru jer tada ima najmanje podmazivanje uljem, kad tek upalite auto drzite gas na 1200-1300 obrtaja nekih 20-30 sekundi i onda krenite da vozite, vozite sledecih 500 metara po mogucnosti u drugoj brzini na 1500-1800 obrtaja, posle toga vozite normalno kao sto uvijek vozite. Ovo vazi za dizele, za benzince sve isto samo + 200-300 obrtaja

bakicar

pre 9 godina

(Igor, 1. januar 2015 14:36)
Ekspanzioni ciklus u SUS motoru je adijabatski proces, dakle proces bez razmjene toplote sa okolinom. Temperaturna razlika je nebitna, inače motori se ne bi mogli praviti od metala koji ionako ima visoku termičku provodljivost (mnogi motori se prave od aluminjuma), radne komore bi morale biti izolovane.

peta

pre 9 godina

Benzinac u mestu dok ne spadne na obrtaje na leru.
Sad vozim dizela, dva minuta grejanja u garaži je sasvim dovoljno. Naravno ne preko 1500 obrtaja dok se motor ne ugreje

maksim po diviziji

pre 9 godina

"Senzori mere spoljašnju temperaturu i sistem prilagođava rad motora pa se smatra da je dovoljno da motor radi samo 30-ak sekundi pre polaska. Nakon toga može se započeti sa vožnjom jer će motor brže dostići radnu temperaturu ako je auto u pokretu, nego kada motor i dalje radi u leru, kažu u američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA)."

Dakle, pazite ovo, Agencija za zastitu sredine poducava o radu motora. U prevodu zele da kazu ne zagadjujte vazduh 3 minuta bez potrebe vec samo 30 sekundi....marketing

pera

pre 9 godina

@n6
a auti s euro 1 i 2 motorom imaju karburator i nemaju senzore,jel? Kapiram da hoces da se pohvalis da imas euro 3 motor al trenutno se uveliko voze euro 6 motori :)

Srbija pamti

pre 9 godina

Savet svim vozacima stavite karton ili leksan ispred hladnjaka i ugrejacete auto brze.Za to mora da vam bude ispravan sistem hladjenja.

peta

pre 9 godina

Za korsu c, zafiru, vektru c stisnite settings dugme na radio aparatu i držite 10ak sekundi dok ne čujete beep iz zvučnika. Potom par puta klik na BC i doći ćete do ekrana sa temperaturom. Vozim vectru c ali mi merač pokazuje tek preko 60 stepeni pa se u tom meniju vidi

dekičar

pre 9 godina

(mjns, 4. januar 2015 11:52)

Густине елемената и чистих једињења су карактеристичне константе али пошто зависе од температуре, саопштавају се заједно са температуром на којој су одређене.

Да би ово схватио прво мораш да знаш сва слова, па да читаш и пишеш (први разред основне).

sljaker

pre 9 godina

@megadeth hvala, @bole hvala uzecu ili cu ovu prvo da pojacam teh.alkoholom..
Pozz i dobru voznju zelim svim ljubiteljima voznje po snegu!

Живорад

pre 9 godina

Мотор се греје у току вожње, под малим бројем обртаја, све док вода не пређе пар прву црту. После се може возити нормално, али без пуног гаса све док се вода у потпуности не загреје.
Кажем вода а ради се о моторном уљу које је у пуној функцији тек када је мотор загрејан.

megatronman

pre 9 godina

@Dragiša; pametno napisao. Osim toga injection kod nekih auta će raditi malo brže kod hladnog motora i hladne vanjske temperature a ako je još i led na cesti, možete nekontrolirano otići u neželjenom pravcu (bandera). Meni lično je bolje da motor radi u leru pet minuta prije polaska. Radi se o Toyota Celica pete generacije.

zabrinuti

pre 9 godina

@vlad:
ja vozim vectru c caravan 1.9 150 KS. i ja imam webasto u autu, ali, za razliku kod tebe, moje grije rashladnu tekucinu u motoru i tako motor i brze grije i brze postize radnu tempreraturu
kako motor postize svoju radnu temp, webasto se gasi
upalim auto, i dok otvorim kapiju, isteram ga van i zatvorim, krecem polako
do izlaska iz grada imam oko 8 km
vozim se polako, nista velike brzine, jer turbina se stalno vrti, samo je pitanje koliko puni, jer se ne stiska preko 1.800 rpm-a
kada se postigne radna temp, vozi se normalno
da, trenutno je 334.000 km na satu, a auto je 2005 godiste

zex1

pre 9 godina

Ne voze svi iste automobile, da date ovakav savet. Moj je em automatik, uvek ga ostavim da radi malo pre nego sto krenem(leti krace) , em je na plin, tako da mnogo manje potrosi benzina dok prebaci... Dok sam vozio benzinca sa manuelnim bilo je dovoljno minut zimi...

yes,mama

pre 9 godina

@ vlad
Cisto za one koji ne znaju?..ok,da ti sad puno ne objasnjavam,evo onda nesto i za tebe,samo ako ti nije tesko;)
Webasto Standheizung-Funktionsweise-YouTube (sluzbeni video webasta)

Simić Miloš

pre 9 godina

Meni je otišao klip tako..
Auto na leru neka radi bar 1-2min.
Hladan auto i još temp. -15c je kobno zezanje.
Dok očistie sneg,led sa auta on će se u međuvremenu zagrejati.Na velikim minusima koristite dizel sa aditivima(onaj skuplji).

Jedino i najbolje grejanje po meni ima GOLF.
Auto mi se zagreje bukvalno za 5min.
happy new year

AC MILAN

pre 9 godina

Ja mog bmw-a 525d uvek zagrejem,radi nekih 5--6 min pre nego sto podjem.
Auto je 2006 god., i na instrumental tabli ne mogu da vidim koliko je temperatura...

Za dizela: na -10, 10 minuta grejanja, ali ne sve u mestu

pre 9 godina

Prilikom okvirnog obračuna koliko motor treba da radi u leru pre početka vožnje treba uzeti u obzir barem prvih 500 metara vožnje. Konkretno, da li je početak vožnje po ravnom ili po uzbrdici, koliko ima stajanja, odn. semafora, itd. Ako ste, na primer, stali na autoputu na benzinskoj pumpi i u restoranu duže od 45 minuta, a napolju je -10, onda vam treba barem 5 minuta grejanja motora u leru, i barem 2-3 minuta grejanja menjača i podsklopova prenosnika, a to možete da uradite i na parkingu benzinske pumpe, makar vozili napred-nazad. Kao ekstremnu, tehnološku ilustraciju, evo skraćenog fabričkog uputstva za Ladu Nivu za (ruske) niske temperature (npr. -30): upalite motor i pustite ga da radi u leru 1 minut, dok ulje u motoru ne postigne dovoljan pritisak/viskozitet; zatim krenite veoma lagano sa I stepenom prenosa u reduktoru (nasjporija brzina) i vozite tako 1 kilometar bez promene prenosa; nakon toga možete da isključite reduktor i da vozite normalno, ali prvih pola sata treba da izbegavate maksimalan broj obrtaja.

mimi

pre 9 godina

Ja zagrejavam kad je ovako hladno obavezno 5 do 10 min iako je benzinac iako pise da zbog izduvnih gasova ne treba to raditi jer se vodim logikom da ni ja kad ustanem iz kreveta ne mogu odmah natovariti dzak od 50 kila na ledja nego se moram prvo razgibati pa tako i motor. Na mesecnom nivou je to smesan izdatak, mozda dva tri litra benzina vise .Ovo pravilo posebno vazi za dizelase gde je obavezno grejanje pre prve voznje tog dana jer se time cuva motor i svi prateci sklopovi. Pitajte malo majstore koji se razumeju u problematiku a ne one koji filozofiraju da se radom u leru usporava dotok ulja u glavu i da se to najbolje postize voznjom na cold startu.

vlad

pre 9 godina

Neka svi koji su ubeđeni da je to dobro, pri -16 upale motor i odmah krenu. Po mogućnosti da odmah krenu uz neko brdo da se motor brže zagreje. Što takve vole mehaničari i zadovoljno trljaju ruke kada ih vide.

Djoshica

pre 9 godina

Nije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.

dzoni

pre 9 godina

Zagrevam.. Jer tako sam u mogucnosti. A moj cale ceo radni vek 40 godina je kad je zima cim ustane za posao u 6 ukljuci auto da radi na leru i da greje stakla.. vrati se da se spremi za posao,popije kafu i krene posle 20-25 min.

Iz prve ruke

pre 9 godina

Hladan cilindar, blok motora, ohladjeno ulje, gorivo, ohladjeni lezajevi, sve pravi otpor u hladnom startu prvih nekoliko minuta! Ne slusajte ove savete kakav god auto da imate! Minimalni broj obrtaja, 800-1000 u mestu nekoliko minuta je najmanje sto mozete uciniti vasem automobilu. Cilj vam je da motor radi na minimalnom broju obrtaja dok ne razbije ulje i ne razgreje ga! Gusto ulje ne prolazi istom merom kroz kanalice radilice ili bregaste, nema dovoljno mazanja i u velikim obrtajima vas motor nema dovoljno mazanja, dolazi do opterecivanja pumpe za ulje i motor naglo menja temperaturu u cilindrima usled trenja bez mazanja cime dolazi do neproporcijalnog zagrevanja. Nezagrejani motori mogu da polome klipnjacu, ili iskrive ventile, narisuju cilindar, okrzaju karike ili cak prezube kod zupcastog kaisa ako zaglavi bregasta osovina koja je zaduzena za podizanje ventila jer do gore nema dovoljno ulja! Zaboravite savet iz clanka i poslusajte moj savet.

tbm

pre 9 godina

Najbolje je zagrevati auto u pokretu....brže će se zagrejati nego u mestu, a negativnih efekata nema.
Jedino što ne treba odmah mnogo ubrzavati.....preterivati sa brzinom itd.

n6

pre 9 godina

Upravo tako...automobili sa euro3 motorom bez karburatora imaju senzore tj automatske sauhe...auto se greje 30sec. sve ostalo je trosenje goriva!

mile

pre 9 godina

Ulje u motoru se na ovom minusu steze i dok se motor ne zagreje nece biti ni dobrog podmazivanja zbog zgusnutog ulja, narocito preko 2.000 obrtaja. Zato bolje neka odradi u leru, pustite vi Amerikance. Njih da je briga za ekologiju ne bi terali 5,6 i vise hiljada kubika.

pitanje

pre 9 godina

Nisam iz Srbije,ali sam primjetio da u Srbiji vozaci imaju obicaj sjediti u autu sa ukljucenim motorom ,nevezano za zimu,to rade i na 19C kad nema realne potrebe ni za grijanjem ni za klimom.Pa me zanima cemu to??I koje je naucno objasnjenje toga ponasanja??Pritom govorimo o novim automobilima,vjerujem da stari imaju problem sa paljenjem.meni se to ovako sastrane cini poprilicno glupim i tehnicki nepismenim ponasanjem??

dragisa

pre 9 godina

Teorija je jedno a praksa drugo! Imamo hiljade teorija a samo jedan motor u autu koji treba da se postuje i pravilno odrzava. Ubrizgavanja goriva i elektronika jesu napredovali ali oni nisu motor vec prateca oprema.Motor ko motor je ostao skoro isti.Materijali od kojih je motor uradjen se razlicito ponasaju na niskim temparaturama i na visokim temparaturama.Radna temparatura motora je oko 90 stepeni sto znaci da tu daje svoj maksimum.Ako ga upalite i odmah opteretite velikim brojem obtraja znajte da vam taj motor nece dugo trajati a ako ga malo zagrejete u mestu pa ga lagano ubrzavate srazmerno podizanju radne temparature i na manjim obrtajima taj motor ce vas dugo sluziti bez problema! Da vam sad ne objasnjavam odnos tempatature rashladne tecnosti i ulja koje podmazuje motor i gradacije tog istog ulja.Neki ce ovo razumeti a neki nece.

slavensky

pre 9 godina

Znaci do zivotne sredine je? A to sto ti se ruke i noge tresu pa ne mozes normalno upravljati vozilom, to nista? I sigurno je bolje krenuti nakon 30 sek, kad motor ne zna ni 'de je, k'o ni ja :)

Aki

pre 9 godina

Vozim Jeep Wranglera Unlimited Rubicon 2013 2.8CRD automatic,opremljen za offroad(lift kit 4",35" Mud-Terain tires,vitlo...)Ja svako jutro pre polaska u firmu zimi dodjem do prozora kuce i pokrenem ga ,,remote start control,, preko daljinskog na kljucu,dok se on greje oblacim jaknu,kapa,rukavice,uzimam torbu i zavrsavam kafu,ulazim u kola pustim grejanje otvorim kapiju i vozim.
remote start control je stvarno pametna stvar moze se i ugraditi u vozila koja ih nemaju fabricki kosta otprilike 250€.

lo

pre 9 godina

Svaki motor na svijetu se najvise haba kad radi na leru jer tada ima najmanje podmazivanje uljem, kad tek upalite auto drzite gas na 1200-1300 obrtaja nekih 20-30 sekundi i onda krenite da vozite, vozite sledecih 500 metara po mogucnosti u drugoj brzini na 1500-1800 obrtaja, posle toga vozite normalno kao sto uvijek vozite. Ovo vazi za dizele, za benzince sve isto samo + 200-300 obrtaja

bakicar

pre 9 godina

Srbin zna sve i ne zanimaju ga misljenja eksperata iz Amerike. Eto ljudi kazu da im je ulje gusto i oni to malo zagriju, kao sto nalaze tradicija predaka i eto, gustina opadne. Gustina tecnosti se sporo mijenja, potrebna je promjena temperature reda velicine 1000 C ili promjena pritiska od nekoliko bara da bi se promjenila zapremina ulja za 1%. Povecan unutrasnji otpor motora zbog hladnog ulja je reda velicine desetine jednog procenta. Zato Srbine pali auto bez grijanja motora i odmah do biblioteke, knjigu u sake.

bane

pre 9 godina

Ne vidim razlog za raspravu - Nemac lepo naisao u uputstvu. Upališ i kreneš upravo da bi zagrejao auto. Piše i broj obrtaja do kojih da vozim auto koji je hladan. Samo mi još nisu napisali kuda da idem. Jedino što moram priznati , nije Yugo. A probajte u normalnoj zemlji da zagrejete auto u leru i imate prijavu savesnih komšija - sa razlogom.

ljuba jtd

pre 9 godina

Cim ustanes iz kreveta jer mozes da trcis. Ne mozes. Tako da i auto mora da se zagreje kolko tolko. Dva tri minuta radi pa podjes lagano

E30

pre 9 godina

Mene ne zanima šta ovde piše, kad je napolju hladno,ili teški minus kao ovih dana, ja ujutru upalim auto, odem u kuću spakujem se, spremim i posle 15-ak minuta auto zagrejan unutra toplo i milina!

Danas je 2015, a ne 1960 !

pre 9 godina

Za sve koji zagrevaju auto u leru savet : ne sipajte zimi SAE 30, to je za traktore ! Sipajte neko malo modernije ulje, pise u prirucniku za auto kakvo ! A ako vam se ledi sofersajbna, ponesite od kuce 2l vrele vode, u plasticnoj flasi, stavi je ispred volana i ukljucite ventilator da duva preko tople flase. Rad motora u leru steti i motoru i komsijama u stanovima iznad parkinga koji moraju da udisu vas kancerogeni dizel ! Mozda su i vasa deca medju njima !

aleksandar

pre 9 godina

Ako, nedajbože, pročitate uputstvo proizvođača videćete da treba da upalite kola i krenete. Ne prelazite 2000 obrtaja dok ne krene da se greje. Na leru ga možete grejati 15 minuta i kazaljka temperature se neće ni mrdnuti. Bar kod komon rejl dizela. Al šta znaju oni (inženjeri) kako treba.

Dragan

pre 9 godina

Zvanicno upustvo u servisnoj knjizici novih dizela pise da je stetno zagrijavanje u mjestu kao i rad na velikim obrtajima dok je hladan motor.Takodje pise da auto svoje perfomanse najbolje postize u toku voznje a ne zagrijavanjem u mjestu.

My way - sa periferije Beograda

pre 9 godina

Imam reno klio 1.5 dci. Zimi ga grejem 10 minuta,leti 3. Uvek kad stanem u dvoriste pustim da odradi 1 minut zbog turbine u leru. Kad vozim kratke relacije primer - na pumpu,pa na trafiku pa do pekare po hleb- sveukupno 5 km voznje nikad ga ne gasim izmedju tih relacija.Kratke relacije ubijaju auto i ja ih produzujem sto vise mogu.Necu da palim gasim auto na svakih 3 minuta jer zelim da mi duze traje. Toliko mi auto malo trosi da je sramota da kazem. Ovo leto kad sam se vracao sa mora bio sam strasno premoren ali nisam uspeo na Zabljaku da nadjem prenociste pa smo prespavali u kolima ja i devojka. Za 5,5 sati rada na parkingu (po bord kompjuteru) potrosio je 2 litra goriva. Smesno mi je da ga gasim izmedju trafike i pekare koje su 2 km udaljene jer mi se vise haba i trosi akumulator,alnaser i alternator na to drndanje nego sto potrosi za 5 minuta dok ja cekam red da kupim hleb. Mislim da su ovi dobronamerni saveti iz fabrika nista drugo nego kontra saveti da bi se ljudima sto vise kvarila kola jer je pitanje koliko dugo ce trajati automobilska industrija i nafta,pa daj se sto vise para zgrne na delove. Mozda sam i ja teoreticar zavere,ali svejedno,tako cu i dalje raditi koliko god slatke stvari pisale na internetu jer ne verujem nikom sem svom dzepu! Auto grejem u svom dvoristu,komsije sve poznajem ceo zivot i nema teorije da me neko prijavi sve i da dodje takvo vreme i zakon.Sve najbolje strucnjaci nemojte se truditi da me pljujete ne doticu me nikakva filozofiranja :)

perica

pre 9 godina

Vozim "savremena" kola. Ali definitivno, dok je motor hladan, automatski sauh cini da automobil "čupa" i na leru, tako da je neophodno obuzdavati ga kočnicom. Sad, to u sadejstvu da večito neočišćenim beogradskim ulicama punim leda doprinosi proklizavanju.
Tako da je definitivno zagrevanje motora dobro po zdravlje, ne toliko motora, koliko vozača.

zamrznut

pre 9 godina

Ja bih molio da mi neko objasni sta uraditi u sledecoj situaciji bez zagrevanja auta u mestu.
Dolazim do kola, auto zavejan i najbitnije sva stakla zamrznuta, ne vidi se nista.
Ako ne upalim motor i ne pustim grejanje stakla mogu da struzem satima bez nekog efekta.
Dok sa ukljucenom ventilacijom i klimom, koja isusuje vazduh i potpuno odmagli sva stakla, vec posle 5-6 minuta led sa sofersajbne pocinje da popusta i lakse se skida.
I svi koji ce savetovati sprej za odmrzavanje stakala nek razmisle sta je stetnije po atmosferu, 15ak minuta rada motora u mestu ili konzerva tog spreja...

Milan

pre 9 godina

Nov auto.sinteticko ulje.palim.krecem.neko pominje habanje.habajte stvari a ne sebe ionako nas stvari nadzive....
(pera, 31. decembar 2014 13:24)

Isključivo zbog takvih kao ti ja nikad ne kupujem polovni auto, jer ne znam kakva ga je neznalica ganjala i pod kakvim uslovima. A ljudi su kod nas budale što daju toliko para za polovne automobile. Nije sve u godištu i kilometraži, ovakvi rizici dodatno umanjuju cenu. S obzirom na nemogućnosti kontrole servisa i vozila trebala bi da je 30% niža od cene van, umesto da je obrnuto.

Laki (je malo nervozan)

pre 9 godina

Slazem se da su karburatori postali egzotika!
Da je kod direktnih ubrizgavanja malte ne "sauh" nepotreban!
Ali sta ce mo s turbinama?
One se hlade i podmazuju s uljem, a kad je motor hladan, ista se i greje s uljem!
Prema tome, do zakljucka dodjite sami!?
A pri tome ne mislim samo na turbo dizelase, vec akcenat stavljam na poslednju generaciju turbo benzinaca!

Joca 011j

pre 9 godina

Kao i uvek, pitanje je prioriteta: da li nam je prioritet zdravlje i dugotrajnost motora ili naš komoditet.
Ako prvo, nesumnjivo je da treba motor malo zagrejati u mestu pre opterećivanja. Argument koji je naveden, da se motor brže zagreva pod opterećenjem, važi samo ako nam je komoditet primaran.
.

fandjo

pre 9 godina

Ja grejem motor i leti. Ne zbog karburacije i ubrizgavanja, vec zbog toga sto delovi motora moraju da postignu odredjenu temperaturu ( ne mora radnu ) kako bi lakse podneli sile naprezanja do kojih dolazi pri pokretanju vozila. KOnacno, ako je motor hladan, 30 sekundi je potrebno da ulje iz kartera stigne do svih delova. Dakle, ako krecete odmah, ne kvari se motor, ali mu se malim zagrevanjem produzava vek pune efikasnosti.

neko

pre 9 godina

Neverovatan broj doktora se javlja ovde da objasni svoje disertacije .
Mi smo narod poznat po tome da volimo da se pravimo duplo pametniji nego sto jesmo .
Kod nas ce po svemu sudeci tek 2050 ljudi nauciti da se automobil ne zagreva ( u mnogim EU zemljama je zabranjeno i kaznjivo jer je besmisleno raditi isto ) .
Ne znam odakle vam teorija o guscem ulju koje vrsi pritisak na dihtunge i karike , a kao omeksalo vrsi manje a u pitanju je ista kolicina , zaista smesno i pitam se da li ste uopste ucili fiziku .
U Srbiji se jos uvek ''formiraju baterije '' za mobilne telefone i ako su nikl-kadmijum baterije izbacene pre 10 i vise godina iz upotrebe .

Nenad

pre 9 godina

Ja volim kada je ekstremno hladno da poranim i upalim auto jednim ključem, izađem a zaključam drugim. I posle 20 minuta se vratim i ulazim u otopljen i zagrejan auto spreman za vožnju.

Dr House

pre 9 godina

Sam auto vam kaze sta je dobro za njega! Honda se upali na -20 bez verglanja ikakvog, radi u leru 15-30 sekundi i krece bez dodavanja gasa. I kad je vruca krece bez problema na ler gasu (700-800 obrtaja)a kad je hladna (1300 obrtaja) cupa bez gasa i samo menjas brzine i tako vozis 1-2 km.Ovo moze biti problem samo ako se odmah spustas niz zaledjenu ulicu, planinu. Kad broj obrtaja padne na 1000 pocnes da dodajes gas ali ne preko 2000 obrtaja jos 2 km i posle vozis normalano. Tada vec greje kao luda i to je znak da je motor potpuno zagrejan, jer nema merac. Verovatno nema zato sto ti nije ni potreban, zar ne. Inace kad kontrolisem ulje na velikom minusu ono i dalje klizi po sipci tako da ne znam o kakvoj gustini pricate.

Grof

pre 9 godina

Pa fozio sam Ficu Punta i sada vozim Grande punta. Sva tri auta sam kao nove kupio. Procedura je uvek bila sledeca. Auto se upali, izadje se iz njega i cisti se zneg. Posle dva do tri minuta seda se i vozi. Auto se prvih desetak kilometara ne vozi preko 2000 2500 obrtaja. Lagano mu se menjaju brzine i to je to. Nikada nisam imao problem zimi sa ni jednim mojim vozilom. A uvek sam vozio i kada je bilo minu 20. Najlepsi osecaj je u FICKU kada moras da kada zaporavis da ukljucis grejanje i u toku voznje pomeris klepnu desnom rukom koja se nalazi ispod zadnjeg sedista. I Auto pocne da se greje posle 15 minuta :). Nije mi smetalo to nikada i uvek se setim kada sam vozio neke drugarice i to uradio a dosla mi ruka izmedju njenih nogu ona se totalno zbunila spremila se da mi svasta kaze a onda je ukapirala sta sam radio. Sada je direktor jedne kompanije i uvek svojim soferima prica tu anegdotu.

DinoNYC

pre 9 godina

Prvo, sretna Nova 2015-ta redakciji B92 i vasim citaocima.
Sto se tice teme, mojih par obzervacija:

Broj 1.
Navodi da time sto ce necije auto raditi u mjestu par minuta, mi nekako "ubijamo" planetu, su malo disproporcionalni, a i sarena laza kad uporedimo cinjenicu sta radi teska i energetska industrija po svjetu, koliko avio saobracaj utice na ozon itd.

Broj 2.
Tvrdnje kako "modernim motorima" ne treba to zagrijavanje od 2-3 minuta, te kako se cak preporucuje da krenu odmah po paljenju su marketinski trik i zelje proizvodjaca automobila da ih se vidi kao "zelene" i "prijatelje planete".

Njima/proizvodjacima ide na ruku da tako nesto zvanicno kazu (marketing), a ako nisu u pravu pa vam motor traje 30% manje vremenski nego sto bi trebao-njima je opet dobro jer vam treba novi dio/motor/auto;

3.
Kao sto napomenu neko od komentatora, princip rada bazne mehanike motora se nije promjenio i normalno je da motor treba zagrijati par minuta dok ulje ne dobije temperaturu i vecu tecnost/vizkozitet i da prvih par kilometara ne trebe forsirati motor (a ni mjenjac, pogotovo automatski).

Ja svoje auto svako koje sam imao upalim i pustim par minuta (zimi duze, ljeti manje) da se ugrije i da mu (auto)sauh se iskljuci i onda krenem polako. Ja pazim njega - on pazi mene. Nikad mi nisu bili jasni (a vidjam ih) ljudi koji u po zime upale ujutru auto i nakon 5 sekundi udare gas kao na trkama. Ja od takvog (da znam) nikad auto kupio ne bih.

...

pre 9 godina

rekose nama strucnjaci iz zastite zivotne sredine...kao kad bi ja savetovao nasu da lansira odma satl,sta ce njima pripreme od po pola sata,ma odma stiskaj dugme covece...

Simić Miloš

pre 9 godina

Meni je otišao klip tako..
Auto na leru neka radi bar 1-2min.
Hladan auto i još temp. -15c je kobno zezanje.
Dok očistie sneg,led sa auta on će se u međuvremenu zagrejati.Na velikim minusima koristite dizel sa aditivima(onaj skuplji).

Jedino i najbolje grejanje po meni ima GOLF.
Auto mi se zagreje bukvalno za 5min.
happy new year

Realno

pre 9 godina

A gde su bili ti strucnjaci i Vasington post kada je potpisivan Kjoto sporazum o smanjenju emisije stetnih gasova za 5% koji je SAD odbila da potpise?

sale

pre 9 godina

obicna laz! u americi K odavno poznato da se objavljuju studije necega sto vece kompanije zele da vide u buducnosti, a to je da ako ne grejete auto brze ce se kvariti i to je cinjenica. Dakle, slobodno ignorisite ovj clanak

Ha,ha, Audi dizel, BMW dizel !!!!

pre 9 godina

Srbi ne samo da greju automobile nego ih ni ne gase ako staju negde krace da urade nesto jer "dizel voli da radi "!

budimir trajković

pre 9 godina

Ja svako jutro sačekam 2-3 minute kad upalim svoj motor. Za to vrijeme stavljam rukavice i namjestam kacigu. Osjetim po zvuku rad motora kako se mijenja a motor je 2010 godište .

Igor

pre 9 godina

Kao neko ko je u sredjnoj skoli i fakultetu ucio o SUS motorima,mogu da kazem sledece. Motor treba zagrevati u mestu! Par minuta sasvim dovoljno,pa lagana voznja. Svi kruze oko razloga a niko da ga pogodi, te ne sme se zbog zagadjenja, te najbolje se zagreva u voznji, te ima ili nema karburator, te gusto ulje na minusu. Nista od navedenog nije glavni razlog. Pri ekspanziji tj radnom taktu motora temperatura u kompresionom prostoru je vise stotina stepeni. Tolika temperaturna razlika u odnosu na blok motora i ostale delove moze dovesti do pucanja bloka motora a najcesce glave motora i to u najosetljivijem delu izmedju ventila motora. Takodje se svi delovi brze habaju pogotovo ako se krene odmah u ostru voznju. Zato vam oni to i savetuju, cesci kvarovi, fabrikama vise love u dzepu. Dakle zagrevajte par min u mestu, lagani start bez visokih obrtaja (jer se pri visokim obrtajima oslobadja vise energije i temperature naglo, a potrebno je postepeno).

GORAN

pre 9 godina

Citam i ne verujem..na -17 pokrenes motor i po gasu?cc.Naravno da ces da pustis da motor odradi bar 2-3 min u leru.U tom trenutku na celu klipa temperatura oko 1000c a svi ostali delovi i ulje hladnikao led.A to Nemci sto ne zagrejavaju auta u mestu i odmah pice po gasu?Moze im se ,posle pet godina menjaju aute a ti automobili dolaze kod nas nesrecnika..Ajd uzdravlje i Sretna vam Nova Godina!!!

Bre

pre 9 godina

Vozim Astru G 2002, 1.8 benzinac, auto upalim, pustim muziku, vezem pojas i krecem, auto imam od 2004-te godine i niti jedne zime mi nije pravio problem a osim malog i velikog servisa i plocica menjan mu je zadnji levi zmigavac i crevo koje ide u mali hladnjak, za tih 12 godina koliko je kod mene prešao 205000 km na satu 286000, ulje shall 10w 40, zamena ulja i filtera na 8000, sedi, pali, vozi, sto ga manje pazis i cenis to te vise sluzi, komsija ima lagunu 1.9 dci 2005, 170000, prosle godine ispod haube zamenjeno sve osim posude za vodu, a on i dan danas ima obicaj da ga greje pa vi vidite. Pozdrav i ne shvatajte ovo kao hvaljenje opela i on je samo parce lima kao i svaki drugi auto za mene!

NoName

pre 9 godina

Uvek kupujem novi auto vise srednje klase. (poslednja dva su Peugeot 407 i 508), kada citate uputstvo u njemu jasno pise da se neceka zimi da se auto zagreje, da to nije preporucljivo i da je bolje odmah da se vozi. Ko veruje u teoriju zavere slozicu se sa njim da su to napisali da bi se pre kvario i vise bio na servisu. Medjutim, ni jedan auto nikada nije bio na servisu zbog tih stvari i to je cinjenica. Oba automobila su benzinci, jer ne volim dizele. U kola se apsolutno ne razumem, jedino umem da odem u ovlasceni servis kada imam problem, ali zbog hladnoce nikada nisam imao problema. Uzivajte u kolima jer ste vi kupili njih, a ne ona vas !!!

Ilija Pevac

pre 9 godina

Motor se brze zagreva pod opterecenjem i to stoji. Medjutim dok se ulje ne zagreje nema pravilnog podmazivanja i dolazi do povecanog habanja tarucih povrsina. Ako se zuri onda prvih par minuta u manjim obrtajima i nizim stepenima prenosa...
Posle 20 godina u garazi pokazalo se kao najbolje

dekičar

pre 9 godina

(mjns, 4. januar 2015 11:52)

Густине елемената и чистих једињења су карактеристичне константе али пошто зависе од температуре, саопштавају се заједно са температуром на којој су одређене.

Да би ово схватио прво мораш да знаш сва слова, па да читаш и пишеш (први разред основне).

Slobodan

pre 9 godina

Ovakve savete, naravno, slusajte samo ukoliko zelite da radite generalnu posle 2 godine. U suprotnom, zagrejte auto na minimalnim obrtajima i ne preko 2500 obrtaja (benzin) dok ne postigne radnu temperaturu.

krekson

pre 9 godina

Jednom prilikom pre par godina kada su bili ledeni dani dvadesetak dana -20C, presao sam 20-ak km sa skodom fabia 1.9sdi. Voznja je bila pola pola autoput-grad. Auto sluzbeni sto podrazumeva malo zescu voznju.. nakon toga sam stao da curin jugo palim drndam nekih pola sata, dok je fabia konstantno radila. Nakon uspesnog majstorluka vracam se u misleci topao auto, gde ulazim u hladnu kabinu i radnu temperaturu otp 30C. Auto se ohladio na leru. Nikad mi to nije bilo jasno, inace vozim benzince koji na leru pri guzvi u gradu pale hladjenje motora pri temp ispod nule.

betmen

pre 9 godina

Vozim auto na sekvent plin. Po ovim temperaturama, ako krenem 30 sek po paljenju, prebaci se na benzin posle 3 km (sto izadje 4-5 min), a ako sacekam 5 minuta na leru, cim krenem prebaci na plin. Ili u narednih 100-200m. U prvoj opciji vozim leden auto, koji pocne da greje kabinu tek kad prakticno stignem do posla,. Pritom, mislim da vise benzina spalim pri takvoj voznji, nego kad sacekam na leru. Znaci manje zagadjujem :) To sto u tom slucaju potrosim vise plina ne pogadja ni mene ni planetu.

па један одрао

pre 9 godina

Srbin zna sve i ne zanimaju ga misljenja eksperata iz Amerike. Eto ljudi kazu da im je ulje gusto i oni to malo zagriju, kao sto nalaze tradicija predaka i eto, gustina opadne. Gustina tecnosti se sporo mijenja, potrebna je promjena temperature reda velicine 1000 C ili promjena pritiska od nekoliko bara da bi se promjenila zapremina ulja za 1%. Povecan unutrasnji otpor motora zbog hladnog ulja je reda velicine desetine jednog procenta. Zato Srbine pali auto bez grijanja motora i odmah do biblioteke, knjigu u sake.
(bakicar, 01. januar 2015 09:19)

Јутро. 1. јануар. Напољу кажу да је било у току ноћи -20. У гаражи на полици стоји кантица са пола литре уља Селениа 20К САЕ 10w40. Пробао да видим како изгледа уље. Гушће од меда. Једва цурило. Мора да сам био на Венери пошто да би се густина променила потребно је да се температура промени за 1000 степени. Што се тиче упутства и шта у њему пише и за то су наши стари нашли працу реч: "И на тараби пише свашта."

Стопер

pre 9 godina

Znam da je off topic ali da napišem. Promenio sam par proizvođača tečnosti za pranje vetrobrana,auto mi je garažiran,a stalno mi smrzava tečnost.. Koji -22'c sve je laž sa natpisima na ambalaži. hladnije od -10 nije bilo. A svi baloni su kupljeni kod renomiranih pumpnih stanica..

dejan

pre 9 godina

za motore u automobilima, ler gas je nesto najgore i leti a pogotovo zimi. U fabrickim upustvima za odrzavanje interval malog servisa je kraci ako motor radi vise u leru. (taxi npr).

shomi

pre 9 godina

I opet dolazimo do starog zakljucka da je najbolje nesto izmedju. Dakle, pogresno je da motor radi 10-15 min na leru, za to vreme dok je hladan odredjena kolicina goriva ne sagori pa se mesa sa uljem i tako vremenom razredjuje ulje itd, a sa druge strane, hladne delove agregata (klip. karike, blok itd) treba pustiti sa udju malo u svoju "toleranciju" ali za to nikako nije potrebno 10-15 min rada u praznom hodu.
Zakljucak je da je 2-3 min sasvim dovoljno vreme za "zagrevanje" a nakon polaska, motor ne treba izlagati naglim ubrzanjima i velikim opterecenjima dok ne postigne radnu temperaturu...

stefan

pre 9 godina

slažem se da možda i nema potrebe grejati auto u mestu, ali razmišljajte ovako...Nek probudi vas neko ujutru na -10, -15 i nek vas natera da trčite..to ne bi bio šok za vas? naravno da bi to loše uticalo na vaše zdravlje, ali kad biste seli 5 min, popili kafu...to bi već bilo malo lakše zar ne? e sad će svi reći, poredis glupu gomilu gvožđa sa čovekom...lupas...ok možda ste i u pravu, ali kad god sam u mogućnosti da malo ugrejem auto u mestu to i uradim, ne pola sata već par minuta, nakon toga lagana vožnja...ali zato moj auto(star 16 god) noćas pali na dodir ključa a zetov(star 7 godina, koji se vozi bez neke posebne pažnje, a i bez grejanja ujutru) bogami jedva je upalio...ako hoćete da vaš auto služi i ne ostavi kad je najnezgodnije ne radite mu ono što ne biste voleli da urade vama...možda lupam, ali me moja sklopocija još dobro služi i ne planiram da menjam recept...srećna nova godina svima

sone

pre 9 godina

U Srbiji svi sve znaju a po najvise o fudbalu i automobilima???Elem, proizvodjaci automobila moraju da imaju posla pa vam zato i preporucuju sve te "pametne" savete u vezi jutarnjeg (ne)zagrevanja motora kod svojih automobila.Izdrzace svaki auto sve te muke samo je pitanje koliko ce dugo takav motor potrajati?Rekoh, proizvodjaci vozila, delova za vozila i mehanicari moraju od necega da zive, a to im zasigurno nece uspeti sa "kvalitenim" a uzgred i jeftinijim vozilima , materijalima od kojih su ista napravljena, a narocito nece ako se vasa vozila ne kvare.Par minuta u leru bez obzira na godisnje doba, nece naskoditi bas nikom' a godice motoru vaseg vozila. Zapamtite, najbolji stepen iskoriscenja ima samo motor koji je zagrejan na radnu temperaturu jer se svi materijali od kojih je napravljen motor automobila na hladnoci skupljaju, a na toploti sire.Mislite o tome.Hvala.

Megadeth

pre 9 godina

@Stoper: možda nije zaledila tečnost već sam vrh brizgaljki na kom jse zadržala tečnost (voda) pa tečnost za pranje vetrorana ne može da prodre. Dodatno postoji šansa da su ti dovodna creva popustila negde tako da pumpa lakše "probija" na tim mestima nego na brizgaljkama koje su zapušene.

Nnovak85

pre 9 godina

Ja praktikujem da krenem nakon 2,3 minuta kad upalim auto. Desavalo se ako odmah krenem da se auto ugasi. Inace vozim opel corsu 1.3 dizel 2008 godiste koji je katastrofa sto se tice grejanja. Auto bukvalno mozete pola sata drzati u leru i zagrejace se minimalno. U voznji se svakako brze greje. Najgore od svega je sto auto cak ni nema merac temp rashladne technosti, nego po grejanju mozete tek osetiti koliko se zagrejao, orjentaciono.

Damir

pre 9 godina

Ako, nedajbože, pročitate uputstvo proizvođača videćete da treba da upalite kola i krenete. Ne prelazite 2000 obrtaja dok ne krene da se greje. Na leru ga možete grejati 15 minuta i kazaljka temperature se neće ni mrdnuti. Bar kod komon rejl dizela. Al šta znaju oni (inženjeri) kako treba.
(aleksandar, 31. decembar 2014 13:07)

Ne možeš ti, druže, objasniti ljudima da se neko ozbiljno pozabavio ovom problematikom, pre nego što je to napisao u korsiničko uputstvo. A i ko će čitati to korisničko upustvo - prvo što to uopšte nije mačo ("eeeej, ja da čitam nešto što tamo neke b****le pisale, pa valjda ja bolje znam"), a drugo, aj u sto marke da nema ni 5% vozača koji bi pročitali i razumeli bilo uputstvo na engleskom, bilo na nemačkom.
Vidiš ti o čemu oni pričaju, o "gustom ulju" (u eri sintetičkih ulja, čiji se viskozitet vrlo malo menja sa promenom temperature), pa onda porede auto sa tim kako se ONI (ljudska bića O.o) osečaju ujutro, pa onda potpuno prenebregavaju činjenicu da u tom istom korisničkom uputstvu jasno piše da dok motor ne dostigne radnu temperaturu, ne treba prelaziti 2000 RPM, itd itd... Ne vredi ti da u zemlji Srbiji spominješ inženjere, kad su ovde svi doktori! (a nijedan nije otvorio ordinaciju...)

doki

pre 9 godina

rad motora u leru je štetan po motor.to će vam reći svaki iole dobar inžinjer termodinamike,a naročito je štetan kad je motor hladan.
najbolji režim rada za motor je vožnja pri malom broju obrtaja i to je bitno pri zagrevanju-voziti lagano....
naravno da se hladan motor ne sme opteretiti ali je skoro ista greška pustiti hladan motor da radi nekoliko minuta u mestu.
Zato npr HDI motor 2.0 ima webasto za brze zagrevanje hladnog motora i time se produžuje vek motora,što je i u praksi dokazano jer ti motori prelaze i po 800000km bez generalne.
Naročito benzinski motor koji ima automatski saug ne bismo trebali da grejemo u leru jer dok je hladan radi na većem broju obrtaja...isto taj broj obrtaja u laganoj vožnji ne predstavlja motoru nikakav problem.
Zato upalite auto i krenite tog momenta,ali nežno koristeći papučicu gasa

Srbija pamti

pre 9 godina

Savet svim vozacima stavite karton ili leksan ispred hladnjaka i ugrejacete auto brze.Za to mora da vam bude ispravan sistem hladjenja.

Zare

pre 9 godina

Ovde jednu stvar previdjaju naši majstori. Ukoliko je ulje originalno i odgovara specifikacijama ono i da stoji napolju a ne u motoru mora do bar -30 da bude potpuno isto kao i da je temperatura iznad 0. Prema tome, ne postoji "gusto ulje" u motoru koje treba da se zagreje da bi se razredilo. Jedini valjan razlog zbog koga valja malo stajati u mestu je da se sva stakla lepo odmrznu i odmagle da ne bi kao mnogi auto vozili kao tenk gledajući kroz jednu rupicu i tako dovode u opasnost druge i sebe. Pozdrav.

Dusan

pre 9 godina

Moj dizelas primecuje razliku kada ga palim na +30 ili na -10. Pa smatram da je pametnije sacekati 2-3 minuta cisto da se ulje zagreje i procirkulise kroz sve delove.Ameri svoja auta u proseku menjaju na 3-4 godine ako ne i cesce, sto se mene licno neka ga pale kako god hoce...

JOJKE

pre 9 godina

DA ZAKLJUČIM TEMU (ako nemate ništa protiv)

REŠENJE JE:

@Boost
Danasnji motori imaju protok ulja od oko 70l/min, tako da 4 litra ulja iz kartera prodju 16 puta za minut, tj. na oko 4 sekunde karter biva obnovljen sadrzajem koje vec ima vecu temperaturu i protocnost.


@Bata
Naveli ste hladnu kabinu kao razlog zagrevanja vozila kod starijih vozila a niste pomenuli da starija vozila ne koriste sinteticka nego mineralna ulja koja se sgusnjavaju pri niskim temperaturama i ta treba cak i nekoliko minuta da dodje do podmazivanja svih delova motora


@JOJKE tj. FIAT-ova uputstva
Iz tog razloga, savetuje se da se ODMAH (velika slova dodao ja) krene, lagano, izbegavajući velike brzine. Na taj način motor će se brže zagrejati.

To praktično znači, bilo LETO ili ZIMA, "upališ" makinu, sačekaš 10-ak sekundi (par pogleda po instrumentima i retrovizorima) i krećeš u laganu vožnju par minuta i onda radiš sve normalno.

PS

Kada se otvori hauba motora pogledom pronađite kotur koji je obično narandžaste ili crvene boje, slobodno podignite i leti i zimi (to je šipka-sajla za kontrolu količine-zapremine ulje), videćete da je situacija ista, tj nema NIKAKVIH ZGUŠNJAVANJA. Proverite. Danas je 2015 g. Odavno nema u Srbiji automobila koja su vozili "Tihi i Prle".

Pisano za one koji nisu TVRDOGLAVI i za one koji su BILI TVRDOGLAVI pa su se prosvetlili, pa posle toga to ne žele da budu više.

zoran

pre 9 godina

Osnovni razlog je dugovečnost najvažnijeg sklopa na svakom automobilu - motora. Hladan moror, nezagrejan znači i hladno i gušće ulje, koje još nije "razbacano" na svim delovima koje treba da podmazuje. Ako motor odmah "opteretite" vožnjom, hladnog i nepripremljenog, on će se više i brže habati. Naravno da Amerikance to ne zabrinjava puno, jer oni u ogromnoj većini auto menjaju i pre nego što upotreba ostavi traga na njemu.
Takođe je bitno zbog - potrošnje. Potrošnja je veća kada je motor hladan, tj kada nije postignuta radna temperatura. Automobili koji imaju pogon na benzin i TNG su posebno osetljivi, pogotovo oni sa starijim sistemom za ubrizgavanje gasa.
Dakle, tekst je koristan i tačan, ali samo delimično.

Dragan

pre 9 godina

Svako jutro upalim auto i odmah vozim kakva god da je temperatura! Na satu mojih kola stoji 650000 km i to sve na taksiju, pola u Minhenu a pola ovde po Beogradu! Kakvo grejanje u mestu, pa daleko vecu stetu nanosite motoru kada to cinite, a i porediti masinu sa sobom je jos veca ludost! Ne robujte kolima, ona postoje da vama sluze, a ne vi njima!

qwq

pre 9 godina

jedno je sta ljudi misle, a drugo je sta fabrika propisuje.
naravno u srbiji niko ne cita uputstvo za koristenje i u njemu pise da NE TREBA grejati auto u mesto na niskim temperaturama

sad za pobornike raznih zavera stvarno nemam odgovora

Brane212

pre 9 godina

Lupetaju gluposti. Motor se ne zagreva zbog karburatora nego zato da se ulje u njemu zagreje i dobije bolje sposobnosti mazanja, pre nego što počne ozbiljnije opterećivanje motora, pa se tako minimizuje habanje delova ( ležajevi, karike klipova, košuljice cilindara itd).

Pored toga se i delovi usred povišenja temperature rastežu i deformišu, pa im je ovakav odmor dobrodošao, da se približe predviđenim, optimalnim tolerancijama i tako omoguće ulju da stvori film optimalne debljine.

Harun Al Rašid

pre 9 godina

Procedura za paljenje auta u hladne dane: 1. ubaciš ključ u bravu, okreneš, a zatim cimneš jako vrata, pošto postoji mogućnost da se ona guma na vratima zaledila. 2. Uđeš u auto, sedneš i šapatom izgovoriš dve tri reči, nešto u stilu "molim te, nemoj sad da me izdaš". 3. Izvučeš sauh maksimalno, pritisneš kvačilo, okreneš ključ i ako upali dodaš gas da bude minimalno oko 2,5 do 3 hiljade obrtaja. 4. Na vetrobranskom staklu napraviš mali otvor u snegu i voziš.

shone

pre 9 godina

Nije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.
(Djoshica, 31. decembar 2014 12:20)

Apsolutno sve tacno! Da je tako kako kazu ovi "istrazivaci" ne bi bilo razlike u zvuku motora kad je hladan i zagrejan. Ja cekam da mi obrataji sa 1200 padnu na 750 i tada krecem, sto je otprilike 1-2 min, zavisno od hladnoce, i tada ga ne teram vise od 2500rpm dok ne osetim da duva toplo , tj.ne pocne da greje. A na plin se prebaci kad tecnost dostigne 25stepeni...

snikers

pre 9 godina

Kad pročitam komentare tipa u uputstvu piše paliti i vozite. Pa šta inžinjer zna, Srbin je pametniji....
U istom tom upustvu i tehničkim karateristikama ja pročitam i kolika mi je potrošnja i ako živim n NBG-u gde nema uzbrdica potršnja je ipak veća i u idealnim vremenskim uslovima.
Upaliti i odmah krenuti po ovako hladnom vremenu je glupost. Motor ipak treba malo razraditi pa krenuti.
Ovu tvrdnju iz uputstva razbiću na svakom uporednom testu.
Još nešto drugo je kad čovek ima svoje natkriveno parkiking mesto i još drugačije ja kad ima svoju garažu a još drugačije je kad ima garažu koja se greje, a sasvim je različita priča kad vam auto stoji napolju.
Da ne pričam gluposti ovi u Sibiru ako hoće da voze auto malte ne 24h im radi motor.

Aleksandar

pre 9 godina

Startovan motor ce raditi, kretao se automobil ili ne. Tako da nema smisla stajati u leru. Jedino sto se u startu malo laganije vozi.

maksim po diviziji

pre 9 godina

"Senzori mere spoljašnju temperaturu i sistem prilagođava rad motora pa se smatra da je dovoljno da motor radi samo 30-ak sekundi pre polaska. Nakon toga može se započeti sa vožnjom jer će motor brže dostići radnu temperaturu ako je auto u pokretu, nego kada motor i dalje radi u leru, kažu u američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA)."

Dakle, pazite ovo, Agencija za zastitu sredine poducava o radu motora. U prevodu zele da kazu ne zagadjujte vazduh 3 minuta bez potrebe vec samo 30 sekundi....marketing

Dosljak

pre 9 godina

Ja grejem motor i zimi i leti, to sam nasledio od caleta, 75e je kupio novog kadeta, u upustvu je pisalo da se krene kada postigne radnu temperaturu, jos ga ima sa 750 000 km. Naravno, danasnji motori se razlikuju.

dejanpd

pre 9 godina

Apsolutno se slazem sa svima koji tvrde da motor treba na kratko ugrijati prije polaska, te obavezno voditi racuna da u prvih par kilometara izbjegavaju visoke obrtaje, narocito kod turbo motora, ali i obicnih, atmosferskih. Turbina se podmazuje uljem iz kartera kojem treba mnogo pritiska, ali i topline da se usled zagrijavanja kvalitetnije rastalozi i dopre do same turbine, naravno podmazujuci korektno i ostale dijelove motora. Dakle, minimum minut-dva leru, pa na nizim obrtajima i laksom rukom na rucici mjenjaca prvih nekoliko kilometara i vas auto ce vas dugo radovati. Sto se tice okoline i zagadjenja to je druga prica, ako vam je do ekologije vozite bicikl, jako je zabavno na snijegu. O Amerima i njihovoj zastiti okoline nemam komentar, osim: hahahaha, haha

rsv

pre 9 godina

Vidim da ovde gomila ljudi kao glavni razlog zasto ne treba odmah ujutro krenuti u voznju je taj sto je na minusu ulje u motoru "gusto kao med". I to jeste tako ali samo kod manje tecljivih ulja kao sto je 15w40 i to na nekoj temparaturi -20 ili nize . Gotovo svi noviji auti koriste ulja kod kojih je prvi broj 0 ili 5 sto znaci da su ta ulja izuzetno tecljiva na niskim temparaturama i da prica o razbijanju "meda" na leru nema veze sa mozgom. Ko ne veruje uvek moze malo 0w30 ili 5w30 ulja da stavi u zamrzivac i sve ce mu se samo kazti.

Joca 011

pre 9 godina

75% svog habanja motor prezivi u periodima hladnog starta, a to znaci posle duzeg stajanja do dostizanja radne temperature. Potom, kad se zagreje, svega 25%.
Zato npr. taksisti prelaze po milion km, jer s jednim hladnim startom dnevno prelaze i po 500km, dok netaksista za to vreme ima bar 10 hladnih startova. Stoga je nesumnjivo zdravije po motor zagrevati ga u mestu pre opterecivanja.
.

hiavata

pre 9 godina

Ameri svoja auta u proseku menjaju na 3-4 godine ako ne i cesce, sto se mene licno neka ga pale kako god hoce...
(Dusan, 02. januar 2015 11:28)

Prosecna starost automobila u USA je nesto preko 10 godina. Internet je cudo.

juzna pruga

pre 9 godina

ije u pitanju karburator, ili elektronsko ubrizgavanje. Već hladan klip, klipnjača, pregusto ulje. I kad odmah krenete, dodajete gas, pa tako gusto ulje pravi jak pritisak na karike, i hladnu klipnjaču, i u tih par minuta, trenje koje se napravi, haba motor kao, ko zna koliko predjenih, optimalnih kilometara. Motor se haba.
(Djoshica, 31. decembar 2014 12:20)

Zasto druze onda na mojoj corsi c pise u uputstvu da ne treba zagrevati motor u mestu vec odmah krenuti?

DG

pre 9 godina

Istina@
U toj tvojoj Nemackoj vozaci ne greju auto pre polaska, jer ih cesto kazne zbog toga, a ne zato sto ne zele da ga greju.

Prijavi ih neko i cao... 350-500 evra kazna.

xRade

pre 9 godina

uvek zagrevam auto zimi bez diskusije. u Sub Foresteru 2014 imam plavu lampicu koja se ugasi kad se auto ugreje. i to bogami na -10 traje nekoliko minuta.

megatronman

pre 9 godina

@Dragiša; pametno napisao. Osim toga injection kod nekih auta će raditi malo brže kod hladnog motora i hladne vanjske temperature a ako je još i led na cesti, možete nekontrolirano otići u neželjenom pravcu (bandera). Meni lično je bolje da motor radi u leru pet minuta prije polaska. Radi se o Toyota Celica pete generacije.

Buco

pre 9 godina

Pre par godina kupim nov auto, Njemacki, dobro sam izucio svu dokumentaciju sto sam dobio i pise da se ne zagrijeva u mjestu.
Poslusao sam, upalim i odmah krenem, nikakvih problema, ali to je moglo do prvih hladnijih dana. Jedno jutro (prvo hladnije od kupovine) upalim auto, krenem odmah, osjetim kao da ima manje snage, pored kuce neka manja uzbrdica, krenem uz nju, auto nece, odnosno ide jedva.
Cim se malo zagrejao proradi, tako i sledece jutro, kontam da nije do goriva, odem na drugu pumpu, isto, onda odem u servis, auto je pod garanciom. Tamo mi kazu da je to sasvim normalno, kad sam im predocio sta pise u uputstvu, oni mi rekose da je to tacno, ne treba auto zagrijevati na radnu temperaturu, ali treba da odradi 1-2 minuta.

Posto ne vjerujem previse majstorima, poceo sam se raspitivati od drugih vlasnika, vecina ima slican problem, cak i ljudi koji voze druge marke automobila uglavnom imaju problem, jednostavno auto nema snagu odmah prilikom paljenja.

Isao sam i kod raznih majstora po misljenje, vecina na prvu kaze da su vjerovatno prljave dizne, kad im kazem da je auto preslo samo 4000km, onda nisu dizne, nego da se auto jos nije razradilo... Sad se auto razradilo, ali ima isti problem, odnosno to i nije problem, jednostavno mu treba 1 minut da odradi u mjestu i onda ide sasvim normalno.

Veliki brat

pre 9 godina

Prvo, kad se ulje malo zgusne na nižim temperaturama, nije problem podmazivanje, već preveliki pritisak ulja na visokim obrtajima (naročito kod benzinaca bez turbine koji moraju da se poteraju u više obrtaje da bi povukli kako treba uzbrdo), i tada nisu u opasnosti metalni delovi, već dihtunzi koje taj pritisak može da ošteti i onda kreće da vam curi ulje po motoru (ne mora da curi ne znam koliko, dovoljno je kap ovde, kap onde, ali će motor biti umazan).

Drugi problem za lošije performanse kod hladnog motora je veća količina goriva koje se ubacuje kako bi se motor bolje zagrejao, toliko gorivo ne sagoreva u potpunosti i takva smeša gorivo-vazduh nije dovoljno efikasna za pokretanje auta kao što je smeša pri zagrejanom motoru, jer se tada veći deo energije goriva pretvara u toplotu.

Zato je najbolje ostaviti nekih minut-dva da se bar malo razredi ulje i da se motor bar malo zagreje.

Treći problem je da se manuelni menjač malo teže šalta jer se menjačko ulje zgusnulo (koje se takođe menja u određenim intervalima, samo što u Srbiji retko ko to radi).

Takođe, pri paljenju se može desiti da ima malo kondenza na dnu rezervoara (voda je teža od goriva) ili da gorivo malo teže dolazi do dizni, pa ne uspete da upalite iz prve, ali bi iz drugog puta trebalo svaki ispravan auto da upali normalno, osim ako ima nekog mulja na dnu rezerovara.

bole

pre 9 godina

@ stoper - A da li si prethodno potpuno ispraznio letnju tečnost? Ako nisi -onda nije problem u proizvođaču... Imaš na "plavo-belim" pumpama tečnost "kristal -60C" jeste skuplja, ali glava ne boli, jer ništa ne ledi...

djura

pre 9 godina

U Svajcarskoj ako upaliote kola na parkingu oko zgrada za zivot, ladno mogu da vas prijave i da platite kaznu sto vam auto dugo radi u leru, narocito ako je neki "odlican" polovnjak iz 2004te godine. Tako da se ekologija cuva novim i savremenijim kolima, a i sto su kola novija, ulja unutra bolja, mozete krenuti nakon 10 sekundi bez problema.

Slobodan032

pre 9 godina

Sve stručnjak do stručnjaka, a pitam se da li je bolje da motor radi petnaest minuta u mestu nezagrejan ili posle pet minuta lagane vožnje da postigne radnu temperaturu. Citroen Berlingo dizel grejem tek minut i krećem.

werp690

pre 9 godina

Ja na 123 ugradio grejac od bojlera u blok,uvece ga ukljucim u struju i ujutru je temperatura rashladne tecnosti oko 40c.Odmah imam grejanje,pali kao mina,krecem iz mesta.

normalno

pre 9 godina

Očistim sneg, sednem u auto, upalim i vozim. Prvih nekoliko minuta pažljivije i sporije posle toga normalno.
Brže se ugreje, ne zagađujem dodatno i ne gubim vreme i gorivo.

Milan

pre 9 godina

Nemojte prenositi poluinformacije i time obmanjivati ljude. 30 sekundi je savet za hladan motor u približno optimalnim temperaturnim uslovima. Nisu motori od titanijuma, a ulja koja su u njima (kakva god da su) imaju jasnu preporuku u temperaturnom smislu. Samo treba pročitati.

nikolas

pre 9 godina

svaki dan putujem kolima na posao nekih 10ak km.auto mi manje potrosi ako ga prvo zagrejem 5 min.kad ga hladnog pokrenem na bordu mi je potrosnja za 1/3 veca a i ventilacija pocne duvati toplo taman kad stignem...tako da ga kresnem,popusim pljugu i ocistim sneg pa tek onda vozim...

Driver

pre 9 godina

Imam 1.8 benzinca bez turbine, 3 godine star. Na radnoj temperaturi u leru radi na 800 obrtaja. Kada ga leti startujem, prvih 20-30 sekundi radi na 1000 obrtaja i onda padne na 800. Zimi, tj. na ovih dana aktuelnim temperaturama, treba mu oko 60-90 sekundi da posle startovanja padne sa 1000 na 800 obrtaja. Uvek sacekam da u leru dodje na 800 obrtaja pa onda krenem, osim kad jako zurim. Mozda gresim, ali imam osecaj da je ovako zdravije za motor. A sto se ekologije tice, ne bacam djubre po ulici, u prodavnicu idem sa platnenom kesom i ne uzimam najlonske i mislim da tako vise doprinosim planeti nego da krenem cim startujem motor.

pera

pre 9 godina

@n6
a auti s euro 1 i 2 motorom imaju karburator i nemaju senzore,jel? Kapiram da hoces da se pohvalis da imas euro 3 motor al trenutno se uveliko voze euro 6 motori :)

milan

pre 9 godina

Svi proizvođači savetuju da se ne čeka mnogo po paljenju motora, samo mi imamo svakakve teorije. Upalim auto, sačekam pola minuta do minut (kad je baš hladno, inače ne čekam), i lagano krećem, sa brojem obrtaja koji nije mnogo veći od broja obrtaja u leru. Kako vreme prolazi, dižem polako obrtaje, i to je to...

alex

pre 9 godina

Sta cemo sa onima koji voze 15 godina stare automobile ? Salu na stranu.Svi pricaju i ulju u motoru, sta je sa uljem u menjacu i menjacem? Ova prica sa ne zagevanjem u mestu ima smisla do -5 mozda, sve preko toga recimo na -15 ili nize je druga prica i sasvim drugi uslov i mucenje ne zagrejanog auta...

Jaric-Jare

pre 9 godina

... pise Vasington Post! U Nemackoj se to uci na prvom casu obuke za voznju. Znaci to je standard: tehnicki nepotrebno, ekoloski statno i ekonomski ...

peta

pre 9 godina

Benzinac u mestu dok ne spadne na obrtaje na leru.
Sad vozim dizela, dva minuta grejanja u garaži je sasvim dovoljno. Naravno ne preko 1500 obrtaja dok se motor ne ugreje

Danijel

pre 9 godina

Imam Opel Astru G dizel 99 god, nemam garazu tako da mi stoji napolje. kada ga palim na minus 15 ili 20 upali ali malcice teze i drzim ga u leru 4 -5 ili 6 minuta. Stim sto u pocetku obrtaji su mu oko 900 posle se spusti na 800(neznam zasto to) i posle ga vozim normalno. Kabina za to vreme se zagrje.

JOJKE

pre 9 godina

IZVOD IZ ZVANIČNIH UPUTSTAVA za:

FIAT PUNTO CLASSIC

STIL VOŽNJE

Pokretanje

Ne zagrevajte motor dok automobil stoji, dok je
van brzine ili se kreće velikom brzinom: pod tim
uslovima, motor se zagreva dosta sporije,
povećavajući električnu potrošnju i emisije.

Iz tog razloga, savetuje se da se ODMAH (velika slova dodao ja) krene,
lagano, izbegavajući velike brzine. Na taj način
motor će se brže zagrejati.

--------------------------------------------------

FIAT PANDA

DRIVING STYLE

Starting

Do not warm the engine with the car at
a standstill or at idle or high speed: under
these conditions the engine warms up
much more slowly, increasing electrical
consumption and emissions.

It is therefore advisable to move off
immediately (velika slova dodao ja), slowly,
avoiding high speeds: this way the engine
will warm faster.

yes,mama

pre 9 godina

@ vlad
Cisto za one koji ne znaju?..ok,da ti sad puno ne objasnjavam,evo onda nesto i za tebe,samo ako ti nije tesko;)
Webasto Standheizung-Funktionsweise-YouTube (sluzbeni video webasta)

solar

pre 9 godina

Ne, jer čitam uputstva proizvođača. U svakom uputstvu svih automobila koje sam imao i vozio, uključujući i ćaletovog Stojadina iz '78., piše da se po startovanju motora, automobil odmah vozi na nižim obrtajima do postizanja radne temperature, jer se opterećen motor brže i ravnomernije zagreva od neopterećenog.

Uostalom, opustite se, redovno održavanje i sve je ok - nismo u Ojmjakonu. Iliti, rečima kumovog oca - "Nije on kupio mene, već ja njega!".

Amerikanac

pre 9 godina

Na mojoj hondi civic 1993 god., s kojom sam bio presao gotov 500000, nikad nisam zagrijavao motor, Pali I vozi, je bio moj moto.nikad nikakvih vecih problema, generalki nisam imao.

Vladimir

pre 9 godina

Strucnjaci koji smatrate da je ispravno zagrijavati auto u mjestu objasnite mi ovo imam comon rail dizel motor iz 2010, kada se zagrije u toku voznje ostavim ga na ler po ovoj hladnoci i vec poslije manje od 3 minuta temperatura motora pada ispod 90 stepeni, ako ga drzim na leru 10 minuta spusta se ispod 40 stepeni,znaci motor se hladi.Auto je redovno servisiran u ovlascenom servisu. Sto da radim po vama ? Da ga zagrijavam u leru ? Nikada u leru ne bi taj motor uspio da se zagrije pa da stoji sat vremena jer i kada je zagrijan hladi se u leru kada je zima.

Tadju

pre 9 godina

Da li neko moze da kaže kako se zagreva npr.Tesla i slični automobili koje pokreće isključivo elektromotor. Ne interesuju me klasični hibridi (Prius i Honda) koji imaju aktivno kombinovano (po)kretanje benzin/struja, već modeli sa elektromotorom i eventualno benzinskim motorom koji radi samo kao generator (npr. Ampera). Kako se zagreva kabina? Ili se samo greju sedišta?

Nebojsa

pre 9 godina

Ja bih rado zagrejao motor par minuta medjutim ako me slucajno ne vidi policajac vece sanse su da neki komsija sa prvog sprata vidi i napise prijavu a ovde (Austrija) kazne za to nisu male.

Pozdrav iz Kanade

pre 9 godina

Mi u Kanadi na 99% automobila imamo ugradjene grejace bloka, a na parkiralistima se naleze uticnice. Uvece ukljucis produzni u ujutro te ceka delimicno zagrejan blok sto dosta olaksava start motora. Druga je stvar sto 80% ljudi koristi jos i daljinsko paljenje motora. Ima onih koji imaju domet preko 5 km, a postoje varijante programiranja startera, tako da vas uvek doceka topao automobil. Inace potrosnja sa strane cene je ovde irelevantna, trenutno iznosi 64din za litar, a kada to usporedimo sa prosecnom kanadskom platom dolazimo do jos mizernije stavke.

xxx

pre 9 godina

uglavnom je komentarisano o ulju A malo ili ni malo,samo jedan komentar,o sklopivima,tj.tolerancijama istih odnosno o materijalima koji menjaju dimenzije na različitim temperaturama.Svi motori SuS na svetu, i šire,imaju potrebu da se zagreju i što su im gabariti veći i potrba je veća.Čak ,veliki brodski motori imaju potrebu da su non-stop na radnoj temperaturi,jer ako bi ih startovali hladne,pošto imaju povelike delove i povelike zazore,došlo bi do enormnog habanja.Mislim na sporohodne dvotaktne mašine.Svi delovi legnu na svoje mesto,tj.budu u toleranciji tek kad motor dostigne radnu temperaturu,kao i reduktor br.ob. tj. menjač samo je kod njega to mnogo sporije....

mjns

pre 9 godina

@па један одрао
Čovek (bakicar) lepo pokušao da objasni, ali ne vredi. Gustina je odnos mase i zapremine (fizika za sedmi osnovne, ali ko još u Srbiji ceni školu i znanje) i praktično je malo promenjiva, a to o čemu vi pričate je viskoznost ulja koja se menja sa temperaturom, a koja je bitna osobina za podmazivanje (u protivnom bi se moglo i vodom podmazivati) i bira se prema klimatskim uslovima u kojima se motor koristi da ne bi bilo pojava o kojima vas dosta uporno tupi. S druge strane, ljudi, radna temperatura motora nije 30 stepeni nego je rashladna tečnost na devedesetak stepeni, što znači da je tempearutura klipa i glave daleko viša tako da bez obzira da li palite na +20 ili na -20 jako ste daleko od radne temperature. Da završim: bez obzira na temperaturu upalite auto, sačekajte da motor počne ravnomerno da radi (neću da kažem koliko dugo, jer zavisi od motora, ali sigurno ne više minuta) i krenite polako bez jačih naprezanja dok se ne ugreje. Postoje motori, naročito dizel, koji se neće ugrejati na leru ni za sat vremena.
Izvinjavam se na dugačkom komentaru.

fordasin

pre 9 godina

jja vozim auto koji vredi 350 evra. fordaljka benzinjara od 1800 kubika i 16 ventila. vuce kao da ima 1200 kubika i 6 ventila. ujutru nema nista sladje nego je upalim a pali ko mina i navucem gascinu do 3000 obrtaja. uz to i auspuh mi je pukao pa se cuje i u drugom bloku kad krecem na posao. imam gas i odmah palim na gas. vuce kilavo ali ide. skoro sam dolio dva litra ulja u motor i to najjeftinijeg. Sledeci put cu dijamant ulje. ni jedan majstor nece da radi opravke jer kad otvorim haubu kao da se uplase EFI motora, izgleda pojima nemaju ili se boje da bi cena rekoracila vrednost auta za nekoliko puta. Zato guram dok ne crkne. Nema veze sto sam doktor sto nikada nisam uzeo pare od pacijenata ali ja za drugo nemam. Svi me krivo gledaju kad se parkiram i kolege i pacijenti. Valjda misle da stekam lovu i da ne pokazujem. Kada krecem sa posla malo teze pali ali kad upali budim iz anestezije. Korozije imam iznad svakog tocka. ne radi mi sat za merenje brzine. Svetlo pozadi palim na prekidac kao za stonu lampu. Nosim flasu sa kojom polivam soferku kad se zaprlja. Brisaci dosta razmazuju. Lamela zna da proslajfuje ali i nema snage motor za kidanje pa su nasli kompromis. Kad kocim trese ali imam 4 zimske gume iz 2001. Neko ce reci da sam mina na putu ali sam zestok momak. Zato ako ima neka slobodna dama kojoj novac nije bitan a ni ugled u drustvu neka se javi da je provozam koji krug. Mobilni mi je na dugmice i ubacujem dopunu, nemam racun. Wellcome to Siberbia.

bakicar

pre 9 godina

(Igor, 1. januar 2015 14:36)
Ekspanzioni ciklus u SUS motoru je adijabatski proces, dakle proces bez razmjene toplote sa okolinom. Temperaturna razlika je nebitna, inače motori se ne bi mogli praviti od metala koji ionako ima visoku termičku provodljivost (mnogi motori se prave od aluminjuma), radne komore bi morale biti izolovane.

Milan

pre 9 godina

Pezo 2.0 HDI 2002 upalim sacekam najvise do jedan minut dok budem spreman za polazak.Zatim lagano vozim neko vreme i to vise da mi se ne bi turbina ukljucivala dok je auto hladan,i to traje nekoliko minuta.Posle toga se trudim da ne stiskam auto maksimalno ukoliko nije zagrejan tek kada podigne temperaturu bar na pola radne vozim opusteno.

xRade

pre 9 godina

What Does This Blue Light on My Subaru Dashboard Mean?

The blue light will stay on until the engine has reached optimal operational temperature. While you can still drive the vehicle safely with this light on, it is best to wait until the blue light has turned off. The light should only stay on for a minute or two, unless it is extremely cold outside, then it may take a minute or so longer to go out.


Aaron Hubbard, responding to this question on Quora.com explains why even modern vehicles need to be warmed up:
"You don't have to sit in the driveway and let it warm up, but you shouldn't be driving very hard until the engine is up to normal operating temperature. That means not using the accelerator much, and not revving the engine very high. If it's a manual, take it easy on the shifting as well. The blue light is a replacement for the traditional temperature gauge...which probably got attention from very few people anyway.

"The reason that you need to let even modern cars warm up is that all the lubricants need to come up to operating temperature before they are their right viscosity. Cold oil is not going to keep your engine or gearbox lubricated well enough to prevent damage when operating at full speed."

Djura mutavi

pre 9 godina

A jel taj Vašington Post neki automehaničar. Jer je to meni i moj mehaničar rekao još pre dvadeset godina kad sam kupio prvi auto!

hiavata

pre 9 godina

Da da moze se krenuti posle 30tak sec a ulje u karteru gusto ko med...a da ne spominjem zazor izmedju klipa i stubline.
(blend, 31. decembar 2014 12:35)

Je l' ti diamant ulje? Pise lepo na specifikaciji ulja koja je gustina na niskoj temperaturi a koja na visokoj, npr. 5w30 ili 5w40. U odnosu na klimu po kojoj ce automobil da se vozi sipa se i ulje, kod nas su ova dva ok. Znaci da je neko ko je ucio skole desetinama godina seo i napravio ulje da bude slicne viskoznosti i na niskim temperaturama. Al' kad nije dosao i Srbiju da pita majstora Ziku sto se ucio upropastavajuci tudja kola po podrumima 20 godina pa ne zna. Eto ovi u skandinavskim zemljama greju auto na parkingu 10 sati da ne bude k'o med.

Error404

pre 9 godina

u Nemackoj se placa kazna ako te neko prijavi da grejes auto u mestu
(dusko, 01. januar 2015 17:56)
Isto i u CH se placa kazna ako se greje motormu mestu.
Zakon zabranjuje i voznju bez cilja, cisto da se provozis. Mada sumnjam da je neko ikad dobio kaznu zbog toga (lako je naci cilj kod policije).

Milosav

pre 9 godina

Logicki bilo bi bolje da se motor malo zagreje pre voznje, obicno pustim da radi oko minut i onda vozim. Mada vidim na poslu vecina cim sedne odmah vozi, cak i na minus 20.

vlad

pre 9 godina

Čisto za one koji ne znaju, da ne lupaju gluposti. Vebasto je mali grejač koji koristi naftu ili benzin da zagreva kabinu auta, radne mašine ili kamiona čak i kada je motor ugašen. On nema ama baš nikakve veze sa zagrevanjem motora. Kod nekih auta (i kod mene na prethodnom autu, Picasso je u pitanju) postoji električni grejač koji greje rashladnu tečnost i na taj način omogućava brže zagrevanje motora. Ukoliko se vruć motor sa uključenim grejanjem kabine rashladi (naročito važi za dizele) to je savršeno normalna pojava koja samo pokazuje da su motor i hladnjak u dobrom stanju. Ko se razume u mehaniku sus motora znaće o čemu je reč.

Gonza

pre 9 godina

Imam Camry-a vec 15 godina i 380000 km. Nikad ga nisam grejao vise od 30 sec. Jedino u zimskom periodu ako je pokriven snegom onda dok cistim sneg ili zaledjena stakla motor radi.

zex1

pre 9 godina

Ne voze svi iste automobile, da date ovakav savet. Moj je em automatik, uvek ga ostavim da radi malo pre nego sto krenem(leti krace) , em je na plin, tako da mnogo manje potrosi benzina dok prebaci... Dok sam vozio benzinca sa manuelnim bilo je dovoljno minut zimi...

jagodic

pre 9 godina

današnje ulje je sve ređe na nižim temperaturama i obrnuto i nema potrebe za zagrevanjem jer je podmazivanje uvek odlično. samo dok se ne zagreje ne treba ga cepati već voziti normalno

Milun Perić

pre 9 godina

Nov auto.sinteticko ulje.palim.krecem.neko pominje habanje.habajte stvari a ne sebe ionako nas stvari nadzive....
(pera, 31. decembar 2014 13:24)

Tako je majstore, ja ga habam mineralnim već 333.000Km a u martu će da ga zameni nov, koji će da prođe isto :-)

risus sardonicus

pre 9 godina

ja sam kod mene ugradio karburator sa automatskim sauhom (elektronskim, ne vodenim), koji je povezan preko termovakuumskog ventila sa rashladnom tecnoscu, te kada je temperatura rashladne tecnosti ispod 71C, u leru odrzava oko 1500 obrataja. inace pri prvom paljenju podigne obrtaje na oko 2000, a nakon prvog davanja gasa spusta na 1500 i postepeno kako se motor zagreva obara do oko 750. a ujutru po ovoj zimi pustim motor oko 2 minuta i onda lagano krenem bez forsiranja.

poljak

pre 9 godina

Zagrevam kad je hladno oko 1minut. Kad su veci minusi kao ovih 2-3 dana onda 2-3 minuta i to zbog stakala. Inace kad je toplije, kod prvog paljenja oko 10-20 sekundi. Sve to iz prostog razloga , da pustim motor da mu procirkulise ulje i pocne da se normalno podmazuje!

Bata

pre 9 godina

Naveli ste hladnu kabinu kao razlog zagrevanja vozila kod starijih vozila a niste pomenuli da starija vozila ne koriste sinteticka nego mineralna ulja koja se sgusnjavaju pri niskim temperaturama i ta treba cak i nekoliko minuta da dodje do podmazivanja svih delova motora
Poz

Vlada

pre 9 godina

Fascinantna tema ocigledno, ja stvarno ne znam sta je bolje, ali mislim da vecina komentatora ovde ne zna pa im to ne smeta da podele misljenje, pa zasto da se i ja ne pridruzim.
Ja u principu ne grejem auto, gledam da ne predjem 2000 obrtaja dok ne poraste temperatura, i do do sada nisam ima nikakve problem sa automobilima koji su bilo kod mene 30-50.000 km.
Kada je auto zavejan, ili kada su zaledjeni prozori onda ga upalim, da se ugreju stakla jer se lakse ociste, kako to deluje na motor stvarno ne znam, mada pretpostavljam da mu niti skodi niti pomaze previse. Ako je bas hladno i treba da stavim dete u auto, onda ga malo zagrejem, opet jer ne volim da stavim dete u hladan auto, a ne zbog kola. Generalno ne mislim da treba drzati kola u leru previse dugo jer samo zagadjuju i prave buku, ne verujem da to nesto znaci savremenim motorima, kada im stavljaju start-stop koji pali i gasi motor na svakom semaforu bez problema. Pozdrav za automobiliste

novikorisnik

pre 9 godina

možda grešim, ali obzirom kolika je amerika, pretpostavljam da prosečan amerikanac godišnje pređe više kilometara nego prosečan kamiondžija u srbiji...tako da komentari da oni svoja vozila menjaju i pre nego što se pohabaju, ili tipa da ih menjaju na 3-4 godine i slično padaju u vodu...ne znam gde da putuje i šta da radi, ali prosečan srbin pređe između 10 i 15 hiljda km godišnje, što je smešno u odnosu na razdaljine koje se prelaze tamo, i naravno da su onda ameri upravu.

Живорад

pre 9 godina

Мотор се греје у току вожње, под малим бројем обртаја, све док вода не пређе пар прву црту. После се може возити нормално, али без пуног гаса све док се вода у потпуности не загреје.
Кажем вода а ради се о моторном уљу које је у пуној функцији тек када је мотор загрејан.

Chulky

pre 9 godina

@perica

Mislim da je to zbog katalizatora jer on praktincno pocinje da radi kada se zagreje, tj tada pocne da gusi motor. Ja nikada ne zagrevam auto, uvek palim i krecem ali ga prvih 0.5-1km ne forsiram. Grejanje palim posle 1-2km i ostale el. grejace (benzinac) da bi ga pustio sto pre da se malo zagreje i nikada nisam imao problem cak mi auto manje trosi od prijatelja koji su optereceni tim teorijama i akumulator mi isto traje duze nego njima, ustvari ja ne vidim servis za razliu od njih. Ono sto nikada ne radim je da odem po helb i novine iza coska automobilom, volim i da prosetam malo ali vozim svaki dan i nikada ne stoji na parkingu duze vreme. Duze parkirani automobili se brze kvare iako neki misle da ih tako cuvaju.

meskalin

pre 9 godina

Od toga polemiziranja o zagrijavanju bitnije je kakvo ulje sipate jer nije isto 0w, 5w30, 5w40,10w40 etc.

Prvi broj je koliko je ulje tecno na niskim temperaturama dok drugi broj je zadrzavanje viskoziteta na visokim temperaturama.

Tako da kad sipas 10w40 i vani je -15 nemoj mislit da je isto ko 5w30 ili 0w koje je za ekstremnu hladnocu.

Ali to lepo pise u svakom manualu vozila koje ulje koristi tako da kad odete kod majstora proverite sta vam sipa jer mnogo njih sipaju isto ulje u sva vozila (najcesce 5w40 najjeftinije) jer su si kupili u rinfuzi samo jednu vrstu i sibaju svima isto a vama prodaju price da je sve isto.

Boost

pre 9 godina

Pumpa za ulje je optimisana za protok, pritisak je nesto sto se nemoze izbeci vec je nus faktor.

Danasnji motori imaju protok ulja od oko 70l/min, tako da 4 litra ulja iz kartera prodju 16 puta za minut, tj. na oko 4 sekunde karter biva obnovljen sadrzajem koje vec ima vecu temperaturu i protocnost.

Elem, sedite i vozite, ovi sto kazu da ide slabije dok je hladan, naravno, gusce ulje pravi veci otpor i koci motor, da imate jace motore nebi primetili razliku. Danas se svasta da nazvati autom ali ih je u sustini malo. E3 norma je pocela da ubija kvalitet u motorima, E4 nastavila itd...

mup

pre 9 godina

Jednom sam slusao profesora sa masinskog fakulteta koji je dao savet o ovoj temi i ja se toga pridrzavam. Prvo iskljucite sve velike potrosace, pritisnite pedalu kvacila i upalite auto. Pustite auto da radi najvise dva minuta i lagano krenite, jer nije dobro da je motor potpuno zagrejan, a menjac i svi drugi elementi transmisije hladni i nespremni za brzo kretanje koje motor moze da postigne . Laganom voznjom polako ce se svi delovi zagrevati, a kad auto pocne lepo da greje kabinu, mozete da pojacate ritam voznje, naravno postujuci i ljudske i prirodne zakone. Mnogi vozaci nazalost voze ofanzivno kao i leti zaboravljajuci da je led klizav.

peta

pre 9 godina

Za korsu c, zafiru, vektru c stisnite settings dugme na radio aparatu i držite 10ak sekundi dok ne čujete beep iz zvučnika. Potom par puta klik na BC i doći ćete do ekrana sa temperaturom. Vozim vectru c ali mi merač pokazuje tek preko 60 stepeni pa se u tom meniju vidi

Zoki

pre 9 godina

Oni električni grejači motora koji se viđaju po Kanadi su jako praktična stvar. Ne samo da će automobil da upali i po najvećem mrazu, nego će jako brzo dostići optimalnu radnu temparaturu.

Petronije

pre 9 godina

Bez previse mudrosti i prosipanja pameti. Dizel 2.0 TDCI, upalim auto, rad na leru oko 1-2min (ako je zavejan i malo duze dok ne otkopam auto), ako nije zavejan grejanje je dok namestam muziku, ukljucujem klimu, rukavice, vezivanje pojasa... kretanje i voznja prvih 3-5 min lagano, bez izivljavanja. Tako se motor najbolje zagreje, u laganoj voznji. Ako je temp preko -20 onda ga i malo pocastim grejanjem u mestu.

kris

pre 9 godina

vozim forda dizela 2009,fabrka je dala upustvo da zimi vozilo radi min dva pa da se krene...hteo ne hteo,zimi dok ocistim sneg ako ga ima treba mi vise od dva min tako da se auto zagreje..

mjns

pre 9 godina

@dekičar
Au, sad si ti prekopirao rečenicu sa vikipedije pa si me baš pokopao i osramotio. Hajde, molim te, pročitaj moj komentar ponovo i nađi gde ja to tvrdim suprotno! Samo sam pokušao da objasnim da je pojava koju ljudi opisuju (curi kao med) fizička osobina zvana viskoznost, a ne gustina, ali ako to nisi u stanju da ukapiraš žao mi je. Ja ne komentarišem tekstove o operacijama na srcu, ali ovo mi je struka pa, eto, dajem sebi za pravo da pokušam da pomognem ljudima, mada se svaki put pokajem, jer se izgleda ovde, osim u fudbal i politiku, svi razumeju i u motore, termodinamiku i mehaniku fluida.
Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

sljaker

pre 9 godina

@megadeth hvala, @bole hvala uzecu ili cu ovu prvo da pojacam teh.alkoholom..
Pozz i dobru voznju zelim svim ljubiteljima voznje po snegu!

error404

pre 9 godina

Kad ga prvi put upalim sacekam jedno 30-40 sekunde, i posle krenem i lagano vozim (maks 2000 obrtaja). To cekanje je vise da se upali centralni ekran i sva elektronika, cim se upali vozim (sto znaci da to radim i kad je vani toplo). Zimi upalim grejace sedista i momentalno greju, a auto greje posle 2-3 minute. U pitanju je pezo 308 1,6 HDI 2014.

TDCi

pre 9 godina

Ponovo sam pročitao fabričko uputstvo za moj automobil (commonrail diesel iz 2005), ali nikakav savet ili preporuku za hladan start pri niskim temperaturama nisam našao, osim za modele sa grejačem bloka motora, koji su strogo preporučeni za hladne, severne klimatske uslove (kad je temperatura ispod -25 C). Jedino što piše jeste da pri temperaturama ispod -15 C treba "verglati" do 25 sekundi, pa onda, ako ne upali, ponoviti nakon pauze od najmanje 10 sekundi. Kod mog automobila signalna lampica za grejače pali se tek ispod -5 C, tako da treba sačekati da se lampica ugasi, pa tek onda "zaverglati" motor, ali to zna svako ko je makar tri puta seo za volan bilo kog dizela.

Ipak, čitajući brojne komentare na ovaj članak, kao i iz sopstvenog iskustva i nešto znanja iz automehanike, sve sam bliže ubeđenju da prilikom hladnog starta pri niskim temperaturama, kao što je to ovih par dana, pogotovo kod dizela, treba primeniti kompromis. Treba, ipak, zakratko, pustiti motor da radi u mestu, u zavisnosti od spoljne temeprature, a potom krenuti, lagano, bez forsiranja/ viših obrtaja i bez suviše čestog šaltovanja menjača. Koliko dugo treba pustiti hladan motor da radi u leru pre kretanja, procenite sami, ali nisam pobornik da to vreme treba meriti desetinama minuta, već minutima (2, 3, 5-6). Sa druge strane, postepeno opterećivanje hladnog motora neposredno nakon kretanja sa parkinga, svakako treba da traje što duže, sve dok motor, menjač i prenosnici ne postignu optimalnu temperaturu.

GT40

pre 9 godina

Mislim da je umerenost, kao i uvek, najbolje srednje rešenje. Kad uključite motor, posle minut, ili toliko nekako, lagano krenuti bez visokih obrtaja i zagrevati auto do 1500obr.min u vožnji. To je danas za većinu automobila u eksploataciji moguće i još po propisima to oko 50kmh. Ako koristite defanzivnu vožnju u gradu, što je i normalno, sve je u redu. Tako se mogu pomiriti obe krajnosti u ovoj diskusiji.

zabrinuti

pre 9 godina

@vlad:
ja vozim vectru c caravan 1.9 150 KS. i ja imam webasto u autu, ali, za razliku kod tebe, moje grije rashladnu tekucinu u motoru i tako motor i brze grije i brze postize radnu tempreraturu
kako motor postize svoju radnu temp, webasto se gasi
upalim auto, i dok otvorim kapiju, isteram ga van i zatvorim, krecem polako
do izlaska iz grada imam oko 8 km
vozim se polako, nista velike brzine, jer turbina se stalno vrti, samo je pitanje koliko puni, jer se ne stiska preko 1.800 rpm-a
kada se postigne radna temp, vozi se normalno
da, trenutno je 334.000 km na satu, a auto je 2005 godiste